icon

Prečo sa niektorí dospelí muži nechcú osamostatniť?

6. jan 2026

Ahojte, chcem sa opýtať hlavne pánov, či je toto bežné správanie a chcela by som vedieť myšlienkové pochody chlapov... prečo?

Mám niečo po 40tke, mám dieťa, študuje na VŠ. Od mojich 24 rokov pracujem, od mojich 26 rokov bývam mimo domu. Najprv s partnerom (neboli sme manželia) a neskôr už sama s dieťaťom. Mala som nejaké vzťahy odvtedy, ale všetko to boli skôr také priateľstvá, nič z toho nebol ako reálny vzťah, všetko tak do 2r.

Teraz som spoznala človeka, bývame neďaleko od seba, tiež má po 40tke a je odo mňa starší o tri roky. Čo ma prekvapilo, že býva s mamou. Býval teda pôvodne s oboma rodičmi, ale otec im zomrel a teda býva s mamou. Pýtala som sa ho prečo býva s mamou, prečo nebýva vo vlastnom. Veď vek na to má. Odpovedal mi, prečo by sa sťahoval, prečo by platil niekde hypotéku, keď doma má všetko čo potreboval a potrebuje a s mamou/s otcom si rozumel. Že ja som si asi s rodičmi nerozumela, keď som utekala z domu.

Pýtam sa ho, či nikdy netúžil po niečom vlastnom, on že nie. Že on si nebude brať hypo na 30r a platiť bankám nemalé peniaze. Pýtam sa teda, ty musíš mať dosť potom ušetrené. Že ani nie, že niečo ušetrené má, ale on nerieši budúcnosť, veď dnes sa dôchodku ani nedožijeme.
Pýtam sa ho a ok, a keď tu mama jedného dňa nebude, byt ti ostane? Alebo ako? Nie, že sa bude deliť medzi neho a jeho brata. A teda budeš mať brata z čoho vyplatiť? Že nie a prečo pochovávam jeho mamu, že na také ani nemyslí.

Príde mi to zvláštne. To muž netúži byť samostatný? Mať niečo vlastné? Byť sám sebe pánom? Mať neskôr rodinu? Aspoň ženu, možno deti?

Druhá vec je, že mal nejaké vzťahy, ale vraj žiadne nevydržali. No tak neviem, či si tie ženy chcel nasťahovať domov alebo ako chceli žiť. Dôvody rozchodov neviem.

A pritom to nie je žiadny ťuťko, je to normálne veľmi v pohode chlap, dobre vyzerá, športuje, je milý a vtipný, galantný, má prácu. Povedali by ste, že chlap v najlepšom veku.

Len toto mi príde zvláštne. To len my ženy sa chceme osamostatniť?

anonym_3aefda
6. jan 2026
@anonym_5ed422

@anonym_3aefda čo je cudzích ľudí do môjho súkromia? V práci riešim prácu

@anonym_5ed422 Ja mám žiaľ taký kolektív, že sa dosť vypytujú a stále hovoria o svojich deťoch a mužoch. Preto radšej hovorím, že žijem s partnerom /hoci to nie je pravda/, inak by ma ohovárali.

janka1011
6. jan 2026
@anonym_3aefda

@janka1011 Prečo ťa to "desí" ?? Každý normálny dospelý človek sa predsa chce osamostatniť. Ja som si zobrala sama úver a kúpila som si svoj byt, hoci chcem bývať navždy sama a partnera ani rodinu mať nechcem. Ale zato nebudem celý život žiť s rodičmi ! Keby som v práci povedala, že bývam s rodičmi (mám po 40tke), úplne by som sa pred kolegyňami znemožnila.

