Prehnala som to?
Ahojte..surne sa potrebujem vyrozpravat a precitat si ine nazory lebo ma slahne uz asi..Tak minuly tyzden oslavovala moja dcerka 6 narodeniny oslavu som jej chystala dlho nakolko sme pozyvali aj deticky so skolky kedze sa tento rok so skolkou lucia a vela jej spoluziakov pojde na inu ZS ako nasa..vsetko prebiehalo super bola vyzdoba torta zabava baloniky az do chvile kym neprisla svagrina (muzova sestra) s 3,5 rocnym synom a muzom.Svagrinin syn je od malicke velmi narocne dieta ale cca od 2 rokov je agresivny rozmaznany a podla mna nezvladatelny. Takze oslava prebiehala super nasledne sa tam objavili oni s malym a od tej chvile bol koniec..samozrejme maly hned vsetko nicit do vsetkeho kopat robit zle detom a podobne hned ako nedostal co chcel..svagrina so svagrom sa zo zaciatku pokusali ho usmernit potom to uz ale vzdali..ja som nerobila nic len chodila za nim napravovala po nom to co znicil..proste tato oslava bola pre malú velmi dolezita..my s muzom sme si dali na nej zalezat...a chceli sme aby malá mala vsetko tip top..dcerka sa vzdy najviac tesi na tortu tento rok som jej vybrala temu wednesday ..torta krásna vysperkovana..synovec sa po cca hodine neustale ničenia behania a kricania na chvilu ukludnil ..ja spotena znicena co som za nim behala a davala pozor..tak sme usudili ze je cas na tortu uz aj deti sa pytali ze kedy bude torta..doniesla som teda tortu na podnose vonku k detom ze ideme sfuknut sviecky a nakrajat..synovec hned prisiel ze chce zjest postavicku co bola uplne hore..tak som mu vysvetlila ze najskor nakrajame torticku potom moze spapat ak rodicia dovolia..otocila som sa ze idem pre tanierky..vtedy chytil amok z celej sily do torty sotil ..ta spadla na zem a rozcapila sa..pribehl k nej ešte do nej kopol zobral postavicku co chcel predtym zjest a bezal rychlo prec..vsetci sme ostali sokovani pozerat..dcerka uz slzy v ociach..baby ja som to v tedy nevydrzala a navrieskala som na svagrinu nech si zoberu toho fagana a idu s nim preco lebo to zle dopadne..viem ze som reagovala neprimearne ale fakt do mna vtedy take jedy..lebo to nebolo prvykrat co nam nieco znicil..a proste uz sa to nakopilo..svagrovci zobrali maleho naruky sadli do auta od vtedy sa nam vyhybaju co chapem..a teraz ma to mrzi uz som aj svagrine pisala ze som nemala tak vyletiet ale ze proste nam bolo luto tej torty hlavne ked viem ako sa na nu mala tesila ale nic neodpisuje a nereaguje..
@viera ale to nie je jej dieťa...to čo píšeš ty ma aplikovať matka nie žena ktorej dieťa zdemolovali oslavu a takisto tento prístup môžeš aplikovať na deti ktoré sú relatívne kľudne. Čo mala ona z krátkodobého hľadiska urobiť?pohladkať ho a povedať môj pekný miláčik,cmuk cmuk nechaj torticenku lebo spadne....nie nemala...nemáme vychovávať cudzie deti,máme vychovávať svoje deti a ak sa nevedia cudzie správať mám právo rozhodnúť o situácii ktorú organizujem ako chcem ja...
