icon

Prečo sa vzťahy po rokoch rozpadajú?

15. okt 2024

Ahojte, s partnerom sme spolu 11 rokov, poznáme sa cca 15 rokov. (Máme okolo 35ky obidvaja) Máme spoločný dom bez hypotéky. Financie nie sú problémom ani u jedného. Zarábame nadštandardne, nemáme žiadne záväzky-(finančné/deti/psy/mačky nič).

Čo sa spoločných záujmov týka, tak nás spája turistika, chodíme pomerne často na výlety/dovolenky, kde sa venujeme tejto činnosti. Iné spoločné záujmy nemáme. Každý sa rád venuje svojim záujmom a vlastne tu aj celkovo ten problém. V podstate žijeme spolu, správame spolu, vzťah je ok, nepohádali sme sa snáď nikdy, ani nejaká ostrejšia výmena názorov či čokoľvek iné. Ja som nekonfliktná, on tiež. Celkovo si už posledné roky ale všímam, že my si skôr žijeme ako "súrodenci". Sex síce máme a je fakt ok- pravidelný, funkčný, okorenený tam je všetko ale nejaká iná intimita veľmi neexistuje ani žiadna "blízkosť" . On je pre mňa bezpečie, stabilita, pohodlie, istota. Ja pre neho podľa mňa to isté ale v podstate nič viac. Ani jeden nie sme nejako extra emocionálne nadaní ani sa emočne neprejavujeme.

Akože s ním je život fajn ale rovnako fajn by bol aj bez neho, nevšimla by som si nejaký rozdiel. A aký je vlastne ten dôvod rozchodu? Však jemu nič v podstate nechýba, nechlastá, nepije, nefajčí, zarába, upratuje, stará sa o domácnosť, o dvor, berie ma seberovne, podporuje ma v mojich nápadoch a myšlienkach... Všetko je relatívne ok, rozumiem, že nik nie je dokonalý ale to je ten "rodinný život" taká bohapustá bez emočná nuda? :D Také plávanie spoločným životom? :D

Keď sme sa o tom rozprávali, tak on mi povedal, že je spokojný so mnou aj naším životom a že mu to vyhovuje, že to považuje za vysoký komfort ako si žijeme (teda pohodlnosť, že je u nás pohodka a dobrá atmosféra). Ani jeden nemáme dobré rodinné zázemie, kde by sme odkukali ako si žijú iní. Nemáme ani nejakých extra blízkych priateľov, kde by sa dalo odkukať ako sa žije v dobrej láskavej stabilnej rodine. Ako sa žije u vás?
Ako sa prejavuje láska po veľa rokoch? Aké sú jej znaky/parametre? A aké sú vlastne dôvody na rozchody? Len gemblerstvo, peciválstvo, záletníctvo a podobné ťažké diagnózy?

h2
15. okt 2024

"Teda bežná štandardná domácnosť je zrobený sváko a zrobená hospodyňa ktorá maká od rána do večera a kto to tak nemá tak si má po večeroch honkať, že si žije šťastne?"... toto si, prosím ťa, kde vyčítala v príspevkoch? 🤦‍♀️

autor
15. okt 2024

@h2 To je odpoveď na to, že si má človek kúpiť pôdu a muklačiť :D Prípade že si má nájsť agresora, prípadne si má od boha popýtať rakovinu aby sa nahodou nenudil :D

grof_monte_christo
15. okt 2024

"Ani jeden nie sme nejako extra emocionálne nadaní ani sa emočne neprejavujeme".
"Sex síce máme a je fakt ok- pravidelný, funkčný, okorenený tam je všetko ale nejaká iná intimita veľmi neexistuje ani žiadna "blízkosť".

Nie ste vzajomne emocne prepojení, pretoze ani jeden z vas takúto blízkost pravdepodobne nezazíval vo svojej pôvodnej rodine, prejavovanie emócii je vám cudzie. Vela z nas malo studeny odchov. Mali ste vobec fazu zamilovanosti?

