icon

Priateľ ma tlačí do spoločného účtu. Je to normálne?

1. júl 2024

Prosím neukameňujte ma tu ale mám 25 a toto je môj prvý vzťah kde by som mala mať s nikým spoločnú domácnosť.

Mám priateľa s ktorým som niečo málo cez pol roka. Ja si platím prenájom bytu v BA (pracujem tu), on zatiaľ býva u rodičov. Každopádne, chceli sme pomaly začať bývať spolu, že by prišiel ku mne na byt. Ja pracujem prakticky od prvého dňa čo nie som na VŠ, on mal do októbra "prázdniny" a teraz si hľadá prácu vo svojom odbore. Mám však pocit, že ma extrémne tlačí do spoločného účtu (nie, že ja mám účet, ty máš účet a jeden spoločný ale iba jeden spoločný). Nie som s tým stotožnená. Nemám problém s účtom na spoločné výdavky ale inak mi to príde skoro? Nechcem (zatiaľ) poskytovať všetko svoje peniaze niekomu, koho poznám pol roka?

Je toto prosím vás normálne a len ja som moc precitlivelá? Ďakujem.

paulina291
1. júl 2024

@zuzanockamt dobre, v poriadku ak to tebe vyhovuje, len ma zaujmalo prečo by to iným nemohlo vyhovovať inak. My máme napríklad spoločný účet a nám to vyhovuje zasa tak. Nemyslím si že je na to univerzalna odpoveď že nikdy jedno alebo druhé za žiadnych okolností.

miroslava21
1. júl 2024

Dam ti radu, zacnite spolu byvat a uvidis casom ako sa bude spravat ohladom finanancii. Byt mas ty v najme, nech ti prispieva dohodnutu sumu a plat si to sama. Dohodnite sa na financovani beznych nakladov, najdite spolocne riesenie ako. Potom uvidis ci platba za byt prichadza pravidelne a ci sa pravidelne podiela na vydavkoch ako strava, internet, drogeria atd...

jomarch
1. júl 2024

odhliadnuc od jeho uspechov/neuspechov pri hladani prace, urcite prosim nepristup na spolocny ucet. ja som v spokojnom manzelstve a kazdy mame ucet zvlast. tuto temu sme samozrejme mali na stole, ale ani jeden z nas to nechcel, resp. nepovazovali sme to za potrebne. ja by som neradila ani zriadovat ucet na vydavky v spolocnej domacnosti...mozte nad takymto uvazovat ked uz spolu budete nejaky ten cas byvat a budes vidiet, ako hospodari s peniazmi a prispieva na chod domacnosti. tu obzvlast plati dvakrat meraj, raz strihaj

zuzanockamt
1. júl 2024

@paulina291 Každý radí podľa svojej skúsenosti. Ja by som spoločný účet nikdy s nikým nechcela, tak som to napísala. Ty jej asi poradíš spoločný, lebo je to tvoja skúsenosť.

derdia
1. júl 2024

Vôbec. Povedz mu, ze po svadbe😁a dá ti pokoj😁

derdia
1. júl 2024

My mame tiez oddelené účty a vôbec s tým problém nemáme.
Nemusí vedieť o každej spostrosti co kupim, vymením, vratim😁😁😁😂

miskaska
1. júl 2024

@derdia 😅

paulina291
1. júl 2024

@zuzanockamt v jej prípade by som spoločný isto neodporúčala, na to je moc skoro. Ale v manželstve nevidím problém, väčšina ľudí má BSM, a teda peniaze sú spoločné tak či tak. Ja som so synom momentálne doma, neviem ako by som dokázala existovať iba zo “svojich” peňazí.

jaroe
1. júl 2024

Nešla by som do toho mimo manzelstva

nikiki29
1. júl 2024

Nečítala som komentáre, ale predpokladám, že väčšina bude proti… my máme spoločný účet, ale:
1.nešla by som do toho po pol roku
2.nešla by som do toho nasilu
3.nešla by som do toho ak by bol on majiteľom účtu a ja disponent (vzhľadom na to že poznám finančnú gramotnosť môjho muža, ktorý by v živote toľko neodložil ako investujeme teraz).

