Prečo sú dôchodcovia s majetkami považovaní za chudákov?
Uvedomujem si, ze na Slovensku su dochodcovia skupina obyvatelstva najviac ohrozena chudobou. Dochodok maju par stoviek eur, nemaju sa nad pomery. Avsak vacsina tychto dochodcov vlastni nehnutelnosti. Dom/Byt, chalupa, pozemky... niektori dochodcovia maju majetky v statisicoch eur. Ak by to predali, mohli by si zit nad pomery. Moji stari rodicia byvaju v trojpodlaznom dome v hodnote 400 tisic eur, maju aj chalupu, ale byvaju len v 2 izbach, aby sa zbytocne nevykurovalo...ak by to predali, mali by aj na dovolenky, aj na slusne dozitie...namiesto toho len pocitaju kazde euro... takych dochodcov je na SR velmi vela...preco sa teda pozera na dochodcov ako na chudakov, ak hodnota ich majetku je ovela vyssia ako u mladych ludi? Vsetci ti mladi ludia ktori ich lutuju maju velakrat dlhy, pricom dochodcovia su statisice v pluse. Ceny nehnutelnosti su neunosne, mladi ludia si to castokrat nemozu dovolit, no dochodcovia, ktori maju majetky v statisicoch eur su vlastne chudaci? Nejako mi to nevychadza...co si o tom myslite?
@viestta mňa na tebe fascinuje jedna vec, a to je ta tvoja "spravodilovst" na jednej strane a "rovnosť" na druhej strane. Len akosi sa to tieto 2 "veliciny" nestretaju. Ešte raz, každý má taky dôchodok, podľa toho čo im vyšiel, v tej dobe keď šli do dôchodku sa mali dobre/lepšie (alebo ako inak to napisat) oproti inej skupine.
Podststne je to, ze bolo dané, ze 10 rokov pred dôchodkom, keď si na sebe zamakala, mohla si matvaj lepšie dôchodok. Ale samozrejme, komu by sa v 50tke dačo také chcelo, ze??? Vsak už to do toho dôchodku nejako "doklepem" aj s tým mizernym platom. Vsak stat sa predsa musí o mna postarat, ze? Btw, to je spravodlivé pre nás, že koľko odvádzame do systému momentálne a len znižujú doch.bod a makáš dlhšie? Už len keby som sa porovnávať s mojou mamou, pri platení tých istých odvodov ja dostanem to co ona mi chceš povedať? 🤦♀️ asi ťažko 🤣🤣🤣
@hiro ti to to tu pekne aj vysvetlil.👍👌
@lienka.7 ja neviem prečo sa tu stál e do niekoho navážaš a útočíš na 50 ročných? Komu by sa v 50tke chcelo? -Vieš čo, mám muža, ktorý má 53 rokov. Vážne zdravotné problémy , hrozí mu operácia chrbtice a odchod z práce, ktorú robil celý život, pretože je fyzicky náročnejšia. Dosť zle to znáša aj psychicky. TAkže áno, rád by zamakal, žiaľ, nemôže, Nevieme čo bude p o operácii. Ale asi si veľmi mladá, keď si myslíš, že každý má rovnaké možnsti, schopnosti pomaly aj v 100tke rozbehnúť kariéru. Nie , nie sme nad hrobom ale ľudia majú aj rôzne iné problémy, niekto vážne s deťmi, niekto zdravotné.
Ja som si kariéru, kvôli dcérinym vážnym zdr. dôvodom rozbehla pred 50tkou. Ale mám rovesníkov, ktorí majú vážne zdr. problémy.
@h2 a teraz ti aký byt pridelia, hm? Mozes mi to prosím povedať, som naozaj zvedava. Keď za sociku/komunizmu to bolo také zlé a vsetko na p.... ? Teraz keď nemáš na hypo, co väčšina mladých nema a ani nikdy uz mat nebude už, pri dnešných sadzbách, im ostáva bud byvať doma alebo platit niekomu dráhy podnájom.
@lienka.7 panebože už prestať tým ľuďom závidieť. Každá doba má niečo aj pozitívne aj negatívne.
@kristiii
@h2 baby táto celá diskusia na smiech a čudujem sa vám kde sa vo vás berie energia písať s ľuďmi,ktorí by najradšej všetkých dôchodcov posadili do rakety a vystrelili na Mars a na druhej strane im stačí jeden srdcervúci príbeh a idú sa poskladať...
Ešte trapnejšie sú tvrdenia,ako všetky na sebe pracujú, zdokonaľujú sa a kariérne rastú ...som nevedela, že aj sedením 24 hodín na koni sa dá dosiahnuť kariérny rast...🙈dosť blbo vyznievajú tieto tvrdenia od tých, čo tu dokážu mlátiť slamu na 20 stranách...a presviedčať ľudí o ich kariére
@akje kde je tam zakomponovane odoberanie volebneho prava, kt.splminas?
Toto su tvoje sliva
Snad sa nedozijem toho, ze mi raz niekto bude odopierat moje prava, ako by tuto erika chcela dochodcom.
