Prečo sú dôchodcovia s majetkami považovaní za chudákov?
Uvedomujem si, ze na Slovensku su dochodcovia skupina obyvatelstva najviac ohrozena chudobou. Dochodok maju par stoviek eur, nemaju sa nad pomery. Avsak vacsina tychto dochodcov vlastni nehnutelnosti. Dom/Byt, chalupa, pozemky... niektori dochodcovia maju majetky v statisicoch eur. Ak by to predali, mohli by si zit nad pomery. Moji stari rodicia byvaju v trojpodlaznom dome v hodnote 400 tisic eur, maju aj chalupu, ale byvaju len v 2 izbach, aby sa zbytocne nevykurovalo...ak by to predali, mali by aj na dovolenky, aj na slusne dozitie...namiesto toho len pocitaju kazde euro... takych dochodcov je na SR velmi vela...preco sa teda pozera na dochodcov ako na chudakov, ak hodnota ich majetku je ovela vyssia ako u mladych ludi? Vsetci ti mladi ludia ktori ich lutuju maju velakrat dlhy, pricom dochodcovia su statisice v pluse. Ceny nehnutelnosti su neunosne, mladi ludia si to castokrat nemozu dovolit, no dochodcovia, ktori maju majetky v statisicoch eur su vlastne chudaci? Nejako mi to nevychadza...co si o tom myslite?
@lienka.7 Ty si tu tá, ktorej sa nepáči! 🤦🏻♀️ Ja som spokojná. Teda, bola by som spokojnejšia, keby voľby nevyhrali tí, čo ich vyhrali. Ale na to, ako žijem, koľko pracujem, koľko zarobím a čo si za to môžem kúpiť, sa nesťažujem. Lebo si žijem dobre. Vďaka podmienkam, aké tu generácia našich rodičov a starých rodičov nemala.
@h2 juj, na teba sa my teda rozhodne nechytame. Ty si predsa ukážkový exemplár, ktorý v 48cke už ma splatenu 30 ročnú hypo👌 medzi tým všetkým stihol rodinu, deti, vnúčatá.
To vieš, to my také ako
@drahomirrra to proste nedávame. To ti fakt môžeme len tisko závidieť 😉
h2 ja som na tom tak isto ako ty. Vek asi ten istý,. hypotéku som ani nemala, lebo som si v zahraničí zarobila na prvý byt, plat mám super, práca ma baví, rodinu mám tiež, už len tie vnúčatá, ale to má čas. A moji rovesníci mnohí na tom podobne ako ja. Všetko máme svojou zásluhou. Ale to mnohí nepochopia. Už tu na to kašli, nemá to zmysel niekomu odpovedať, vonku pekne, idem si užiť punč na vianočné trhy, pretože môžem - mám dnes voľno, voľný čas, dobrú náladu, dobrá výplata cinkla na účet . Radosť žiť 🙂
@h2 Ja akosi už nemám chuť reagovať, ty si jednoducho enormne zaujatá, pri všetkom spomínaš rodičov, ja neviem, evidentne sa ťa to strašne dotýka, my sa bavíme všeobecne, tvoja mama možno vystála rady v štyroch obchodoch, lebo končila o 14:00. My nemáme na výber, o 6:00 začína desať podnikov na SR a to výroba. Ostatní sme bez šance. Áno, mala to ľahšie.
Tvoja mama mala k dispo jasle a škôlky, my nemáme, vozíme deti nie že v rámci jedného mesta, ako tvoja mama, ale v rámci okresu. Tvoja mama mala bytovku bez výťahu, ale byt v nej za smiešnu sumu a áno, aj s vašimi anuitami, vkladmi, čo pokryli nevratnými a bezúročnými pôžičkami a neviemčím a následne odkúpili za bagateľ. Proste nie. Nemala to ťažšie. Mala to ľahšie. A áno, dnešní dôchodci to mali ľahšie, oveľa ľahšie, za tým si stojím a stáť budem.
Dnes nám na šróby rozoberú 2pilier, aby oni mali a áno, prejedli, tak sa tomu hovorí, lebo si neboli (drvivá väčšina!!) za života schopní myslieť na zadné vráta, a šetriť na dôchodok, hoc aj po pár korún, za tie roky by to dalo slušný peniaz. Nám nezostáva nič iné, než šetriť si, lebo vieme, že nám, tridsiatnikom už štát nedá nič, je dosť možné, že dovtedy dôchodkový systém kľakne. V čom sme iní? Keď píšeš, že keby boli oni mladí?
