Priateľ mi zatajil svoje finančné rozhodnutie
ahojte… neviem ako zacat. aby som bola uprimna aj objektivna. neviem. ale som strasne rozhodena. neviem co citim ani…hnev.sklamanie.
taaak no mam priatela. sme skoro dva roky spolu, mam 23 rokov a on 26.
randime - obcas u neho prespim. je medzi nami 80 km takze chodim k nemu… on u nas nie , neprespi - nasi su proti.
jeho rodicia su rozvedeni, je jedinacik.
maju velky dom.jeho otec zije v zahranici. jeho mama s priatelom v tom dome.
a teraz to zacne… mali sme s priatelom plan, ze na nejaky cas ostaneme byvat u jeho rodicov, ze si vyskusame byvanie spolu, kedze sa chceme potom zobrat.
ze kym nasetrime na vlastne, bude jednoduchsie byt blizko spolu. nasla som si tam aj pracu.
ze si to trosku prerobime z uspor co mame, aby sme mali viac sukromia lebo v jeho detskej izbe bolo malo priestoru a dom je to velky , ze ved daju nam jeho rodicia viac priestoru. taky bol plan.ze by sme mali vlastnu malu kupelnu aj kuchynu. co urobil priatel??
nepovedal mi co riesi s rodicmi, a pred vcerom som sa dozvedela, ze rodicia napisali dom na neho, ze teda ked ide investovat tam, ze bude to jeho.
lebo jeho rodicia nemali vyrovnane majetky po rozvode, a teraz to takto vyriesili. jeho mama s priatelom tam budu nadalej byvat.
preco mi to nepovedal, co robi???
nechapem. strasne sa hnevam na neho. mali sme cca startovaciu ciaru rovnaku, mladi ludia. pytala som sa ho preco to spravil, vraj ved ze snad som nechcela aby ten dom napisali aj na mna.
jasne ze to nie. ale teda mohli sme ist radaej do podnajmu spolu. keby mi to ale vcas povedal.
zrazu je zo mna dievca co prislo s igelitkami do jeho domu.
@beata_k ja som naivna?? no dovolte?? akoze sorry… ja som chcela skusit s nim zit pred svadbou. nech ho lepsie spoznam,a v zivote by m a nenapadlo ze sa to takto sprosti zamota. mali sme plan, islo by o investiciu max do 5 tisic na tu docasnu prerabku…
teraz hocijako sa ja zachovam, mam pocit ze z toho vyjdem zle. citim sa ako v pasci
@anonym_autor zariad sa podľa seba, aby tebe bolo dobre. Kto si čo bude myslieť, Ti môže byť jedno. Jedna vec je dostať dom, druhá, ísť podľa plánu
Podrazil Ťa a neverila by som mu do budúcnosti.
@diablikovci
ak aj ja budem mat svoj byt, a on uz ma svoju hypoteku, tak uz nevidim zmysle v tomto vztahu pokracovat.
podstata je v tom, ze ja som chcela vybudovat s priatelom a neskor manzelom pekne vsetko spolu. od nuly.
@anonym_autor presne tak. Chorá toto doba. Ty si mas riešiť svoju hypo, on svoju. Potom naco mate byt vôbec spolu? Uplne tu postupne uniká ta podstata manzelstva a to, ze je to spoločne. Už predtým to je vidno, plat polovicu všetkého. Potom svadba, dieta, žena na rodicaku ale platit ma stále polovicu. Pripadne míňať svoje úspory. Ako tým chlapom dnes fakt už dr...e. To potom ho k životu absolútne nepotrebujem, keď si mam všetko platit sama, ešte aj o dieta sa starať a jemu v domácnosti robit službu plus k tomu sexuálnu pracovníčku v jednom. To sa dám radšej umelo oplodnit a vyjde ma to lacnejšie.
@anonym_autor presne tak. Chorá toto doba. Ty si mas riešiť svoju hypo, on svoju. Potom naco mate byt vôbec spolu? Uplne tu postupne uniká ta podstata manzelstva a to, ze je to spoločne. Už predtým to je vidno, plat polovicu všetkého. Potom svadba, dieta, žena na rodicaku ale platit ma stále polovicu. Pripadne míňať svoje úspory. Ako tým chlapom dnes fakt už dr...e. To potom ho k životu absolútne nepotrebujem, keď si mam všetko platit sama, ešte aj o dieta sa starať a jemu v domácnosti robit službu plus k tomu sexuálnu pracovníčku v jednom. To sa dám radšej umelo oplodnit a vyjde ma to lacnejšie.