@drahomirrra máš pravdu, rodina by sa mala postarať, tak robíme aj my s bratom. Rodičia potrebujú není problém zaobstarať ,zaplatiť. Praktický tých 300e ani nečakali ani nepotrebuju. Ale dostali. Skôr ma zaráža kde inde štát dáva. Napr. Kolegyňa dala teraz výpoveď počas materskej,išla na nezamestnanecke( podotýkam vyšlo jej veľmi pekne ) manžel zostal s malým akože doma a dostáva 100% mzdy. Pravdaže realita je ,že ďalej chodí do práce, veď manželka je nezamestnaná. Ako je vedený neviem no zarába to čo pred tým. Otázka: kto dostáva zo štátu viac ? Ten dôchodca či tá moja kolegyňa🤔. Jej stačilo odrobiť dva roky ísť na materskú a využiť čo minula vláda dala. A nezávidím, doprajem t.j.len moja úvaha.
@kristiii prepac, pomylila som si ta...
@ibatanecnica ja píšem o možnosti. Jeden na tebe, ci ju využiješ alebo nie. Ci tu zase ideš tvrdiť ze komplet všetci 50tnici sú chorí a pod.? Tak tu zase neprekrucaj aj ty, ok? A nezovseobecnuj to na seba.
A nie, ja nikomu nezávidím, len píš, ze každá doma je výhodná pre iné skupiny obyvateľstva. Zavidis tak akurát ty.
@lienka.7 nikde nepisem o tom, ze sa ma niekomu nieco dorovnavat. Neviem kde si k takej uvahe dosla. 🙄Su to hole fakty, ze starodochodcovia maju nizke dochodky. Aj dovody preco ich take maju su jasne. Nic viac nic menej.
A este mame medzi dochodcami velku skupinu zien, ktore nepracovali lebo sa cely zivot starali o svoje zdravotne znevyhodnene deti. Ta doba co boli doma sa im ani do dochodkoveho poistenia neratala. Tie maju minimalny dochodok (ak vobec nejaky), pritom "statu" odviedli viac ako ktorykolvek zamestnany, nakolko neziadali ziadnu socialnu pomoc, narok na ziadne davky nemali, ich dospele deti, o ktore sa este stale staraju maju minimalne ID z mladosti. Tie rodiny su na hranici chudoby. Maju predat svoju nehnutelnost, ktoru nadobudli za socializmu "zadarmo" a ist byvat pod most lebo len velmi tazko uhradzaju naklady na byvanie?
@kamatopo Ale jasné, aj o tom tu píšeme, o všetkých možných príspevkoch a neviem čom. Áno, aj tam tečú lievikom milióny. A vďaka skvelej pani Marcinkovej Ledeckej z SAS už meterskú dostanú aj baby, čo odrobili dva dni, dobré čo? 😉 Sa tu máme, vieme rozdáááávaaať....
@lienka.7 Nechápeš a nechceš pochopiť, že nejde len o tie byty. Toho si sa chytila, lebo to je to jediné, čo bolo vtedy lacnejšie. A aj vtedy bolo viac ako dosť ľudí, ktorí tie byty nedostali. Píše sa tu o dôchodcoch, žijúcich vo veľkých dvoj a viacgeneračných domoch. Prečo myslíš, že mali také veľké tie domy? Lebo nikto nemal istotu, že štát sa postará, štát dá. A naozaj veľmi veľa mladých rodín bývalo s rodičmi pod jednou strechou. Veľmi si sa upriamila len na to bývanie. Ale v tom čase mali ľudia oveľa väčšie problémy. Nebola tu sloboda, nemohlo sa cestovať, nemohlo sa podnikať, nemohla si ani bez strachu povedať susedovi nevhodný (rozumej v politickom zmysle) vtip, lebo iný sused to mohol počuť a udať ťa, ak si nebola kádrovo vhodný človek, tvoje dieťa nemohlo ísť študovať a milión iných vecí, ktoré si nevieš ani predstaviť. Ale každý vidí len "byty zadarmo". Chcela by si žiť v tej dobe? Mať dostupné bývanie, ale aj so všetkým tým okolo tohto? Menila by si s dnešnou dobou? Ja nikdy!!!
@viestta Zaujímali by ma tvrdšie dáta k tejto problematike. Čo je veľká skupina? Koľko týchto žien reálne máme? Tak obrovská skupina, aby bola štatistický významná to byť nemôže. A áno, títo ľudia si zaslúžia adresnú pomoc, ale to tu celý čas píšeme. Že keby sa nerozdávalo tým dôchodcom, čo majú tisícku, vieme dať týmto, ktorí mrú hladom.
@miskakyska Ty si dôchodkyňa, že? Úplne vážne.
@miskakyska Tak ja mám momentálne kovid, ležím doma v posteli, v noci neviem spať, tak mám čas sem písať. Ináč, dobrý postreh. Ktovie, kde berú ostatné toľko času sem stále prispievať? Žeby boli tiež choré? 🤔
@h2 Neuveríš, ale ja mám tiež kovid. Úplne vážne. Môžem odfotiť test. Som 3.deň PN.