Na to sa nabalilo pohodlie a absencia problémov, ktoré vás mohli spojit, aby ste si ako pár siahli hlbsie ako len klzat po povrchu bezstarostneho zivota. Preto ten pocit prazdnoty.

gejb
15. okt 2024

My sme mali rovnaku pohodu a príjemný stereotyp ako mate teraz vy. Spravili sme si dieťa 🤣 zmena o "360" stupňov. Nenudime sa ani minútu a prejavy lásky sa u nás zmenili. Už to nie sú kvety, vyznania, darčeky ale vety ako " chod si ľahnúť, ja ju zoberiem zatiaľ von" . Alebo "objednal som ta na masaz" . To je najviac. ❤️❤️

zuzana76
15. okt 2024

ako si prejavujete naklonnost? pobozka ta muz, ked odchadza do prace? ked pride domov? objime ta? ked ste v meste, drzite sa za ruky?

h2
15. okt 2024

Nič z toho netreba. Stačí sa naučiť vážiť a užívať si to, čo máme. Alebo druhá možnosť: spáliť mosty a ísť ďalej. Každý má voľbu vo svojich rukách.

bludna
15. okt 2024

Fu, riadne sa tu do teba pustili 😀 Ale to si tak neber, tu sa zvycajne riesia ine veci. Ja ti sice neporadim lebo sama zazivam to iste aj napriek tomu, ze sme spolu len vyse roka. Ale uplne rozumiem tej "nude" z toho, ze mas nadstandardne zabezpecene vsetky zivotne potreby. Ja v ramci zachovania nejakeho vzrusenia v zivote kultivujem tie ostatne vztahy, napriklad kamaratske, kolegialne a rodinne. S priatelmi travim rovnako vela casu ako s partnerom. A tiez som sa zacala venovat extremnemu sportu, to mi dodava vzrusenie.

colsami
15. okt 2024

Vidim ze tu pises o nejakom nezmyselnom hektariku pody ale nevyjadrila si sa k otazkam - co dalsie plany? Nechcete a nezvazujete manzelstvo prip deti? Nemate aj taky sen, co sa rodiny tyka?

Mna tak stereotyp ubijal po ovela kratsom case, stale to iste dookola, bez nejakeho posuvania sa dalej vo vztahu a rodinnych zalezitostiach. Ale tak, my sme chceli. A tak sme sa posunuli. Inak by ma to skor ci neskor lrestalo bavit takto zit - a to mam teda vela priatelov, konickov, zaujmov, celkom narocnu pracu na cas aj vykon.

evickuska
15. okt 2024

@autorka a topic je o rozchode ci sa nas pytas co dalej? 🫣

autor
15. okt 2024

@colsami Kľudne si viem predstaviť, žeby sme sa zobrali aj zajtra. Je mi to úplne jedno či budeme mať k tomu papier alebo nebudeme. Resp. už sme sa o tom bavili, že by sme mohli usporiadať svadbu aj sme sa dohodli, že by sme si zavolali živú kapelu ale nejak extra sa to nikomu nechcelo riešiť. Keby mi spadol ten papier rovno pred nos a nachystali pre mňa hostinu tak tam idem a podpíšem to. Nepovažujem to za dôležité, rovnako ani partner. Keby som mu povedala, že poď zajtra na matriku zoberieme sa, určite by tam šiel a hodil ten podpis. Ale či to má pre nás nejaký zmysel na pseudo udržanie vzťahu a nejaké posúvanie sa tak to neviem teda. Nevadilo by sa nám zobrať lebo by nám ani nevadilo sa ani prípadne rozviesť, nepovažujeme to za väčší záväzok.

Rovnako aj s dieťaťom, nepovedali sme si že budeme bezdetný pár ale nepovedali sme si ani že budeme rodina. Keby mi dieťa spadlo pod nohy tak ho nevykopnem do susedovho dvora ale inak nám vyhovuje bezdetnosť-obidvom. Neberiem tabletky a nechávame to na náhodu. Ak sa podarí náhodou-ok. Ak sa nepodarí, tiež ok a o starosť menej.

autor
15. okt 2024

@evickuska topic je o tom, že čo je plnohodnotný a hodnotný vzťah hodný udržania a čo je paškvil :D

tykat
15. okt 2024

Tak už len dúfať, že ti to decko nespadne pod nohy, nech máš o starosť menej. Kebyže ste sa náhodou rozchádzali tak nech to nemáte komplikované.

