icon

Priateľ ma nechce požiadať o ruku. Čo robiť?

27. apr 2026

Ahojte, s priateľom sme spolu od mojich 16 rokov, teraz mám 23. On je odo mňa o 3 roky starší. Stále sa vyhýba zásnubám aj konverzácii o nich. Snažím sa na neho netlačit, len občas spomeniem, že sa mi kamošky budú ochvilu vydávať a tak. On ma úplne v tomto ignoruje a neviem či mám teda ďalej pokračovať alebo nie. Nechcem zabiť ďalšie roky života s niekým, komu sa budem musieť doprosovať. Muž by po toľkých rokoch vzťahu už mal vedieť, či ma chce alebo nie.. co robiť ?

natalka13
Včera o 05:34

Som vydata 33rokov a este ma nepoziadal o ruku.

anonym_3400d8
Včera o 05:36

@anonym_autor joj, tu zas bude kopec žien, ktoré ti budu zhadzovať este viac sebavedomie, ako ta nechce, čaká na nieco lepšie a bla, bla, bla :D pretoze chlap, ktory ta požiada, je automaticky najlepší muz na svete a bezhranicne ta miluje. Preto je tolko rozvodov :D ja poznam vela veľmi funkčných partnerstiev bez sobáša a dokonca su spolu dlhsie, ako ich zosobaseni kamaráti, ktori sa napríklad uz aj 2x zenili. Máloktorý chlap sa chce dobrovoľne zenit. To je proste fakt. Myslim CHLAP a nie zozensteli trtkovia, ktori budu s vami vyberať odtiene servitkov, príborov a výzdobu. Vela ludi sa berie len preto, ze sa to patri, lebo to tak v rodine maju, lebo babka, lebo mama, otec. Ludia sa beru aj kvoli tomu, aby ukazali, ze my na to mame. Ja poznám cim dalej, tym viac parov, ktori sa beru aj po 10 rokoch spolunazivania a su stale spolu. Nenechaj sa znechucovat okolím rečami typu, ze ked ten chlap nepoklakne, automaticky sa to rovná nezáujmu. Tu si radi chodia honit ego vydaté ženské, ktore maju uplne na hovno vzťahy, ale hlavne, ze maju status Manželky. Ale to, ze maju vedla seba debila, despotu, klamára, lenocha, to ti ani jedna nenapise. Ona je nieco viac, lebo ma status manželky :D

anonym_1c698c
Včera o 05:43

Súhlasím. Muž by to toľkých rokoch vzťahu mal vedieť čo chce. Ale veď on to vie - nechce ťa za manželku. To už je potom komplikovanejšie zbaliť sa a odísť.

hopsas
Včera o 05:53

@anonym_autor vieš čo sa hovorí. Keď stretne muž tu pravú tak si ju vezme aj na prvom rande. Nevaha. Strácas s ním čas. Ale to je chýba mnohých súčasných žien. Robia chlapovi celé roky matrac, niektoré mu ešte aj deti porodia a potom sa pýtajú že prečo si ich nechce vziať. No preto.

