icon

Prečo sa niektorí dospelí muži nechcú osamostatniť?

6. jan 2026

Ahojte, chcem sa opýtať hlavne pánov, či je toto bežné správanie a chcela by som vedieť myšlienkové pochody chlapov... prečo?

Mám niečo po 40tke, mám dieťa, študuje na VŠ. Od mojich 24 rokov pracujem, od mojich 26 rokov bývam mimo domu. Najprv s partnerom (neboli sme manželia) a neskôr už sama s dieťaťom. Mala som nejaké vzťahy odvtedy, ale všetko to boli skôr také priateľstvá, nič z toho nebol ako reálny vzťah, všetko tak do 2r.

Teraz som spoznala človeka, bývame neďaleko od seba, tiež má po 40tke a je odo mňa starší o tri roky. Čo ma prekvapilo, že býva s mamou. Býval teda pôvodne s oboma rodičmi, ale otec im zomrel a teda býva s mamou. Pýtala som sa ho prečo býva s mamou, prečo nebýva vo vlastnom. Veď vek na to má. Odpovedal mi, prečo by sa sťahoval, prečo by platil niekde hypotéku, keď doma má všetko čo potreboval a potrebuje a s mamou/s otcom si rozumel. Že ja som si asi s rodičmi nerozumela, keď som utekala z domu.

Pýtam sa ho, či nikdy netúžil po niečom vlastnom, on že nie. Že on si nebude brať hypo na 30r a platiť bankám nemalé peniaze. Pýtam sa teda, ty musíš mať dosť potom ušetrené. Že ani nie, že niečo ušetrené má, ale on nerieši budúcnosť, veď dnes sa dôchodku ani nedožijeme.
Pýtam sa ho a ok, a keď tu mama jedného dňa nebude, byt ti ostane? Alebo ako? Nie, že sa bude deliť medzi neho a jeho brata. A teda budeš mať brata z čoho vyplatiť? Že nie a prečo pochovávam jeho mamu, že na také ani nemyslí.

Príde mi to zvláštne. To muž netúži byť samostatný? Mať niečo vlastné? Byť sám sebe pánom? Mať neskôr rodinu? Aspoň ženu, možno deti?

Druhá vec je, že mal nejaké vzťahy, ale vraj žiadne nevydržali. No tak neviem, či si tie ženy chcel nasťahovať domov alebo ako chceli žiť. Dôvody rozchodov neviem.

A pritom to nie je žiadny ťuťko, je to normálne veľmi v pohode chlap, dobre vyzerá, športuje, je milý a vtipný, galantný, má prácu. Povedali by ste, že chlap v najlepšom veku.

Len toto mi príde zvláštne. To len my ženy sa chceme osamostatniť?

anonym_e9a222
6. jan 2026
@anonym_4f8f1b

Ženy, to sa nehanbite? Povyšujete sa tu ako také sliepky, len zato ze niekto býva s mamou. To ako naozaj? Myslíte si že je horší človek ako vy, co ste sa už osamostatnili? No nie, nie je, ani náhodou. Tak sa preberte.

@anonym_4f8f1b čítala si poriadne úvodný príspevok? Ja sama som písala, že to, že býva s mamou nie je problém, problém je jeho zmýšľanie a finančná negramotnosť

krasneleto
6. jan 2026
@anonym_776115

@krasneleto suseda sa dala dokopy s chlapom ako 50 ročná. Spolu si postavili dom. Niekedy to musí prísť s tým správnym človekom

@anonym_776115 ak setril efektivnejsie ako tento mamocecok, tak urcite to slo :D

anonym_776115
6. jan 2026
@anonym_4f8f1b

Ženy, to sa nehanbite? Povyšujete sa tu ako také sliepky, len zato ze niekto býva s mamou. To ako naozaj? Myslíte si že je horší človek ako vy, co ste sa už osamostatnili? No nie, nie je, ani náhodou. Tak sa preberte.

