Prečo sú dôchodcovia s majetkami považovaní za chudákov?
Uvedomujem si, ze na Slovensku su dochodcovia skupina obyvatelstva najviac ohrozena chudobou. Dochodok maju par stoviek eur, nemaju sa nad pomery. Avsak vacsina tychto dochodcov vlastni nehnutelnosti. Dom/Byt, chalupa, pozemky... niektori dochodcovia maju majetky v statisicoch eur. Ak by to predali, mohli by si zit nad pomery. Moji stari rodicia byvaju v trojpodlaznom dome v hodnote 400 tisic eur, maju aj chalupu, ale byvaju len v 2 izbach, aby sa zbytocne nevykurovalo...ak by to predali, mali by aj na dovolenky, aj na slusne dozitie...namiesto toho len pocitaju kazde euro... takych dochodcov je na SR velmi vela...preco sa teda pozera na dochodcov ako na chudakov, ak hodnota ich majetku je ovela vyssia ako u mladych ludi? Vsetci ti mladi ludia ktori ich lutuju maju velakrat dlhy, pricom dochodcovia su statisice v pluse. Ceny nehnutelnosti su neunosne, mladi ludia si to castokrat nemozu dovolit, no dochodcovia, ktori maju majetky v statisicoch eur su vlastne chudaci? Nejako mi to nevychadza...co si o tom myslite?
@erikavesela vies co je najvacsia tragedia? To, ze vedomosti dnesneho dvadsiatnika, tridsiatnika, styridsiatnika ani zdaleko nie su take, ake mali dochodcovia. Vseobecny prehlad takmer nulovy, logicke myslenie bliziace sa nule, kriticke spracovavanie informacii na urovni osemdesiatnika s demenciou. Den pri dni mozes citat na MK aka je uroven myslenia zien v produktivnom a fertilnom veku. A tato vekova kategoria ma rovnake volebne pravo ako ten dementny dochodca. Obvinovat za vysledky ostanych volieb dochodcov je scestne.
@drahomirrra kedysi ti dochodci, ktorych aktualne platis, platili teba. Dostala si vzdelanie z ich penazi. A aj zdravotnu starostlivost.
@drahomirrra Kto si reálne zvolil túto vládu? Ktorá skupina obyvateľstva? Dôchodcovia nie. Relatívne mladí ľudia v produktívnom veku.
Ja nemám žiadnu špeciálnu slabosť pre dôchodcov. Nezastávam sa ich, ako takých. Ja len strašne neznášam zovšeobecňovanie. Písala som tu už, že som sa v iných diskusiách zastala Bratislavčanov, áno, niekto si povie, že jasné, keď som jednou z nich. Ale rovnako som sa zastala aj východniarov, alebo Rómov, keď sa o nich hnusne písalo. A to jednou z nich nie som. A nie som ani dôchodkyňa. Ale to zovšeobecňovanie, škatuľkovanie, predsudky a nespravodlivosť proste neznášam.
@erikavesela nejako si sama vo svojich vyjadreniach protirečíš. Na jednej strane píšeš o dôchodcoch, že volia podľa toho, čo im kto naslubuje alebo im niekto nakáže, na strane druhej by sa ti pacilo, aby za deti volili ich rodičia 🙃. Veď to by bolo tiež len o tom, čo si myslí niekto druhý. A veru zo skúseností z môjho okolia by v takomto prípade nemal Fico "len" cez 20%, ale minimálne cez 30%, lebo ho paradoxne volili prevažne ľudia v produktívnom veku, ktorí majú neplnoleté deti. Naopak poznám veľa dôchodcov, ktorí by ho v živote nevolili, napríklad vrátane mojej mamy aj kolegýň dôchodkýň.
@akje Samozrejme, preto som vďačná a mám úctu. Ako som už písala, rozprávku o troch grošoch poznám. A doprajem každému z nich. Ale ak by moja milovaná babi ešte žila a nevychádzalo jej, pomáhame jej my ako rodina. Lebo žiaľ, to nie je úloha štátu. Štát poskytne dôchodok, na aký si dôchodca zarobil. Zvyšok je úloha rodiny.
@lienka.7 Ako tak čítam, asi máš pravdu, toto nie je o peniazoch. Toto je o hlboko, hlbokooo vtlačenej zarytej zvyklosti ľudí zo socializmu "štát sa má postarať, aby mali všetci rovnako". TO sa nedá nijako spraviť, proste kým sa generácia neotočí, iné to nebude, to spraví len čas. Proste je krátko od pádu socializmu, 34 r. je nič. To sa otočí, až keď sa stane majoritnou generácia nás, čo sme sa narodili na konci socíku a boli sme bábätká keď padol, alebo sme sa narodili už do kapitalizmu.
@kristiii keby si lepsie citala ten komentar, tak by si pochopila, ze pisem, ze je to vlatne to iste...
@lienka.7 Ale ja som nikomu nezávidela bývanie! A vieš, prečo? Lebo som nič iné nepoznala. Moje kamošky bývali tak isto. Jedna dokonca v dvojizbáku s rodičmi a dvoma staršími bratmi. Nepíšem to preto, že by som niekomu závidela, ale na vysvetlenie, že tie byty sa prideľovali a človek si nemohol vybrať. Na rozdiel od dnešku.
