icon

Prečo sa niektorí dospelí muži nechcú osamostatniť?

6. jan 2026

Ahojte, chcem sa opýtať hlavne pánov, či je toto bežné správanie a chcela by som vedieť myšlienkové pochody chlapov... prečo?

Mám niečo po 40tke, mám dieťa, študuje na VŠ. Od mojich 24 rokov pracujem, od mojich 26 rokov bývam mimo domu. Najprv s partnerom (neboli sme manželia) a neskôr už sama s dieťaťom. Mala som nejaké vzťahy odvtedy, ale všetko to boli skôr také priateľstvá, nič z toho nebol ako reálny vzťah, všetko tak do 2r.

Teraz som spoznala človeka, bývame neďaleko od seba, tiež má po 40tke a je odo mňa starší o tri roky. Čo ma prekvapilo, že býva s mamou. Býval teda pôvodne s oboma rodičmi, ale otec im zomrel a teda býva s mamou. Pýtala som sa ho prečo býva s mamou, prečo nebýva vo vlastnom. Veď vek na to má. Odpovedal mi, prečo by sa sťahoval, prečo by platil niekde hypotéku, keď doma má všetko čo potreboval a potrebuje a s mamou/s otcom si rozumel. Že ja som si asi s rodičmi nerozumela, keď som utekala z domu.

Pýtam sa ho, či nikdy netúžil po niečom vlastnom, on že nie. Že on si nebude brať hypo na 30r a platiť bankám nemalé peniaze. Pýtam sa teda, ty musíš mať dosť potom ušetrené. Že ani nie, že niečo ušetrené má, ale on nerieši budúcnosť, veď dnes sa dôchodku ani nedožijeme.
Pýtam sa ho a ok, a keď tu mama jedného dňa nebude, byt ti ostane? Alebo ako? Nie, že sa bude deliť medzi neho a jeho brata. A teda budeš mať brata z čoho vyplatiť? Že nie a prečo pochovávam jeho mamu, že na také ani nemyslí.

Príde mi to zvláštne. To muž netúži byť samostatný? Mať niečo vlastné? Byť sám sebe pánom? Mať neskôr rodinu? Aspoň ženu, možno deti?

Druhá vec je, že mal nejaké vzťahy, ale vraj žiadne nevydržali. No tak neviem, či si tie ženy chcel nasťahovať domov alebo ako chceli žiť. Dôvody rozchodov neviem.

A pritom to nie je žiadny ťuťko, je to normálne veľmi v pohode chlap, dobre vyzerá, športuje, je milý a vtipný, galantný, má prácu. Povedali by ste, že chlap v najlepšom veku.

Len toto mi príde zvláštne. To len my ženy sa chceme osamostatniť?

Strana
z6
mandzula
6. jan 2026

@anonym_autor Ani niektoré ženy nemajú takú potrebu. Podľa mňa je takýto človek, či už žena, alebo chlap pre život nepoužiteľný a vôbec sa v tomto konkrétnom prípade nečudujem, že mu vzťahy nevydržali. Nikto normálny nechce po 40 súložiť v izbe vedľa izby mamky.

abbey1
6. jan 2026

@anonym_autor Bývali sme s mojim otcom až do jeho smrti. Vzťahy sme mali dobré, dom veľký, ja i manžel prácu v danom meste. Otec bol šťastný, ženie je sám. Moja staršia dcéra mala pri sebe dedka ktorého milovala a ktorý miloval ju. Nemali sme jediný racionálny dôvod sťahovať sa. Do domu sme investovali, odkúpili sme istú časť.

anonym_49ecf2
6. jan 2026

@anonym_autor To nezavisi pod pohlavia. Manzelov brat odisiel z domu hned ako mal osemnast.
Manzel by byval s rodicmi doteraz, keby sme sa neboli stretli. jemu mama hotel vyhovoval. Kazde rano mal ranajky na stole, o nic sa nestaral.