@anonym_55ebac uplne suhlasim. Dnes kazdy vo vztahu dopredu kalkuluje, prepocitava a rata s moznostou rozchodu, plus muzi sa neradi viazu, nechcu prist o svoju slobodu a delit sa o vyplatu. Zial, na Slovensku umele oplodnenie bez partnera nerobia, uz davno by som isla...
@anonym_dccc91 suhlasim. :( a som v soku… cakala som snubak, a teraz mu mam dat kvoli tomuto kopacky??
pre cele okolie budem nenazrata urazena zlatokopka ktora nedostala dom…
@anonym_autor zlatokopka? A z akého dovodu? A čakala si snubak? No vidis, tak si sa dočkala toho, že buď sa prispôsobím situacii ako sa tvoj priateľ rozhodol alebo chod. Mimo to, písala si, že bývaš 80 km od neho. To sa tam chceš sťahovať? Máš tam prácu? Ci ako? A sorry, ale so svokrou za chrbtom by som nikdy nikdy nebyvala. To radšej ten podnájom. A to ti tu napisu všetky, co boli v tvojej situácii.
@anonym_dccc91 suhlasim. :( a som v soku… cakala som snubak, a teraz mu mam dat kvoli tomuto kopacky??
@anonym_autor nebudeš nenazrata zlatokopka. Ten dom by bol tak či tak časom jeho. Tu nejde o dom. Ale o to, ako sa zachoval. Mohol prijať dom. Mohli ste v ňom rok žiť a mohli ste si kúpiť svoj byt. Nemusel brat sám hypo bez tvojho vedomia...
@gab1sol … 2 roky randime. cca 1 rok som chcela vyskusat spolu zit/ to uz by sme boli spolu 3 roky. to je podla mna dost dlha doba uz na zobratie sa. aby nebol vztah prechodeny.
a mimochodom, intenzitu vztahu urcuju aj temy ktore partneri spolu riesia, situacie ktore prekonaju, a nie len to ako casto su fyzicky dvaja spolu na 1 mieste.
@anonym_autor neodpovedala si na otázky, ktoré by situáciu viac ozrejmili a bližšie nám ju priblížili, ale tvoja vec… No, v jednom dôležitom si si odpovedala sama sebe: “intenzitu vztahu urcuju aj temy ktore partneri spolu riesia” - tvoj priateľ asi tak intenzívne s tebou vzťah nerieši, keď s tebou nerieši ani otázku financií a bývania. 🤷♀️
@anonym_autor neodpovedala si na otázky, ktoré by situáciu viac ozrejmili a bližšie nám ju priblížili, ale tvoja vec… No, v jednom dôležitom si si odpovedala sama sebe: “intenzitu vztahu urcuju aj temy ktore partneri spolu riesia” - tvoj priateľ asi tak intenzívne s tebou vzťah nerieši, keď s tebou nerieši ani otázku financií a bývania. 🤷♀️
@gab1sol :( vyzera to tak podla toho co urobil
@gab1sol zatial sa nestahujem, v sucasnej praci som vo vypovednej lehote…v novej praci ma cakaju, s tym ze datum nie je uplne presne stanoveny. caka ma velke rozhodovanie :(
presne cisla platov ani hypoteky… na co budem pisat. pre mna dolezite teraz ze neviem ci ma pochopi priatel, ako to myslim cele ja… alebo pojde cestou ze ved to robil pre nas a som nevdacna. lebo zatial mi to tak pripada, podla toho co sme sa rozpravali
@gab1sol … 2 roky randime. cca 1 rok som chcela vyskusat spolu zit/ to uz by sme boli spolu 3 roky. to je podla mna dost dlha doba uz na zobratie sa. aby nebol vztah prechodeny.
a mimochodom, intenzitu vztahu urcuju aj temy ktore partneri spolu riesia, situacie ktore prekonaju, a nie len to ako casto su fyzicky dvaja spolu na 1 mieste.
@anonym_autor dievca, kam sa tak ponahlas? Nezen sa tak skoro do vydaja, casu mas dost. Ved byvat mozete spolu aj bez papiera.
@anonym_autor dievca, kam sa tak ponahlas? Nezen sa tak skoro do vydaja, casu mas dost. Ved byvat mozete spolu aj bez papiera.
@kp7333 a tak vydavat sa nemusim, to je este cas.
chcela som byt aspon zasnubena. alebo aspon to byvanie si vyskusat… lebo 2 roky , 3, 4… vztahu a na co potom pokracovat… ked to nie je ta spravna osoba pre mna. ked nepochopil toto co teraz sa stalo. dost dolezite pre zivot - vediet robit kompromisy a chapat sa, nie??
chcela som byt aspon zasnubena. alebo aspon to byvanie si vyskusat… lebo 2 roky , 3, 4… vztahu a na co potom pokracovat… ked to nie je ta spravna osoba pre mna. ked nepochopil toto co teraz sa stalo. dost dolezite pre zivot - vediet robit kompromisy a chapat sa, nie??