My sme už manželia, ale účet sme mali ešte pred svadbou, chodili sme spolu v tej dobe asi 6 rokov. Muž sa o financie veľmi nezaujímal, ani sporenia, ani výdavky na bývanie, vždy mi dal skoro všetky peniaze, že zaplať čo treba a on si nechal čo potreboval v hotovosti. Ono to môže fungovať, ale za určitých podmienok a pravidiel a určite postavením účtu v prospech ženy. Veď vieme tu z diskusií ako do potom dopadá… no u vás? Po pol roku? V žiadnom prípade. Ak chce nech on si zruší účet, nech sa mu výplata posiela na tvoj… s druhou kartou bude akoby spoločný 😁

zuzanockamt
1. júl 2024

@paulina291 Ale mať svoj účet neznamená, že funguješ len zo svojich peňazí. Poplatky sa predsa delia. Ako som už napísala - chce to rozumných a veľmi zodpovedných ľudí na takéto fungovanie, ktorí sa vedia dohodnúť, všetko rozpočítať a zároveň sú samostatní aj bez toho druhého.

paulina291
1. júl 2024

@zuzanockamt rozumiem. Ale žiaľ keď som doma s deťmi tak nemám byť ako samostatná. Naše samostatné peniaze čo sme zarobili pred manželstvom šli do domu. Teraz na živobytie zarába už iba muž a ešte veľa rokov bude. Spoločný máme iba sporiaci, osobné zvlášť, tie nepoužívame. Na platby máme kreditku ktorá ide následne zo sporiaceho. Takto fungujeme a sme spokojní obaja. Bolo by fajn mať toľko peňazí že roky som nezávislá na manželovom príjme ale to by som rodila po 30-ke prvé dieťa 😄

ysseba
1. júl 2024

Nie, nikdy v živote by som nemala s nikým jeden účet. To, že som sa vydala, neznamená, že sa z nás stalo jedno telo, jedna duša s jedným účtom. A toto, že niekoho poznám pol roka, tak to V ŽIADNOM, ale naozaj žiadnom prípade NIE. Normálne by som mu povedala, že nebudeš s nim mať jeden účet. Ani teraz, ani nikdy. Jeho rodičia, sú jeho rodičia, ty nie si oni. Ty rob tak, ako chceš ty.

engel76
1. júl 2024

Nikdy by som nesla do spolocneho uctu.

arieska
1. júl 2024

sme s mužom spolu skoro 20 rokov a nikdy sme nemali spoločný účet. Ja mám svoj, on má svoj a jeden máme spoločný z ktorého idú mimoriadne výdavky. Viem, ako to má kolega, ktorý má spoločný účet so svojou manželkou. Raz za čas zaplatí obed a hneď mu manželka volá že čo taká vysoká suma za obed alebo keď mu niekto chce poslať peniaze na účet z nejakého dôvodu tak hneď že nie, aby žena nevedela... 😅
V dnešnej dobe má každá normálna banka vedenie účtu zadarmo (pri splnení nejakých podmienok) takže myslím, že ani argument "aby sme nemuseli platiť tri účty" neuspeje.

vanilkovazmrzka
1. júl 2024

Ja sama mam dva rozbe ucty a poplatky za vedenie neplatim ani za jeden ;) treba si zistit ktora banka ma ake podmienky a mozne mat aj 10 uctov bez poplatkov.

janka_266
1. júl 2024

nie, nemám spoločný účet ani s manželom, nie to s niekým koho by som poznala 1/2 roka. A dokonca ani neplatím žiadne poplatky za účet :D keď nechce platiť za účet, tak mu odporuč napr. čsob má účet zadarmo, toto sú už také nápady.....

maminkadeticiek
1. júl 2024

Nikdy v zivote.Myslim si,ze spolocny ucet vyhovuje len tym zenam,ktore zarabaju menej ako ich partner.Je v takom pripade fajn byt pricucnuta na partnerove peniaze a nemusiet si pytat vydrankavat peniaze.

laskonkaq
1. júl 2024

To zaváňa manipulaciou. Začne to spoločným účtom a potom co ďalej bude chcieť. Kľudne môžete mat spoločný ale každý si nechajte aj svoj. Co sme detičky nesvojpravne ci čo. Tí chlapi su hrozní fakt. Ešte ti aj kamarátky zacne za chvíľu zakazovať.