anonym_860c68
6. jan 2026

Ja viem o jednej zdravej 35 ročnej, bez detí, ktorá byva s rodičmi a neplánuje to zmeniť. Nemusí to byť len muž.

domkakvet
6. jan 2026

@anonym_autor netreba sa ani pytat preco je sam, je to jasne z kazdej vety v tom texte a neverim mu, ze nevie aka bude buducnost s tym bytom a este sa mi vidi, ze manipuluje s tebou.

anonym_e9a222
6. jan 2026

@anonym_autor muž, ktorého si spoznala, je nezodpovedný človek. Jeho rozmýšľanie je na úrovní myslenia dieťaťa na prvom stupni ZŠ. To, že žije s mamou, by som nepovažovala za nejaký problém, ak nie je vo vzťahu a ak to nie je v dvojizbovom byte. Ale predpokladala by som, že v jeho veku má hypo na byt, ktorý prenajíma a sporí si na dôchodok. Toto čudo pošli do obehu, nedivím sa, že je sám

kavasmliekom
6. jan 2026

@anonym_autor povedal ti svoje dôvody, prečo to tak má a chce. Skôr by som sa ho opýtala, ako vidí svoju budúcnosť so ženou, s ktorou bude chcieť žiť. Kde a za akých podmienok.

cyneric
6. jan 2026

Evidentne je s takýmto životom spokojný, má rodinu blízko, peniaze môže využiť na svoje hobby/seba. Nie každý chce vlastnú nehnuteľnosť, rodinu, deti - napriek tomu že sme spoločnosťou k tomu vedení. 😀 Nevidím na tom nič zlé, okrem toho že je inej mentality než autorka.

mandzula
6. jan 2026
@cyneric

Evidentne je s takýmto životom spokojný, má rodinu blízko, peniaze môže využiť na svoje hobby/seba. Nie každý chce vlastnú nehnuteľnosť, rodinu, deti - napriek tomu že sme spoločnosťou k tomu vedení. 😀 Nevidím na tom nič zlé, okrem toho že je inej mentality než autorka.

@cyneric Tak, tak, pokiaľ nemá potrebu mať vzťah, je to ok, ak chce a čuduje sa, že mu to nevychádza, tak to je iný prípad.

bashka80
6. jan 2026

Aký máte spolu vzťah? Ste spolu už dlho alebo ste sa len teraz zoznámili? Lebo úprimne povedané, pýtať sa niekoho či po smrti matky zdedí byt a či má z čoho vyplatiť iných dedičov je fakt cez čiaru. Neviem, mne to pripadá choré. Ale to je už asi dnešnou dobou, že človek nemá právo na súkromie a je nútený odpovedať aj na tie najnevhodnejšie otázky.

autor
6. jan 2026
@bashka80

Aký máte spolu vzťah? Ste spolu už dlho alebo ste sa len teraz zoznámili? Lebo úprimne povedané, pýtať sa niekoho či po smrti matky zdedí byt a či má z čoho vyplatiť iných dedičov je fakt cez čiaru. Neviem, mne to pripadá choré. Ale to je už asi dnešnou dobou, že človek nemá právo na súkromie a je nútený odpovedať aj na tie najnevhodnejšie otázky.

@bashka80 poznáme sa už pár mesiacov a pokúšame sa o vzťah. Vyplynulo to z konverzácie, keďže ja som riešila dedičské, pýtala som sa, ako to majú oni.

danica2711
6. jan 2026

@anonym_autor v tej otázke ti chýba jedno slovo: Prečo na NIEKTORÍ dospelí muži nechcú osamostatniť? To, že si ty stretla takého neznamená, že je to všeobecný jav

mandzula
6. jan 2026
@bashka80

@bashka80 Ono sa to môže zdať na prvý pohľad morbídne a môže to znieť ako vypočítavosť, no v kontexte toho, čo autorka píše, je to skôr racionálne vyústenie celého rozhovoru o možnej spoločnej budúcnosti.

autor
6. jan 2026
@danica2711

@anonym_autor v tej otázke ti chýba jedno slovo: Prečo na NIEKTORÍ dospelí muži nechcú osamostatniť? To, že si ty stretla takého neznamená, že je to všeobecný jav

