icon

Prečo sú dôchodcovia s majetkami považovaní za chudákov?

3. dec 2023

Uvedomujem si, ze na Slovensku su dochodcovia skupina obyvatelstva najviac ohrozena chudobou. Dochodok maju par stoviek eur, nemaju sa nad pomery. Avsak vacsina tychto dochodcov vlastni nehnutelnosti. Dom/Byt, chalupa, pozemky... niektori dochodcovia maju majetky v statisicoch eur. Ak by to predali, mohli by si zit nad pomery. Moji stari rodicia byvaju v trojpodlaznom dome v hodnote 400 tisic eur, maju aj chalupu, ale byvaju len v 2 izbach, aby sa zbytocne nevykurovalo...ak by to predali, mali by aj na dovolenky, aj na slusne dozitie...namiesto toho len pocitaju kazde euro... takych dochodcov je na SR velmi vela...preco sa teda pozera na dochodcov ako na chudakov, ak hodnota ich majetku je ovela vyssia ako u mladych ludi? Vsetci ti mladi ludia ktori ich lutuju maju velakrat dlhy, pricom dochodcovia su statisice v pluse. Ceny nehnutelnosti su neunosne, mladi ludia si to castokrat nemozu dovolit, no dochodcovia, ktori maju majetky v statisicoch eur su vlastne chudaci? Nejako mi to nevychadza...co si o tom myslite?

viestta
7. dec 2023

@huginko ktorych? Tych co chodia na dovolenky a do kupelov? Vsak je to ich rozhodnutie ako budu travit dochodok.

lenkasarka
7. dec 2023

Pozná niekto z vás jednu matku ktorá vrátila kocikovne. Nevyužila 350 eur na pc. Vrátila nas5 100 eur na prvaka. Alebo vrátila ostatne príspevky? Ja nie nepoznám. Aj na tomto fóre vidím,len presný opak ako odrbat a na čo má nárok. Presne tak ani jeden dôchodca tie Eura nevráti. Takto rozhodí tí ehm.. tento štat nemá na nič ale rozdáva ako zo svojho účtu. A nám ostáva ponadávat si a to je všetko

lenkasarka
7. dec 2023

@lenkasarka a keď už som sa takto rozohnila nie len z horúčky tak pripomeniem ešte očkovacie lotérie kde sa hralo o stovkytisic eur. 300 eur za vakcinácie a ďalšie bludarie. Mal prosím vás štát na toto? Na tých momkach, testoch atd.. sa nakradlo toľko,že jeden by to ani nezratal. Čiže naozaj tento štát len tak rozdáva lebo veď zaplatia to ľudia ale ľudia ti čo odvádzajú nie ti čo natrcaju. Tak ako sme sa poskladali a všetko ostatne úplne zbytočne tak sa poskladáme aj teraz. A môžeme pracovať naďalej a šuchat nohami.

roja01
7. dec 2023

@drahomirrra, konecne som nasla a prikladam doklady o tom, ze cena druzstevneho 3i bytu bola 141594Kcs (rok 1977) , jednorazovy vklad bol 30000 a rocna splatka banke 2576Kcs. Pri odkupe do osobneho vlastnictva sa doplatila chybajuca cast ceny. Druzstevnych bytov, len v meste kde byvam, bolo cca 1600x 4osoby= 6400osob co bola polovina vsetkych obyvatelov a z druhej polovice malo 90% ludi svojpomocne postavene domy.
Takze ten co pisal o cene bytu 30 tisic mozno pisal o nejakom podnikovom byte, ktory hradila fabrika pre svojich vybranych pracovnikov, ale nie o beznych druzstevnych bytoch.

katka700
7. dec 2023

Neverím, toľko strán na jednom vytrolenom prispevku 😂 Máte môj obdiv za vytrvalosť.

Celá tá saskarna s tým že dôchodci majú predať bývanie a ísť do menšieho má jeden malý háčik. Veľa dôchodcov má nehnuteľnost v takom stave a na takom mieste že je nepredajna za cenu aby z toho vyšlo na slušný jednoizbak a cash do rezervy na platenie drahých energií (ktoré sú v bytoch z nejakého dôvodu vždy drahšie ako v domoch).
Ktorá z vás by kúpila dvojgeneračný dom v zapadnutej dedinke kde chodí jeden spoj denne alebo žiadny a do najbližšich potravín treba ísť 20km autom? Navyše ak by ten dom bol z 50-70 rokov svojpomocne stavaný s obrovskymi unikmi tepla. Pri dnešných cenách stavebných materiálov a remeselníkov?
Na margo tých veľkých panelákovych bytov. 67m2 komancovsky 3-izbak v pôvodnom stave, steny po rokoch tak krive že po hodine chytáte závrat. Ako bonus 4 poschodie bez výťahu. No nekúp to.
Autorka keby si sa radšej starala o seba a nadobudla vlastnú nehnuteľnost. Inak vieš ze keď tú nehnuteľnost kúpiš nikoho nezaujíma že ju máš na hypo. Si majiteľ 200+ nehnuteľnosti a platís za ňu dane. Takže tvojou logikou už od štátu vlastne nič nepotrebujes. Keď nevychádzas tak predaj a šup do toho toľko propagovaneho celoživotného neoliberalneho podnájomnickeho pekla.
Keď zomrieš tak to pokračuje prenájmom hrobového miesta 😂