@anonym_3aefda ale to je predsa každého vec, ako to má nastavené v hlave. Ty si chcela bývať sama, kúpila si byt, je to OK. Niekto nechce bývať sám, má prázdny rodičovský dom, 1 rodiča a tak býva s ním, tiež je to OK. Ja som písala o tom, že je blbosť platiť podnájmy, keď máš prázdny rodičovský dom. Splácať si vlastný byt je niečo iné.

terezia74
6. jan 2026
@alenka58

@terezia74 je každého vec ako žije, je kopu osamostatnených a zúfalých a je ich vec že takto žijú, niekto neznáša rodičov a niekto si rozumie s rodičmi, a je na tom možno lepšie ako osamostatnený a osamelý, každý si môže vybrať čo chce a čo nie, tak ako niekto nechce deti, druhý chce, ja som nikdy nechcela muža ktorý neznáša svojich rodičov

@alenka58 ja som písala o mužovi po40tke na vzťah. To čo opusijes ty, nemá s tým nič spoločné

anonym_5ed422
6. jan 2026
@anonym_3aefda

@anonym_5ed422 Ja mám žiaľ taký kolektív, že sa dosť vypytujú a stále hovoria o svojich deťoch a mužoch. Preto radšej hovorím, že žijem s partnerom /hoci to nie je pravda/, inak by ma ohovárali.

@anonym_3aefda to ma mrzí...

janickacrazy
6. jan 2026

@anonym_autor ono pozri sa, máš po 40-tke a ďalšie dieťa asi už neplanujes, takže v podstate ti môže byť jedno, že on býva u mamy a koľko má našetrené. Ak ti je s ním dobre, tak môžte takto spolu fungovať a každý si bude bývať u seba. Zájdete do kina, na kávu a pohoda. Schopných mužov po 40-tke a nezadaných je ako šafranu.

marsmykkok
6. jan 2026
@krasneleto

@marsmykkok toto ale nie je investicny byt... je to jeho buduce imaginarne byvanie.. s matkou byva v byte, nie v dome.. z jeho predaja nekupi nic... max by si vyplatil nejaku cast hypo... a na kupu bytu , nepotrebujes mat ani 3 prace ani robit denne 16 h. staci ho mat a do casu, kym by sa nastahoval ho normalne dlhodobo prenajat...

@krasneleto Pozri každého osobná vec, prečo tu na MK má každý dramatizovať ak žije niekto inak-teda hlavne chlap? Koľko je mužov alebo žien čo žijú v dome rodičov manžela/manželky a majú tiež holú riť a ked sa rozvedú nedostanú ani polku z toho domu? On aspoň dostane nejakú sumu vyplatenú a čo ty vieš či nemajú aj nejaké úspory jeho rodičia alebo pozemky po starých rodičoch a proste jeho vec ako si žije. Prečo by mal každý povinne vlastniť niečo ak nechce?

anonym_18a8fd
6. jan 2026

Necitala som komentare. Moj ex ma vlastny byt- prazdny uz niekolko rokov. A po nasom rozchode sa rozhodol byvat s mamou, vyhovovalo mu mat oprate a navarene. Je to jednoduchsie ako prist domov a vsetko si zariadit sam..

anonym_ea6fca
6. jan 2026

@anonym_autor ten chlap nie je v pohode ani nebude. Poznáš ho krátko. Môj švagor je taký. Bolo mu vždy všetko jedno a tak aj je teraz v 50ke. Celý život nič nedosiahol

anonym_776115
6. jan 2026
@anonym_e9a222

@anonym_776115 keď ide o mladých ľudí po skončení školy, je pochopiteľné, že veľa toho nebudú mať a je možno aj dobré, ak pár rokov bývajú u rodičov a šetria si. Ale nie do 40. To viac ušetria, keď si každý kúpi v 25-28 rokoch byt a môže bývať u rodičov, kým nemá vzťah, byt prenajíma. Kým má 40, tak cena bytu stúpne, byt mu spláca nájomník.