@danica2711 nech sa páči 🙂

krasneleto
6. jan 2026

@anonym_autor ... jedna vec je mat pekny vztah s rodicmi, druha nepotrebovat platit zbytocne najom ok... ALE.. hypoteku, kym teda nema partnerku mu mohol platit x- rokov niekto, komu nehnutelnost prenajme... atd... a teda ak sa neosamostatnil, ocakavala by som dost velku hotovost nasetrenu... - tu nema
cize tohto muza hodnotim- ako nemysliaceho do buducna. to ako ta chce , alebo inu predstavit mame tak, ze prespis v jeho detskej izbe a mamicka vam spravi k obedu kakavko? uff to nie, nie a este raz nie. navyse nehnutelnost neostava jemu, ale jemu a bratovi... na vyplatenie nema, nechce sa nikam posunut... mozno tento gaucovy mamahotel styl by sa mu pacil aj pri partnerke... za mna jedno velke nie... a pises sice, ze je to normalny muz. podla mna nie je , na svoj vek ma nazory ako 19 rocny, nemysli na buducnost, stav mu vyhovuje...

krasneleto
6. jan 2026
@bashka80

@bashka80 ja to za chore nepovazujem... naco macka vo vreci? ona ma dieta, chce vediet do akej rieky vstupuje... na prvom rande nevhodne, ale ked su v stave ze riesia buducnost, co je na tom... to je ako nevediet kolko partner zaraba, pripadne ake ma zavazky..

dvadsatosem
6. jan 2026

To ešte nebol osamostatnení ten chlapík? Divné.
Sice ja mám 41 a tiež bývam z rodičmi ale osamostatnení som už bol od mladého veku, dokonca mám aj vlastný dom, len život priniesol rôzne situácie a išiel som nakoniec bývať späť k rodičom. Netreba sa o nich starať ani nič také, len je mi príjemnejšie nebývať sám. Ak by som si našiel partnerku a začali riešiť spoločné bývanie tak nemal by som problém sa osamostatniť znovu.

Podľa mňa je najdôležitejšie sa osamostatniť v mladom veku aby sa človek naučil o seba starať sám. Teda prať, variť a podobne. Keď sa to človek naučí tak mu nemusí robiť druhý partner sluhu ak si nejakého nájde. Keď má človek stále mama hotel tak neviem či si taka mentalita dá neskôr odnaučiť.

krasneleto
6. jan 2026
@abbey1

@anonym_autor Bývali sme s mojim otcom až do jeho smrti. Vzťahy sme mali dobré, dom veľký, ja i manžel prácu v danom meste. Otec bol šťastný, ženie je sám. Moja staršia dcéra mala pri sebe dedka ktorého milovala a ktorý miloval ju. Nemali sme jediný racionálny dôvod sťahovať sa. Do domu sme investovali, odkúpili sme istú časť.

@abbey1 to je podla mna uplne v poriadku, dom je dom, ale nie byt kde mamicka sa stara o 43 rocneho corgona...

marsmykkok
6. jan 2026

Pohodlnosť? Nemusí mať ťažkú prácu alebo 2 aby splácal hypotéku. A ak sú len dvaja dom sa predá a z polovice si kúpi garsónku alebo 1 izbový byt. Neostane na ulici zase. Nehovorím že je to ok, ale proste nie každý chce makať 16 hodín denne 6 dní v týždni a mať investičné byty ako je to dnes moderné.

mandzula
6. jan 2026
@krasneleto

@abbey1 to je podla mna uplne v poriadku, dom je dom, ale nie byt kde mamicka sa stara o 43 rocneho corgona...