anickabasnicka
7. dec 2023

@katka700 přesně a výstižně shrnuté...nemáš na hypo? tak prodej dům a běž do podnájmu.a nežebrej stát o dávky, ani o přídavky. nemáš jak uživit děti? tak si je nepořizuj. dřív to tak bylo, kdo neměl peníze, nesměl se ženit a zakládat rodinu. ...a jak už budu opakovat po několikáté, za zvýšení důchodu a třináctý nebo kolikátý důchod, může vláda!!! a ne ti důchodci. ti si ho sami nezvyšují.

juliacenc
8. dec 2023

@katka700 dobre si jej povedala Katka… lepsie sa to ani zhrnut nedalo

ajdika
29. dec 2023

@jakubrianka mamicka na materskej moze ist pracovat. Presne tak, ako museli chodit ti dochodcovia kedysi. Taky luxus byt na materskej nebol.

jakubrianka
29. dec 2023

@ajdikdnešné deti sú chorľavejšie. Mamička pôjde pracovať, dieťa dá do jasiel cudzym ľudom na studený odchov ako slepice, peniaze minie na zaplatenie jasiel a OČR s dieťaťom a žiť budú z čoho? Tým dôchodcom strážili deti babky ktore dnes pracujú! Tak ako presne tak ako kedysi?‼️ Kedysi je dávno za nami.

roja01
29. dec 2023

@jakubrianka neda mi, aby som sa nevyjadrila k "chorlavosti deti". Prave naopak, kedysi deti boli chore kazdy masiac a lekari do nich cpali vzdy len atb. Najma pre to, ze sa deti vo velkom davali do jasli (v 70r.bolo platene iba 0.5roka, v 80.r 2roky a az v 90r. 3roky). To bolo tak tazke obdobie, pretoze vtedy bolo treba plnit vysoke plany, nebolo pracovnikov a vzdy v obchodoch nieco chybalo a tak sa na ludi na pn alebo ocr pozeralo ako na problematickych zamestnancov. Vela zien platilo za sukromne opatrovanie deti, pretoze pre chorlavost ich nemohli dat do jasli alebo skolky.

jakubrianka
29. dec 2023

@roja01môže byť s tÿmi atb úrčite, ale naisto neboli deti tak chorľavé sko dnes. Ani toľko ťažkých alergií, ADHD, autizmu…nebolo. Každá doba mala/má svoje úskalia. Lenže babky chodili v 50tke do dôchodku a tak väčšinou boli matkám nápomocné, máloktorá si mohla dovoliť opatrovateľku podľa mňa a ani som sa s tým v rodine ani širšom okolí nestretla. Celkovo si rodíny viac pomáhali ako dnes.

h2
29. dec 2023

@jakubrianka No skús sa zamyslieť, prečo nebolo v minulosti toľko ADHD, či autistov. Nie, že ich nebolo toľko. Neboli vôbec. Ani dyslektici, dysgrafici, diskalkulici... Kto nevedel čítať, písať, či počítať, dostal päťku, doma dostal po hlave a bol vybavený.

roja01
29. dec 2023

@jakubrianka, autizmus a podobne dg. su viacej rozsirene to je pravda. Ciastocne je to aj tym, ze sa zkvalitnila diagnostika (aj vtedy boli, len sa oznacovali ako neposlusnost, nesustredenost a podobne). Vtedy asi prevladali klasicke a infekcne choroby, teraz tie psychologicke.
Uz som tu raz pisala, ze zena s 2 detmi isla do dochodku v 55r. no vacsina robila minimalne do 60, velka cast do 65. A to preto, ze to bolo jedine obdobie, kedy si ludia mohli ako tak nasetrit par rezervnych tisic na dochodok. V pracovnom procese sa velmi nedalo, pretoze vecsina mala podobne nizke prijmy. Dnes si i mladi ludia vedia zarobit pekne peniaze, no su vyssie naroky na kvalitu byvania, vyuzitia volneho casu a pod. a to prinasa vyssie zadlzenie a preto aj dlhovy stres.
Myslim, ze kazda doba je inak tazka. Myslim, ze by neskodilo trocha ubrat z narokov a zelani a zivot by sa ciastocne aj zjednodusil.