anonym_3d6107
Včera o 05:59
@anonym_3400d8

@anonym_autor joj, tu zas bude kopec žien, ktoré ti budu zhadzovať este viac sebavedomie, ako ta nechce, čaká na nieco lepšie a bla, bla, bla :D pretoze chlap, ktory ta požiada, je automaticky najlepší muz na svete a bezhranicne ta miluje. Preto je tolko rozvodov :D ja poznam vela veľmi funkčných partnerstiev bez sobáša a dokonca su spolu dlhsie, ako ich zosobaseni kamaráti, ktori sa napríklad uz aj 2x zenili. Máloktorý chlap sa chce dobrovoľne zenit. To je proste fakt. Myslim CHLAP a nie zozensteli trtkovia, ktori budu s vami vyberať odtiene servitkov, príborov a výzdobu. Vela ludi sa berie len preto, ze sa to patri, lebo to tak v rodine maju, lebo babka, lebo mama, otec. Ludia sa beru aj kvoli tomu, aby ukazali, ze my na to mame. Ja poznám cim dalej, tym viac parov, ktori sa beru aj po 10 rokoch spolunazivania a su stale spolu. Nenechaj sa znechucovat okolím rečami typu, ze ked ten chlap nepoklakne, automaticky sa to rovná nezáujmu. Tu si radi chodia honit ego vydaté ženské, ktore maju uplne na hovno vzťahy, ale hlavne, ze maju status Manželky. Ale to, ze maju vedla seba debila, despotu, klamára, lenocha, to ti ani jedna nenapise. Ona je nieco viac, lebo ma status manželky :D

@anonym_3400d8 tvoj uhol pohľadu, no podľa mňa, ak sú vo vzťahu aj deti, patrilo by sa vziať a potom sú to nielen spoločné financie, ale môže prísť úraz alebo choroba a tebe ako nie príbuznému lekári nedajú žiadne info. A odtiene servítok ani príborov sme nevyberali, pretože sme mali malú svadbu.

anonym_344e08
Včera o 06:01
@hopsas

@anonym_autor vieš čo sa hovorí. Keď stretne muž tu pravú tak si ju vezme aj na prvom rande. Nevaha. Strácas s ním čas. Ale to je chýba mnohých súčasných žien. Robia chlapovi celé roky matrac, niektoré mu ešte aj deti porodia a potom sa pýtajú že prečo si ich nechce vziať. No preto.

@hopsas Robia chlapovi celé roky matrac (vydate ho nerobia?), niektoré mu ešte aj deti porodia (rodia deti sebe, preco asi kazda zena bojuje po rozvode o vyhradnu starostlivost a nechce striedavu) a potom sa pýtajú, že prečo si ich nechce vziať. Preco sa vydate potom rozvadzaju (50% rozvodovost), ked svadba mal byt finalny a nemenny vrchol ich zivota? Pricom o rozvod vacsinou poziada ta, co si predtym vydupala svadbu.

anonym_22246a
Včera o 06:04

Buď rada! 😀 Ja som bola s exom od 16, vzali sme sa a po 10 ročnom manželstve rozviedli. Na stretnutí zo strednej polovica triedy co sme boli od školy s chlapmi rozvedené.

anonym_ae2f62
Včera o 06:36

Poznám iba jeden pár, ktorý je spolu od 16r., ale počas vzťahu raz išli od seba na cca rok a vtedy mali iných partnerov brali sa po 15rokoch. Spolužiačky, ktoré sa vydávali ako 22-23ročné, mali hneď po svadbe 2-3 deti, takmer každá jedna už rozvedená. Niektoré po rozvode idú zo vzťahu do vzťahu aj s deťmi. O tom, že nemajú žiadnu normálnu kariéru pomlčím. Ja som sa vydávala ako 30 ročná a som rada, keby som sa vydala za prvého, už by som bola rozvedená, neskutočný debil sa z neho vykľul a tiež som vtedy túžila po svadbe, veď okolo mňa sa každá jedna vydávala....
Treba si život užiť, budovať kariéru aj zázemie, nič ti neujde, aj keď teraz to tak možno vyzerá 🙂

anonym_c6f24a
Včera o 06:47
@anonym_3d6107

@anonym_c6f24a ja ak by si ma muž nevzal a napriek tomu by som s ním mala deti (čo si neviem predstaviť), tak by sa jednoznačne volali po mne

@anonym_3d6107 veď dobre,ale čo je na tom?

