Prezradil svokor darčeky deťom? Ako reagovať?
Povedali by ste nieco,alebo byt ticho?
Ja si vacsinou poviem to co na jazyku,ale poslednu dobu ma vytaca fakt ze svokor.
Robi naschval. Vzdy ked tam ideme zhadzuje moje deti. Napr 4r sa chvalil svokre ze viem to a to. Pochvalila ho. A on furt daco ma ,daku primitivnu poznamku,ze a co ked to vies ,to vie kazdy,ale ratat a pisat ani citat nevies. Tak vzdy odpovieme ,ze predsa ma 4r a do skoly sa chodi od 6r. Tak mi odpovedal, ze ani obrazok nevie nakreslit ,ze tam len carbe dake akoze auta a ze ked da dve kolesa ,ze mysli si ,ze je to auto. Akoze totalne ma vytaca.
No a k veci. Teraz naposledy prezradil detom ,ze co im kupili na vianoce. Este tak hlupo ,ze pridite si potom pre darceky ,mate nachystane. Starsí syn pozrel ,ze coooo ako to moze vediet ,ze maju nachystane,tak sa pytal ze co maju kde nachystane. Snazila som sa to zastavit,ale on ich zobral do izby a ukazal im darceky ,ze tuto je lego,tu je to a ono. Mam normalne chut s muzom sa nato vykaslat nech sa hra on s tym. Starsiemu sme potom doma vysvetlili ze teda Jezisko neni naozaj ale ze mensiemu nech to nerozprava.
Fakt uvazujeme tam neist po vianociach.
@pinkgirl no toto radsej zabrdat nebudem lebo raz tiez nieco mal a ja som povedala ze nuz dnes sme tu zajtra tu uz byt nemusime a bol ohen na streche,ako sa nahneval,ze uz by som ho na druhy svet poslala najradsej. Ale vtedy to nebolo mierene na neho.
No vidíš, nedá sa s ním nijako vyjsť. Už to lepšie nebude.
Zariaď sa tak, aby deti mali pekné spomienky, nemali traumy z deda.
Ale inak dnes volala svokra muzovi,ze dedovi cistila zaludok ze urcite to prehnal a hnevame sa. Tak povedal ,ze mu to je jedno. No tak mam vybavene. Dohodli sa ze 25 pride muz a ze ak bude chciet ist ze ich odvezie k nam a ked nie pojde ona sama. Urcite nepojde myslim. Darceky ozeliem nech si rozbali a posklada si lego atd.
@pinkgirl
Smutné že sa takto vyvršuje na vlastných potomkoch. Nepomôže tu už asi nič - s nim nepohneš.
Užite si sviatočnú náladu so svokrou. Isto aj jej dobre padne vypadnúť z domu.
To je fakt primitiv,, ze nevie tvoj syn citat a pisat fuha v 4 rokoch ? No cisty ....
Ináč vždy sa spraval ako pako? Nemôže mať nejakú chorobu o ktorej neviete spôsobenej vekom? Ci by sa nedal presvedčiť na nejaké vyšetrenie ak náhodou a tým to kúsok zlepšiť ak je to v niečom 😅
Moja svokra pred mesiacom malemu hovori, ze no ved dostanes postel od jeziska( keby sa da pohladom trafit do čela tak jej pacnem), muž to zahovoril.
A minulu sobotu sme boli u nej a pred dcérkou sa nas pyta a aky klavir ste jej to kupili? Dcera oci " vyvalila" a ja som hned odpovedala, neviem ako ku Vám ale nám nosí darceky ježisko a tak nevieme čo kúpil...
Ja zastavam nazor, ze kazda rodina ma nárok na svoje vlastne pravidla ohladne " ježiška" , ale fakt ma naštvala, preco im tu ich fantáziu musi silou mocou brat a hlavne prezradzat darceky.
Rada pre teba? Jezisko nosi darceky ku nam domov, u Babky ich kupuje Babka, Krstná atd... viem ťa pochopit, ze ta nahneval
@katulienocka999 vzdy to tak bolo , odkedy ich poznam vzdy mal dake hlupe pripomienky. Ci uz sme isli niekam na dovolenku a hlavne, ked sme sli len tu po Slovensku ,vzdy tak ustipacne ,ze no Bora Bora to nebude ale tak mozno niekedy ,ked nasetris ,dostanes sa aj tam. Mozno na dochodku. A zacal sa vtedy strasne smiat.Pritom kludne by som mohla s muzom ist aj tam. Netrpime biedou.
Ked som bola tehotna 1x tak ,ze dako ti ten pupek rastie rychlo. Alebo ked sme o jedno babo prisli ,tak mi povedal ,ze to nic takych este bude,ze mozno bolo skarede a rozhodlo sa ist radsej prec.
Vtedy som strasne vybuchla a som sa s nim uz aj nebavila dost dlho. Ani muz tam nechodil.
Aj teraz ked tam ideme fakt ze max hodina a idem preč. Anai si ho nevsimam dako,len ked trepne sprostost tak si neodpustim aj ja povedat. Ale kolko krat si aj poviem ser… na neho nebudem ako dieta a dohadovat sa,nervovat sa.