jakubrianka
29. dec 2023

@roja01dnes je dostupnosť bývania pre mladých veľmi zlá a to sa snáď zhodneme. Čo si majú ušetriť, keď len za hypotéku platia 400-500€ plus energie, dochádzanie do práce, servis auta, nehovoriac o deťoch a nákladoch na ne. Sú to štatisticky podložené fakty, že mladí ľudia patria medzi najchudobnejších a celosvetovo nie len u nás. Tým netvrdím, žeby neboli aj iné ohrozené skupiny, ale jednoducho mladé rodiny to majú veľmi ťažké o jednorodičoch a rodičoch s chorými deťmi 🙏nehovoriac.

viestta
30. dec 2023

@jakubrianka esta raz, uz neviem kolky krat napiseme, ze babky nechodili do dochodku v patdesiatke. Bezdetna zena mala odchod do dochodku v 58 rokoch, za kazde dieta, ktore zena vychovala sa jej odratal rok, najviac vsak 4, takze zena mohla ist do dochodku najskor v 54 rokoch. Vtedy bol priemerny vek rodiciek medzi 19 az 29 rokov, takze vobec nebol vzacny pripad, ze cerstva styridsiatnicka bola babka a ziadne vnucata strazit nemohla, pretoze musela byt zamestnana.

elief
30. dec 2023

@viestta moja svokra išla do dôchodku keď mal starší syn 16 a mladší 11... Moja maminka bola staršia, išla do predčasného dôchodku, mala 55, synovia 7 a 2, prišla choroba na ňu, do roka nám zomrela... Takže pomoc od babičiek nehrozila

jakubrianka
30. dec 2023

@viestta áno, presne tak som to myslela, okolo 50tky. Väčšina babiek bola rodine nápomocná popri práci. Neboli v práci tak vyťažené ako teraz, keď sa sleduje produktivita a jedinec je využitý na maximálnu možnú mieru.

roja01
31. dec 2023

@jakubrianka ja zasnem, ako vies, ze v praci ludia neboli vyuziti, ze nebola sledovana produktivita ako teraz. Mylis sa. CSSR bola priemyslova krajina. Vacsina ludi robila vo vyrobe. A to znamena na normu. Normovacka so stopkami merala cas operacie a z toho normy vychadzali. Naopak som sa stretla s tym, ze po revolucii mlade dievcata nevedeli plnit normy, neboli take zrucne.
To, ze nebola produktivita vo vyrobe takova, ako je tomu teraz, suviselo bud s naviac vyrobnymi operaciami alebo so zastaralou technikou a pracovnymi pomockami. Nie s tym, ze by ludia robili menej.
Schvalovala som normy aj riesila technologie a vyrobne postupy pred aj po revolucii.

jakubrianka
31. dec 2023

@roja01 dobre, tak presne preto máme nárast infarktov a NCMP dokonca aj u mladÿch žien, kroré sú ešte chránené estrogénom. Vôbec dnes nie sú viac ľudia vyťažený v práci, ani nerobía to, čo kedysi možno dvaja, traja.

zuzana76
31. dec 2023

@jakubrianka ovela lahsie to nemali, napr ja som isla k opatrovatelke od roka, moja mama do prace, materska bola teda asi 9 mesiacov, nejake tri si mamina asi vzala navyse neplatene, pekne taku malu zababusit, dat do kocika, pesi k tete a potom pesi do prace. Obchody otvorene len do 12:00 v sobotu, pracovne soboty si este ja pamatam, ludia, co pracovali fyzicky boli velmi zrobení, ziadna automatizacia, dnes, ked si vsimnes 60-tnika ma napr pekny chrup, alebo aspon zachovaly, vtedy takmer vsetci 60-tnici tzv. "statne" zuby - protezy, jasne, vsetci museli pracovat a tak boli vytvorene aj nasilu profesie a miesta, rozne vratnicky, atd. Ano, dnes musi clovek zvladnut niekedy aj za troch, ako v minulosti, ale aj vtedy sa ludia nadreli. K bytom sa nedostavalo zase az tak lahko. Nieco mzono bolo lahsie, ine zase tazsie. Dnes ma clovek ovela viac moznosti.

jakubrianka
31. dec 2023

@zuzana76 samozrejme. že to nemali tiež ľahké a v mnohom pred nimi klobúk dole. Hlavne ten studený odchov detí nerobil dobrotu ani matkám, ani deťom.