@anonym_autor Máš len 23, on len 26. Nie ste spolu ani 2 roky, veľmi kratučký vzťah a ty ideš ako píla a tlačíš do neho. Asi nezdieľa také nadšenie ako ty, preto si možno urobil po svojom. Treba zvoľniť.
@anonym_autor Máš len 23, on len 26. Nie ste spolu ani 2 roky, veľmi kratučký vzťah a ty ideš ako píla a tlačíš do neho. Asi nezdieľa také nadšenie ako ty, preto si možno urobil po svojom. Treba zvoľniť.
@anonym_1a22cf
dobre , chapem.
druha stranka veci, ze ak by som sem napisala neskor za 1-2 roky, ze randime spolu uz 3-4 roky,vztah sa neposuva, je to na dialku, ale nebyvame spolu, tak by ma tu ukamenovali.
ale dik za nazor. ano som trosku typ - píla.
@anonym_autor zvolni tempo, lebo takymto natlakom ho velmi rychlo odplasis (aj kazdeho dalsieho). 23 rokov je prilis skoro aj na zasnuby, uzivajte si zivot, cestujte. Este mas cas na usadly zivot. Na vasom mieste by som skusila pracu a byvanie v zahranici. Kym ste mladi, nemate deti a kym vas este vasi rodicia nepotrebuju.
@gab1sol zatial sa nestahujem, v sucasnej praci som vo vypovednej lehote…v novej praci ma cakaju, s tym ze datum nie je uplne presne stanoveny. caka ma velke rozhodovanie :(
presne cisla platov ani hypoteky… na co budem pisat. pre mna dolezite teraz ze neviem ci ma pochopi priatel, ako to myslim cele ja… alebo pojde cestou ze ved to robil pre nas a som nevdacna. lebo zatial mi to tak pripada, podla toho co sme sa rozpravali
@anonym_autor si dobre rozmysli, či chceš cely život žiť ako na ihlach, ze ked sa niečo pokazí, pôjdeš pekne s tým, čím si prišla. A nemysli si, že by si v tom dome bývalá len tak za náklady. Lebo postupom času bude treba strecha, plot, kotol, či hocičo iné. Taktiež napr.zariadenie. pokazí sa práčka, chladnička, telka... aj keď dáš napr.iba polku, tak das. A naozaj chcem vidieť, ako bude s tým tvoj muz (a svokra) s tým OK. no nebudú.
@anonym_1a22cf
dobre , chapem.
druha stranka veci, ze ak by som sem napisala neskor za 1-2 roky, ze randime spolu uz 3-4 roky,vztah sa neposuva, je to na dialku, ale nebyvame spolu, tak by ma tu ukamenovali.
@anonym_autor prečo by si mala byť píla? Preto, že ťa nebaví s niekym strácať 10 rokov chodenim a potom sa rozísť v 30tke a začínať zase odznova?
@anonym_autor výšku platu nemusíš písať, ale napr. výška tej hypotéky je na zamyslenie (tiež nemusíš písať, len by to dalo lepšiu predstavu o situácii). Lebo je rozdiel hypotéka nad 100tis. Eur a je rozdiel, ak cez hypotéku a kúpno-predajnú zmluvu zobral, dajme tomu, 20tis. Eur na prerábku.
Aj tak si myslím, že nie je problém v ňom. A nie je problém ani v tebe. Len po tých ani nie 2 rokov máte obaja úplne iné predstavy o vzťahu. Napr. pozeráš len na seba, ale ako sa on má cítiť, keď po takmer dvoch rokoch tvoji rodičia nedovolia, aby prespal u vás?
@anonym_1a22cf
dobre , chapem.
@anonym_autor Ty uženieš každého, chudák chlap/chlapi. Chytám sa za hlavu. Že prechodený vzťah. Tvoj cieľ je prsteň na ruke a svadba. Nič iné, žiadne ambície. Tvoj cieľ je chytiť chlapa, ktorý ťa ubytuje a dovedie do manželstva a poďme rýchlo do troch rokov maximálne. Otras. Tento to očividne nebude.
Nie nikdy som svokrou pre pokoj v rodine - áno on je v pohode - je doma - keď sa vyskytne nejaká hádka tri osoby budú proti tebe a nebudeš mať ani svoj kútik kam zaliezť
@anonym_autor radšej nebyť zasnúbená , byť len priateľka , ako nosit "drž hubu prsteň " roky.
