Priateľ mi zatajil svoje finančné rozhodnutie
ahojte… neviem ako zacat. aby som bola uprimna aj objektivna. neviem. ale som strasne rozhodena. neviem co citim ani…hnev.sklamanie.
taaak no mam priatela. sme skoro dva roky spolu, mam 23 rokov a on 26.
randime - obcas u neho prespim. je medzi nami 80 km takze chodim k nemu… on u nas nie , neprespi - nasi su proti.
jeho rodicia su rozvedeni, je jedinacik.
maju velky dom.jeho otec zije v zahranici. jeho mama s priatelom v tom dome.
a teraz to zacne… mali sme s priatelom plan, ze na nejaky cas ostaneme byvat u jeho rodicov, ze si vyskusame byvanie spolu, kedze sa chceme potom zobrat.
ze kym nasetrime na vlastne, bude jednoduchsie byt blizko spolu. nasla som si tam aj pracu.
ze si to trosku prerobime z uspor co mame, aby sme mali viac sukromia lebo v jeho detskej izbe bolo malo priestoru a dom je to velky , ze ved daju nam jeho rodicia viac priestoru. taky bol plan.ze by sme mali vlastnu malu kupelnu aj kuchynu. co urobil priatel??
nepovedal mi co riesi s rodicmi, a pred vcerom som sa dozvedela, ze rodicia napisali dom na neho, ze teda ked ide investovat tam, ze bude to jeho.
lebo jeho rodicia nemali vyrovnane majetky po rozvode, a teraz to takto vyriesili. jeho mama s priatelom tam budu nadalej byvat.
preco mi to nepovedal, co robi???
nechapem. strasne sa hnevam na neho. mali sme cca startovaciu ciaru rovnaku, mladi ludia. pytala som sa ho preco to spravil, vraj ved ze snad som nechcela aby ten dom napisali aj na mna.
jasne ze to nie. ale teda mohli sme ist radaej do podnajmu spolu. keby mi to ale vcas povedal.
zrazu je zo mna dievca co prislo s igelitkami do jeho domu.
@mirokub divná tá tvoja posledná veta pre moje chápanie lásky... nezáleží ti na tom s kým, budeš s tou, čo pôjde? to je nejaký účelový vzťah
bez ohladu na to, ako by ste sa nakoniec rozhodli, bez ohladu na vsetky argumenty pre a proti, mal to s tebou prebrat. presne ako si napisala, komunikovat. ja by som toto asi neprekusla, ved co keby mi to spravil znova v inej veci? ee.
Milá autorka, máte vztah na dialku on u vas dokonca ani neprespava. Dostal od rodičov dom. Chce ho pre vás prerobit, tak si berie uver. To že na čas tam budete bývat spolu, si vedela a suhlasila si s tým. Nechápem, kde je problém???? On by ten dom dostal bez ohladu na tvoj názor. Teba ( u ktorej on nemoze zatial ani prespat!!!) sa vobec netýka rozhodnutie jeho rodiny. Ty si úplne mimo.
Máš partnera, ktory má vyriesene byvanie. V dnesnej dobe obrovská výhoda. Ak chceš vo vztahu pokračovat, skusit, ake je to žít s ním, tak to urob, veď to si sama chcela. Ty do jeho domu nemusíš vrazit ani euro. Ak vám to pojde a posuniete sa dalej,tak si kupis byt, prenajmes ho, aby si možno raz neodisla s holym zadkom.
Nechápem, o čom sa on mal s tebou radit. Mam z teba dojem, ze chceš riesit všetko a vsetkych. A len dupes nohami a hnevas sa, ak nie je po tvojom. Ale kecat do jeho finančnych rozhodnutí nemáš zatial absolutne ziadne právo.
Chceš hrať druhé husle a prispievať tu každý týždeň?Ak áno, choď do toho. Máš 23! Nič z toho nemusíš preboha.
Mila autorka, ty nie si chudera, resp. nebud nou. Nezakladaj to ma tom, ci si s nejakym chlapom zabezpecis byvanie alebo nie. On sa nezachovalnpekne, ano ke to ich rodinny majetok, ale aspon povedat ti o com sa doma jednaju mohol. Uvidis ako vztah dopadne. Ale svoje zabezpecenie by som si riesila po svojom. Ak ti to prijem dovoli, kup nejaky hoci maly bytik, prenajmom sa ti bude splacat. Keby mal on s tym problem, no a? On si tiez riesil svoje, a ked pouzijem jeho argumenty, tak hadam by nechcel aby si svoj byt napisala aj na neho?
