Prečo nie som zrelá na manželstvo?
Ahoj, chcela by som si prečítať názor iných ľudí. Moj problém je, že neviem, čo robím v živote zle.
Tak, ako (skoro) každý človek, som vychovaná tak, že manželstvo je vrchol vzťahu, deti patria do úplnej rodiny, problémy sa majú riešiť, nie pred nimi utekať a občas život prináša aj nemilé situácie, s ktorými sa treba popasovať. Znie to celkom normálne, nie? Aj keď sa moji rodičia rozviedli, vždy boli dobrí rodičia, nemám z toho nejaké väčšie traumy. Proste ich vzťah nefungoval, to sa môže stať.
Môj problém je taký, že ja by som veľmi rada žila "normálne", v manželstve, mala deti. Ale kvôli mojim zdravotným problémom prirodzene nepočnem, tak riešim IVF. Som s tým ok, partner je s tým ok, máme za sebou jeden nevydarený pokus. Ale čo sa týka manželstva, tak v tom mám celoživotný problém. Ja som za 35 rokov nemala partnera, ktorý by bol- neviem ako to nazvať- "promanželský". Pubertálne vzťahy nerátam, ale s jedmým som bola 5 rokov a ani ho neťuklo, lebo "nebol správny čas". Tak som to skončila, našla si aktuálneho, čo sme spolu dva roky a podľa neho "ešte nie je správny čas". Má 35. Ja som úplne sebestačná, mám svoj byt, svoj príjem, nie som závislá na nikom a riešime spoločné dieťa pre boha, to je záväzok do konca života. Nejde mi o to, aby si ma niekto zobral a ja by som bola pijavica. Proste mám vštepené, že manželský status v spoločnosti je viac ako partnerský a ja ho chcem tiež zažiť. Chcem byť manželka a starať sa o manželský zväzok. Netúžim po veľkej svadbe, ani po drahom prsteni a komunikujem tieto skutočnosti. Ja fakt neviem, čo robím zle. Alebo čo spraviť, aby som to zmenila. Keď hovorím o manželskom zväzku, som braná pre srandu, ako keby na mojich pocitoch a potrebách vôbec nezáleží. Ja samozrejme nemôžem chlapa požiadať o ruku, na túto tému som dostala len výsmech v priebehu rokov od partnerov. Serie ma to, lebo prečo ja musím byť "menejcenná" v tomto názore? Prečo mám čakať, či sa pánko uráči ma požiadať o ruku? Vôbec nejde o nejaké majetky alebo vyživovacie povinnosti, skôr poviem tak, že pre partnera by to bolo výhodnejšie, ako pre mňa. Nepotrebujem sa hrať na chlapa, ani nosiť doma nohavice, ja som extrémne rada vo svojej ženskej energii, len nechápem, prečo to takto teraz muži majú. Prečo so. Dobrá, keď mu varím, periem, starám sa oňho a potencionálne som aj preňho vhodná matka jeho potomka, ale nezaslúžim si byť jeho manželka. Btw prechádza somnou celé IVF a je úžastný, stará sa o mňa, podporuje ma. A ja som mu oznámila, že keď sa to podarí a dieťa sa narodí do nemanželského zväzku, bude mať moje priezvisko a zas som dostala výsmech a nebola som braná vážne. Inak je to skvelý chlap, ja nemám voči nemu výhradu, ale wtf?? Čo mám robiť? Mám sa oňho prestať starať a "dávať mu", lebo je to výhrada manželstva? A dať mu ultimátum? Fakt neviem, čo robím zle.