Podľa mňa má nejakú psychickú poruchu lebo toto ozaj nie je normálne 🤷
Nabudúce keď bude mať dedko podpichovačné reči, tak treba deťom nahlas povedať: Deti nevšímajte si dedka, už je dementný.
Je to tupelo s komplexami.
Ak nestihne dovtedy umriet, ten raz za vas bude taky vdacny, ze vas ma. Presne tak to byva.
@stanulienkat ja si to vela krat poviem,ale zas si vzdy poviem ze pred detmi musim byt ticho,ze toto ich nechcem ucit.
Starí ľudia sú od určitého veku opäť ako deti a myslím si že tvoj svokor vzhľadom na vek už do tej kategórie "detské zmýšľanie" opäť patrí ...
Vzhľadom na vek by som už bola zhovievavejsia a keď tak tam radšej nechodila, aby som sa konfliktu vyhla. Nevieme ako to bude v mojom či tvojom prípade keď budeme v Tom veku ak sa dožijeme.
Z mojou babkou bolo tiež na nevydržanie ak návšteva trvala dlhšie ako 15min. Pretože sa opakovala ako obohrana plátna a najčastejšie čo urobila jej obľúbená vnucka
Zato svokra si bohovsky vybrala ...takého vola.Drzim palce a pevné nervy prajem .
Viac nez tie darceky by ma hnevalo to zhadzovanie 😱 toto je nogo pre mna, a utla by som navstevy.
Toto velmi nici detsku dusu, ne nejake lego
Keď zákernosť kvitne a závidia deťom ešte aj radosť z Ježiška… fakt niet čo dodať.
Najblizsie ked zacne zhadzovat deti nirmalne sa ho opytaj: rozumiem soravne, ze mi tym chces/ chcete povedat , ze deti vasho syna su hlupe, nesikovne( dosad co sa prave hodi). Ak si to vy myslite, ok, ja mam iny nazor a nezelam
Si aby ste to hovorili pred nasimi detmi. Ja im
Naoplatku nebudem vraviet , co taketo poznamjy hovoria o vasom spravani. Nie o vas , ale o tom co toto vypoveda. Ze ste bud nestastny, frustrovany alebo hlupy.“
Nacvic si to pred zrkadlom , aby si nestratila nit , bola slusna ale dorazna.
Dedo roka 🙈🤦♀️ ja by som tam ani nešla .
@marlene to by sa dalo skusit. Dik
No zatial sme sa rozhodli ze im muz zavola ze pride ich zobrat aby sli ku nam. Ze my nepojdeme. Ale asi viem ze pojde tak na 99% svokra sama. Ale nevadi mi to,isto to prezijem
Nečítala som všetky komentáre, ale príde mi to, že dedko má nejaký komplex z detstva a teraz sa mstí Tvojim deťom, že majú niečo, čo on ako dieťa nemal.
Zvlášť to zhadzovanie je teda fest hnusné.
Fandím ti v tom, že dokážeš zachovať pokoj, ovládať sa, neeskalujes konflikt, snazis sa chovať napriek všetkému slušne. To u mna znamená dospelácke správanie, zvládanie vlastných emocii. Určite si v tomto príkladom pre svoje deti, i keď verím, že ta to stoji vela síl. Dobre vzťahy a zachovanie pokojnej atmosféry sú pre teba zrejme dôležité.
Ozvať sa môžeš vždy a pritom nemusíš druhého zhadzovať. Môžeš hovoriť iba o sebe, ako ta to zamrzelo/nahnevalo/sklamalo, keď im on (popis čo najobjektívnejšie situáciu) dedko povedal, čo pre nich kúpil a potom im to ukázal. Že si chcela, aby to bolo pre nich prekvapenie a mali z toho ešte väčšiu radost. Možno by to chcel nabudúce rovnako. Pripadne vyjadrí jasnú prosbu, nech to tie ďalšie Vianoce nerobí.
Ak sa pred deťmi takto vyjadruje o ich schopnostiach, môžeš to obrátiť na neho a spýtať sa: ako to myslel? aké pokroky by čakal od deti, čo by ocenil viac? Je to jeho názor. To neznamena, že s ním súhlasíš. No nie každý musí byt paf z toho, čo dieťa nakreslilo, aj keď vyjadriť sa to da omnoho slušnejšie alebo vôbec.
Pripadne jeho vôbec nerieš a svojim deťom to zinterpretuj laskavejsie: dedkovi sa tieto vase úspechy zdajú normálne, nie je z nich až taký natešený ako my ostatní, vy sa to všetko ešte len učíte, on by vás už rad videl ako starších.
@vvvvb ano toto mi vela krat potvrdila svokra,ze o svojich rodicoch nikdy nic dobre nepovedal. Ze na detstvo spomina strasne zle. Ze nemal to v zivote lahke.
Ok ja to beriem,nemoze zato,co prezil,v akej dobe zil,ze nic nebolo atd.
Ale preco si to musia moje deti odniest som doteraz nepochopila.