Toto milujem😆😆ku nám páchnuť nemôže nikto ale ja sa budem montovať a nárokovať do druhých
Milá autorka, máte vztah na dialku on u vas dokonca ani neprespava. Dostal od rodičov dom. Chce ho pre vás prerobit, tak si berie uver. To že na čas tam budete bývat spolu, si vedela a suhlasila si s tým. Nechápem, kde je problém???? On by ten dom dostal bez ohladu na tvoj názor. Teba ( u ktorej on nemoze zatial ani prespat!!!) sa vobec netýka rozhodnutie jeho rodiny. Ty si úplne mimo.
Máš partnera, ktory má vyriesene byvanie. V dnesnej dobe obrovská výhoda. Ak chceš vo vztahu pokračovat, skusit, ake je to žít s ním, tak to urob, veď to si sama chcela. Ty do jeho domu nemusíš vrazit ani euro. Ak vám to pojde a posuniete sa dalej,tak si kupis byt, prenajmes ho, aby si možno raz neodisla s holym zadkom.
Nechápem, o čom sa on mal s tebou radit. Mam z teba dojem, ze chceš riesit všetko a vsetkych. A len dupes nohami a hnevas sa, ak nie je po tvojom. Ale kecat do jeho finančnych rozhodnutí nemáš zatial absolutne ziadne právo.
@barka1 👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏👏
Len aby si sa s domom tvojich rodičov neprerátala. Tiež ho môžu predať ak budú chcieť ako rodičia tvojho frajera. Rozhodnutie žiť v cudzom dome a ešte ho aj prerábať je rovnako hlúpe ako zobrať hypotéku na kúpu domu a nič ti nepovedať. Nemáš mu čo vyčítať. Keby bolo ako si /ste vymysleli predtým obaja by ste investovali do niečoho čo nie je vaše, takto je to aspoň jeho. Neviem ako by som reagovala ale do prerabky by som nedala ani cent.
@anonym_autor
Ja by som v takom vzťahu nepokračovala. Vždy som chcela so svojím manželom niečo vybudovať a nie žiť v štyridsiatke v jeho detskej izbe. Čím viac ľudí v jednej domácnosti, tým viac potenciálnych konfliktov. Čo sa týka stráženia deti, v tom tiež nevidím žiadnu výhodu. Nikdy som stráženie nepotrebovala, vždy som si to vedela zariadiť s mužom. Lebo my sme rodina. Držím palce, nech nájdeš najlepšie riešenie pre vás dvoch.
Mat spolocny plan do buducnosti, je tiez znakom, ze vas vztah beriete vazne a chcete byt spolu, chcete tvorit rodinu. Je jedno ako dlho sa poznate. Ten plan ste mali a on z neho vycuval, bez toho aby ti to povedal. Treba si priznat, ze doba nie je najpriaznivejsia. Kolko jednotlivcov si moze dovolit hypo pri tych cenach nehnutel’nosti. Pre par, ta sanca bola vacsia. Vyzera to tak, ze vas vztah asi neberie vazne.
@mirokub čiže tvoj názor je, že ma držať hubu a krok aby ju milostivo nechali bývať v ich rodinnom dome po tom, čo ju chlapec riadne podrazil . Super rada 🤦♀️ o 5 rokov téma, mám 2 deti, nedá sa tu žiť, ale nemám kde ísť.
Autorka, v prvom rade sa s ním porozprávaj, ako to vidí do budúcnosti. Akú veľkú hypo zobral na prerábku a či tam plánuje zostať navždy. Ten dom, nakoľko je jedináčik, by aj tak pravdepodobne zdedil, na čo by si tiež nemala nárok. Poradiť sa s tebou mohol, ale nemusel. Zatiaľ máte vzťah na diaľku a toto sú fakt rodinné záležitosti, ktoré sa ťa priamo netýkajú. Ale najprv sa s ním porozprávaj, ako si to predstavuje a potom sa rozhodni, ako ďalej.