@anonym_4f8f1b aj mňa to zarazilo. Pritom takí dobrí chlapi, sama som takých mala. A že žili s rodičmi neznamenalo že sú bez ambícií. Práveže naopak

krasneleto
6. jan 2026
@rozkvet1

@krasneleto teba to veľmi vytočilo. Ako keby sa to tykalo teba

@rozkvet1 mozno to tak znie, ale v principe vobec... nie je to moj partner

mandzula
6. jan 2026
@anonym_776115

@krasneleto suseda sa dala dokopy s chlapom ako 50 ročná. Spolu si postavili dom. Niekedy to musí prísť s tým správnym človekom

@anonym_776115 Akurat, ze tento ma aktualne 6000... a ziadne ambicie, buducnost neriesi, dochodku sa nedozije. Ako stary dedo.

anonym_e9a222
6. jan 2026
@anonym_776115

@anonym_776115 len v 50 musia mať na ten dom prostriedky, alebo byty, ktoré predajú, lebo nejaká vysoká ´hypo im už nehrozí. Ale muža, o ktorom je táto téma to asi nepôjde

anonym_776115
6. jan 2026
@anonym_e9a222

@anonym_776115 len v 50 musia mať na ten dom prostriedky, alebo byty, ktoré predajú, lebo nejaká vysoká ´hypo im už nehrozí. Ale muža, o ktorom je táto téma to asi nepôjde

@anonym_e9a222 ja som sa tak trošku chytila názoru že je divné keď chlap býva u rodičov. Tak nejak automaticky som na to reagovala.

autor
6. jan 2026
@anonym_776115

@krasneleto ja vravím všeobecne. Nie o autorke. Je škoda odpinkat niekoho kto nič nemá ak ani žena nemá, pekne si spolu vybudovať je naj. Môj názor, každý nech si spraví ako uzná za vhodné len zbytočne sa takto človek môže ubrat o dobrého chlapa, ktorých je dnes už málo

@anonym_776115 prepáč, ale ja mám. Mám vlastný byt, mám vlastný pozemok, kde sa dá stavať, mám dve autá, peniaze našetrené a sporím dieťaťu na štart do života. On má presne 6000 eur na účte ( ak ich ešte má). Bez VP, bez auta, bez VŠ, bývajúci doma s maminou celý život.

mandzula
6. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_776115 prepáč, ale ja mám. Mám vlastný byt, mám vlastný pozemok, kde sa dá stavať, mám dve autá, peniaze našetrené a sporím dieťaťu na štart do života. On má presne 6000 eur na účte ( ak ich ešte má). Bez VP, bez auta, bez VŠ, bývajúci doma s maminou celý život.

@anonym_autor Aku ma predstavu o vasej spolocnej buducnosti?

krasneleto
6. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor pisem znova UTEKAJ. nema ti co ponuknut.

anonym_498d0f
6. jan 2026

@anonym_autor mna by zaujimalo, ako minul peniaze, co za tie roky zarobil....
I ja mam suseda, co do 40-tky (+-) byval s rodicmi. A potom postavil dom za hotove a uz ma zenu i deti. Takze urcite nie kazdy chlap, co byva z rodicmi je nepouzitelny.

krasneleto
6. jan 2026
@anonym_498d0f

@anonym_autor mna by zaujimalo, ako minul peniaze, co za tie roky zarobil....
I ja mam suseda, co do 40-tky (+-) byval s rodicmi. A potom postavil dom za hotove a uz ma zenu i deti. Takze urcite nie kazdy chlap, co byva z rodicmi je nepouzitelny.

@anonym_498d0f presne tak, aj moj kolega zacal teraz stavat dom... ma 43 tento rok... cize tu ano chapem, preco byval s rodicmi, navyse ak nemal partnerku, ale peniaze odkladal!!!!!! a nie ze ma 6000

anonym_e9a222
6. jan 2026
@rozkvet1

@anonym_e9a222 mám 26 a nepoznám nikoho kto si kúpil byt v 25 cez hypo samozrejme

@rozkvet1 aj tu na MK je´takých viac a dokonca oveľa mladších. Ceny vtedy začali nebezpečne stúpať, nemal nad čím rozmýšľať. Necelé tri roky ešte býval u nás, byt mu splácal mladý pár. V našej rodine ani nepoznám jedného z detí mojich bratrancov a sesterníc, kto by nemal v tých 25-28 rokoch vlastný byt, hádam polovica má vo veku okolo 35 rokov dom. Nie sme rodina, kde ti peniaze padajú do lona, tak sa každý snaží postarať o vlastné bývanie sám a to čo najskôr, aby splátky neboli vysoké.

anonym_e9a222
6. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor skutočne ti nemá čo ponúknuť

anonym_e9a222
6. jan 2026
@anonym_776115

@anonym_e9a222 ja som sa tak trošku chytila názoru že je divné keď chlap býva u rodičov. Tak nejak automaticky som na to reagovala.

