Prečo sú dôchodcovia s majetkami považovaní za chudákov?
Uvedomujem si, ze na Slovensku su dochodcovia skupina obyvatelstva najviac ohrozena chudobou. Dochodok maju par stoviek eur, nemaju sa nad pomery. Avsak vacsina tychto dochodcov vlastni nehnutelnosti. Dom/Byt, chalupa, pozemky... niektori dochodcovia maju majetky v statisicoch eur. Ak by to predali, mohli by si zit nad pomery. Moji stari rodicia byvaju v trojpodlaznom dome v hodnote 400 tisic eur, maju aj chalupu, ale byvaju len v 2 izbach, aby sa zbytocne nevykurovalo...ak by to predali, mali by aj na dovolenky, aj na slusne dozitie...namiesto toho len pocitaju kazde euro... takych dochodcov je na SR velmi vela...preco sa teda pozera na dochodcov ako na chudakov, ak hodnota ich majetku je ovela vyssia ako u mladych ludi? Vsetci ti mladi ludia ktori ich lutuju maju velakrat dlhy, pricom dochodcovia su statisice v pluse. Ceny nehnutelnosti su neunosne, mladi ludia si to castokrat nemozu dovolit, no dochodcovia, ktori maju majetky v statisicoch eur su vlastne chudaci? Nejako mi to nevychadza...co si o tom myslite?
@drahomirrra a že chce vláda dotovať hypotéky tá neserie ? Nie v zlom sa pýtam. To štve mna a veľmi.
Moja starká žije v centre mesta vo veľkom 2i byte v hodnote minimálne 150 000 býva tam od novostavby. Vtedy to bolo nastavené ináč. Dali si na mesto žiadosť o byt lebo mali 2 malé deti, a mesto im byt pridelilo. Rokami ho splacali a potom splatili asi 30 000 slovenských korún a byt bol ich. A teraz ma hodnotu rokmi oooovela vyššiu. Myslím že tak nadobudla nehnuteľnost väčšina dôchodcov
Autorka s odchodm do dochodku v minulosti ta trosku poopravim. Za cely cas muzi odchadzali do dochodku v 60 rokoch, ped par rokmi sa dochodkovy vek zacal zvysovat. Zeny dovrsili dochodkovy vek v 58, pricom ak vychovali dieta, tak sa im ten dochodkovy vek znizoval o rok, ale maximalne o tri roky, takze matka, ktora vychovala tri a viac deti odchadzala do dochodku v 55 rokoch. Po reforme dochodkoveho systemu sa dochodkovy vek zvysoval aj pre zeny, dokonca jeden cas, sa im neodrataval ziaden cas aj ked vychovali deti a mali odchod do dochodku rovnako ako muzi. V patdesiatke mohli odchadzat do vysluhoveho dochodku len ozbrojene zlozky (to plati dodnes) a muzi, ktori pracovali v banskom a tazkom priemysle (hutnici, niektori ludia z chemickeho priemyslu) odchadzali do dochodku v 58 rokoch. Dnes moze do dochodku odist kazdy, kto odpravoval 40 rokov bez ohladu na vek, muzi podla roku narodenia v 64 a zeny podla roku narodenia a poctu deti.
Starý človek sa len veľmi ťažko presťahuje z domu niekam do bytu. Moji prastarí rodičia boli vysídlení, pretože ich dedina bala zatopená pri výstavbe Liptovskej Mary. Pradedka do v podstate zabilo. Zrazu sa nemal o čo starať, nemal kde hospodáriť. Bol to robotný človek, celý život pracoval v garbiarniach a keď bol doma, tak pracoval v záhrade, okolo domu, drevo rúbal. To isté prababka. Keď ich presťahovali do bytu, prestali fungovať obaja. Veľmi skoro po presťahovaní zomreli .Prvý dedko ale teda na babku dlho čakať nemusel.
Rovnako môj starý otec veľmi zle znášal zmeny. Mal problém aj s tým, že babka chcela vymeniť linoleum. On tieto veci proste nezvládal. Vôbec si neviem predstaviť, že by ho niekto na staré kolená presťahoval.
@drahomirrra jen jedna otazka ,proc se tady debatuje vubec o duchodcich, co jak kde v cem s kym bydli atd. a vytahuji se statistiky . copak oni si ten 13.duchod navrhli a schvalili. proc nekricite a nemlatite na dvere u tech, co ty eura se chystaji dle vas tak zbuhdarma vyhodit z okna.ten duchodce,at uz bydli na zamku nebo v jedne mistnosti se tremi dalsimi duchodci, za zvyseni sveho duchodu nemuze. ... a k dnesnim mladym rodinam, deti se rodily i za valky, lidi se mackali tri generace v jedne mistnosti,a zili a byli . driv,kdo nemel penize, aby zabezbecil rodinu, tak se zenit nesmel.to jen dnes je doba, kdy si kazdy mysli, ze musi mit rodinu, deti, dum, auto, dovolene. bohuzel, nemusi.
@lienka.7 co som ti pisala, uz je na ceste do parlamentu. Fico ma vzdy recept
https://www.aktuality.sk/clanok/h6zbl5d/robert-...
@viestta teraz neviem či sa smiať,alebo plakať
@lenkasarka Serie. Serie ma kazda neadresna pomoc, a ked si ludia nabrali na rohy viac, nez unesu zaplatit, tak zial. To prislovie o perine vsetci pozname, aj ked je pravdou, ze az take skoky na financom trhu ake su - sa neocakavali. Mozno by bolo dobre ten navrh lepsie premysliet a byt adresnejsi.
