Prečo sú dôchodcovia s majetkami považovaní za chudákov?
Uvedomujem si, ze na Slovensku su dochodcovia skupina obyvatelstva najviac ohrozena chudobou. Dochodok maju par stoviek eur, nemaju sa nad pomery. Avsak vacsina tychto dochodcov vlastni nehnutelnosti. Dom/Byt, chalupa, pozemky... niektori dochodcovia maju majetky v statisicoch eur. Ak by to predali, mohli by si zit nad pomery. Moji stari rodicia byvaju v trojpodlaznom dome v hodnote 400 tisic eur, maju aj chalupu, ale byvaju len v 2 izbach, aby sa zbytocne nevykurovalo...ak by to predali, mali by aj na dovolenky, aj na slusne dozitie...namiesto toho len pocitaju kazde euro... takych dochodcov je na SR velmi vela...preco sa teda pozera na dochodcov ako na chudakov, ak hodnota ich majetku je ovela vyssia ako u mladych ludi? Vsetci ti mladi ludia ktori ich lutuju maju velakrat dlhy, pricom dochodcovia su statisice v pluse. Ceny nehnutelnosti su neunosne, mladi ludia si to castokrat nemozu dovolit, no dochodcovia, ktori maju majetky v statisicoch eur su vlastne chudaci? Nejako mi to nevychadza...co si o tom myslite?
A kto povedal ze je to povinne? A nadstandard? Taksa vratme do doby kamenej . Tak napr masaze pomahaju aj pri problemoch s pphybovym aparatom. Takze ak sa ma clovek udrzat v nejakej kondicii musi nieco pre to robit. Alebo berieme to tak ze dochodca zivot skocil, nema narok na nic len zivor a trp? Zavri sa niekde do garsonky najlepsie este s dalsimi dvomi a custe?
@lienka.7 ty musis byt velmi nestastna a unudena zena. Odporucam vypnut net a ist robit nieco uzitocnejsie. Lebo vela uzitku z teba si nie je
@lienka.7 mimochodom nevkladaj druhym do ust to co nepovedali resp.nenapisali.
@ibatanecnica ja? To ty si tu začala bluznit o tom, čo je stat povinný zabezpečovať dôchodcom 🤣 tak sa spamataj. Pokial na niečo tvojim rodičom nestačí dôchodok a nenasetrili si pokial mali možnosť, si im ako dobrá dcéra povinná pomôcť ty, v žiadnom pripade nie stat.
A ešte k tym masazam, pokial sú indikované ako diagnóza, tak sú plne hradené ZP. Ako aj iné rehabilitácie. Pokial to chceš ako wellness, zaplat si.
@ibatanecnica Ale ved dochodca ma predsa moznost kupit si masaz, ako my vsetci, nechapem.
@drahomirrra pokial ma na to diagnózu, plne hradí ZP 😉 detto kúpele a pod. Ak to chce ako doplnok, tak nech jej da poukaz k Vianociam. Alebo si moze zakúpiť, dostane 300€. Nemusi to preflakat na darčeky pre vnúčatá, ze? @ibatanecnica
A ty nechapes jej zmýšľanie asi... podla nej, za to ze robil, maat teraz všetko all inclusive👌
@lienka.7 Ved ano, pravdaze, dik za doplnenie, ma narok aj na kupele, aj na ine procedury, na odporucanie lekara.
Pripadne procedury navyse sa samozejme hradia, aj tak ZP celkom slusne tieto veci preplacaju. Ziadny hilton sice, ale aj tak.
@drahomirrra mamina ma diagnózu na chrbticu, všetko má plné hradené ZP, masážne, elektro a neviem este co ... plus teda aj kúpele raz ročne k tomu. Dokonca ako dôchodkyňa tam neplatila ani nejaké poplatky, co by sme my museli doplácať. Jedine, co si doplácala bola 1tka izba, keďže chcela byť sama.
@la_dolce_vita ano, na dochodok isli ako +55 ale! Bud sa starali o vnucata alebo o svojich prestarlych rodicov alebo aj oboje. Pretoze ich dcery ked nedostali dieta v dvoch rokoch do jasli, a zdaleka nebolo miest v jasliach tolko co deti, si mohli vybrat, bud budu doma a nedostanu nic alebo si nejak zariada aby sa o dieta niekto staral a ony mohli nastupit do roboty. Sladky zivot dochodkyn 🙄
@ibatanecnica my sme ako deti vstavali o piatej aby sme 5:45 stihli autobus, ktory nas odviezol k elektricke a nou este kus aby nas mama stihla 6:00 odovzdat v skolke a 6:15 stihala elektricku aby bola 7:00 v praci. Do skoly, co mame pod nosom sme sa nedostali, lebo ked brat nastupoval do prvej triedy este nebola otvorena, ked som tam mala nastupit ja tak brali prednostne tych, co uz tam mali surodencov, takze nas dalsie roky rano vozila do skoly na inom sidlisku. Poobede kym sme domov dosli aj s nakupmi, tak zas bola tma. To bol naozaj kludny zivot bez stresu.