@anonym_e9a222 fuha kúpiť si v 25 byt, no dobre

anonym_725a0f
6. jan 2026

Chápem. Mám o 10 rokov menej, presne taky isty súci 36 ročný vyšportovany, vzdelaný z dobrou prácou kde sa nenarobí, spoločného máme viac ako by bolo treba 🙂😊🙂
1. byva s rodinou vo veľkom dome, to mi vobec nevadilo bola som v tom ze tam ma svoj priestor s kancelariou a tak, vlastny vstup alebo podkrovie, do momentu ked prišlo na nieco viac. Totižto deti sa môžu "vyrábať" len u mna, však rodičia súrodenci...
Bonbónik 🍬 že ma našetrené len niečo málo, chod domacnosti nerieši 🤣 byva v detskej izbe🙈
👏🏼okeeey❓nema na vlastne byvanie ❓👏🏼
A teraz sa ma všetci pýtajú prečo som sama, prečo odhanam niekoho kto ma chce 🤣🤣 ( prerastený syn)
Asi som vadná ja. 💪🏼⁉️🤦🏼‍♀️😂😂

petronelag
6. jan 2026

Ja by som si v tomto vzťahu prvé zistila, či on chce dieťa lebo deti, lebo u ženy po 40-tke sa to už nemusí dariť. Poznám takých mužov okolo 30 ročných, čo nemajú vzťah a zatiaľ bývajú doma, hlavne v rodinných domoch, tam je miesta dosť a to nie je, že mama im robí hotel, ale niečo urobí mama pre nich a zase oni niečo opravia, nakúpia, pomôžu.

krasneleto
6. jan 2026
@anonym_776115

@krasneleto a keď sa lepšie spoznajú a začnú si spolu budovať? Ale to ho predsa nesmies odpinkat hneď ako sa dozvies že býva u rodičov.
Veľa žien by chcelo ísť do hotového, ale málokto dnes buduje spolu. Ako pár. Ja si myslím že časom keď sa vzťah ukáže ako pekný a rozumejú si, tak si prirodzene začnú budovať spoločný dom. Ale ak je chlap slobodný načo má platiť najom či hypo keď môže šetriť bývaním u rodičov 🙂

@anonym_776115 a co zacnu spolu prosim budovat ked sa lepsie spoznaju a on bude mat kolko 45+? v tomto pripade kto chce ist do hotoveho, ked autorka ma o seba a dceru postarane...? a tento si necha prat a varit od mamicky? a ma "nieco" nasetrene , to je co ?
kto mu kaze platit hypoteku? ved ju moze splacat najomnik, za mna je to muz bez ambicii
tu vobec nejde o to , co nutne musi mat.. ale aky ma plan? a tento ? no ziaden... mama bude vecne, tak nasetrene ma asi velke prd, ked z bytu nebude vediet brata vyplatit... a naozaj netusim, kto ho nakoji ked tu mama nabude... za mna proste nie

krasneleto
6. jan 2026
@anonym_776115

@krasneleto a keď sa lepšie spoznajú a začnú si spolu budovať? Ale to ho predsa nesmies odpinkat hneď ako sa dozvies že býva u rodičov.
Veľa žien by chcelo ísť do hotového, ale málokto dnes buduje spolu. Ako pár. Ja si myslím že časom keď sa vzťah ukáže ako pekný a rozumejú si, tak si prirodzene začnú budovať spoločný dom. Ale ak je chlap slobodný načo má platiť najom či hypo keď môže šetriť bývaním u rodičov 🙂

@anonym_776115 a ci smiem odpinkat? SMIEM, ver mi, nemienim stracat cas s clovekom, ktory potrebuje odstavit od dojcenia a chyba mu buzola

krasneleto
6. jan 2026
@alenka58

@terezia74 je každého vec ako žije, je kopu osamostatnených a zúfalých a je ich vec že takto žijú, niekto neznáša rodičov a niekto si rozumie s rodičmi, a je na tom možno lepšie ako osamostatnený a osamelý, každý si môže vybrať čo chce a čo nie, tak ako niekto nechce deti, druhý chce, ja som nikdy nechcela muža ktorý neznáša svojich rodičov