Ešte si pár ľudí sporí aj v rámci 3. piliera, tam treba tiež nájsť cestu, aj keď sú to osobné účty, ako to vybieliť, veď áno, naši dôchodci potrebujú, chudáci, vláda niečo vymyslí, ako ekonomicky aktívnych vysať do krvi. Aby naši utýraní dôchodci mali. Vieš čo, fakt, toto nemá zmysel. Ty v každom dôchodcovi evidentne vidíš svojich rodičov a ich "ťažký život", ja nie.
Okej.
@ibatanecnica Veď ja tiež nemám vnúčatá, to si tu len lienka sedembodková domyslela. Asi jej to sedí k jej predstave o mne, že som zošúverená stará babička. 😂
@drahomirrra Nemá zmysel reagovať, keď tvrdíš, že moja mama, o ktorej nevieš vôbec nič, to mala ľahšie. Ja by som taký život, aký mala ona, nevymenila za taký, ako mám ja, ani za nič! Lebo to sa jednoducho nedá vôbec porovnávať!
A keď nemáš chuť reagovať, tak prečo stále tak obšírne reaguješ? 😉
@h2 Lebo som proste chcela dovysvetliť svoj postoj, thats all.
Skoré uzdravenie.
@drahomirrra Ďakujem, aj tebe. Úprimne.
ale no ake boje matky vs dochodcovia
za posledne roky sa masivne podporovali rodiny s detmi (pandemicke ocr, pandemicky RD tehotenske kocikove materska zvysovanie rd pridavkov bonusu predlzovanie ochrannej lehoty tablety pre ziakov prispevky rozne pri nastupe do skoly atd atd)
teraz dali navyse jednorazovy prispevok dochodcom a aky tu povyk
ja uz dochodca som (ciastocny ID 65%) plus pracujem na TPP a ano mam narok aj na ten prispevok 300€ nepytala som si ho nie je pre mna podstatny ale v tejto situacii ako ja je malo ID
a tak ako sa doprialo rodinam a matkam (ako danovy bonus ma zena matka s tromi detmi mesacne + 600€ ) ak ma priemernu mzdu a to je tiez spravne
tak ako to ze sa jednorazovo podporia dochodci vzhladom na inflaciu atd
@h2 v generacii 55+ vidim velky potencial na uvahy v tejto debate. Kupili pred 25 rokmi byty za polovicne ceny ako dnes s hypotekami na 11%, ked vyuzili moznosti uveroveho trhu refinancovanim si znizili uroky aj splatky a 10 rokov pred dochodkom maju hypoteky splatene a v nehnutelnosti, vzhladom na vyvoj trhu ulozeny kapital. No proste ruka hore, zivot gombicka
@viestta len este doplň prosím ta aj ceny tých bytov pre korektnosť. Ci za 3 izbak dávali priemerne 190k (preratane na € samozrejme) ako teraz? Tak to teda museli mat platy ako hrom ti poviem! Ti sa nemajú čo obávať nízkeho dôchodku. 👌 porovnanie cien vtedy vs.teraz tu bolo dávane myslím @drahomirra
Keď aj nie, ty s s ujom googlom kamoska, hravo to všetko prepočítas, aby si nám tu poskytla co najrelevantnejsiu odpoveď, vsak? 😉
Len pre upresnenie. Cena nášho bytu je za 4,5 roka rozdiel cca. 45.000€. Samozrejme nárast, nie pokles. Cena 3 izb. bytu spred 10tich rokov narast z 118.00€ na 210-220€ aktuálne. Ešte doplním, ze v BA.
@viestta Jéééj, skutočne si uznala aspoň sčasti, že generácia našich rodičov mala aspoň tú bytovú otázku ľahšiu, že pred dôchodkom majú posplácané hypo a aj pekne vysvetlila, prečo.
@drahomirrra nic som neuznala, nevymyslaj si.
@viestta Tak dobre, ako povieš.