@anonym_776115 písala som, že to je najmenší problém, aj u nás syn býval, ale žiadny mama hotek sa nekonal. Vedel sa o seba postarať sám, čo sa týka varenia, prania, my sme obaja pracovne dosť vyťažení, takže nehrozilo, aby sme obiehali okolo dospelého muža

anonym_d49990
6. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_autor No vidíš, všetko máš a skončila si ako odkopnútá slobodná matka 😂😂😂 A po 40ke sa zúfalo snažíš získať hocijakého chlapa, ktorý by si ťa aj s deckom uviazal na krk a zakladáš tu takéto sprosté témy, aby si si zodvihla ego, keď ti iné ženy pritakajú.

krasneleto
6. jan 2026
@anonym_d49990

@anonym_autor No vidíš, všetko máš a skončila si ako odkopnútá slobodná matka 😂😂😂 A po 40ke sa zúfalo snažíš získať hocijakého chlapa, ktorý by si ťa aj s deckom uviazal na krk a zakladáš tu takéto sprosté témy, aby si si zodvihla ego, keď ti iné ženy pritakajú.

@anonym_d49990 ty mas nejaky vnutorny komplex menejcennosti, ze? pravdepodobne sa sa tu nasiel/a... vies aka je vyhoda autorky? ze partnera NEPOTREBUJE, ale CHCE...

autor
6. jan 2026
@anonym_d49990

@anonym_d49990 kde si čítal, že som odkopnutá?

anonym_e9a222
6. jan 2026
@anonym_d49990

@anonym_d49990 čo myslíš, potrebuje viac ona jeho alebo on ju? Ešte chviľu bude jeho mama vládať a potom bude v riti. A keď sa pominie a byt po mame sa predá, alebo ho brať z neho vyplatí, tak bude v ešte väčšej riti. Kdež to ona si môže vyberať a ako vieš, že neodkopla ona niehoho? Ty si tu liečiš nejaké mindráky?

mandzula
6. jan 2026
@anonym_d49990

@anonym_d49990 Vskutku zaujimava dedukcia.

krasneleto
6. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_d49990 kde si čítal, že som odkopnutá?

@anonym_autor vydedukoval , lebo ved zena s dietom by nikdy asi neodisla z neprosperujuceho vztahu, nie? cize ak je matka s dcerou sama, musi to predsa znamenat, ze bola odkopnuta :D

anonym_d49990
6. jan 2026
@krasneleto

@anonym_d49990 ty mas nejaky vnutorny komplex menejcennosti, ze? pravdepodobne sa sa tu nasiel/a... vies aka je vyhoda autorky? ze partnera NEPOTREBUJE, ale CHCE...

@krasneleto Ona až zúfalo chce, veď to z nej kričí, ale chlap ju má v paží. Keby mu na nej záležalo, tak sa rozhýbe, ale zrejme na to nevidí dôvod a preto ho tu súdi, odsudzuje, ohovára a čaká potvrdenie, že chlap je mimo. Keby jej bol ľahostajný, nezakladá tému, vypustila by ho z hlavy, lebo by ju netrápil. Ten chlap možno čaká na lepšiu, mladšiu, bez dieťaťa... A možno vyskúšal a zistil, že mu je lepšie doma ako s ňou. To je všetko.

krasneleto
6. jan 2026
@anonym_e9a222

@anonym_d49990 čo myslíš, potrebuje viac ona jeho alebo on ju? Ešte chviľu bude jeho mama vládať a potom bude v riti. A keď sa pominie a byt po mame sa predá, alebo ho brať z neho vyplatí, tak bude v ešte väčšej riti. Kdež to ona si môže vyberať a ako vieš, že neodkopla ona niehoho? Ty si tu liečiš nejaké mindráky?