@krasneleto Presne, ešte dve samostatné bytové jednotky v jednom priestore, ok, ale byt, kde sú na jednej kuchyni, práčke, obývačke, to zaváňa prúserom.

cdt
6. jan 2026
@krasneleto

@krasneleto minimalne 43😅

krasneleto
6. jan 2026
@marsmykkok

Pohodlnosť? Nemusí mať ťažkú prácu alebo 2 aby splácal hypotéku. A ak sú len dvaja dom sa predá a z polovice si kúpi garsónku alebo 1 izbový byt. Neostane na ulici zase. Nehovorím že je to ok, ale proste nie každý chce makať 16 hodín denne 6 dní v týždni a mať investičné byty ako je to dnes moderné.

@marsmykkok toto ale nie je investicny byt... je to jeho buduce imaginarne byvanie.. s matkou byva v byte, nie v dome.. z jeho predaja nekupi nic... max by si vyplatil nejaku cast hypo... a na kupu bytu , nepotrebujes mat ani 3 prace ani robit denne 16 h. staci ho mat a do casu, kym by sa nastahoval ho normalne dlhodobo prenajat...

mandzula
6. jan 2026

Mňa by napríklad do pozoru postavilo už toto: Že ja som si asi s rodičmi nerozumela, keď som utekala z domu.

krasneleto
6. jan 2026
@marsmykkok

@marsmykkok oni su dvaja na byt... z toho si kupi akurat tak garaz

anonym_152969
6. jan 2026
@bashka80

@bashka80 asi si už stará a dávno si nerandila 😉-nemyslím v zlom. Ale dnes bežné prvé alebo druhé rande a to aj v garde chlap voči žene,.máš auto? Aká značka a koľko ročné? Kde bývaš? Je to tvoje alebo podnájom? Koľko zarábaš? Proste materialistická doba strašne...

anonym_776115
6. jan 2026

@anonym_autor ja som mala vždy vzťahy kde muž býval s rodičmi. A ja tiež. Bola som šťastná a vôbec mi to nevadilo

krasneleto
6. jan 2026
@anonym_776115

@anonym_autor ja som mala vždy vzťahy kde muž býval s rodičmi. A ja tiež. Bola som šťastná a vôbec mi to nevadilo

@anonym_776115 ved kazda sme mali vztah ,kde sme byvali s rodicmi.. ale to tak kym dostudujes je v poriadku

krasneleto
6. jan 2026
@mandzula

Mňa by napríklad do pozoru postavilo už toto: Že ja som si asi s rodičmi nerozumela, keď som utekala z domu.

@mandzula ved prave... co su to za argumenty

krasneleto
6. jan 2026
@anonym_152969

@bashka80 asi si už stará a dávno si nerandila 😉-nemyslím v zlom. Ale dnes bežné prvé alebo druhé rande a to aj v garde chlap voči žene,.máš auto? Aká značka a koľko ročné? Kde bývaš? Je to tvoje alebo podnájom? Koľko zarábaš? Proste materialistická doba strašne...

@anonym_152969 ona je matka, ma dieta, ma zariadeny zivot... materialna doba? mozno, ja sa drzim zasady... na moju... nemusi robit nikto, dokazem sa postarat o seba aj dieta sama... ale prrr aby ja som robila na nieci ......*** a ci by ma v pripade, ze dnes hladam partnera ake ma auto, ci je jeho, kolko zaraba , ake ma povinnosti, co plati , na co mina a ci ma kde byvat? ano zaujimalo, hladam partnera, nie syna, ktoremu budem pokracovat robit mamicku

anonym_3fc32c
6. jan 2026
@mandzula

@anonym_autor Ani niektoré ženy nemajú takú potrebu. Podľa mňa je takýto človek, či už žena, alebo chlap pre život nepoužiteľný a vôbec sa v tomto konkrétnom prípade nečudujem, že mu vzťahy nevydržali. Nikto normálny nechce po 40 súložiť v izbe vedľa izby mamky.

@mandzula nepoužiteľný život, len za to, že žije s mamou? Ľutujem ťa, taká nenávisť v tebe. Kto ti ublížil? Možno ty máš ten nepoužiteľný, zbytočný život. Nezabudni ísť na zmenu, zamestnávateľ ťa potrebuje :D

Strana
z6