@angelovka 😀Ano ale predtym este nieco prebiehalo…Usmernovanie…Napriklad zlatko toto teraz nie lebo a podobne…Spominala ze od zaciatku ako prisli stale nieco….Takze sa to nabalovalo a maly len vyvrcholil…A to je ten “dovod”…Nehovorim,ze je to spravne len hovorim,ze ho viem pochopit😀Co ocakavala?Ze bude sediet na stolicke a pozerat sa?Ked uz mala s nim skusenosti?No a sme zas pri tej predvidavosti…
@veronicka88 Nemuselo l tomu dojst😀…
Ja len toľko že tu tortu by som im dala celu zaplatiť a narobila by som taký krík a viac by som nikde na oslavu nešla ale hoci by som priestor prenajala ale vyhla by som sa stretnutiu zo švagrinou.Píšeš že minulého roku urobil to iste a vy nepoučiteľný znova urobite na tom istom mieste.Chodte tam že kde vieš že neprídu.
@viera na usmernovnie tam chlapec mal 2 rodicov, dvoch. Chyba autorky: povedat rodicom chlapca nech sa staraju ale na druhej strane mi pride smutne ze to tym rodicom treba vobec hovorit. Lebo deti si maju vychovavat a napominat rodicia, nie teta. Ale zasa chapem aj to ze mamicka oslavenkyne mala toho vyse hlavy.
Mňa najviac dostalo, že si sa ospravedlnila. Akože za čo ? Veď obeť je tu tvoja dcéra, ktorá si to vo veku 6 rokov už môže veľmi dobre navždy pamätať, tešila sa na tortu a mala okolo seba veľa kamarátov. Veď sa musela cítiť príšerne a neverím rečiam tipu “deti to menej prežívajú”. Verím že ona to prežívala horšie ako ty lebo ešte stále je to dieťa a bolo to pre ňu dôležité. Dúfam že dcéra nevie o tom ospravedlnení, lebo si z toho vezme to, že on môže čokoľvek a jej nešťastie nie je dôležité
@viera
Nenarodil sa ako zlý, ale chybuju rodicia, ktorí nedokážu alebo nemajú záujem dieťa vychovávat, vysvetlit, namiesto nich to robí ich snagrina na hodinu-dve na oslave. 2, 3 a 4 rocne deti nechápu súvislosti ako dospelý a keď im dospelí neurčil hranice, nevysvetlia čo sa už nehodí, tak urobia hocičo, lebo môžu, lebo nemajú spätnú väzbu. Ale tu majú poskytovať v prvom rade rodicia, tí majú vychovávať. V podstate to rodicia z neho vychovávajú zlého človeka, lebo nemajú záujem mu obetovať neustále svoj čas, vysvetľovať, vychovavať, nechávajú ho tak a tak si dieťa robí čokoľvek, keď rodicia sú ticho v ústraní, až sa to vystupňovalo.
@annelise17
Súhlasím, toto ospravedlnenie bolo zbytočné, v prvom rade sa mali oni ospravedlniť. Autorka chce mať silou-mocou dobré vzťahy tam, kde by mala byť rázna, otvoriť si ústa a stáť za dcérou. Určite si dcera aj potom možno v tajnosti poplakala. Nedavali vôbec na syna pozor a torta tiež nie je lacná záležitosť.
Takže chlapec ne navštevuje žiadneho odbornika?
Psycholog?
Nič netreba?
Len rozmaznané divoch.
No neviem, či by mal časom alebo necasom stanovenú diagnózu jednoznačne rodicia mu majú byť v petach keď reaguje prudko nepredvídané a nevhodne.
Toto možno nie je ani diagnóza, len ľahostajnosť rodičov a ne zvládnutá výchova.
Stane sa, že dieťa chce jasne.
Na to tam je rodič aby usmernil vysvetlil a nasmeroval.
To by potom nikto nikam nechodil..
Tiež by som vybuchla
Neprehnala si to, je to sice male dieta, ale zodpovednost za jeho konanie maju rodicia. Po tomto by som svagrinu ani vidiet nechcela a ver mi, ze ani ona mna. A urcite by som ich nevolala na ziadnu oslavu. Ked si nevedia dat pozor na dieta, nech su s nim doma.