A nie, nebývam v tom byte, našťastie už ani mama tam nebýva. Bývam vo svojom vlastnom dome a hypotéku už som splatila. Ja naozaj nepotrebujem nikomu nič závidieť.
@hiro pred dochodkovou reformou sa dochodok vypocitaval zo zarobku za poslednych 10 odpracovanych rokov. A po zmene dochodkoveho systemu sa ten dochodok iba preklopil do noveho a odvtedy sa zvysuje iba o inflacny koeficient. Vsetci, ktori odisli do dochodku pred rokom 2004 (ak sa nemylim) maju dochodok taky aky im vtedy vysiel z toho co zarobili, zohladnuje sa len inflacia.
@kristiii moja zlata, dôchodcovia volili Fica (alebo pelleho, to je teraz egal) preto, lebo ich oblbol rozprávkou o 13 dôchodku (sama veľmi dobre viem, vysvetľovala som im to na ulici, ze je to utopia), mladší zase preto, lebo videli co s našou krajínou dorobil Matelko, ktorý zaťal taku sekeru, ze na to položí.
A to, ze to niekomu "myslelo" v minulosti, neznamená, ze je tomu aj "na stare" kolená 😉
Btw, pýtala som sa ich aj na to, ako použijú tých 300€. A vieš čo bola najčastejšia odpoveď? Ze za to nakúpia paradne darčeky pre vnúčatá!!! Nie pre nich, aby si "odlozili" ci minuli na seba, ale pre vnúčatá!!! No comment už.
@h2
@lienka.7 jáj jasné, ty vieš všetko naj. Vieš, kde bol kto zamestnaný, aké mal kto možnosti, Predstav si, že ja si teraz dorábam VŠ a prácu mám veľmi dobrú, kde zarobím dosť. Ale ďakujem za rozbor mojej osoby a môjho pracovného života.
@natalia0902 Rada pomôžem 🙂 Idem poslať peniažky 🙂
@natalia0902 presne tak. Tiež mám v okolí ľudí, ktorí sú na tom dosť zle - invalidní dôchodcovia s reálnymi vážnymi zdr. problémami a ešte dokonca pomáhajú druhým. Tak isto susedu , ktorá zostala vdovou veľmi mladá, s dvomi deťmi. teraz má 70 rokov, jedno dieťa postihnuté, ktoré žije celý život s ňou a druhé dieťa po onkologickej liečbe s narušenou imunitou, s vážnymi následkami, ťažko si hľadá prácu. Jaasné, deti sú už dospelé, majú okolo 50tky, Všetci žijú v jednej domácnosti a pritom je ochotná, pomáha aj druhým. Po finančnej stránke je asi zle na tom, ale nechce o tom hovoriť, keď sme jej chceli pomôcť, tak povedala, že nech pomôžeme iným, že sú ľudia na tom ešte horšie. Na to dieťa bola sama, takže ani príjem nemala vysoký, tak predpokaldám, že ani dôchodok nemá vysoký.
@natalia0902 Ja Donio poznám, to nie sú žiadni odrbávači. A sú Vianoce, kedy, keď nie teraz!
@natalia0902 v mojom okolí veľmi veľa ľudí pomáha a nielen na Vianoce ale celý rok, rodinám, dôchodcom, chorým, ale nikto o tom nevie, pretože nestoja o publicitu. Nie je ten svet až taký hrozný. My medzi sebou vieme, kto sa kde ,,realizuje,, lebo si posúvame kontakty a vždy sa našťastie nájde dostatok takých, ktorí pomôžu - buď materiálne, finančne alebo s inou výpomocou.
@erikavesela práveže som čítala. Nepozdáva sa ti, že dôchodcovia podľa teba volia na základe názorov niekoho iného (toto ale funguje v každej vekovej kategórii, mám x kolegýň, ktoré volili podľa svojho muža...a hádaj koho), pritom by si túto skupinu ešte rozšírila aj o deti. A tu by to platilo naozaj tak na 90-95%, možno pár 16-17 ročných by rebelovalo proti rodičom. Nech si každý volí za seba a rozhodne sa na základe čoho chce. Aj o tom je predsa demokracia. A nie, ani mne sa výsledky volieb ani náhodou nepáčia ale nezostáva mi momentálne iné len to rešpektovať. Ale vezmi si, koľko ľudí je naopak spokojných, aj včera ma v inej diskusii zhejtoval nejaký týpek, z ktorého spokojnosť s aktuálnou situáciou až tak sršala. A určite to nebol dôchodca.
@lienka.7 a čo ja mám s tým, prečo volili dôchodcovia či mladí Fica? Ja viem, že ľudí-vsetky vekové kategórie oblbol, sľubmi aj strašením. To nebolo len o 13- tých dôchodkoch a Matelkovi, ale aj o migrantoch (kam vlastne hneď po voľbách záhadne zmizli? 🤔), 72 pohlaviami, zlým zlým západom...