autor
15. okt 2024

@tykat Nadštandardne citovo zafarbená odpoveď, prečo? 🙄 Ja som to len racionálne zhodnotila, že do tejto situácie je zbytočná starosť priviesť dieťa a hej, deti sa rodili aj do hladu a vojny takže toto by bolo ideálne rodinné zázemie a prostredie pre novorodenca :D

tykat
15. okt 2024

len som použila tvoje slová... a to už som ho ani obrazne nekopala ku susedom.

jana_eyre_2
15. okt 2024

Prečo necestujte? Podľa mňa to okorení každý vzťah.. ísť niekam mimo domu.. keď nie sú peniaze problém, tak by som na oživenie vzťahu urobila toto.. lebo keď sa rozidete - bude to lepšie? Potrebuješ byt sama? Alebo čo by si robila inak ako robíš teraz keď si s ním? To by boli otázky čo by som si chcela zodpovedať na tvojom mieste.. a deti neplánujete?

lenkahvh
15. okt 2024

@tykat tak písala, že nie je emočne nadaná, ale toto je na hrane formulacia, vsak?

mamutka
15. okt 2024

Vy ste strasne znudeni sebou navzájom. Keď príde dieťa, bude veselo a po nude, možno aj dôvod na rozchod sa nájde 😅
Ale inak si neviem predstaviť, prečo by sa ľudia mali rozísť, ak im je spolu dobre. Obrátiť život naruby, deliť majetky a sťahovať sa, lebo už necíti motýle v bruchu?
Možno ste ako spriaznené duše a neviete byt bez seba.
Iná možnosť je predať dom, kúpiť si každý svoje, skúsiť žiť sám, niekoho stretnúť….len či by to stalo za to

sisaka
15. okt 2024

Podľa seba a podľa okolia si myslím, že keď sa dvaja milujú, tak tužia splodiť dieťa. (Mame to tak v génoch,je to pud rozmnožovania a zachovania rodu). Dieťa pridá úplne iný rozmer vzťahu a na “pár” rokov majú manželia o zábavu postarané.
Až sa mi veriť nechce, že ste vo všetkých smeroch tak aktívni, ale keď ide o manželstvo, či rodičovstvo, tak ste leniví a čakáte, či vám to, ako píšeš, nespadne pod nohy. Zaujímavé…

autor
15. okt 2024

@jana_eyre_2 Rada by som pochopila, že čo je na tom to okorenenie, fakt to nemyslím absolútne nejak vyrývačne ani nijak ale že čo je na tom oživenie. Spoločne sa zbalíme, potom tam dorazíme a tešíme sa, že sme tam a na konci dovolenky to spoločne zreferujeme, že to bolo super a potom sa snažíme nájsť niečo podobné/úplne odlišné než naposledy ale, že čo je na tom iné oproti tomu byť doma? Sme stále spolu a stále je to fajn. Cestujeme za tou spomínanou turistikou, cca každý tretí víkend sme niekde v strednej eu. Mimo toho v zime chodíme na 2 týždne niekam za teplom a občas, cca raz za 2-4roky aj "chodiaci trip" typu santiago de compostela...

Ja si to predstavujem, že keby som bola sama tak by som nemala povinnosť k niekomu, aby sa mal dobre. Nemusela by som sa v ničom prispôsobovať, čo teraz robím dobrovoľne, ochotne a s rešpektom aj pochopením, že každý je v niečom aj iný ako ja... Čistý, totálne tupý a zbytočný príklad-Mne by vyhovovalo viac chodiť po dobrodružnejších tripoch ale viem, že on potrebuje aj určitý svoj kľud a čistý dobre odhlučnený hajzel na sranie tak to rešpektujem a vyberám ubytkovanie podľa toho.

A potom si predstavujem, že možno keby som bola s niekým, kto by ma totálne nadchol tak by som zrazu považovala svadbu a deťúrence že najväčší životný skvost a highlights žitia :D Pri terajšom partnerovi to považujem za " ok " situáciu, ale za žiadnu výhru. To ma zaujíma vlastne, že čo pre boha viedlo xy osôb v kadejakých pračudesných vzťahoch mať svadbu a deti? Láska? :D TO ja potom lásku nemám? :D

h2
15. okt 2024

Jak môžeš takto žiť?! 😲 Je ti jedno, či sa zoberiete, či nezoberiete, či budete mať dieťa, či nebudete, či vôbec budete spolu, alebo nebudete... Ty vôbec po ničom v živote netúžiš? Nemáš žiadne predstavy o budúcnosti? Žiadne plány, sny, túžby...? Bolo by ti jedno, či sa s tvojím partnerom vezmete a budete mať dieťa, alebo rozídete? Čo si, nejaký stroj bez emócií?