On sa vobec nevie tesit. Nikdy som ho nevidela ze fakt zasmiat,ked bolo fakt vela situacii.
Ked napr moje deti oslavuju vzdy maju tortu. On vzdy len naco vam to je ta torta,nic z toho nemate,suchy chleba na vas a hlad. (Nikdy im napr ani ruku nepodal ci uz oslavovali deti,alebo gratulujeme my jemu) Aj toto chapem ze to nezazil nikdy v detstve. Ok ina doba.
Ale moje deti sa tomu tak tesia. Vzdy cakaju aku tortu dostanu,na sviecku kedy sfuknu,balony oslava atd. Ved to mnohe poznate. Nehovorim ze to musia mat. Ale preco nie,ked mam moznost im urobit radost.
Akoze moj st.syn uz chape urcite veci,a kolko krat kukne na nas,ked nerozumie ,ze co dedo zas rozprava. Ze nevie co si ma mysliet chudak. Ked mu ma napr podat ruku ked mu gratulujeme tak dedo uhne a nepoda tak syn fakt nevie ako sa zachovat. Darcek si nevezme nikdy,to len pokladame niekde.
Uz si napr vela vsimam ze ani za nim velmi nejde,ze by mu rozpraval. Radsej svokre povie,ked chce. Proste celeeee zle toto.
@tiika ja akoze ani nechcem ,aby to dedo chapal ,ze moje deti su dako extremne inteligentne nadane. Ze ma jasat alebo co. Ale toto mi fakt rozum nebere ze preco im to robi. Ale asi fakt daka trauma z detstva a nevedel to doteraz stravit ci co.
To je práve to, že na jednu stranu človek chápe tých, čo zažili traumy, ale na druhú stranu, oni toto toxické správanie odovzdávajú ďalej. Potom sú tu takí, čo zažili traumy a sú naopak až príliš ústretoví voči každému, doslova si nechajú na hlavách rúbať. Ale to je už iná téma.
Skús sa s mužom porozprávať ako sa s takým otcovým správaním vyrovnával on a potom to nejako vysvetlite tomu staršiemu chlapcovi. Nech nemá pocit, že dedovo správanie je jeho chyba. Že si to nemá brať osobne.
@vvvvb tak muz ma tiez take spomienky,ze stale nieco nemohol,skor vsetko bolo zakazane,ked nieco chcel ze to mu netreba,ked sa nieco pytal tak to vediet nemusis atd. Ale akoze ze v 18tke po vojne ked zacal robit tak ze sito vynahradil a neriesil.
Ale ked aj cosi bolo ze syn nechapal preco urobil dedo nieco tak sme sa mu vzdy snazili vysvetlit,ze nie celkom zato moze,a ze je asi smutny z toho ,ze ked bol ako dieta nemal napr tortu,darceky atd a tak sa nevie tesit.
To je naozaj vela rokov..a muz ma kolko prosim ta? 50 - 60? Lebo inak ho musel mat uz taký starši..v takom veku je dedo uz asi senilny a neuvedomuje si, čo hovorí..asi len odpovedať hned svoje detom, aby neostali ranene a vysvetlit im hned pred nim, že dedko nevie, co vsetko uz dokážu ani že kto nosi darčeky..povzniest sa nad to co hovori a hovorit si hned svoje, čo ty chces..aby si to deti zapamatali
Ja nemam deti ale podla mna nie je spravne co tvoj svokor robi. Zazila som dve situacie. Dievcatko asi 6 ročne je to kamaratkina dcerka a držala na opekačke palicu jednou rukou. A kamarat na to tak s obdivom povedal,, Tamarka to drží jednou rukou." A druha ine dievcatko s diagnozou nieco ale fakt ze nacarbalo na navsteve a domaci to zavesil na chladničku..
Takže deti mame aj za malu vec pochvalit. Posuva ich to dopredu a zlepsuju sa.
A ja sice viem.o.dietati ktore cita od troch rokov ale som nazoru ze dvaja ludia a deti uz toboz nie sa nemaju porovnavat... Dokonca ani surdenci nie
Kazdy je dobry v niecom inom.
@lacibo ano svokor mal uz viac rokov ked mal muza. Aj ked moj mal tiez tohoto mensieho uz dost neskoro,ale tak co uz.
Akoze myslim ze pomto celom,co sa udialo,budu nase navstevy asi trosku obmedzene. Aj ked najradsej by som s tym sekla. Ale potom si poviem ze neurobim to,nebudem hnusna

Ja by som mu občas šikovne pripomenula jeho vek a to že tu možno už dlho nebude. Keď bude hnusný na vnukov že nekreslia a nevedia písať povedz - "juj otec čo to vravíte veď sa naučí kresliť/písať/počítať/hocičo keď podrastie ale vy ty už možno nebudete"😉.
Aké požičiaš také vráť. A pre svoje dobro by som chodila na návštevu k nim len na krátky čas 30-60 minut, akurát čo kávu vypiješ. A svokru si potom častejšie vezmite k sebe nech sa teší z detí u vás.