@mirokub
Pred manželstvom sme 1,5 roka fungovali na diaľku, potom som ja bývalá v Bratislave na ubytovni, pravdaže nie s priateľom, ale videli sme sa párkrát do týždňa. Čiže naša láska nebola skutočná?
Jej priateľ už má prijímať rozhodnutia za oboch a teda nie bez nej. Ak reálne uvažujú nad manželstvom, už každé rozhodnutie musia mať spoločne prediskutovať.
@anonym_autor a už si mu povedala ako to cítiš a že nechceš v prípade manželstva a budúcnosti bývať v jeho dome s jeho mamou?
Pre mňa by to bol podraz obzvlášť ak by sme boli dohodnuti inak. Ale teda ja by som nikdy neinvestoval do prerábky niečoho čo mi nepatrí a to mi ani nevadi byť "dievčaťom s igelitkou"
@anonym_autor aj keby ste si nejak som vysporiadali ... okrem bývania so svokrou je problém,že svokra bude stále sa dole a vy v stiesnených pomeroch hore. A prišli by aj deti... Vo vlastnom by ste aj tak boli stále tí ustupujúci,a svokra pravdepodobne ešte mladá.
Nuž, pre mňa by to bola konecna. Priateľ urobil svoje životné rozhodnutie a nestala si mu ani za to, aby ťa o tom informoval. Teraz nejde o to, že aj ten váš plán o "trochu" investovaní bol nekonečné hlúpy. Ani o to, že on vyriešil svoje (a možno aj vaše) bývanie. Ale postavil ťa do situácie náhodného okoloidúceho, ktorý nemá v jeho živote žiadnu váhu. Nemusel to vôbec myslieť zle, chlapom sa bežne stáva, že veci nedomyslia. Zla sprava však je, že sa to obvykle ani nenaučia a celý život myslia v "ja" a nie "my" (mnohí, nie všetci). Otázka pre teba je, či sa pustis do celoživotného boja s jeho nastavením. So svokrou za zadkom. V cudzom dome, kde ti nebude patriť ani farba na stene. Máš 23 rokov a s týmto mužom ste ešte ani spolu nebývali. Okrem toho, že ho lubis, nie je dôvod s ním naďalej zostávať. Ale ľúbiť niekoho, pre koho nie som prioritou, je veľmi zle do života. Je to čistá jednosmerka do nešťastia. Nepustila by som sa po nej, aj keď to chvíľu bude bolieť.
@mirokub “vo vetre”…??? my sme planovali spolocnu buducnost, hovorili sme o svadbe. zazili sme niekolko spolocnych dovoleniek, ja som cakala uz snubak. nie ze on sa s rodicmi dohodne a zadlzi bezomna. financne sme na to celkom dobre, ale moj plan stal na tom ze overme este vztah, skusme spolu zit a potom po svadbe sa usadme
@anonym_autor chceli ste bývať a investovať tam, tak mu to rodičia darovali komu inému?Prečo si od začiatku nehovorila, že chcete ísť preč?Koľko máš našetrené na spoločný život?Rodičia a on sa rozhodli, že pre neho to bude takto lepšie.Asi sa bál, alebo nechcem povedať, že sa rozhodol inak To si musíš s ním vyriešiť.Ked ste chceli investovať tam prerobiť kuchyňu a to, čo píšeš mali ste toľko peňazí?plus ďalších 20% na hypo plus každý mesiac platiť palku.Keby som bola jeho matka tiež sa mi to nepáči, aby si chalan zobral hypo a išiel do bytu.Nepises o financiách koľko máš ty a on našetrené.Este ste mladí a tak to aj dopadlo.26 r chalan ešte asi nerozmýšľa o spoločnom živote, manželstve, deťoch.Takto sa nebude musieť deliť.Ako mama syna im rozumiem ako mama dcéry by som sa spýtala to ako ste sa dohodli vy nekomunikuje?Nezabúdaj všetko je o peniazoch
Ti, co pisete, ze je v poriadku a dokonca ok, co chalan urobil, lebo ved zabezpecil byvanie a ona tam chcela aj tak byvat:
- chcela tam byvat, ale docasne, kym si nezabezpecia svoje, mimo jeho rodiny;
- postavil ju pred hotovu vec = byvat s jeho mamou a otcimom navzdy (moze to vyskusat, moze to byt v pohode, moze to byt zle a mozu sa rozist, ak to zle bude, ale z vlastnej skusenosti, skutocne problemy pridu po narodeni deti, kam pojde potom?);
- rozhodol sa porusit dohodu za cenu, ze tento vztah skonci;
- ak by sa na prvych rande chalan zmienil, ze bude byvat so svojou rodinou s rodicmi, mozno by dalsie stretnutia sni neboli.