@drahomirrra pozor moja, pozor... pohybujes sa teraz po tenkom ľade. Viesticka nasa si totižto chyby v žiadnom prípade nepriznáva. Nie je to u nej ani prvý ani posledný krát. Plus u mňa aj osobná skúsenosť, ako nema problém uplne otočiť a potom to "zahrať do autu" 👌
Nase mamy tzn aktualne dochodkyne mali urcite zivot kludnejsi ako my, mladsia generacia. Nepoznali hypoteky, strach z nezamestnanosti, na dochodok isli ako 50tnicky, cize v plnej sile a zdravi vacsinou. Aspon co ja poznam... mam 50 rokov, dobru pracu, ale tu nemam istu a keby nieco, mam problem sa zamestnat a do dochodku daleko. Nemali samozrejme rozne vymozenosti, ale kludnejsi zivot jednoznacne. Mojej kamosky mamka je 30 rokov na dochodku, viete si to predstavit? A to ani nehovorim o istej skupine obyvatelov, ktori neodpracovali ani den, ti budu mat ake dochodky? Z priemernej mzdy? Ak ano, tak toto by sa malo riesit. Pretoze ludia s minimalkou budu na tom este horsie ako rozni povalaci.
@ibatanecnica masaze a cestovanie je nadstandard, nie zakladne ludske pravo.
@la_dolce_vita Ježiš, vďakabohu, že aj žena v 50tke prizná, že sa dôchodcom žilo pokojnejšie.
Len poopravím, tí skupina obyvateľov nemá dôchodky z priemernej mzdy, je to oveľa zložitejšie, operuje sa tam s troma veličinami.
Je to mimo temu no nesuhlasim s dochodkami niekorymi.. priklad: vela alkacov dostane infarkt porazku a dostane sa na invalidny. Pije tak
Ci tak. Tak prejdu na cely a vypocita sa im
Z priemernej mzdy. Castokrat maju sumu o par wue vyssiu ako
Ćovek ktory poctivo odpracoval 41rokov to je priklad otec a jeho brat(alkoholik). Toto je nefer..
@drahomirrra samozrejme, mali ine starosti, ale stresu ovela menej. Je ina doba, hekticka.. A som rada, ze to teda nie je z priem.mzdy, ako to bolo kedysi, to by bol fakt masaker. Hoci oni si aj tak pridu na svoje cez rozne prispevky a davky. Na to budu financie vzdy, len nech je klud..
@la_dolce_vita nie je to úplne tak. Mihal to uz viac na svojom FB dementoval... hoci stále je to nespravodlivé, ze vlastne pracovať sa "neoplati". Len zase sme predsa stále len sociálny štát. V takej kapitalistickej Amerike by skončili bez dolára na ulici a ani pes by po nich nestekol. My sa im ešte skladáme na dochodky, nielen tie 12 ale ešte aj ďalšie plus "odmeny".
@la_dolce_vita mali kludnejsiu dobu v tom, ze ano, praca bola asi menej stresujuca, neboli mobily, clovek nebol tak lahko dosiahnutelny, teraz tym, ze vsetko je online, tak chcu od teba hned a vsetko, este sa mi ani pocitac nezapne a uz mam mať vyplnene lajstro pomaly, volaju mi aj cez vikend, sviatok. Ano, doba je hekticka, hypoteku ani nahodou nemam splatenu, lebo sme isli do vacsieho, mam takmer 50 a predpokladam, ze dochodok si neuzijem. Ale nejdem brojit proti dochodcom. Inak pracovat budeme dlho pretoze terajsi dvadsiatnici sa urcite nepretrhnu. To bude len samý instagram, facebook, influencer a bezne roboty nebude mat kto robit.
@h2 no moja mama napr.peso s nami letela kazde rano vyse pol hodiny do skolky pretoze blizsie nebola ziadna, az o par rokov otvorili dalsiu takze brat uz chodil blizsiebdo skolky. potom rychlo na autobus aby stihla prist na cas do roboty. Auto nemal kazdy. Z roboty pre nas a cestou nakupy v potravinach. Teraz idu podaktori aj smeti vyniest na aute ale mudrovat budu. Hlavne taki co nic nezazili. Ale vedia o kazdom vsetko.

@akje keď teda nemudrujes, povedz mi prosím, odkiaľ si prišla na to tvoje "právo na rovnako slušný zivot". Pokial si dobre spomínam, ústava nám definuje niekoľko základných práv a slobôd, ale toto právo sa medzi nimi akosi nenachádza. Mne sa páčia takí ľudia, ako ty, ktorí vykrikuju, aké majú oni "prava". Len na tie svoje "povinnosti" akosi pozabudli, ze?