Prečo sú dôchodcovia s majetkami považovaní za chudákov?
Uvedomujem si, ze na Slovensku su dochodcovia skupina obyvatelstva najviac ohrozena chudobou. Dochodok maju par stoviek eur, nemaju sa nad pomery. Avsak vacsina tychto dochodcov vlastni nehnutelnosti. Dom/Byt, chalupa, pozemky... niektori dochodcovia maju majetky v statisicoch eur. Ak by to predali, mohli by si zit nad pomery. Moji stari rodicia byvaju v trojpodlaznom dome v hodnote 400 tisic eur, maju aj chalupu, ale byvaju len v 2 izbach, aby sa zbytocne nevykurovalo...ak by to predali, mali by aj na dovolenky, aj na slusne dozitie...namiesto toho len pocitaju kazde euro... takych dochodcov je na SR velmi vela...preco sa teda pozera na dochodcov ako na chudakov, ak hodnota ich majetku je ovela vyssia ako u mladych ludi? Vsetci ti mladi ludia ktori ich lutuju maju velakrat dlhy, pricom dochodcovia su statisice v pluse. Ceny nehnutelnosti su neunosne, mladi ludia si to castokrat nemozu dovolit, no dochodcovia, ktori maju majetky v statisicoch eur su vlastne chudaci? Nejako mi to nevychadza...co si o tom myslite?
@lapersefona nielen, aby mali deti...takych mame plne osady...ale aby z tych viacerych deti boli raz danovi poplatnici...
@lalenka33 este raz...dedenie nie je povinnost a ked uz takeho dochodcu, ako opisujes, v rodine mam a respektujem jeho rozhodnutie, dozit vo svojom a chcem dedit, tak sa o neho postaram, postaram sa o jeho naklady, o jeho starostlivosf a pod.
@ibatanecnica Nehovoríš pravdu, ale vôbec, odporúčam články blogera Marušinca, čo skúmal, ako dnešní dôchodcovia odvádzali svojim dôchodcom, dozvieš sa veľmi zaujímavé veci, napríklad aj to, že dnešní mladí odvádzajú na jedného dôchodcu 2,57násobne viac na odvodoch. A mnohé iné veci ...
Autorka No nájdi mi záujemcu, ktorý kúpi starý dom trojpodlažný za 400 000 eur a dalších 200 000 dá na rekonštrukciu... Za to si postaví novú vilu so zlatým zábradlím. Tieto veľké domy sa predávajú vždy pod cenu. No kedysi sa tak stavala, očakávalo sa, že deti ostanú, ale teraz to tak funguje, že tam dôchodca žije sám a kúri v jednej izbe a raz to bude predané riadne pod cenu, starý veľký dom sa predáva ťažko.
@chodec15 Ale kde si nabral, že mladí chcú dôchodcom brať? Veď to tu nikto nepísal. Nikto. Skôr tu písali, žeby starkým peniažky z predaja nehnuteľnosti zostali na lepší život, v prípade kúpy niečoho menšieho.
Ty kks, to čo za mladých máte všetci v okolí?!
@marsmykkok poopravim ta trosku, tie domy sa NIKDY nepredávajú pod cenu, nakoľko za 400k eur postavené neboli a ani nemaju takú reálnu hodnotu. Trhová, umelo vyhnana je niečo iné. Cize netreba byť pazravy a zrealnit cenu, lebo ano 400k+200k na rekonštrukciu starej barabizne ti samozrejme nikto nedá. Opakujem, aj v prípade predaja, ten starý dôchodca na tom aj tak stale zarobí.
@lienka.7 pod cenu som myslela cenu znalca alebo výpočet podľa m2. Ten je inde úplne ako niekto bude za taký dom ochotný dať.
@chodec15 Ja nemám pocit, žeby sa tu čo len jedna diskutujúca sťažovala, že dôchodcovia majú. Majú, lebo si za život vybudovali a to je správne.
Nechápem. V diskusii sa skôr rieši, že áno, sú konzervy a radšej budú živoriť, než by pohli rozumom, lebo "starý strom nepresadíš". A ešte to, že niesú najohrozenejší chudobou a že ich netreba ofukovať, lebo sú to skúsení ľudia, ktorí požívajú dôsledky svojich rozhodnutí.
JA neviem, prečo sa téma stočila na lenivých mladých, čo chcú starkým brať. Či to je teraz nový trend, kydať na mladých ľudí?