anonym_983735
Včera o 06:51

Zas každý chlap čo si nezoberie ženu do 5 rokov neni zlý. 🙄
My sme sa brali po 10 rokoch, ja som vôbec nesílila svadbu. Predtým si kúpili spoločnú nehnuteľnosť, narodilo sa nám dieťa a ano dostalo meno po otcovi. Keď malo dieťa 2 roky, zobrali sme sa, kúpili väčšou spoločnú nehnuteľnosť a čakam druhé dieťa. Kto si ako zariadi tak má. Mali sme aj veľmi ťažké chvile po narodeni dieťaťa ale aj napriek tomu že sme neboli manželia sme to ustali a nesli od seba aj keď sme boli ,,len partneri" bez svadby. Je to o človeku. Či už je v manželstve alebo nie. Mam uzasneho chlapa ktorý si ,,ma zobral" po 10 rokoch a je mi úplne jedno čo si kto myslí. My sme sa cítili na manželstvo až po toľkých rokoch kde už bolo aj dieťa a ano, manželstvo má aj praktické hľadisko. Ale manželstvo neni záruka šťastného manželstva ani rozvodu. Potom by nebolo toľko nešťastných manželstiev a vysoká rozvodovost.

anonym_3db612
Včera o 06:53

26.rocneho Pred oltar nedostanes a mozno ani v 36. Jednoducho nechce, zmier sa s tym a vypusti vtacika z klietky, daruj mu slobodu. Budes volna pre niekoho lepsieho, nie je to fajn este zazit nieco nove, ako to co poznas od 16.? uz nie su 80.roky,kedy ludia liezli do manzelstiev na 3/4 zivota. Chod niekam von nieco zazit!!! 🌠

terezka1947
Včera o 06:58

Bývate spolu?

anonym_3d6107
Včera o 06:59
@anonym_c6f24a

@anonym_3d6107 veď dobre,ale čo je na tom?

@anonym_c6f24a ale vôbec nič, len sa pozastavujem nad sprostotou niektorých žien

mysicka36
Včera o 07:08

Prečo ti na tom tak záleží? Idete si kupuvať nehnuteľnosť? Idete mať deti? Neviem, nieste spolu tak povediac zo zvyku? Možno ty to berieš inak ako on.

anonym_b10e68
Včera o 07:15
@anonym_3400d8

@anonym_3400d8 Ako muz s tymto nemozem inak nez absolutne suhlasit. Vacsina z nas to robi len kvoli zene a rodine, "lebo sa to patri". Ja teda nemam jedineho kamarata, ktory by sa tesil na zenbu. Ked si 20-daco rocny chlap, vidis tie statistiky rozvodovosti (mozno aj tvoji rodicia su rozvedeni), vidis ako kazdy druhy par riesi podvadzanie, naco by si si to dobrovolne robil? Nehovoriac o tom ze vela mladych ma dnes uz velmi cynicky pohlad na lasku a monogamiu. Garantujem ze keby stat uzakonil registrovane partnerstva, tak by pocet manzelstiev klesol na historicke minimum.

anonym_24fccb
Včera o 07:15
@anonym_3d6107

@anonym_c6f24a ale vôbec nič, len sa pozastavujem nad sprostotou niektorých žien

@anonym_3d6107 V čom sú sprosté?

romiada
Včera o 07:16

@anonym_autor kam sa tak ponahľaš? Vieš si predstaviť že budeš s nim dalšich 20 rokov? Budeš uplne rozumovo ,mentalne inde. Život nezačina svadbou. Ten ži tu a teraz. Aby si sa v 30tke potom nerozvadzala. Už teraz tlačiš, lebo Ty chceš. To chlapi neznašaju.

belllinka
Včera o 07:19

@anonym_autor Prečo tak nutne hneď teraz trváš na svadbe?