@viestta tak nejak. Aj moja mama išla do predčasného dôchodku, keď mala 54, aby sa mohla starať o bratovu vtedy 6 mesačnú dcérku, pretože švagrinej na záchranke jasne povedali, že buď nastúpi, alebo nazdar. Následne sa starala o našu dcéru, pretože ja som rozbiehala firmu a manžel ešte študoval. Sme všetci vďační, že sme ju mali po ruke, že mala túto možnosť. Boli by sme bez nej namydlení.
@viestta a co je na tom zle, že pomohli v rodine keď boli už na dôchodku??? Je to úplne normálne. Za to, ze na teba každý kašle, a nikto ti nepomoze, tak tu nezavid. Jaj, ja som vlastne zabudla, ze ty si prave jedna z tých hrdiniek, čo si deti nerobila, aby sa ti o ne starali iní, vsak ze? 😉
Nas (aj ostatných vnukov) taktiež strazievali babky, dokonca ešte aj keď pracovali, si aj tak plánovali prázdniny. To je co? Ja som za to zase na oplátku neskor pomáhala s opaterou zase nasim, keď to starki potrebovali. A z lásky a úcty k nim, lebo som si s nimi vybudovala krásny vzťah, nie z nejakej povinnosti. V normalne fungujúcich rodinách je toto uplne prirodzene.
@viestta a ty zase všetko nezovseobecnuj na seba s tým, ze ked niečo nemáš ty, tak je to neprípustné alebo priam až zle. Ja tiež teraz vstávam 5:45 a môj sused drichme do 9:00 a co akoze teraz? Ako ste si zariadili, tak ste mali. Ci ta mame teraz ľutovať ake si mala ťažké detstvo alebo co?
@lienka.7 @drahomirrra baby sorry len otázka kde sú zadarmo kúpele? Lebo roky som chodievala, ale už to bolo pre mna finančne neúnosné, tak rada sa dozviem kde sú zadarmo. Aby som zase mohla ísť do kúpelov, samozrejme cez ZP na tri týždne.
@lienka.7 asi nemas velmi prehlad o kupeloch. Inak by si taketo bludy nepisala.
@lienka.7 tak chodi aj svokra do kupelov a kazdy rok doplaca. Tento rok sme jej kupele platili my. Zaujimave ze vo vsetkom mas skusenost. Len nejako trochu inu ako ludia z mojho okolia.
@zalka tak toto by zaujimalo aj mna. Svokra, dcera, kolegyne - vsetci doplacali. Som zvedava ci aj odpovedia. Myslim ze toto by viacerych zaujimalo.
@ibatanecnica ja tiež už sa mi to blížilo k 800e takže som to vzdala...
@zalka svokre sme platili ''iba'' cez 400 eur. Dcera tento rok nebola mala ine''veci'' ale budici rok chce ist. Tak uz teraz jej odkladam. Pred 2 rokmi sme jej 100 doplacali.
Kolegyniam to tiez vyslo cez 800. Niektore ani neboli. Niektorym sa deti poskladali.
@lienka.7 noze daj tie zadarmo kupele pre dochodcov ze kde to su nech mozeme vyuzit 😉
@mamina7070 tu sa teraz ukaze kto ake bludy trepe. Ako sa hovori papier znesie vela. Niektori klamu az sa im z huby prasi.
@ibatanecnica ja som chodila na B, ja som bola zmierená že niečo doplácam vždy to bolo tak 400e ... ale kamoši chodili na A ... a mali naozaj ešte donedávna zadarmo, a tiež tento posledný rok po nich chceli cez 400e takže sa rozhodli neísť. Naozaj neskutočne drahé.
@zalka lenze nie kazdy ma A. Svokra ma napr. B. Takze tam sa vzdy doplacalo nieco. Dcera ma A. Mavala zadarmo ale poslednykrat aj tam sme priplacali + nejake procedury navyse ale to uz bolo nase rozhodnutie. Takze to neratam. Ale ide o to ze vela dochodcov malo B a niektori ani nechodili kazdy rok alebo im deti doplacali.
Samozrejme, boli myslené kúpele A, plne hradené ZP.
@drahomirrra prosím ťa ktoré kúpele to sú aj teraz zadarmo na A?
@zalka teraz podla mojich info ziadne. Ale na 100% to budem vediet na jar ked si dcera poda ziadost kolko to bude.
@ibatanecnica to by musela ZP posielať iné peniaze kupelom aby mali zase na A zdarma.
@zalka no ved vieme ako sa ''hospodari'' to uz asi skoncilo. Ja som bola tento rok na tyzden v kupeloch ako samoplatca. Poloprazdne kupele. Kamaratka robi v inych a tiez hovori ze chodi menej ludi. Ludom to pomaha ale nemaju na to

@zuzana76 vies co? Mne to ani nevadi ze budem chodit do roboty. Pokial budem zdrava, mna moja praca bavi, budem robit. Aspon budem mat vyssi prijem. Ked len na polovicny uvazok. A ked sa nieco zomelie tak z usetrenych penazi mi deti budu dofinancovavat nejaky penzion ak by dochodok nestacil.