@erikavesela sudca musel byt vzdy clovek, ktory vystudoval pravo a mal titul JUDr. Len sudcovia z ludu, teda prisediaci mohli byt ludia bez vzdelania ale s tym spravnym kadrovym profilom. Aj prokuratori boli vystudovani pravnici. Samozrejme aj sudcovia aj prokuratori museli mat ten spravny kadrovy profil a spravny kadrovy profil musela mat cela ich rodina az do tretieho kolena.
@drahomirrra presne tak, co by oni čítali blogy odborníkov, alebo FB Dat bez patosu. Oni vedia najlepšie same 🤦♀️ keby si to precitali, tak by aj sa dočítali, ze ti dôchodcovia, co idú teraz do dôchodku, toľko odvodov neodviedli, kolko majú dôchodok. Cize zase ide systém len do deficitu. Opakujem, SP ma prijem 900 mil.a ma vyplatiť takmer 3 miliardy za 11 a 12/2023. Ale ano, netreba im len 13 dôchodok, ale aj 14., 15, aj 24. Vsak co, nejako sa im na to zlozime, zvýšia nám dane, poberu pridavky, len aby oni boli spokojní a mohli utekať na ďalšie nezmyselne akcie do lidlu alebo vyhadzovať z okna igelitky plne peňazí 👍
@zalka ano viem, zila som vtedy...sudcov hladali cez inzeraty v novinach...
@roja01 vsak to pisem, len som neovladala.tie sumy.
@marsmykkok ešte raz, keď chcem predať nepredajnu barabiznu, tak ju nejdem predávať za nadhodnotenu trhovú cenu, chápeme sa? Ze ten dom takú realnu hodnotu rozhodne nema? Ja ti zaplatím znalca, ktorý ti urobi posudok na 200k.
Bud chcem dom predať a polepšiť si keď nemám na jeho prevádzku, alebo potom nech náklady platí rodina, ktorá ho následne zdedí. A opraví si ho co ja viem vnuk za 100k.
Mam kamarátov realitakov, viem velmi dobre, ako sa umelo nadhodnocuju ceny bytov, aj aké finty s tým robia.
@lienka.7 ale toto co pises sa dialo az po revolucii, v 90.rokoch, nie? Odkupovanie bytov do OV od podnikov.
@lienka.7 Veď ok, ja beriem, že áno, nikto si nevyberie obdobie, do akého sa narodil. Narodili sa do socíku, vtedy to bolo tak, že dôchodky boli solidárne, mali ich malé. To sa týka starodôchdcov, ktorí ako som písala, že vymierajú, to sú cca 80+ roční ľudia.
Ľudia, čo sa narodili 1945+ , ktorých je najväčšia skupina, boli po revolúcii ešte v produktívnom veku, tí sa už vedeli zariadiť aj inak, šetriť a odkladať. Proste tí už sa neobídu rečami, že to systém a oni nič, oni muzikanti. Oni už sú plne zodpovední za výšky dôchodkov.
Toto ofukovanie a branie ich ako nesvojprávnych ma fakt dvíha zo stoličky.
@lienka.7 byty sa do osbneho vlastnicstva odkupovali az po revolucii, statne byty do revolucie boli statne a vtedy sa celkom bezne stavalo, ze ak v statnom byte nebol na trvaly pobyt prihlaseny dostatocny pocet ludi v prepocte na stvorcove metre, tak mohol byt "z moci statnej" vymeneny za mensi. Vtedy sa k babickam na trvaly pobyt prihlasovali vnucata z dvoch dovodov. Aby babycku nevystahovali do mensieho a aby po smrti babicky uzivacie pravo preslo na vnuka a ten mal zabezpecenu strechu nad hlavou, nac by sa vnuk mohol zapisat do poradovnika. A este tie poradovniky boli na roky, na roky na statne byty, na roky na druzstevne byty. O tom komu bude byt prideleny rozhodovali komisie u zamestnavatelov, aj o tych druzstevnych rozhodoval zamestnavatel a zamestnavatelia boli rozdeleni do kategorii, zamestnanci strategickych podnikov sa k bytu dostali skor ako zamestnanci napriklad v sklade nabytku. Byty sa pridelovali, dovtedy sa byvalo u rodicov. Kym sa mlada rodina dostala k bytu, tak musela mat aspon dve deti. Slobodny bezdetny na blbu garzonku cakal roky v detskej iszbe u rodicov.