@alenka58 ale to sa zajomne nevylucuje, mat rad svojich rodicov a odstrihnut sa a zit zivot sam :D mojim rodicom vidim do okien , odstahovala som sa najprv do "mesta," tam som videla mame do zahrady a teraz vidim obom do bytu.. to nema s tym aky mame vztah nic spolocne

krasneleto
6. jan 2026
@anonym_e9a222

@anonym_776115 keď ide o mladých ľudí po skončení školy, je pochopiteľné, že veľa toho nebudú mať a je možno aj dobré, ak pár rokov bývajú u rodičov a šetria si. Ale nie do 40. To viac ušetria, keď si každý kúpi v 25-28 rokoch byt a môže bývať u rodičov, kým nemá vzťah, byt prenajíma. Kým má 40, tak cena bytu stúpne, byt mu spláca nájomník.

@anonym_e9a222 presne takto +- som to myslela.

krasneleto
6. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_0ebcf5 odober jednu 0.

@anonym_autor UTEKAJ

anonym_8323d3
6. jan 2026

@anonym_autor to nie je chlap v pravom slova zmysle, iba atrapa chlapa a preto ani nemá rodinu 😀

anonym_e9a222
6. jan 2026
@anonym_776115

@anonym_e9a222 fuha kúpiť si v 25 byt, no dobre

@anonym_776115 ak niekto skončí strednú školu v 19-20, do tých 25 päť rokov pracuje, ak býva u rodičov, aj keď im prispieva, ta by pre neho nemal byť problém mesačne 300-500 eur odložiť a za tých päť rokov je to slušný základ aspoň na jednoizbový byt, ak študuje na VŠ, tak si ho kúpi o niečo neskôr, dala som tam 25-28, s VŠ má zrejme vyšší plat. Byt samozrejme na hypo, zto hádam nebolo treba písať, či? Čomu nerozumieš? Syn si tak kúpil pred pát rokmi dvojizbový byt za 70000 eur, mal našetrené, plus sme mu pridali to, čo nám dával na domácnosť, my sme mu to odkladali, nevedel o tom. Takže si nemusel brať vysokú hypo. Dnes taký byt predáš bez problémov za 125000 eur.

anonym_776115
6. jan 2026
@krasneleto

@anonym_776115 a ci smiem odpinkat? SMIEM, ver mi, nemienim stracat cas s clovekom, ktory potrebuje odstavit od dojcenia a chyba mu buzola

@krasneleto ja vravím všeobecne. Nie o autorke. Je škoda odpinkat niekoho kto nič nemá ak ani žena nemá, pekne si spolu vybudovať je naj. Môj názor, každý nech si spraví ako uzná za vhodné len zbytočne sa takto človek môže ubrat o dobrého chlapa, ktorých je dnes už málo

marci9
6. jan 2026

Pár takých chlapov som poznala a všetci boli chorobní lakomci.

krasneleto
6. jan 2026
@marsmykkok

@krasneleto Pozri každého osobná vec, prečo tu na MK má každý dramatizovať ak žije niekto inak-teda hlavne chlap? Koľko je mužov alebo žien čo žijú v dome rodičov manžela/manželky a majú tiež holú riť a ked sa rozvedú nedostanú ani polku z toho domu? On aspoň dostane nejakú sumu vyplatenú a čo ty vieš či nemajú aj nejaké úspory jeho rodičia alebo pozemky po starých rodičoch a proste jeho vec ako si žije. Prečo by mal každý povinne vlastniť niečo ak nechce?

@marsmykkok nemusi vlastnit absolutne nic... ale muz, ktory ma 43 rokov a za 15 rokov co pracuje ma nasetrenych 6000€, prepac ale takeho by som ani neoplula... nema mi co ponuknut, okrem toho, robit mu mamicku . nemusi mat nic. ale nema ambicie!!!!!!!!!!! ziadne

mandzula
6. jan 2026
@anonym_776115

@krasneleto ja vravím všeobecne. Nie o autorke. Je škoda odpinkat niekoho kto nič nemá ak ani žena nemá, pekne si spolu vybudovať je naj. Môj názor, každý nech si spraví ako uzná za vhodné len zbytočne sa takto človek môže ubrat o dobrého chlapa, ktorých je dnes už málo