kirin95
Včera o 07:24

@anonym_autor Mam jednu kamaratku ktora so svojim byvalym bola zhodou okolnosti tiez od 16stich. Celu vysoku skolu si studentsky zivot neuzila, lebo on na vysku nesiel, bol paranoidny, takze to pre nu bolo len do skoly a domov. Hned po skole bola svadba a prve dieta. Po troch rokoch druhe. Tretie uz nechcela, isla so prace po prvy krat po tridsiatke. Do roka bola rozvedena lebo sa zalubila do sympatickeho kolegu a zrazu zistila ze existuju ini muzi 😀 Tieto stredoskolske lasky malokedy preziju realny zivot

anonym_c6f24a
Včera o 07:28
@anonym_3d6107

@anonym_3d6107 aha,takže ak žena nieje vydatá,deti sa nevolajú po nej ,tak je automaticky sprostá?

anonym_053a69
Včera o 07:31

My spolu s mojim partnerom zijeme 21 rokov, nezobrali sme sa. Majetok mame osetreny, spisane zavety, zatial nam to takto vyhovuje. Kedze sme nechceli deti, tak sme to ani neriesili.

tini27
Včera o 07:38

Ja teda nerozumiem týmto zdeseným rečiam, že v 23 si ešte dieťa a kdeže máš mať rodinu… veď má 23, nie 15 🙈. Ja som sa teda vydávala v 22, manžel je o rok a pol starší… v 24 sa nám narodil prvý syn… mali sme kde bývať (sami, nie u rodičov), máme vysoké školy, veľmi dobré pracovné uplatnenie. Teraz máme 3 deti, v lete 10.výročie svadby a verím, že obaja by sme to urobili rovnako, keby sa vrátil čas. Neviem na čo vždy treba čakať…
Druhá vec je- ste spolu od 16 ( čo je znovu za mňa úplne v pohode, my sme sa spoznali ešte skôr), no po takej dobe by ste naozaj mali mať vyjasnené, či a ako do budúcna. To už nie je o tom, že “nechcem na neho tlačiť”… to je o vzájomnom rešpekte a ako vidíme budúcnosť. Buď spolu, alebo každý sám. Ale po takej dobe je fér, aby ste si na to úprimne odpovedali.
Držím palce, nech to dopadne najlepšie ako má, nech už je to akokoľvek 🙂

romi0310
Včera o 07:40
@anonym_1c698c

Súhlasím. Muž by to toľkých rokoch vzťahu mal vedieť čo chce. Ale veď on to vie - nechce ťa za manželku. To už je potom komplikovanejšie zbaliť sa a odísť.

@anonym_1c698c chlapovi je ukradnuté, ze ma manželku. Tieto statusy si vzdy idu len zeny 🙂 keby neboli muži do sobáša dotlaceni, co je tak 80€ prípadov, nikdy vy sa nezeniki a to mozu byt neviem ako zamilovaní :D muz uplne inak funguje, ako žena. Ore muza je to fakt len zdrap papiera 🙂

viestta
Včera o 07:43
@anonym_6ec9c9

Udivujú má tu komentáre ako žije sa bez papiera väčšinou a asi autorka žije v zdegenerovanej dedine kde to "ešte tak chodí aby sa mladí brali".
To akože naozaj ? Viete o čom je svadba? Píšem o tej cirkevnej aby sme sa chápali..
To nie sú biele šaty , papier a fotka na IG. Napíšem to prakticky pre asi veľmi moderné ženy, manželstvo je sviatosť, je to niečo z čoho sa nedá vycúvať lebo ma to už nebaví, v manželstve sa bojuje za vzťah, za toho druhého , za vernosť a cieľom manželstva sú deti. A tam sa uzatvára kruh ktorý sa volá rodina. Kto je kresťan navyše pozýva Boha do toho vzťahu a sorry ale kto by nechcel ochranu od najvyššieho šéfa vesmíru? No to som už asi poburila väčšinu z vás no je to tak. Áno je to prijatie na 100 % toto druheho, spoločné financie, zodpovednosť ako sviňa takže chápem že do toho nejdú ľudia ktorý skutočne nemiluju. Lebo v manželstve sú aj ťažké chvíle a ako som písala nemôžeš mať v zálohe - veď šak nemám žiadnu zodpovednosť v tomto vzťahu , môžem odísť hocikedy. A tie blaboly že načo papier sú len preto lebo nechcete prijať zodpovednosť a je to pre vás pohodlnejšie. Takže áno , je normálne od vzťahu čakať manželstvo. Dokonca zdravé a jediné pravé orechové. A tí čo majú 976 rokov nádherný vzťah bez manželstva, pokecáme keď budeme mať všetci potom, kto mal pravdu