Toto ked si precita, ujde doslova. Ani to decko radsej nie. Ty si vysvetlovacka na vztah. Ved ked to tak on neciti a nevidi, ty si furt vysvetluj dalej aj celemu svetu amen mariu a ano, moze byt aj horsie jelito od teba, aj menej nadane v zivote, a ked je tam vlna ' ' , tak tú berie ' ' , viac nez supermansku riesicku, co mu vytrela zrak, splnajuca parametre chlapa na zivot. Vsetky tupe a blbe polena maju extremne schopnych a silnych muzov, lebo takych si zasluzia, kde muz sa citi ako pan , ktory velí polenu a moze ho potom pred milenkami poohovarat. Su aj taki, co maju tie schopne muzske polovicky do zivota, kde potaruvanie na ceste do manzelstva moze trvat daleko viacej rokov, kym sa uzavre. Hmm, a su aj taki, co vedia o sebe, ze su hajzli, ze majú doma svoju ' ', ale kedze vkuse prasia striedavo nove ulovky, nechcu si brat svoju, lebo chcu predist rozvodu pred iba rozchodom, co sa im zda mudrejsie a jednoduchsie. A áno, potom je tu este kategoria láska ako hrom, chlap je z teba praštený ' ' , zalubeny celý happy ( co nie ste vy dvaja ani omylom) , a chlap ked lubi iba túto a takúto jednu, chce si ju brat ( hneď) a narobit jej dieta ( deti), je Jeho ( to nie ste vy dvaja). Takze, o ktorom princovi ( satanášovi), sme sa tu bavili? Tieto tvoje vysvetlovacky budu ochotne pocuvat penzisti z tvojho okolia, pre ktorych sa to bude zdat vhodne na polemizovanie a rozoberanie. Z mojho hladiska, okradas tym samú seba o čas
"Keď hovorím o manželskom zväzku, som braná pre srandu, ako keby na mojich pocitoch a potrebách vôbec nezáleží."... Odporucam podcast Ako si nezobrat tela, zvlast prvu cast 10 sposobov, ako vstupit do zleho vztahu. O tom, co si vsimat, ak chces vediet, ci je druhy schopny milovat. https://skpodcasty.sk/podcasty/ako-si-nezobrat-...
Zeny akceptuju taketo vztahy, preto taketo vztahy su.
Nemat ocakavania.... ludia sa prisposobuju...
Akoby som o sebe citala, az na to, ze ja som manzelstvo nepotrebovala, po vsetkom aj ivf celom neuspesne som otehotnela po 9 r prirodzene a ex to skoncil len co som bola tehotna, co by ma teda ani v najhorsom sne nenapadlo, ze mu takto dokaze rupnut v bedni. Som celkom rada, ze nemusim riesit rozvod, len starostlivost o dieta. A v podstate som zistila, ze mne ku stastiu chybalo babo a nie chlap - s odstupom casu ako sa o babo staram. No v kazdom pripade byt na tvojom mieste ak je to ten pravy, dala by som mu ultimatum. Ved ak ta chlap ma rad a planuje s tebou dieta, tak mu nebude robit problem si ta vziat, po dietati ho totiz k tomu uz zrejme nepresvedcis ( to vidim z mojho okolia).
Zjavne vyberas zle,ak vyberas mužov,čo nezmyslaju rovnako.
A nerozumiem,prečo do tak vážnej veci ako ivf ideš iba s priateľom,keď chces manžela.
Pokiaľ si nebudeš vážiť samu seba,nebude si ťa vážiť ani muž.
No a keď mu dávaš full servis a vyckavas na niečo,čo sama vieš,že neurobí....hmmm....fakt chces pokračovať v takom vzťahu?
Pozri, mam pocit, ze gro manzelstva na slovensku je zalozenie rodiny. Ty chces vsak viac to dieta alo manzelstvo, to ved nevadi, vek uz svoj mas a partner je asi este starsi.
Dietatu daj pekne svoje priezvisko, nenechaj sa vysmiat, vsak on mu splasne hrebienok led uvidi, ze to myslis vazne.
Laska sa neprejavuje tym kolkokrat za den umyjes dlazky, ziaden full servis. Bud obcas leniva, aj ked to by ho mohlo poburit..
No sama si si to urobila, tak drzim palce nech sa vam podari ivf a ze keho trkne, ze manzelstvo je pre teba dolezite a staci ti komorna ceremonia
Prosim ta,naco ides ns ivf,naco si s nim robis dieta,ak nie ste zosobaseni???
Toto ti v ziadnom pripade neodporucam.
Ved ked on to tak neciti,ok.
Ale presne ako pises,asi teda nie si pre neho dost dobra...
Naco caka?
Keby tak strasne tuzil byt stale s tebou,sam by s tym po 2 rokoch prisiel.
Mozno som staromodna,ale fakt nechapem tymto volnym /NE/zväzkom s dietatom.
Ked sa daco po💩,trpi najviac to dieta.
A argument,ze to sa moze pomrvit aj v manzelstve,ano moze.
Ale predsa je to ine.....
Ked on nema anilen zaujem,uz by som s nim nemarnila cas.
Vsimaj si muzov lepsie a neries podvedome biologicke hodiny.
Lebo mam dojem,ze riesis najmä to.
A to nie je dobre.
Aj ked mas uz 35
Ja teda som nebola nastavená nikdy na manželstvo a ja som bola vo vzťahu skôr tá, ktorá sa nechcela vydávať (lebo s manželstvom ako takým problém nemám, ale so svadbou áno) a môj muž to vedel..
dlho sme to neriešili, vedeli sme že raz sa vezmeme, ale to bolo všetko..