@chodec15 a nebo křičel a nadával před parlamentem na politiky. ono je přece snažší se navážet do těch, co se nemužou bránit, než do těch, co od nich můžeš chytit po hubě. raději poštvat lidi proti duchodcům, než vzít palici na politiky. a že tady někoho sere neadresná pomoc, ono každý peníz, který stát posílá v sociálních dávkách, je svým způsobem neadresný. vždyt i ta pomoc v mateřství je pro všechny maminy s dětmi, ne jen pro blondýny.
Z vlastnej skúsenosti viem, že šetria na sebe, aby keď zomrú, mali ich deti... 🤷. Nevysvetlíš. Oni nič nechcú, nič nepotrebujú, na seba nebudú míňať. V podstate je to prirodzené, tiež sebe nekúpim predraženú blbosť ale deťom to kúpim, neviem prečo to tak mám(e) nastavené... A myslím, že vekom sa to zhoršuje.
@lenkasarka ja som tusila, coby tusila, ja som si bola priam ista, ze "zrekonstruuje" druhy pilier, len som nevedela ako. Tak vymysleli dalsiu chujadu, nie prvu a pevne verim, ze poslednu a uz nikdy sa nedostanu tam kde su teraz
@nin12345 pravdepodobne sa zaviazali napriklad na 10 rokov konkretnemu podniku, ze tam bude pracovat jeden z manzelov, tak sa pridelovali tzv.podnikove byty.
Potom boli druzstevne, tam ludia museli najprv nieco vlozit a potom dalej splacali a boli clenmi druzstva.
Viem ze napriklad jedna vdova byvala u znamych, kym si nasetrila ten vklad na druzstevny byt.
Takze uplne zadarmo skutocne malokto.
@babulkomale lutujem ze som ten koment nezmazala😂 este desiati mi napiste to iste
@viestta dakujem krasne za upresnenie a vysvetlenie 😊
@anickabasnicka ano ale aj dochodcovia si toto zvolili.
Autorka, zas ta musim poopravit. Ked sa robili predvolebne prieskumy, bol jeden kde sa delili potencionalni volici podla veku, vzdelania a bydliska, tak napriek vseobecnym predstavam o ich volicskej zakladni, velku vacsinu ich volicskej zakladne tvorili ludia v produktivnom veku s nizsim vzdelanim. Nie kazdy dochodca volil Smerohlas a urcite ich nevolili iba dochodcovia.
@kate211 ospravedlňujem sa za odmlku, obehavala som 300 kolegov z mojej zmeny a pýtala sa kvôli tebe na ich plány do budúcna 🤦🤪. Teraz vážne, z mojich najbližších kolegov z môjho oddelenia, ktorých plány poznám, si jedna dorába nadstavbu, pretože chce učiť v MŠ. Čiže po dokončení štúdia ešte klesne na plate oproti súčasnej mzde vo fabrike. Asi tak. Ostatní si žijeme podľa teba chudobné životy bežných priemerných Slovákov bez pracovných ambícií.
@viestta čistý c uj aj s celým svojim zástupom
@drahomirrra ja jednoducho nechapem tie prirovnania ako stari denne robili do 14h a mali 1/2 dna volno. Co si pamatam, tak ked bola 8hodinova pracovna doba, robilo sa 6 dni v tyzdni, t.j. i v sobotu. Po zavedeni 5dnoveho pracovneho tyzdna sa vacsinou pracovalo 8,5h denne. Technicko hospodarski pracovnici (THP) od triedy 12 mali pracovnu dobu neobmedzenu (plat fixny)...
Pokial ja viem, tak aj teraz je rovnako dlha denna pracovna doba. O kolko dlhsiu mate teraz pracovnu dobu? Len posunutu pokial viem.
Co sa tyka odchodu do dochodku v 56 r., tak si pamatam, ze z tych nizkych platov bezni ludia nemali moznost si usetrit financnu rezervu na starobu a tak zeny prevazne od 56 brali dochodok a pritom robili do 65r. Vtedy si urobili mensiu financnu zasobu moja stara mama konkretne 16tisic a manzelova cca 18). Pokial zili po 56ke este 30 rokov, tak im tie financie casto ani nestacili. Dochodok bol tzv. solidarny (t.j.maly), kdezto teraz je tzv. zasluhovy (kto kolko odvadzal, tolko aj dostava). Ak aj dnesna generacia 30nikov bude zit do 86r. (56+30), tak si takisto uzije cca 20r nicnerobenia ako ta starsia. Pravda je len to, ze stara generacia dochodcov nemusela splacat hypoteky do 65r., pretoze by nikdy take nedostali a navyse skromne zili v nezrekonstruovanych domoch a v bytoch s umakartovym jadrom.
@babulkomale za druzstevny 3izbovy 65m2 byt bol vklad 25000, za 4izbovy 82m2 bol vklad 35000 a potom kazdy mesiac v ramci najomneho splatka tzv.anuita na 30-40 rokov. Celkova hodnota bytu bola okolo 150000. A byt patril stale druzstvu. Pokial neboli vsetky splatky vyplatene, musela sa v 90 rokoch pri odkupeni bytu do osobneho vlastnictva doplatit cela chybajuca ciastka hodnoty bytu. Byty zadarmo to neboli. Tie dostavali vojaci, niekedy ucitelia, vybrane profesie....
@karolinakr kedy sa dal kupit byt za 30 000 korun?
@zalka a vies aj ako tych policajtov a sudcov hladali?..casto to boli ludia bez vzdelania...

@nepic aj my mame, ale tea byt nie ej nas. no vacsina panelakov a bytoviek to nema. to maju tak akurat tie nove, no je velmi vela starsich panelakov.