@anonym_6ec9c9 ano, my vieme o com je svadba, dokonca aj v cirkevnom ponati manzelstva vieme o com by malo byt. Napriek tomu si dovolim tvrdit, ze svadba, manzelstvo a deti nemaju byt jediny zmysel zivota ziadnej zeny. Pretoze aj zena je clovek a ma mat aj ine poslanie ako byt len prislusenstvo maternice. (ozaj, 976 rokov nebol v manzelstve ani Abraham)

romi0310
Včera o 07:44
@hopsas

@hopsas a vydatá žena nerobi chlapovi matrac?:D to znamena, ze vydaté zeny maju všetky vymoženosti sveta tym pádom?:D vzdy som sa stretla s hejtami iba od žien, toto v zivote nikdy neriešil ziaden chlap. Pritom mohla mat žena na 100% dokonalý vzťah, vzdy sa nasla nejaka krava, ktorá im isla kecať do vztahu len preto, ze nemala status manzelka :D a poznam aj dve take, co toto vkuse riesili a od jednej zdrhol chlap za mladou a druha s mužom žije uz oddelene :D

belllinka
Včera o 07:49
@tini27

Ja teda nerozumiem týmto zdeseným rečiam, že v 23 si ešte dieťa a kdeže máš mať rodinu… veď má 23, nie 15 🙈. Ja som sa teda vydávala v 22, manžel je o rok a pol starší… v 24 sa nám narodil prvý syn… mali sme kde bývať (sami, nie u rodičov), máme vysoké školy, veľmi dobré pracovné uplatnenie. Teraz máme 3 deti, v lete 10.výročie svadby a verím, že obaja by sme to urobili rovnako, keby sa vrátil čas. Neviem na čo vždy treba čakať…
Druhá vec je- ste spolu od 16 ( čo je znovu za mňa úplne v pohode, my sme sa spoznali ešte skôr), no po takej dobe by ste naozaj mali mať vyjasnené, či a ako do budúcna. To už nie je o tom, že “nechcem na neho tlačiť”… to je o vzájomnom rešpekte a ako vidíme budúcnosť. Buď spolu, alebo každý sám. Ale po takej dobe je fér, aby ste si na to úprimne odpovedali.
Držím palce, nech to dopadne najlepšie ako má, nech už je to akokoľvek 🙂

@tini27 Ako ste si zarobili na byt behom vysokej školy?

zorienka28
Včera o 07:51
@anonym_6ec9c9

Udivujú má tu komentáre ako žije sa bez papiera väčšinou a asi autorka žije v zdegenerovanej dedine kde to "ešte tak chodí aby sa mladí brali".
To akože naozaj ? Viete o čom je svadba? Píšem o tej cirkevnej aby sme sa chápali..
To nie sú biele šaty , papier a fotka na IG. Napíšem to prakticky pre asi veľmi moderné ženy, manželstvo je sviatosť, je to niečo z čoho sa nedá vycúvať lebo ma to už nebaví, v manželstve sa bojuje za vzťah, za toho druhého , za vernosť a cieľom manželstva sú deti. A tam sa uzatvára kruh ktorý sa volá rodina. Kto je kresťan navyše pozýva Boha do toho vzťahu a sorry ale kto by nechcel ochranu od najvyššieho šéfa vesmíru? No to som už asi poburila väčšinu z vás no je to tak. Áno je to prijatie na 100 % toto druheho, spoločné financie, zodpovednosť ako sviňa takže chápem že do toho nejdú ľudia ktorý skutočne nemiluju. Lebo v manželstve sú aj ťažké chvíle a ako som písala nemôžeš mať v zálohe - veď šak nemám žiadnu zodpovednosť v tomto vzťahu , môžem odísť hocikedy. A tie blaboly že načo papier sú len preto lebo nechcete prijať zodpovednosť a je to pre vás pohodlnejšie. Takže áno , je normálne od vzťahu čakať manželstvo. Dokonca zdravé a jediné pravé orechové. A tí čo majú 976 rokov nádherný vzťah bez manželstva, pokecáme keď budeme mať všetci potom, kto mal pravdu