Postavili sme dom, narodil sa aj prvý syn, uz vtedy mi rodicovstvom prišlo koľko veci sa môže postávať a ja nemám nijako vyriešené čo by som robila.. Tak som si začala uvedomovať, že zatiaľ nič ľahšie ako manželstvo vymyslené nebolo.. keď som však neplánovane otehotnela druhý krat a môj muž po rozhovore o Tom čo som si uvedomila sa k ničomu nemal, tak už som sa naštvala.. úplne priamo som mu povedala, že je proste chlap čo už bude mať SOMNOU druhé dieťa, nech mi nevravi že nevie urobit jeden sprostý krok k tomu aby si ma zobral za manželku.. zobrali sme sa do dvoch mesiacov ako som zistila že som tehotná.. dokonca aj svadbu som prežila, aj keď bolo to premna hrozne trápne a som rada že si to nikdy nezopakujem 🤪 keby som ja nepovedala, tak nie sme zobrati do dnes a to už bude budúci rok 12r čo sme manželia a sme 20r vo vzťahu..
Čo chcem len povedať je, že základ je byť zasadova.. keď chces mať deti v manželstve, tak to tak jednoducho partnerovi vysvetli.. ak chce mať s tebou partner deti, tak jednoducho nech si ťa vezme.. a keď sa bude smiať, tak potom priamo vysvetliť ako sa ťa to dotýka..
v partnerskom vzťahu je základ vedieť si veci vykomunikovat a postaviť sa aj sám za seba ak je to potrebné..
ja si nemyslím že mať deti v partnerstve je iné ako mať ich v manželstve - ALE jednoducho manželka má väčšie práva ako partnerka a preto si myslím že je pre rodinu väčšia istota uzavrieť manželstvo.. ja to.beriem čisto z praktického hľadiska..
Tak ak to chceš mat tak povediac neporiadku tak sa najprv zameraj na to aby si ta zobral nie?
Načo s ním riešiš dieťa keď v podstate vieš že si ta vziať nechce.
Toto sú priority ktoré si treba určiť na začiatku vzťahu, a kedy bude asi vhodná chvíľa na svatbu keď to nie je pri plodení potomka??? Hmmm?
Podľa mňa sú ženy, ktorými sú si chlapi moc istí, ktoré sú zúfalé byť samé alebo sa tým chlapom zdá, že tieto ženy neodídu ani z nevyhovujúceho vzťahu. Dookola budú stretávať chlapov, ktorých ani nenapadne požiadať ich o ruku, však oni si žijú spokojne.
Píšeš, ze manželstvo je pre teba dôležité. Nechápem potom, prečo najprv riešiš dieťa. Normálne chlapovi povedz ze pre teba je podstatne a vážne byť manželkou, ze nezartujes o tom. Keď napriek tomu bude si robiť "srandu" tak pochop, ze si ta nikdy zobrať nechcel a nechce. Aj potom budeš chcieť s nim byť a mm at deti ok, choď do toho, ale musíš byť znierena s tým, ze status manželka zrejme mat nebudeš.
Alebo chod na úrad, dones mu papiere a povedz, ze kým sa dieťa narodí, ty chces mat sobáš. A uvidíš, ako zareaguje.
Čo robíš zle? Dala si mu všetko vrátane prísľubu dieťaťa skôr ako bolo treba.Mne by nikdy nenapadlo začať s dieťaťom mimo manželstva.Ak ho niekto so mnou chce.tak si môže vybrať ,či budeme manželia alebo pôjde hľadať inú matku inam.Moj muž mi raz povedal že keď stretneš toho pravého tak niet za čím čakať.Brali sme sa po 9 mes.randenia.mal 38 r.a celkom dosť frajeriek predo mnou.okolie si myslelo.ze ten chlap sa nikdy neoženi...
Ja len nerozumiem, prečo s ním riešiš dieťa ... toto bude Tvoj problém, že si tak strašne upätá na to byť manželka, že Ti je absolútne jedno, keď sa partner vysmieva z Tvojich pocitov ... už to by bolo pre mňa "no go", proste si Ťa neváži, berie Ťa ako samozrejmosť ... skús sa nad tým zamyslieť ...