A este doplnim, tak nasi splacali anuitu okolo 500 Kcs az do casu, kym byt asi v r. 2005 odkupili za zostatkovu cenu jeho povodnej hodnoty 180 tisic. mama vtedy zarabala 2200 Kcs, takze to vychadza cca ako dnesna hypoteka
@lienka.7 Úryvok z blogu:
"Teraz to vztiahnem na model vytvorený podľa rozprávky O troch grošoch, ktorý dôchodcovia často spomínajú. V roku 1965 kopáč dával jeden groš svojmu otcovi. Dnes by ale už nedával jednému otcovi, ale 2,57 otcom (resp. 2,57 groša by dal celkovo na dôchodky). Z tohto je potom vidieť, že pokiaľ sa bude rodiť menej detí na tisíc obyvateľov (a tento trend tu je), tak ďalšie a ďalšie generácie budú musieť dávať väčšiu a väčšiu časť svojich príjmov na dôchodky svojich rodičov. Tento vývoj má bohužiaľ potom charakter pyramídovej hry. V pyramídovej hre majú vždy najväčšie výhody práve tí prví, t.j. už dnes sa sťažujúci seniori. Jednoducho tento „trojgrošový" model môže aj skrachovať, keď ho nebude mať kto platiť, navyše je predpoklad, že dĺžka ľudského života sa bude predlžovať, čo spôsobí, že v spoločenskej skupine starobných dôchodcov sa budú „hromadiť" ľudia - budú sa v nej nachádzať v priemere dlhšie ako dnes. "
@viestta Môj rodinný príslušník, pracujúci vo Váhostave dostal v roku 1988 byt ako slobodný, bezdetný. Byt bol 4 izbový, Rozkvet - Považská Bytrica. Žiadny kádrový komunista, normálny chalan, rodina normálna, žiadni komunisti.
Kde nastala chyba v tvojich výpočtoch?
@drahomirrra Vahostav je v tej rovnici dolezita premenna.
@viestta Jáj, jasnéééé. Obyčajný roboš. Žiadna špeci pozícia.
@lienka.7 jaj taaak,tu je pes zakopaný..vzali Ti pridavok ,preto tá jedovatosť a zatrpknutosť voči dôchodcom.. však napíš hneď, nemusíš tu zato kopať naokolo a pľuť jedovaté sliny a myslieť si pritom, že všetci sú******* len ty s drahomirku ste ✈️✈️
@drahomirrra ale strategicky podnik. A obycajny robobotnik, obzvlast ako to bola vybrana pozicia sa k bytu dostal skor ako THP z konstrukcie
@viestta mylis sa, sudcovia z ludu boli hladani cez inzeraty...tvoje prstiky v googli tentoraz sklamali...googli dalej...titul judr.sa medzi rokmi 1953-1966 nepouzival
@ibatanecnica príspevok je max.150€ a je to iba na byt, kde bývaš. Žiadny investičný, tak tu nezavadzaj. To, ze sa to teba netýka tak ti to vadí, to je už také slovenské. Aj mňa sa netýka kopec "vymyslov" a platím ich z mojich daní ludom co ich absolútne nepotrebujú, či nezaslúžia si. A co teraz? Keď máš potvrdene intolerancie, tak mas na to papier od lekárky a doplatok od poisťovne. Ci vari čakáš ze ti komplet všetko bude teraz uhradene? Aj nám platí potraviny poisťovňa? Ze o tom neviem 🤔
@erikavesela jaj, to sme zasli az do takej davnej minulosti? Tak potom v poriadku
@drahomirrra Ale no neblááázi, že niekto tu nemá pravdu. Hádam by si ju nešla opravovať, veď tu nie sme na exaktnom fóre. To je také prinajmenšom hlúpe! To vyzerá, akoby si potrebovala aspoň nejako rypnúť, dosť také, no...blbé. Ale keď ti to urobí radosť? 😉😁🤪
Prepáč, ale to som musela. Snáď chápeš.

@erikavesela madam Google to berie podľa svojej svokry. Teraz je priemerný priznavany dôchodok 750€! Inak pokial idem na postu, tak si teda vypočujem, aké sú tie "biedne" dochodky. Najnižší, co som zatiaľ zaznamenala, bola 549€. A to je najnižší. Za to chodia ľudia normalne do prace a platia náklady rodiny, nieže to maju pre seba čisto ako osobu. Bezne boli dochodky okolo 630, 640, 710, či 800€ im vyplácajú. A zažila som už aj cez 1.200€.
Každý poznal podmienky výpočtu, mohol sa zariadiť. A opakujem, ano, mame aj v rodine "takzvaných podnikatelov", ktorí sú celý život žili nad pomery, 10 dovoleniek do roka, pokazené auta co živila firma a pod. ale odvody akoze pozabudli platit. A teraz, ako majú chudáci "vyzit" zo 430€? No tak, ako si žili predtým, z odrbavania štátu. Jaj, len teraz už to nejde .