Prečo rodiny chodia po večeri k starým rodičom?
Pre mňa nepochopitelne a mame to tak aj v širšej rodine. Na Štedrý deň po večeri keď sa rodina naje a rozbalia sa darčeky sa ide k starým rodičom. Nie je to cudne? My máme o 6 večeru, veceriame do tej 7, áno máme svoje zvyky z domova, modlitba, orechy, jablko, krížik s medom, oplatka, polievka, druhé, bobalky. Potom rozbalujeme darčeky, máme 3 deti, oni sa tesia pritom pozeráme rozprávky, počúvame vianočnú hudbu, tancujeme, jasime sa, deti skusaju/ hrajú sa s tým co dostali, my si nalejeme pohár vina, natocime pár videí na pamiatku, posprataveme kuchyňu, odpad z darčekov a o polnoci ledva dostaneme deti do postele co sú rozrusene z radosti. A ráno o 6 sme hore, lebo však nedá sa späť ked sú nové hračky.😂 A stále počúvam od kolegýň alebo aj od svagrinej, ako sa oni naveceraju rozbalia darčeky, oblečú sa a idú k starým rodičom. To prečo sa robí? Nerozumiem prečo sa chodí na tieto vecerno- nočné návštevy, prečo tie deti nemôžu ostat doma hrať sa a užiť si nadherny vianočný večer v kruhu rodiny. Mne to príde nevhodné a nechápem kedy sa vlastne ľudia zastavia a užívajú si danú chvíľu. My chodíme k rodičom 25 a ďalším 26 ved sú sviatky máme voľno. A kolegyne a švagriná tiež, a rodičov majú oboch žijúcich, nie je to tak ze jeden zomrel a nechcú nechať samého rodiča.
Ked ti deti odrastu a odidu z domu- "vianoce uz nebudu vianocami" Uz to bude len "povinna vecera" . Keby sme nesli s detmi k rodicom zaspievat koledy a vinsovat- ani by sa neunuvali chystat cely "ten cirkus". Zjedli by o 17 to co im zostalo z predchadzajuceho dna(vzdy varia na 2-3 dni?) A sli by spat ako v kazdy iny den.
Napríklad aj preto že ľudia cez sviatky robia a tento rok ideme aj k mojim rodičom aby sme boli aj s ocinon, máme širšiu rodinu čo sa cez sviatky navštevujeme tak aby sme to aj všetko stihli
Autorka, prečo si myslíš, že tí, čo idú na návštevu nemajú pokoj?
@clavicula určite s tým súhlasím, aj my pestujeme dobre vzťahy so starými rodičmi, deti tam idú zajtra na celý deň piecť medovníky. A nevidím nič zlé ani na tom ze ich navštevujeme 25.
inak my veceriame okolo 16:30 -17:00 :DD proste ked zajde slnko.. aby nam aj vytravilo :D
@clavicula to ze rodina je na vianoce doma, nema nic s kazenim vztahu medzi vnucatami a starymi rodicmi.
@h2 teraz s normalnostou to nema nic 🙂 ale faktom je, ze ak ti z x ludi povie 95% ze toto je jablko a 5% ze toto je hruska, tak statisticky to velmi pravdepodobne bude jablko 🙂 o tom je ta statistika na konci dna - a teda zda sa, ze tento prispevok tak vyznieval, ak by nevyznieval, autorka nemusi dovysvetlovat ako to myslela. Ale ty urcite nemas preco sa nad sebou zamyslat, isto je vsetko v poriadku (srandujem), to zasa sme trosku eskalovalinl diskusiu.
Stale plati, ze ak neplanujem hodnotitna odsudzovat, tak do prispevku fakt nepatria vyrazi ako je to nevhodne (ale to je len moj nazor). Ak by bol prispevok v duchu my to mame takto a fakt ma uprimne zaujima, preco ini inak a cudujem sa, ze im chce, inak by to vyznievalo.
@nekonecna_katastrofa lebo treba všetko rýchlo odbiť , aby sa stíhalo a pre mňa je to stres. Poriadit po večeri domácnosť, deti obliekať, darčeky brat, neviem prečo mám pred návštevami po tme stopku, mne to príde pre deti neskoro, vedeli by sme sa vyšišmat okolo ôsmej, cesta autom, mne to príde nevhodný čas, možno by som to inak vnímala keby som mala rodinu kúsok na pešo. Nech sa deti hrajú a návšteva sa vybaví na druhý deň, mne to zase vyhovuje takto.
Kazdy robi ako mu vyhovuje….mne zas pride divne, ked chcu byt dvaja sami len s dietatom/detmi a v ziabdom pripade nemoze prist babka, svokra nikto, lebo neviem co…..uz ako male dieta sme chodili na stedry den k babke, kde prisla aj druha babka, teta, stryko, bratranec….proste cela rodina….a teraz to praktizujeme rovnako, len u nas…..pridu moji rodicia, muzovi, moji surodenci s detmi, muzoci tiez a vsetci sme spolu a ano je to zhon a aj stres ale je to krasne a sme vsetci spolu a nemusim sa zvysok sviatkov trepat po navstevach 😄
@simca06022011 my sme ako deti kazdy rok s mamou vyjednavali, kedy sa bude jest 😂 do dnes na to spominame, mama, ze o 19:00 a my ze mami ale, ked bude tma....a potom to iste robili moji mali surodenci, taka nasa tradicia 😀😀
@zuzinka888 asi ako kto, moji rodicia 60+ a svokrovci 75+ majú vždy slávnostnú večeru, more napeceneho, koledy, svetielka a aj pohár ozdobeny v cukre nájdeš u svokry.😉
@petamich Jablko je jablko a hruška je hruška, to sú fakty. Kdežto to, ako na niekoho niečo pôsobí, je niečo iné, je to vecou pocitu, nie je to fakt. Na niekoho autorkin príspevok môže pôsobiť veľmi negatívne, až agresívne, na iného menej negatívne a na niekoho úplne bežne.