@anonym_e9a222 zagagala trafena hus... mozno ho mamicka akurt odstavila od kojenia, a tazko to zvlada, tak sa dosiel vyplakat na MK

krasneleto
6. jan 2026
@anonym_d49990

@krasneleto Ona až zúfalo chce, veď to z nej kričí, ale chlap ju má v paží. Keby mu na nej záležalo, tak sa rozhýbe, ale zrejme na to nevidí dôvod a preto ho tu súdi, odsudzuje, ohovára a čaká potvrdenie, že chlap je mimo. Keby jej bol ľahostajný, nezakladá tému, vypustila by ho z hlavy, lebo by ju netrápil. Ten chlap možno čaká na lepšiu, mladšiu, bez dieťaťa... A možno vyskúšal a zistil, že mu je lepšie doma ako s ňou. To je všetko.

@anonym_d49990 jemineeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee. prosim ta oznac ma v pripevku, z ktoreho si navnimal/ a, netusim ci tieto bludy pise zena alebo muz, ze zufalo chce :D
s najvacsou pravdepodobnostou vie aj sama, ze tento muz ma obrovske limity a potencial zit pri maminej sukni na veky vekov... len ju mozno zaujimalo , ci to tak vidi aj niekto nezainteresovaní

anonym_bd3efa
6. jan 2026
@anonym_e9a222

@anonym_776115 ak niekto skončí strednú školu v 19-20, do tých 25 päť rokov pracuje, ak býva u rodičov, aj keď im prispieva, ta by pre neho nemal byť problém mesačne 300-500 eur odložiť a za tých päť rokov je to slušný základ aspoň na jednoizbový byt, ak študuje na VŠ, tak si ho kúpi o niečo neskôr, dala som tam 25-28, s VŠ má zrejme vyšší plat. Byt samozrejme na hypo, zto hádam nebolo treba písať, či? Čomu nerozumieš? Syn si tak kúpil pred pát rokmi dvojizbový byt za 70000 eur, mal našetrené, plus sme mu pridali to, čo nám dával na domácnosť, my sme mu to odkladali, nevedel o tom. Takže si nemusel brať vysokú hypo. Dnes taký byt predáš bez problémov za 125000 eur.

@anonym_e9a222 a čo by z toho mal, keby ho predal za tých 125 aj tak niekde musí bývať.Vels ľudí žije s rodičmi.Mna ani nedesí, že býva s mamou ako to, že nechce, nechcel dieťa.Radsej bývať spolu ako každý sám.par rokov som žila v IT tam to je úplne bežné, že bývaju deti aj do 35-40 s rodičmi, alebo potom 2,3 generácie spolu vo väčšom dome

sova7
6. jan 2026

To čo píšeš sú bežné vyhovorky zaseknutych čo ostali s mamou. Im to takto vyhovuje. Zbytočne s takým strácať čas

autor
6. jan 2026
@krasneleto

@anonym_d49990 jemineeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee. prosim ta oznac ma v pripevku, z ktoreho si navnimal/ a, netusim ci tieto bludy pise zena alebo muz, ze zufalo chce :D
s najvacsou pravdepodobnostou vie aj sama, ze tento muz ma obrovske limity a potencial zit pri maminej sukni na veky vekov... len ju mozno zaujimalo , ci to tak vidi aj niekto nezainteresovaní

@krasneleto vieš čo je najlepšie? Viem presne, kto je autorom toho príspevku.

krasneleto
6. jan 2026
@anonym_autor

@krasneleto vieš čo je najlepšie? Viem presne, kto je autorom toho príspevku.

@anonym_autor fakt? dufam, ze nie ten mamocecok

klotildabazarik
6. jan 2026

@anonym_autor za mna ten clovek proste mentalne/finance ake vlastne celkovo nedozrel, ok ak by sa staral o chorych rodicov, inak za mna neschopny trulo, 🙄

autor
6. jan 2026
@krasneleto

@anonym_autor fakt? dufam, ze nie ten mamocecok

@krasneleto je to chlap a je tu od 1/2025, a jeho meno zacina na o 🙂