@anonym_776115 Ja si myslim, ze keby bol taky skvely, davno by sa bol "rozchytal". Faktom vsak je, ze clovek po 40 zijuci v jednej domacnosti s rodicmi, ma vacsinou nejaky problem s povahou.

rozkvet1
6. jan 2026
@anonym_e9a222

@anonym_776115 ak niekto skončí strednú školu v 19-20, do tých 25 päť rokov pracuje, ak býva u rodičov, aj keď im prispieva, ta by pre neho nemal byť problém mesačne 300-500 eur odložiť a za tých päť rokov je to slušný základ aspoň na jednoizbový byt, ak študuje na VŠ, tak si ho kúpi o niečo neskôr, dala som tam 25-28, s VŠ má zrejme vyšší plat. Byt samozrejme na hypo, zto hádam nebolo treba písať, či? Čomu nerozumieš? Syn si tak kúpil pred pát rokmi dvojizbový byt za 70000 eur, mal našetrené, plus sme mu pridali to, čo nám dával na domácnosť, my sme mu to odkladali, nevedel o tom. Takže si nemusel brať vysokú hypo. Dnes taký byt predáš bez problémov za 125000 eur.

@anonym_e9a222 mám 26 a nepoznám nikoho kto si kúpil byt v 25 cez hypo samozrejme

rozkvet1
6. jan 2026
@krasneleto

@marsmykkok nemusi vlastnit absolutne nic... ale muz, ktory ma 43 rokov a za 15 rokov co pracuje ma nasetrenych 6000€, prepac ale takeho by som ani neoplula... nema mi co ponuknut, okrem toho, robit mu mamicku . nemusi mat nic. ale nema ambicie!!!!!!!!!!! ziadne

@krasneleto teba to veľmi vytočilo. Ako keby sa to tykalo teba

krasneleto
6. jan 2026
@anonym_776115

@anonym_776115 co z dobreho chlapa, ktory nema ambicie? nic neriesi? buducnost ho nezaujima?

anonym_4f8f1b
6. jan 2026

Ženy, to sa nehanbite? Povyšujete sa tu ako také sliepky, len zato ze niekto býva s mamou. To ako naozaj? Myslíte si že je horší človek ako vy, co ste sa už osamostatnili? No nie, nie je, ani náhodou. Tak sa preberte.

krasneleto
6. jan 2026
@rozkvet1

@krasneleto teba to veľmi vytočilo. Ako keby sa to tykalo teba

@rozkvet1 pozri, je to jednoducha matematika... 15 rokov* 12 mesiacov* nech nezerem 300€= 54 tis... nie 6. bezcielne individum

anonym_776115
6. jan 2026
@krasneleto

@anonym_776115 co z dobreho chlapa, ktory nema ambicie? nic neriesi? buducnost ho nezaujima?

@krasneleto suseda sa dala dokopy s chlapom ako 50 ročná. Spolu si postavili dom. Niekedy to musí prísť s tým správnym človekom

mandzula
6. jan 2026
@anonym_4f8f1b

Ženy, to sa nehanbite? Povyšujete sa tu ako také sliepky, len zato ze niekto býva s mamou. To ako naozaj? Myslíte si že je horší človek ako vy, co ste sa už osamostatnili? No nie, nie je, ani náhodou. Tak sa preberte.

@anonym_4f8f1b Ale ved on pokojne moze byt dobry clovek, akurat podla mnohych z nas nekompatibilny s partnerskym zivotom. Ak mu takyto zivot vyhovuje, ok, no nemoze cakat, ze to bude vyhovovat potencialnej partnerke.

krasneleto
6. jan 2026
@anonym_4f8f1b

@anonym_4f8f1b nie nehanbim... vobec... preco by som sa mala? a ty sa nehanbis, ze si sa nenaucil/ a citat s porozumenim? to , ze byva s mamou je ok.... to, ze nema ambicie, ne NOK