Keby chcel po mne priatel dieta, ale zobrat si ma nie, tak ho kopnem kade lahsie. Treba mat nejaku tu hrdost, zena nie je dobra len na vyrobu deti, potomka…zial, cim je zena starsia, tak aj zufalejsia a chlapi to vedia, vela je takych ako ty, ktore odkyvnu na dieta, aj ked ich same partner nechce, ale potomka si sami, bez pomoci zeny, nevedia spravit…
Problém niesi ty problem sú tvoje vzťahy. Ak si raz nájdeš muža ktorý ťa bude chcieť vezme si ťa bez ohľadu na to aký postoj k manželstvu bude mať, lebo bude vedieť že ti na tom záleží a bude ta chcieť mať vedľa seba ako manželku. Takže za mňa vážny rozhovor bez vyhrážania či hádok, ak ani potom si ťa nebude chcieť vziať bud to akceptuj alebo odíd. Žiadne manipulativne správanie okolo toho ved máš nejakú vlastnú hodnotu a zaslúžiš si vedľa seba človeka ktorý ťa bude skutočne chcieť..... PS: na svete neexistuje žiaden dôvod pre ktorý niekto nechce svadbu okrem toho ze druhého proste momentale ako svoju "oficialnu polovicku" nechce alebo je už ženatý všetko okolo sú len reči...
"riešime spoločné dieťa pre boha, to je záväzok do konca života"
Ak si to uvedomujes a je manzelstvo pre Teba dolezite, preco nie si zasadova?
Pre mna to bolo dolezite a preto som vedela ze dieta frajerovi nevynosim. A ani nebudem s nim byvat, starat sa o domacnost, prat mu trenky a pod, za mna tieto veci v manzelstve. A to som bola tiez zabezpecena. Aj sme si to vykomunikovali a isli na to postupne.
Jedine, ze by si tak velmi chcela to dieta ze ratas aj s alternativou ze Ta necha ale Ty budes mat "aspon dieta", ktore chces.
"Čo mám robiť? Mám sa oňho prestať starať a "dávať mu", lebo je to výhrada manželstva? A dať mu ultimátum?"
Na to uz je neskoro, ved by to bolo smiesne, ako nejaky pokus o truc. A nie, chlapovi to ani nemusi dojst.
Podla mna treba stopnut IVFka, treba si sadnut a ked mas taketo myslienky, povedat si to. "Fero je to pre mna dolezite. Ak chces so mnou dieta, preco ma nechces za zenu? Ci dieta je mensi zavazok?" Pozri, chce, alebo nechce. Vsetko ostatne su vyhovorky. Aby si neskoncila po IVFku uspesne oplodnena s velkym bruchom v 8.mes placuca do vankusa ze Ta frajer opustil. Alebo s 3mesacnym babom. A podobne. Nezelam Ti to!!!! Ale ved su tu o tom denne temy, ze tak zeny dopadli ... A ak Ta uz teraz vysmieva v tak vaznej veci, ze Ti neblika kontrolka...
Nevysvetľuj, nedávaj ultimáta ., chlap ktorý ťa vysmeje potom že mu povieš že je ptee teba manželstvo dôležité nie je ten pravý...ak napriek tomu že by si chcela byť manželka riešiš najprv ivf je jasné že chlap si ťa vziať nechce.... Tak nevysvetľuj že dáš svoje meno, jednoducho aj sa podarí a porodis to svoje meno dáš, ak odmietne podpísať otcovstvo das to súdne....
Apropos nie razntu bola téma kde chlap akože tiež túžil po rodine, riešili ivf a keď sa podarilo chlap zdupkal lebo nečakal že sa to aj naozaj podari
Ked ma chlap s tebou vsetko a este aj dieta mu chces day a popri tom si z teba robil srandu, no tak si si zle vyhrala.
Ja som mojmu manzelovi hned na prvom rande povedala, ze hladam manzela a ze dieta budem mat az ked sa vydam.
Dieta sme zacali riesit pred manzelstvom, tiez IVF. Narodi SA niekolko rokov po svadbe.
Ani nevies, ako mi masa svadba vsetko ulahcila, manzel dostal rakovinu a zomrel. V UK movies, ze si manzel, tym padom odpadavaju vsetky pravne otazky.
Ty nie si normálna. Preboha, načo riešiš IVF, keď nemáš doriešeny vzťah? Tvoj problém len tak z ničoho nič nezmizne. Bude sa len nabaľovať.
No, celé naopak... Ako tu už bolo viackrát napísané. Sa tu rozčuľuješ, že ťa neberie vážne ale, nehnevaj sa, ty by si sa brala? Na jednej strane dupeš za manželstvo a na druhej mu aj tak vyhovieš a ideš s ním mať dieťa bez manželstva. Tam robíš chybu, ak už sa teda pýtaš. Vravíš jedno a správaš sa podľa druhého a chlap jedným uchom dnu a druhým von lebo vie, že ťa aj tak ohne ako bude on chcieť.