K robotníkom: videla si dnes robotníkov akí sú zrobení a nemusia mať ani 40. Staroslivosť o chrup nebola taká dostupná, zubárov aj možností bolo menej takže to netreba porovnávať.

zuzana76
31. dec 2023

@jakubrianka samozrejme, ze su zrobeni, ale ked inu pracu nedokazu robit len tu fyzicku, tak im ine neostava. Studeny odchov sa to mozno zda, ale boli sme vychovanejsi, dnes sa s detickami jedna ako v rukavickach a su nevychovane.

janulik2008
31. dec 2023

No, my sme so sestrou dedili a nikdy by nám nenapadlo že zdedime nejaké peniažky. Mysleli sme si že dôchodkyňa no čo by mohla mať a na dedičskom sme ústa otvárali ALE nebudem nadávať na dôchodcov oni si svoje odrobili a ako využijú peniaze je len na nich

jakubrianka
31. dec 2023

Nemám rada nekonečné porovnávačky a hádky typu teraz VS predtým. Nerozumiem, ako to z toho čo som napísala na úplnom začiatku vlastne vyplynulo. Každá doba mala za aj proti. Len táto melie všetko.

Išlo mi o to, že štatisticky sú najchudobnejší mladí ľudia a vôbec sa o tom nehovorí. Viac nereagujem, ďakujem za pochopenie.

viestta
31. dec 2023

@jakubrianka zas varis z vody. Zubarov bolo dost, kazdy mal svojho obvodneho, skolskeho alebo zavodneho zubara. Zubne osetrenie bolo zadarmo, platilo sa len za material na niektore protezy, dokonca aj strojceky na vyrovnavanie zubov boli zadarmo. Kto mal skazene zuby nebolo to tym, ze neboli zubari ale preto, ze to sam zanedbal. Aj navstevu zubara aj ustnu hygienu.
Studeny odchov deti? O tom mozme dnes tiez vela polemizovat, pretoze v tych jasliach sa detom venovali, co nemozeme povedat o kazdej dnesnej matke na trojrocnom rodicaku, ktora ma obrovsky problem s tym, ze dieta nie je schopna pripravit do skolky. Trojrocne dieta sa nevie same najest, nema vybudovane samoobsluzne cinnosti. A o tych, ktore strcia dietatu mobil aj skoda pisat. Mozno tie jasle a skolky dali detom viac ako mnohe matky na rodicaku.

jakubrianka
31. dec 2023

@viestta Zubárov bolo dosť? Zubná statostlivosť bola dostačujúca a mala viac možností liečby? Zubný strojček bol dostupný a dokonca bezplatný (možno oficiálne)?
Celkovo zovšeobecňovanie? Dnes sa väčšina rodičov venuje deťom nad mieru ako nikdy predtým tak, ako vždy sa väčšina matiek snažila urobiť najviac čo bolo v ich silách.

zuzana76
31. dec 2023

@jakubrianka dnes sa vacsina rodicov venuje detom nezdravym sposobom: bud piedestal a dieta je modla a vsetci sa musia prisposobovat, alebo zanedbavanie, strcim dietatu mobil do ruky uz v kociku. Dnes deti nevedia jest priborom este ani na prvom stupni ZS, nevedia si zaviazat snurky, alebo naopak vsade som bol, vsetko viem, vsetko si mozem dovolit. Je pomenej tych, ktori vedia odhadnut tu zdravu mieru a deti su vychovane, dari sa im v skole, jednoducho bezproblemove.

viestta
31. dec 2023

@jakubrianka kazdy jeden clovek mal zubara, deti skolskeho, dospeli bud obvodneho podla bydliska (dokonca boli zubari aj zastrcenych dedinach na konci sveta) alebo zavodneho, vo velkych fabrikach priamo na zavodnej poliklinike. O uplatkoch v zdravotnicstve sa mozme bavit v osobitnej teme, ale kazdy obcan mal moznost dat si osetrit zuby, stacilo chciet. A ano, zubny strojcek bol dostupny, ja som ho nosila, pravidelne som chodila na kontroly a nic sa za neho neplatilo. Na ortodonciu ma poslala skolska zubarka, ku ktorej sme 2x v roku chodili na kontroly cela trieda, ordinaciu mala priamo v skole.

lienka.7
31. dec 2023

@viestta ma uplnu pravdu. Zubári boli pomaly v každej škole, nic si neplatila (nie ako teraz), pokazené zuby mal len ten, kto sa nestaral. Za trvalý strojček naši neplatili ani korunu, to bolo v 1996.
A este doplním, ze aj do jaslí a škôlok chodili lekárky, čiže boli podchytene rôzne "choroby a odchýlky" u deti.

cacianka
31. dec 2023

@h2 alebo ho dali do osobitnej školy...
Takéto diagnózy veru neboli, lebo ani diagnostika nebola