@viestta pise sa tu o zovseobecnovani...nasa znama ma syna s genetickou vadou...vzdy sa postarali, a vzdy jeden z rodicov robil, chlapec, dnes ma 25, navstevuje denne dss...od 18 ma dochodok, kt.je vyssi ako bude mat jeho matka...nie nie su to minimalne ID
@h2 skore uzdravenie prajem,my už máme akurát za sebou
@lienka.7 😂
@drahomirrra Nemusíš, verím ti. Aj ja som tretí deň PN. Vidíš, koľko toho máme spoločného! 😂
@miskakyska Ďakujem veľmi pekne.
@h2 toto mnohým nevysvetlíš. Pretože za socíku mali všetci byty zadarmo, stavali veľké domy, mali prácu, kde sedeli s vyloženými nohami, dobrý plat, každý mal všetko a teraz nikto nič. Možno by kvantum tých dôchodcov, ktorí majú nižšie dôchodky, žili radšej v tejto dobe a mali vyšší príjem, robili niečo úplne iné a mali by vyhliadky na vyšší dôchodok. Mnohí si neužili nič, práca rodina a teraz si už duplom neužijú.
@drahomirrra ja som robila cez víkend, a teraz mám voľno 🙂, varím , periem, upratujem a semtam sem kuknem.
@drahomirrra da sa dopatrat k presnym datam o pocte dochodkov a ich vyske.
Velka skupina zien nebudu statisice, ale niekolko desiatok tisic ich bude. A ano, mas pravdu, mala by byt pomoc adresna. Lenze nadavat na vsetkych dochodcov an bloc, ze dostali je scestne. Tych co maju dochodky nad 1000 € nie je az tak vela, niekde na predchadzajucich stranach som aj uviedla presne cislo. Tych co maju "neprimerane" velke nehnutelnosti je vela, malo, nie az tak vela, nie az tak malo? Kto vie? Vlastnit panelakovy byt podla mna nie je neprimerany majetok. Ale to je subjektivne, podla niektorych diskutujucich je to plytvanie zdrojmi.
V kazdom pripade, vinit dochodcov za to, ze vlada im da 300€ je uplne scestne. Oni o tom nerozhodli. Rovnako scestne ako sa pred casom nadavalo matkam, ze dostali od Matovicovej vlady peniaze na deti. Tiez o tom ony nerozhodli. Ale mozno niektori, ktori volili tuto koaliciu sa poucia, a nabuduce to nestrcia tym rozhadzovacom. (aj ked uprimne si myslim, ze ti, ktori ich volili su nepoucitelni a aj ked ich tato vlada svojim rozhodnutim pripravila o nie male peniaze na ich buducich dochodkoch, zas to tam daju, akurat svoje emocie si hned teraz vybiju na dochodcoch, ktori dostali a tym padom to bude zabudnute)
A ja osobne som presne vedela, ze Fico a kolektiv opat siahne na druhy pilier, nie, ze by toto bol hlavny dovod preco som ho nevolila, ale vopred som vedela co sa skyryva za tym jeho slubom "dostojny zivot pre vsetkych". Skryva sa za nim bez hanby a svedomia zas okradnut pracujucich
@viestta vidis a zase si musela sklznut do prekrucania nielen mojich slov, ale aj celej témy.
Pise/pisal tu niekto, ze ti co reálne nič nemajú maju niečo predávať??? Povodna téma bola o uplne niečom inom. Keď si náhodou nepamätás, tak si prosím ta precitaj znova úvodný príspevok. Ty by si sa fakt uzivila v politike, porozmýšľaj nad tým 🙏
@h2
@drahomirrra pridávam sa do klubu pozitívne naladených😂😂😂
@erikavesela pretože dôchodky pracujúcich a tých , ktorí nikdy nepracovali sa vyrátavajú úplne inak. Teda, berie sa iný základ pre výpočet.
Prečo asi tak niektorí občania vôbec nepracujú a ,,majú,, rôzne dg. už od narodenia.
Mýliš sa, jedna múdra pani, ktorá skúma sociálne pomery na Slovensku vyhlásila, že dôchodcovia nie sú ohrozená skupina ale deti do 18rokov. Podľa štatistiky, je viac detí do 18 rokov, ktoré trpia chudobou ako dôchodcov s rovnakým problémom. Rozdiel je len v tom, že deti do 18 rokov sú politicky nezaujímavá skupina.

@erikavesela a kde ja spomínam aké odoberanie volebného práva komukoľvek 🤦 Nechaj tak, toto nemá význam, teba vraj nikto nepochopil, ale pritom vkladáš druhým do úst niečo čo nikde nepíšu.
@ibatanecnica volili prevažne Fica, lebo ich chlapi sú buď veľkí sympatizanti Ruska alebo sú homofóbi, ktorí nedovolia, aby ich deti učili v škôlke masturbovať a učiť sa na sexuálnej výchove o 70 pohlaviach, prípadne je Fico len najmenšie zlo zo všetkých. Čo už, no.