A preto by sa pri 50 % rozvodovosti malo prestat brat manzelstvo ako vrchol vztahu....lebo nie je. Chapem, ze po tom tuzis a je to v poriadku. Ale zivot nie je fer. Ak on nechce nemozes ho nutit. Rozhodnutie je na tebe. Muz, ktoreho milujes alebo status manzelka.
Tak za prvé chyba nie je v tebe, ale v ňom. Niektore sa tu do teba púšťajú, že načo si s ním robíš dieta, ale očividne dieťa chceš, máš 35 rokov a ešte aj musíte cez ivf. Ja to chápem. Ten pocit túžby po dieťati je enormný.
Zažila som u veľa Kamaratiek/ rodiny, chlap nechcel ani počuť o svadbe, ale aj tak všetci drbali do ženských, a čo ty? Ty sa nechceš brat? Už ste spolu 5 rokov....ako halo.....
Za prvé, ak sa narodí dieťa, daj tvoje priezvisko, nech sa aj posere....v Nemecku je to normálne, že aj nie sú zobrati, dieťa má meno po matke. To len u nás sú chlapi zvyknutí na takéto vymoženosti.
Za druhé , treba mu riadne vysvetliť, že to je dôležitý právny zväzok. Hocičo sa môže stať, a žiadny vdovský dôchodok, problémy s dedičstvom atď.
Nelipni tak na tom. Tu na koniku kazdy povazuje manzelstvo za to najlepsie a najposvatnejsie🙂) ale nie je to tak. Je to len nieco naviac a stastie ti to nezaruci. Dieta a hypoteka su ovela vacsie zavazky🙂) som rozvedena zena takze ver mi🙂.
Zameraj sa na to ivf. Mas 35 rokov vela casu neostava. Ak chces dieta bud sa rozid a skus s inym ak sa nato citis a chyba je napriklad v nom alebo proste sa sustred nato ivf.
Peniaze ktore by si vrazila do svadby radsej daj na lepsiu kliniku alebo drahsie metody. Podla mna mas vek nato aby si vedela, ze dolezitejsie je otehotniet ako sa vydat. To mozes hocikedy. Dieta uz byt nemusi.
Ďalšia čo má očakávania, nemôžeš očakávať od iných ľudí to čo chceš ty a už tobôž nie, keď ti to na rovinu povedia,že chcú niečo iné.Zivot nie je len manželstvo a dieťa, nemyslíš,že tým ,že nemôžeš mať detí a žiadny chlap si ťa nechcem zobrať ,prehodnotiť svoje očakávania a zmeniť život a zamerať sa na niečo iné,možno ani potom nebudeš šťastná a si len naučená ,že toto je to pravé šťastie.A žiadneho chlapa nedonúti tehotenstvo ,aby si dotyčnú ženu zobral
No lebo si vyberas nesprávnych chlapov.
@mofa k manželstvu nepotrebuješ svadbu, to je len prežitok.. mať viac sebavedomia pred 30tkou, žiadnu svadbu by som nemala a manželstvo by som uzavrela skôr.. áno, rozviesť sa je zlozitejsie ako rozísť sa, avšak si myslím že benefity manželstva prevyšujú toto riziko zložitejšieho rozchodu..
Presne preto, že ako manželka funguješ aj bez svadby. Načo by sa muž ženil keď ma full servis, sex aj deti bez toho?
Tak sama si si odpovedala…bývaš s nim , staráš sa oňho, riesis s nim deti…z jeho strany…naco svatba?ja som s muzom pred svatbou nebývala a uz vobec neriešila deti…, mna to ani nenapadlo,kedze sme neboli pobrati, tak samozrejme ak toto vsetko chcel,musel si ma vzat za manzelku.
@gagik toto mi tiež príde ako dobrý risk, nebývalý s chlapom, nevieš de facto aký je doma, keď ma zle nálady, na prd deň v práci atď, ja by som teda mačku vo vreci nekupovala, a ešte keby že ani sme spolu pre svadbou nespali, no tak to už vôbec nie.

Tak naco robis IVF, ked si ta nechce zobrat?! A požiadať o ruku kludne mozes aj ty, resp. ani nie požiadať to je trapne ale teda ked ostaneš tehotna, dones papiere z uradu na vyplnenie so žiadosťou na sobáš. Vyplnite a je to. Ze proste chces aby boli veci na poriadku, ked uz sa ma dieta narodiť. Ale ine som ti chcela napisat aby si sa nad tym zamyslela. Niekedy sa nam deju veci o ktorych si myslime, ze su pre nas zle. Ale az casom pochopíme, ze vlastne boli pre nas tie najlepsie co sa nam mohlo stat. 😉