Prečo sú dôchodcovia s majetkami považovaní za chudákov?
Uvedomujem si, ze na Slovensku su dochodcovia skupina obyvatelstva najviac ohrozena chudobou. Dochodok maju par stoviek eur, nemaju sa nad pomery. Avsak vacsina tychto dochodcov vlastni nehnutelnosti. Dom/Byt, chalupa, pozemky... niektori dochodcovia maju majetky v statisicoch eur. Ak by to predali, mohli by si zit nad pomery. Moji stari rodicia byvaju v trojpodlaznom dome v hodnote 400 tisic eur, maju aj chalupu, ale byvaju len v 2 izbach, aby sa zbytocne nevykurovalo...ak by to predali, mali by aj na dovolenky, aj na slusne dozitie...namiesto toho len pocitaju kazde euro... takych dochodcov je na SR velmi vela...preco sa teda pozera na dochodcov ako na chudakov, ak hodnota ich majetku je ovela vyssia ako u mladych ludi? Vsetci ti mladi ludia ktori ich lutuju maju velakrat dlhy, pricom dochodcovia su statisice v pluse. Ceny nehnutelnosti su neunosne, mladi ludia si to castokrat nemozu dovolit, no dochodcovia, ktori maju majetky v statisicoch eur su vlastne chudaci? Nejako mi to nevychadza...co si o tom myslite?
@bloger napisal si, ze stat ludi nuti mat ucty v bankach, ze je to dohoda statu a bank. Nie, nie je to tak. Ustava zarucuje pravo na hotovostne platby, takze ak zamestnanec chce peniaze na ruku, tak zamestnavatel ma povinnost mu ju vyplatit. Cistu mzdu po odratani odvodov a dani. To je uplne ina situacia ako "papierova minimalka" a zvysok kes. Toto nema nic spolocne s ustavou zarucenym pravom na platbu v hotovosti.
tak ja som v tejto diskusii asi po funuse, ale z velkej casti suhlasim s autorkou. nerozumiem, preco je zvysovanie dochodkov a vyplacenie 13.tych plosne... osobne poznam skor dochodcov, ktori maju dochodky okolo 1000 eur (nasa generacia sa niecoho takeho nedozije pri tomto rozhadzovani) a naozaj, najohrozenejsi chudobou su osameli rodicia, pripadne rodicia s dietatom s telesnym/ dusevnym postihnutim. to je fakt.
vela dochodcov okrem toho este z toho dochodku aj setri, resp. maju slusne uspory, ved stale pocuvam, kolko desiatok tisic vyhodili z okna podvodnikom.
proste, nie je to len cierne, je to velmi individualne. chudobni dochodci - to je taky populizmus (ved kto sa prizna, ze vobec nie je taky chudak a ze nechce, ak mu davaju).
Tak ak to platí je to super. Dakujem.
Ja si o tom myslím to, že žijem asi na inom Slovensku než ty, keďže žiadneho takého dôchodcu ako ty opisuješ nepoznám. Že žijú niektorí v domoch áno, ale nevlastnia popritom ďalšie byty, chalupy. Všetkých dôchodcov by ste nasťahovali najradšej do garsónky a potom im tam každé prázdniny nasáčkovali vnúčence nech sa starajú.
@kate211 400-700 eur nie je vôbec bežné výživné, rovnako ako ani 2000 nie je bežný príjem. Skús si pozrieť, aká je priemerná mzda na Slovensku.
boli časy keď rodinné prídavky na dieťa nedostával každý keď prekročil nejaký pomyslený limit - toto nepoznáte a veľa iných obmedzení, ale dane bolo treba platiť a veľké, niekedy bola staromládenecká daň tuším sa to volalo....od 25, rôzne iné srandy,
@kristiii Kopa Slovakov - chlapov pracuje v zahranici hlavne z hladovych dolin a tam je ta mzda este vacsia. A kolko je priemerna? 1500? Fajn, na jedno dieta 18-20%, to mas 300 eur. Taktiez pekne. Ak nema z platu 1500 eur vyzivne 300 eur, treba sa odvolat, podavat navrh na zvysenie. Opatrovnicke sudy su zadarmo a navrh podla internetu napise i debil. Samozrejme, ak matka nepracuje, pretoze je s tym dietatom na RD, ma prispevok na nevydatu matku, na exmanzelku. Dalsich 200 eur. Samozrejme, len ak su prijmy oficialne. Takze 'samozivitelka' sa urcite nema tak zle, pokial nema to dieta s chlapom, ktory pracuje nacierno - a to jej zjavne nikdy nevadilo, tak naco sa stazuje. Nerobme zo samoziviteliek chudery.