Autorka, drzim Ti palce, aby si urobila zivotne rozhodnutie, ktore ta spravi stastnou.
Mne pride v prvom rade absurdne, ze radsej mal ist platit podnajom, aby ste malo rovnaku startovaciu ciaru, nie mama nedavaj mi ten dom, Zuzka sa nechce citit menejcenne, tak pojdeme byvat do cudzieho bytu a budeme platit tam...
Vysvetli mi prosim ta aky je rozdiel ist byvat k jeho rodicom, "na cas", minut uspory na prerabku a naivne si mysliet, ze potom pojdete do vlastneho, s cim si suhlasila a teraz? Akurat je majitel tvoj priatel, aj tak by ste tam ostali, lebo by ste tam investovali peniaze a ty by si aj vtedy aj dnes bola dievca s igelitkou ako pises.
Ano povedat ti to mal, to nerozporujem, ...
@anonym_autor na jeho mieste urobil dobre zabezpečil si majetok a sam čiže nehrozí rozchod a delenie ak máš peniaze urob tiez podobnú vec nadobudni nehnuteľnosť ktorá by bola len tvoja
Mila autorka, ty nie si chudera, resp. nebud nou. Nezakladaj to ma tom, ci si s nejakym chlapom zabezpecis byvanie alebo nie. On sa nezachovalnpekne, ano ke to ich rodinny majetok, ale aspon povedat ti o com sa doma jednaju mohol. Uvidis ako vztah dopadne. Ale svoje zabezpecenie by som si riesila po svojom. Ak ti to prijem dovoli, kup nejaky hoci maly bytik, prenajmom sa ti bude splacat. Keby mal on s tym problem, no a? On si tiez riesil svoje, a ked pouzijem jeho argumenty, tak hadam by nechcel aby si svoj byt napisala aj na neho?
@venom19 Lenze autorka na ten "bytik"(Boze) nema, inac by nerozmyslala dat uspory do prerabky cudzej nehnutelnosti.
Bozinku ake ste vsetky zrazu benevolentne 🫠. Jasneee mali by ste dlhorocny vztah, dohodnute ako budete spolu byvat, rozpravali sa o svadbe , frajer by Vam toto bez slova spravil a Vy by ste len tichucko šuchali nozickami 🥺. To je tak miluckeeeee
To len na margo toho ako ste sa pustili do autorky, ze vlastne ona ani len nema mat dovod byt sklamala alebo smutna ze ju frajer obisiel.
Hej hej uz Vas vidim keby to bola Vasa dcera ,povedali by ste jej to iste : co fnukas dcera, chalan sa zapezpecil.... a ani Ti to nepovedal, naco ked ste len frajeri🤭
urcite by som to s nim este dokladne prebrala a podla toho sa zariadila. nech ti uprimne povie preco to s tebou neprebral a preco to zatajil. a ci to pre neho znamena ze chce uz navzdy byvat tam.

Mamička sa zbadala, že by prišla o syna a kto by ju dochoval a pomáhal doma. Bohvie za akých podmienok mu dom "predala", či si dala doživotné užívanie, s ťarchou už dom nezaloží do hypotéky. Autorka, nikdy nič v tom dome nebude podľa teba, nebudeš tam mať žiadne slovo, budeš tam len prisťahovalec. Ani istota do budúcna žiadna. So svokrou by som bývala len v prípade, že by bola terminálne chorá a bolo by treba ju dochovať a postarať sa, inak to nerobí dobrotu. Tá tvoja je zrejme ešte dosť mladá, to je záväzok na ďalších 40-50 rokov.
S partnerom/ manželom by ste si mali navzájom životnú úroveň zvyšovať, nie naopak.