Ja už naozaj nemám chuť sa tu obhajovať za to, že ma autorkin príspevok nepobúril a nezdvihol mi tlak. 🙃
@slavomira236 tak nehovor za druhých co chodia za rodinou, že chodia vyzierat. Rob čo chceš, ale načo súdiť druhých?
My to máme ako ty, ani keď som bola dieťa sme behali. Nepoznám nikoho kto by behal ale keď chce niekto behať, nech behá. Čo ťa je do toho že čo robi kolegyňa či môjho brata koňa pes na štedrý deň, nejak sa ťa to bytostne týka?
Dokiaľ sme bývali spolu alebo len o dedinu vedľajšiu kúsok tak sme chodili aj my ale teraz už nie sme ďalej a chodíme tam 25 alebo 26 ...a nič za tým nieje prosto naši sa tešia keď deti vidia aj u nich si rozbaliť darčeky aj som hned utekala aj k babke pod stromček 🤣🤣🤣
No lebo je to ich tradícia. Prečo ťa to trápi? Nechápem. Niekto chodí aj do kostola a pod...
@slavomira236 presne o tom to je - o vyzierani! 🤦🏼♀️
Jediné, žeby to bolo napr. o dobrých vzťahoch a o tom, že sa ľudia cítia spolu dobre.
Ale také asi nepoznáš...
Neviem prečo tak chodia, neviem či je to čudné a je mi to jedno 😁 Mne osobne by sa to ale nechcelo. Po večeri a rozbaleni darčekov už len svoj kľud pred telkou.
My večeriame o 17.00 potom si rozbalime darčeky a ideme k rodičom na druhy deň zas sa stretneme a druhou rodinou. Neviem co je na tom cudne...
@vandica u nás klud pred telkou neexistuje keďže mame malé deti😂
@kikusenka1 tak to áno, všetko sa odvíja od veku detí a od toho kedy idú spať 😀
My máme každé Vianoce inak. Podľa služieb. Chodime vždy keď nám vyjde k svokrovcom, su sami. Niekedy máme skôr neskorý obed ako večeru. Tento rok má manžel nočné 24 a 25 a ja robím 25 a 26. Takže sa opäť najeme oveľa skôr aby sme ešte pred manzelovou nočnou stihli k starkym, nám je tiež veselsie aj deťom. Nám ani tak nejde o nejaké tradície ale o to byť najviac spolu rodina, keďže pracujeme.
@eternity24 ak by sa dalo tak dám 2xpalec hore.
@beronsche pisala som aurorke a ze mozno koli tomu..mne je to u prdele. Ja take sprostosti neriesim kedy kto kde chodi o jakej veceria kedy ma stromcek a podobne blbiny ako tu citam . Kazdy sa vsetkemu cuduje. Ved nech si kazdy robi co chce. Ja som s mamou skoro kazdy den a na vianoce sedim doma oddychujem. Byva v byte ja v dome tak chodi ona tu na zahradu na dvor. Ma ak kluc ked niesom doma. A na vianoce tiez sedi doma na zadku pri telke v papuciach..prosto mame na vianoce klud doma kazdy vo svojom. Nam to vyhovuje takto. Niekomu navstevy cez vianoce. Komentujte autorku a nie mna poprosim. Ja sa o druhych nestaram
@slavomira236 no a co je zle na tom ak dochodcovia pripravia darceky a pohostenie pre svoje deti a vnucata? Co je zle ked deti navstivia svojich rodicov a zoberu aj svoje deti aby boli spolu tri generacie? Vsak sviatky su cas, ked zamestnane deti maju cas, ked mozu navstivit svojich rodicov, ked mozu dopriat svojim detom chvile stravene so starymi rodicmi, pretoze cez rok to nie vzdy vychadza. Naozaj s myslis, ze idu len vyzrat dochodcov? Naozaj mas pocit, ze rodiny drzi pokope len zradlo a darceky? Nic ine ti nanapadlo len mamon?

Ked som bola dieťa tiež sme chodili po večeri k starým rodičom a predstav si chodili sme tam aj cez deň a možno práve preto sme s nimi mali skvelý vzťah a ver mi keby som teraz mala možnosť ísť na štedrý večer, na tie najkrajšie sviatky v roku k svojím starým rodičom, nič viac by som nepotrebovala... Stále samé diskusie o tom ako vám mamičkám vadí že starí rodičia sa chcú podľa vášho názoru často stretávať so svojimi vnúčatami. Buďte za to radi. Veď láska medzi vnúčatami a starými rodičmi je tak nádherná.
Neberte im tento vzťah. Skúste sa zamyslieť či by sa to vám nepáčilo byť znovu zo svojimi starými rodičmi...