@zmrzlinka2021 dievcina ty musis mat tazky zivot s takymto myslenim. Vyznam slova vlastenectva okolo teba ani nepresiel, takze chapem tvoje prskanie a osocovanie. Vlastenec si vazi to, odkial pochadza a snazi sa svoju vlast branit pred invazivnymi vplyvmi, snazi sa ju zlepsit a nepodlahnut manipulaciam. Hlupak utecie a bude frflat a nadavat zpoza hranic. Ty si opisala presny opak toho ako sa chova vlastenec.
@kate211 ja nerobím zo samoživiteliek chudery (naozaj sa tak necítim), len upresnujem, keďže si napísala bludy. Priemernú nominálnu mzdu mi vyhodilo 1419, samozrejme v hrubom, čiže len niečo cez tisícku v čistom. Poznám dosť osamelých mám a ver mi, že 400 a ani tých 300 ani jedna na jedno dieťa nemá. Ale teda pohybujem sa medzi priemerne zarábajúcimi ľuďmi, určite sú aj také, ktoré ho dostanú, ale väčšina to rozhodne nebude.
Naozaj boli nenavratne pozicky. Podmienky sice nepoznam, ale ex kolegyna hovorila, ze dostali od statu 200 tis a ze to velmi pomohlo. Sestra sa vydavala a za mladomanzelsku pozicku zariadili cely byt, urok bol symbolicky. Ta doba bola zla, o tom potom, ale k byvaniu sa dalo lahsie dostat. Cela siroka rodina ziskala byvanie bez problemov, dom si postavit tiez nebol az taky problem, aj menej zamozni ludia mali domy.
@karolinakr ja sa s tebou nemám hádať? Veď ja sa nehadam. Píšem, že keď povieš A, máš povedať aj B.
Ty tu píšeš ako keby malo 99,9% majetky v hodnote 400000€ 🙈 Sa trochu spamätaj.
@kristiii Tak pokial plodila s chlapom, ktory nezaraba ani tu priemernu mzdu, muselo byt nad slnko jasnejsie, ze spolocny zivot bude musiet potiahnut ona. Strategia po rozvode/rozchode je snad rovnaka. Chlap nezaraba a ani nikdy nezarabal priemernu mzdu, v minulosti v spolocnom zivote som planovala viac potiahnut ja, tak po rozchode taktiez potiahnem ja. I ked je ta cista mzda 1000 eur, vyzivne je 200 eur a DB+pridavky 200 eur, spolu 400 eur. Taktiez krasne a nepocitam podiel matky. Tak o com sa bavime? Snad nie o chudobe matiek 'samoziviteliek', pretoze len prijem jej dietata (bez podielu matky) je 400 eur s prepokladom, ze otec ma len tisicku v cistom = dost nizky prijem. A ja nepoznam chlapa-Slovaka, co ma len tisicku v cistom. Aj murar z Oravy, pracujuci na Orave ma 1500. Tisicku v cistom dnes zarobi chlap na nizkej pozicii, ktoru ma napr. koli zlemu zdravotnemu stavu (nemoze robit narocnejsiu pracu). Tam vsak ma invalidny dochod a to je tiez prijem z ktoreho sa pocita vyzivne. Tak netrep.
Ja ked budem.dochodca tiez budem.vlastnit niekolko stotisicovu nehnutelnost este aj podedim po rodicoch peniaze a majetky tak nech sa moje deti vytesuju ved to raz predsa dostanu.
Seniorka prišla pre podvod o 23 100 eur.