@anonym_6ec9c9 Ja s tebou suhlasim, tiez nie som z tabora "je to len papier" (ani z legalneho hladiska, ale to je na inu debatu). Nemyslim si ale, ze cielom manzelstva musia byt nutne deti, tym invalidujes manzelstva, ktore su nedobrovolne bezdetne, alebo aj dobrovolne - zvazok dvoch dospelych ludi nestraca na vyzname len preto, lebo sa nerozmnozili. Na druhej strane, vydavat sa v 23 rokoch je fakt objektivne skoro.

anonym_6ec9c9
Včera o 08:07
@zorienka28

@anonym_6ec9c9 Ja s tebou suhlasim, tiez nie som z tabora "je to len papier" (ani z legalneho hladiska, ale to je na inu debatu). Nemyslim si ale, ze cielom manzelstva musia byt nutne deti, tym invalidujes manzelstva, ktore su nedobrovolne bezdetne, alebo aj dobrovolne - zvazok dvoch dospelych ludi nestraca na vyzname len preto, lebo sa nerozmnozili. Na druhej strane, vydavat sa v 23 rokoch je fakt objektivne skoro.

@zorienka28 cieľom kresťanského manželstva sú deti a každý to aj podpisoval. Tí, čo nemôžu mať deti samozrejme môžu a majú byť rovnako zosobášení. Ti čo nechcú mať deti by do manželstva nemali ísť. To nie je môj názor alebo môj výmysel. To je realita

anonym_6ec9c9
Včera o 08:09
@viestta

@anonym_6ec9c9 ano, my vieme o com je svadba, dokonca aj v cirkevnom ponati manzelstva vieme o com by malo byt. Napriek tomu si dovolim tvrdit, ze svadba, manzelstvo a deti nemaju byt jediny zmysel zivota ziadnej zeny. Pretoze aj zena je clovek a ma mat aj ine poslanie ako byt len prislusenstvo maternice. (ozaj, 976 rokov nebol v manzelstve ani Abraham)

@viestta ale veď to sa vylučuje? Okrem rodiny mať aj svoje veci ? Koníčky? Radosti ?
Nechceš deti ? Nechoď do cirkevného manželstva. Jednoduché, našťastie nikto nikoho nikam nenúti. Autorka očividne chce aby jej zmysel života bola rodina. Nič nie je viac ako rodina totižto a človek to pochopí až keď bude na sklonku života.

viestta
Včera o 08:11
@anonym_6ec9c9

@zorienka28 cieľom kresťanského manželstva sú deti a každý to aj podpisoval. Tí, čo nemôžu mať deti samozrejme môžu a majú byť rovnako zosobášení. Ti čo nechcú mať deti by do manželstva nemali ísť. To nie je môj názor alebo môj výmysel. To je realita

@anonym_6ec9c9 aha, takze ak sa dvaja lubia, ale neplanuju mat deti, nemaju sa sobasit, ale maju zit na hromadke. Jaj, nie na hromadke tiez nesmu zit, to je proti najvyssim zakonom. Maju sa len ponevierat zivotom a zit bez lasky, lebo... No divne mi to pride, divne.