kiwi3
15. okt 2024

tak ja mam dojem, ze nie ten vztah ako taky je emocne prazdny, ale skor ty samotna, autorka. asi si neprezila nic, co by ta utvrdilo, ze toto je to prave. ved sa rozid a hladaj dalej. hladaj samu seba, ked este v 35tich nevies, co vlastne chces. aj ked obvykle sa to deje o dost skor. nevadi, kazdy mame inu cestu. nejaka ina bude urcite rada, ze si prepustila svojho dobreho chlapa a moze ho mat ona.

autor
15. okt 2024

@h2 Túžby boli, napríklad vypadnúť od rodičov, urobiť si VŠ, zabezpečiť sa. Sú rôzne túžby :D Aj plány dokonca sú ale len nejaké také čiastkové, že čo kúpiť rodičom pod vianočnú vetvu alebo že kedy vyjde katalóg od kartága na sezonu 2025 :D

tykat
15. okt 2024

@lenkahvh to je skor emočná plochosť ako nedostatok emočného nadania. Ale emócie kupodivu zapracovali keď prišli tie slová z druhej strany.

pralinka25
15. okt 2024

autorka sama pises ze nie si emocne nadana. cize cakas co? ze k tebe nakluse princ a zapali v tebe emocie ktore nemas?
svadba. nejde o papier ale kedze sa nudite mohla by to byt spolocna cinnost. naplanovat svadbu da zabrat, chce to cas, kooperaciu, kreativitu, napady, kompromisy, mozno by vas to posunulo. nie ten pier ale ten spolocne straveny cas, spolocna aktivita a ciel.
mate prechodeny vztah ktory sa proste neposuva. nudis sa ale nechces nic urobit len ak ti to nahodou spadne z neba. to je uplne divny postoj. vsak potom ako sa chces nenudit ked ty sama sa pre nic nevies nadchnut, zapalit, vzrusit (nemyslim sexualne) to musi vychadzat z teba nie od partnera.
ty tie emocie musis najst skratka v sebe.

iwesska
15. okt 2024

No tak verim,ze bez deti alebo zvierat to je bohapusta nuda. Chapem,ze nie kazdy chce deti,ale ze nemate vztah ani k zvieratam? Nic,co by vas spajalo a robilo vam radost nemate. Preco?

gejb
15. okt 2024

Ja mam len jednu jednoduchú otázku. Keby tvoj priateľ dnes za tebou prišiel a povedal ze sa chce rozísť, je na 100% rozhodnutý sa odsťahovať, ako by si sa cítila?

lenkahvh
15. okt 2024

@tykat nechcela som to tak nazvat, pouzila som radsej jej slova - ale ano, celkom ma zaujala, pre mna zaujimavy studijny material 🙂
a mne teda emocie slapu, ked si citam jej povedzme zvlastne reakcie 🙂

twinflame
15. okt 2024

Autorka, plnohodnotny a hodnotny vztah je taky, ktory dava obom zmysel a naplna ich. To nie je tvoj pripad. Si nespokojna, nenaplnena.

autor
15. okt 2024

@zuzana76 žiadne z týchto prejavov nemáme ale pošleme si smsku keď dorazíme na nejaké miesto, že sme bezpečne dorazili. Prípadne som pár krát dostala kyticu len tak bezdôvodne alebo mi vždy zo zahraničia donesie dozretý ananás lebo vie že ich mám rada, natankuje mi auto keď vidí že mi dochádza nafta aby som nemusela ísť na pumpu.. Robíme skôr iné maličkosti.

zltalienka
15. okt 2024

@h2 lebo je to vymyslené. Vieš si predstaviť ženskú, ktorá vlastne "racionálne zhodnotila, že do tejto situácie je zbytočná starosť priviesť dieťa" ako napísala o 15:38 a zároveň "Neberiem tabletky a nechávame to na náhodu.Ak sa podarí náhodou-ok. " ako napísala o 15:34.
Veď si to vzájomne odporuje.