Neznámy páchateľ ponúkol 70-ročnej seniorke možnosť zhodnotiť peniaze investovaním do kryptomien.
https://zive.aktuality.sk/clanok/NmmWu9e/senior...
@kate211 prosím ťa kde žiješ...lebo ja na východe a chlapi tu veru bežné 1000e v čistom nemajú...
Veľká fabrika v meste plat pri 3smennej prevádzke tj s príplatkami cca 1200 až 1400e v hrubom... U chlapa a to je jeden z lepšie zarábajúcich...
Bežné elektrikári sú Happy ak majú zmluvy na 1000 -1100e v hrubom.
A súd pri žiadosti o zvýšenie výživného na dieťa v sume 100e na jedno povie, že matka aj keď dokladovania potreby dieťaťa v sume 400e mesačne...sudca skonštatoval že nie je možné dvihnúť výživné na 200e na dieťa...a deti skončili v striedavku...
Naozaj pýtam sa kde žiješ....
@kristiii Je jedno, aka je priemerna mzda na Slovensku a ani ma to nezaujima. Podstatou je, ze ak samozivitelka plodi s rozumom, nemoze byt chudobna - len prijem jej dietata (bez jej financneho podielu) je minimalne 400 eur - ked prepokladame, ze chlap je v praci neschopny a zarobi len tisicku. Logika nepusti.
Toto byvaju velmi smutne debaty, z rodica, stareho rodica sa tu stava len podradny volic nezelanej strany, na ine aspekty ich zivota sa akosi zabuda. Mam pocit, ze mnohi tu vyrastali nie v rodinach, ale niekde na luke.
@zalka A preco pracuje vo fabrike? Z coho zili, ked rodina bola spolu? To si mohli dovolit uzivit dieta ako spolocny par z fabrikovych platov? Alebo to tiahla zena? Prosim, tak nech tiahne aj po rozvode. Boli chudaci aj pred rozvodom/rozchodom. Chudobnou sa ta zena nestala rozvodom/rozchodom. Bola aj predtym. Takze v tomto pripade, samozivitelstvo s tym nema nic spolocne.
@la_dolce_vita ak to bolo 200 tisic, tak to bola bezurocna pozicka, nenavratna urcite nie. A kedze to bola pozicka, tak ju museli splatit a zvycajne do 10 rokov, co bolo 1600 Kcs mesacne.
@kiwi3 aj ten,kto má dôchodok 1000 eur si naň celý život poctivo makal,aby v starobe netrel biedu,a pre tento štát odvádzal nie malé dane,tak nechápem prečo by teraz tých 300 eur nemohol dostať...asi ich mali dať takej,čo celý život pod hruškou sedela a deti plodila a štátu dala tak velké ho-no?

@hiro Aky jeden rodic s dietatom? Pokial je rodic, ktory ma vo svojej starostlivosti dieta, tak ma dostavat prislusne alimenty. Dnes v pohode z platu 2000 eur, na jedno dieta prislusi 400 eur, na dve 700-800 eur. Ak to nedostane, treba to vymyhat sudne a exekucne. Pokial otec zomrel, dietatu prislusi sirotsky dochod vypocitany z platu rodica. Moj manzel, ked bol student poberal sirotsky 350 eur, lebo jeho otec cely zivot pracoval- rozhodne chudobou netrpel. 400 eur je vcelku dost, ked sa ma podielat aj matka. A ze pan otec nema oficialny prijem alebo nepracuje? To tej matke, ked plodila, nevadilo? Alebo jej vyhovovalo, ze rodina je bez oficialneho prijmu, ved bude viac prispevkov od statu? Tomu sa potom hovori ucelove plodenie bez rozmyslu a zo to snad nemoze stat ani dochodci. Naviac, pokial matka pracuje ma DB+pridavok na dieta dalsich 200 eur. Vcelku to mas 600 eur. To ti v pohode pokryje vydavky na dieta. A o seba by sa mala matka, ako kazdy iny clovek, starat sama. Dnes otec, ktory sa nestara a ma oficialny prijem je slusne potrestany, neboj. Sud mu napali take alimenty, ze matka 'samozivitelka' urcite ohrozena nebude.