Hlavne sa mala ospravedlnit ona. A strazit si maleho. A ja by som na jej miestie hned dala urobit rovnaku tortu a prisla by som s ospravedlnenim k vam.
Jake decko takí rodičia,ešte sú urazení,za nič...ja by som sa prepadla pod zem keby toto moje decko urobí...v živote by som ich nepozvala nikde a nech je cirkus aj v 5pokoleni ...urobím oslavu inde ako u svokrovcov , detských ihrísk je dosť ..stoj si za svojim ,lebo keď si neurobíš poriadok s nimi toto bude každý rok a neskončí to nikdy....pozeraj na svoje deti nie na cudzie..
Vybuchla si, čo je normálne v danej situácii. Nesmúť pre tortu, dáte upiecť budúci rok takú istú a dcérka si ju uzije, teraz uz nic s tym nepravís. Chyba bola aj u Teba, že si mala predvídať, že sa také niečo moze stat, ked si vedela, ze je to taký ničiteľ malý. Mala si upozorniť jeho rodičov, nech ho zoberu na ruky...bola si ticho, zato potom si to odpálila. V kazdom prípade si sa ospravedlnila, lebo ano, kricať sa nemá nech uz je akýkolvek dovod a tu nešlo o život...ale!! ospravedlniť sa mala v prvom rade svagriná za svoje dieťa. To, že tak neurobila a dokonca sa ona hra na urazenú, hoci jej dieťa znicilo tortu za xy eur, mi aj napovedá, prečo je to dieťa také aké je. Uz sa viac neospravedlnuj...svagrina s muzom najvacsí podiel viny na tomto celom. A hlavne, nabuduce nerobte oslavu u svokry a pozvi si, koho chces Ty.
@annelise17 úplne si to vystihla. Nechápem autorku, za čo sa ospravedlnila.
Ak si vedela, že rodičia si s ním nevedia rady, a samozrejme si celý čas bola ticho a behala za ním...tak si pred tým, ako si doniesla tortu, mohla poprosiť manžela...babku, dedka nech ho vezmu do vnútra, nejako zabavia...pustia mu rozprávku atď. na tých pár minút, čo by sa sfúkli sviečky a rozrezala torta atď. ... ty si dobre vedela, že sa niečo stane...kedže sa to nedialo prvýkrát..a MUSELI byť na oslave...aj keď si myslím, xe nemuseli, ale ok...
Neospravedlnuj sa , to švagrovi ich by mali prísť s kompenzáciou pre tvoju dcéru a ich by mala hanba fackovat čo doma vychovávajú. Inak ako na to celé reagovali svokrovci a tvoj muž? Predpokladám, že ide o jeho sestru alebo brata.
To si bola ešte jemná ,u mňa by hneď na začiatku dostal po riti a potom čo spravil s tortou by dostali po riti aj jeho rodičia a jednoducho by som ich všetkých vyhodila a vermi zažila som niečo podobné doma kedy švagrov syn robil kraviny a upozornila som jeho a jeho rodičov a oni nič tak som to nevydržala dostal po riti odo mňa že potom na mňa navrieskal švagor ale ostatní sa má zastali od vtedy vedeli že u nás si dovoľovať nesmu
Ak ich pozvete aj o rok, asi mozete cakat ten isty scenar (ak medzitym nedojde k zmene v spravani u chlapca). Ak sa taketo situacie budu diat opakovane, dcera moze mat z toho traumu a v dospelosti vam vycitat, ako je mozne, ze ste to nezvladatelne dieta pozyvali na jej oslavy. Deti taketo veci tazko zabudnu... Radsej by som usporiadala skromnejsiu oslavu na neutral.pode a nebola tak viazana pozyvat nezvladatelne dieta, ktore tomu mojmu svojim spravanim ublizuje.