@kristiii no ja netuším koho mohli voliť tie tvoje kolegyne ale ak sa niekto nezaujíma o politiku, tak si nechá ,,poradiť, , od niekoho, kto sleduje dianie alebo si myslí, že má pravdu a jeho voľba je tá správna. U nás v rodine každý volil niekoho iného a každý rešpektoval toho druhého. Tiež sa mi nepáči toto smerovanie ale žiaľ, väčšina rozhodla, ako rozhodla.
@viestta "Vsetci, ktori odisli do dochodku pred rokom 2004 (ak sa nemylim) maju dochodok taky aky im vtedy vysiel z toho co zarobili, zohladnuje sa len inflacia."
Vyzera ze to tak bolo ale uz nie je - citam ze ci pred ci po 2004 tak by mali byt rovnake:
https://hnonline.sk/prakticke-hn/1773571-ako-sa...
"Miera náhrady príjmu poberateľa starobného dôchodku v roku jeho priznania pred 1. januárom 2004 má byť po prepočte približne rovnaká ako miera náhrady príjmu poberateľa starobného dôchodku, ktorý
– mal dôchodok priznaný 1. januára 2004
– získal rovnako dlhé obdobie dôchodkového poistenia a
– dosahoval približne rovnakú úroveň zárobkov"
https://www.trend.sk/financie/socialna-poistovn...
"Účelom prepočtu dôchodkov starodôchodcom je dosiahnuť, aby miera náhrady príjmu poberateľa starobného dôchodku v roku jeho priznania pred 1. 1. 2004 bola približne rovnaká ako miera náhrady príjmu poberateľa starobného dôchodku, ktorý mal dôchodok priznaný po 1. 1. 2004, získal rovnako dlhé obdobie dôchodkového poistenia a dosahoval približne rovnakú úroveň zárobkov."
@viestta No, jasne ze na zarobky pred rokom 2004 - vsak po 2004 uz boli na dochodku a nemali zarobky. Citam ze nejake dorovnania mali este v 2006 a 2008 a potom toto posledne co spravilo ze bolo jedno kedy isiel na dochodok ci 31.12.2003 alebo 1.1.2004 ale vypocitany mu bol po novom rovnako. A este citam ako bonus ze ti co mali stary dochodok vyssi tak im ho nechali podla starych vypoctov - aj ked po novom vypocte by im vysiel nizsi.
@jana500 este doplnim moj poznatok z okolia, preco Smer. Vraj je to najmensie zlo a najviac dopraju ludom, su socialni. Na rozdiel od zlej pravice..
@viestta Ano, ale to nie je problem vypoctu. Oni si svoj vysoky dochodok uzivali vtedy ked im bol vypocitany (a kedze pred 2004 bol turbosolidarny tak ti co zarabali malo ho mali vysoky ako riaditelia podnikov) - tak ako si svoj dnes uzivaju novi dochodcovia. Potom ale nastupuje inflacia, rast platov a ten ich povodne vysoky dochodok je po desatrociach zrazu nizky.
@kristiii absolutne si to nepochopila, ja som porovnavala to, ze keby volili rodicia za deti, je to to iste ako ked volia dochodcovia, kt.niekto nadiktuje koho maju volit...kde si prosim ta citsla o odobrani volebneho prava dochodcom?.. celej tejto 19 steanovej diskusii, nic take a ani podobne napisane nie je.....
Tvoj prispevoj:
"btw. ja chcem, aby moje deti zili v normalnej krajine a nie v krajine, kde o jej smere rozhoduju casto senilni starci....
povedzme si na rovinu...
- dochodci volia bud tych, co im daju alebo
- tych, kyorych im deti nakazu alebo
- tych, ktorych voli sused/kamarat/manzel, aby nevyzerali sprosto
Takze ako je to s ich volebnym pravom???"
- Poukazujes na to, ze nechces zit v krajine, kde starci rozhoduju o smere krajiny.
- Pises o sposobe ich volby.
- Nakoniec sa pytas, ako je to s ich volebnym pravom.
A my vsetky sme to nepochopili. Skus sa vyjadrit nabuduce jasnejsie, bude po probleme 🙂

@h2 jaj, no tak to napis jasne, ze iní mali ale práve Vy nie, tak v tom je problém! Vieš, to je také detinske🤦♀️ nie, aby si bola rada, že sta mali byť, kde bývať, nemuseli bývať so svokrou a pod. Ty si chcela 4-izbak rovno, co? Ako mal Ferko s rodinou cez ulicu. No vieš, ale to je život, ako aj teraz, ty makáš za 1200€ brutto (to jeblen ako príklad, tak ma tu neber za slovo PROSIM!) a taky poslanec v NR SR má 6 ci koľko tisíc. Vieš, len tomu dá nehovorí nespravodlivosť, ale závisť 😉
Dnes by boli ľudia radi, keby len tak.dostali hoci aj garsónku! mimochodom, v tom byte bývaš doteraz, či ste ho predali, za "kapitalisticke trhove peniaze" a ty si teraz "poctivo" platis hypo?