gejb
1. júl 2024

Tak to je veľmi chaby argument, keďže veľa bánk ma vedenie účtu zadarmo 🙈

hapipa
1. júl 2024

Normálne to teda v žiadnom prípade nie je, rozhodne by som nesúhlasila. A keď ťa fakt že vyslovene tlačený, tak by som okamžite spozornela. Tam niečo nebude s kostolným poriadkom 😀 Chlapec má niečo za lubom, evidentne.

kastia
1. júl 2024

Ja by som tiež nesúhlasila, a to sme s priateľom spolu cca 3 roky. Bývame spolu, funguje nám to a poznáme sa už v podstate "dokonale". Pritom priateľ zarába viac ako ja, takže len by som z toho profitovala. My máme každý svoj účet a plus spoločný účet (v banke kde sa neplatí poplatok). Na spoločný účet posielame každý peniaze nejako pomerovo k tomu koľko zarábame a platíme z neho výdavky na byt, stravu, reštaurácie a podobne. Teda inak povedané používame ho len na výdavky, ktoré sa týkajú nás spoločne. Teda napríklad ja zarobím v čistom 1300 eur priateľ 2100 eur. Priateľ má byt na hypotéku a ja bývam uňho. Na hypotéku mu neprispievam, platí si on svoj byt, tak nevidím v tom dôvod a ani to on nikdy po mne nechcel. Každý tam pošleme 40% z našej mzdy. Takže ja tam pošlem každý mesiac 520 eur a priateľ 840 eur, máme tam dokopy 1360 eur a tie peniaze používame na nájomné za byt a energie, na stravu (veľa prejeme), na spoločné večere a tak. Keď tam ostanú peniaze tak ich tam nechávame a ideme buď na dovolenku alebo si kúpime niečo do bytu, proste podľa toho čo práve potrebujeme. Autá máme každý svoje tak to si tankujeme každý sám. Nám tento model funguje máme spoločný účet ale aj nemáme. Priateľ sa nezaujíma čo robím so zvyškom mojich peňazí, je to akoby moje vreckové, keď chcem môžem ich minúť všetky na handry každý mesiac, nerieši to. A ja zasa neriešim čo si robí on so zvyškom svojich peňazí.

cimage
1. júl 2024

My ked sme zacinali s muzom, tak sme mali kazdy svoj ucet a vsetko sa platilo z jeho uctu a moj bol tzv sporenie, cize z toho sme brali len ked sme kupovali auto, dovolenku, atd.

3009
1. júl 2024

V žiadnom prípade spoločný účet! My sme manželia 44 rokov a každý máme svoje účty.

rorino
1. júl 2024

Ja som s manželom 17 rokov a každý má svoj účet.Ak s tým nie si stotožnená,nerob to.Ak budete manželia,môžeš to prehodnotiť,čo je pre vás výhodnejšie,ale dovtedy určite nie.

amelie2017
1. júl 2024

Tak my sme sa s muzom spoznali v septembri. Do maja sme mali vztah na dialku. V maji som s k nemu odstahovala, zalozila si ucet v banke, a v juli uz chodila jeho vyplata na moj ucet. A tak tomu je uz 10 rokov a ziadny problem nebol. Obom nam to vyhovuje.
Ale ak to tebe nevyhovuje, tak s tym nemusis suhlasit. Su to tvoje peniaze.

alexis617
1. júl 2024

Isto nie ani by som mu nepovedala koľko reálne zarábaš a spoločný účet ano ale len na polovičku platieb určite by som si svoj účet nechala a naďalej by mi tam chodila výplata

nelka93
1. júl 2024

V takomto prípade nie. Poznáte sa pol roka. Ja mam so snubencom spoločný ucet, ale my spolu žijeme skoro 5 rokov, mame spolu hypo a budeme sa brat. Tiež sme začínali s osobitnými účtami a postupne sme si nasli systém aký nám vyhovuje. Obe výplaty chodia na jeden účet, odtial idu platby a na druhom ucte sa šetrí.

eeffka
1. júl 2024

Som vydata 20r spoku sme 30,kazdy ma svoj ucet, po tom co som doposial videla v zivote k tomu vediem aj svoje dcery, kazdy vlastny ucet, vydavky si rozdelit

zazka666
1. júl 2024

Výborný pocit. Nikdy nevieš , ako sa to môže časom vyvrbit.