@katkami123
Ja ti neviem, evidentne nema problem si povedat svoje ked sa nastve.😂
Ti rodicia podla mna nemaju zaujem dieta vychovavat a usmernovat, lebo ako pises, dvaja by to mali zvladnut par hodin na oslave, ale oni pravdepodobne nechcu. Takemu dietatu na navsteve treba robit non stop program a nie ho capat po ruke a kricat na neho. Treba ho zamestnat aby nemal cas na nicenie. Ale to ich asi nebavi a tak ho radsej ignoruju a dieta potom tuzi po pozornosti a vie ze robenim zla sa mu tej pozornosti dostane a tak ide ako besne.
@viera Uplne suhlasim. Agresia u malych deti, je vzdy volanie o pomoc.
A svokra co na to? 🙂
No tak vidis, torta vas stala nemale peniaze. Dala by som svagrinej mop s vedrom nech to umyje a poslala fakturu za tortu. Osobne si myslim ze uz na zaciatku si spravila chybu. A to tym ze si nepovedala svagrinej nech nanho dava pozor. To ako jeho rodicia sedeli na riti a ty si za nim behala? To by som ja nikdy nespravila.oni su jeho rodicia oni su zan zodpovedny aj za to co robi. Ja by som sa venovala svojej dcere, a organizacii oslavy . A teda ja nie som vybusny typ ale pri tomto by som mozno aj vybuchla... oni robia oslavy? Vedia co to obnasa? Ja by som ospravedlnenie vzala spat...
@autorka keď si vedela aký je, naco si ich volala? Plus keď to nebola rodinná oslava ale kamaratska? Vôbec by som ich nevolala...
Po ďalšie, aby som behala za cudzím deckom a davala pozor, či niečo nespravi/nerozbije/neznici a pod., to by som ho odniea milej svagrinej po 15 min.a povedala jej, ze sorty ale nie som bacha, bud si ho ustrážiť, alebo nech idú preč a nekazia oslavu mojej dcére! A nikomu by som sa neospravedlnovala, to by mali oni dvaja!
Svsgrovci by mali určite doniesť novú tortu, nemusí byt poschodová, neviem aká, ale slušnosť káže, hlavne kvôli dcére, nech sa jej uľaví. A nabudúce, autorka, tvoja rodina je prvoradá, viac dbaj na city svojej dcéry ako na vzťahy so švagrovcami.
@andreatytler
Chlapec volá po pozornosti, pozornosti vlastných rodičov, ale keď tí nezáujem, tak asi by im nabudúce mala autorka povedať - haló, máte dieťa, ak z neho nechcete mať Mauglího z džungle, treba sa mu neustále venovať, vychovávať, vysvetlovat, ja nie som jeho rodič, ale vy… venujte sa mu, kde steéé?
Ježiš tieto komentáre typu "keď si vedela aký je, načo si ho volala,. Mali ste si prenajať zabavne centrum"... Bože ženy to vážne potrebujete rýpať len..?
Autorka nie nič si neprehnala.. 3,5rocne decko je už dosť rozumne na to aby vedeli čo môže a čo nie.. A keď to nevie, od toho sú tam rodičia. Tvoj muž ako reagoval.? Nepovedal svojej sestre nič.? A oni ako rodičia tvojej dcére nič nepovedali? Moje dieťa keby to náhodou urobí tak v prvom rade to vybavim s nim ale hneď by som sla za meter kou a ospravedlnila sa jej a navrhla ze teda jej kúpim novú tortu akú si vyberie...

@viera prisiel za matkou oslavenkyne a povedal jej ze chce tu postavicku zvrchu torty, mamicka mu odpovedala nech pocka, ze mu ju neskor da( mohla mu povedat aj nie, torta je Dcerina, postavicka jej jej), mamicka sa otoci, chlapec si postavicku vezme, zhodi tortu este si aj kopne. A problem je v tom ze si vsetci myslia ze je zly 🙈? Problem je v tom ze nedostal to co chcel.podla mojho nazoru