@anonym_autor A ty si vazne myslis, ze keby vrazil peniaze do prerabky domu, tak by sa potom stahoval niekam inam?
@beata_k u nás to tak bolo 🤷🏽♀️ na určitý čas sme si prerobili 3 miestnosti u jeho rodičov. Potom sme sa odsťahovali.
@pribinak ak dam kopacky, neviem :( :( ako to zvladnem vazne ho lubim… je to dobry chalan, planovala som si ho vziat :(
ak mu nedam kopacky; budem zit so svokrou??? to je mija nocna mora, kamoska jedna je tak a ma depresie z toho :(
@anonym_autor toto nerob nikdy. Aj keby máš tú najlepšiu svokru na svete. Nikdy to nerobilo ani nikdy robiť dobrotu nebude. Ak chcete budovať svoju rodinu mali by ste byť samostatní, v samostatnom bývaní. Mňa by nikdy nikto nepresvedčil aby som bývala a rodičmi alebo so svokrovcami. Vždy príde problém a je tu o tom veľa diskusii
@anonym_1a22cf
dobre , chapem.
@anonym_autor ten dom mu predali za normalnu trhovu hodnotu? Ved ho pripravili o dedicstvo. Keby mal surodencov, tal pochopim, ze aby to nolo jeho, potrebuje vyplatit surodencov. Ale aby jedinacikovi rodicia predali dom, to som este nepocula. To im nie je trapne? Mohol kupit iny a tento by potom zdedil.
@anonym_autor Je to sice ich rodinne rozhodnutie, no poriesenie hypoteky na niekolko rokov vyrazne zasahuje do tvojich a teda spolocnych planov. Odkomunikovali ste si predtym riadne, ze budete v dome cca 2 roky a potom idete do vlastneho ? Ak ano, tak ts vlastne oklamal, resp. ta neberie vazne - mas este moznost si s nim sadnut a spytat sa ho, ako si to teda on v tejto chvili a za tychto okolnosti do buducna predstavuje, pripadne sa hned aj vyjadri, ak to bude nieco, co si ty predstavujes uplne inak.
Mimochodom, aj ked nie ste manzelia, uz teraz mozte mat spolocne financne plany a ked sa on podla nich nedrzi a neda ti vediet, tak co bude, az budete manzelia? ZOberie cast svojich, a teda vasich penazi, vrazi si ich do svojho domu? Pripadne bude jeho mama vyvolavat, ze treba kupit novy kotol a pod, lebo vsak je to jeho dom, tak nech investuje?
Chcela by som vediet, preco sa zrazu tak "ulakomil" na ten dom, ked tak ci tak by ho raz zdedil. Zlakli sa, aby si si tam na nieco nenarokovala? Bali sa ti povedat, ze s tvojimi investiciami do domu nepocitaju, lebo bude vyhradne synov? Lebo je to inak od nich chrapunstvo, cakat, ze ty das (aj ked relativne malu sumu), do ich/jeho nehnutelnosti a nedajboze ta za mesiac posle do haja. Mali ste toto vymyslene, ze co potom, ze ti korektne tu sumu vrati? Proste je tam evidentne viac zadrhelov.
Ahoj. Kup si byt na seba. Ak s nim chces zit, tak kupeny byt daj do prenajmu aby si mala naklady pokryte a chod byvat k priatelovi. Urcite si vysku najomneho s energiami a prispievaj na stravu. Akekolvek opravy a investicie iba z jeho penazi, ty ani tuk nie je to Tvoje. A casom uvidis..a keby codi budes mat svoj byt. Mozno zistis, ze je uplne niekto iny ako si si myslela a zutekas a mozno...do konca zivota. Drzim palce
@martin96321 ja neviem, ľudia nevedia citat? Alebo vas nikto neučil čítaniu s porozumením? Problem nie je ze ma dom. Problem je ze on a frajerka sa dohodli ze si vezmú hypotéku a plánovali spoločnú budúcnosť. On si poza jej chrbat vzal hypo sam, a poza jej chrbat rozhodol o SVOJEJ budúcnosti. Chápeš? Jej nevadi dom, jej vadi ze sa s nou o tom ani neporozpraval ani nepovedal o plánoch. Lebo to nie je zo dna na den prepis kataster hypo. Ked uz s niekým rozprávaš o svadbe a bývaní tak bud to myslis vazne a povies počúvaj mama mi prepise dom tak si vezmem hypo na prerabku a my mozeme vymyslieť nieco iné spolu. Nie postaviť ju pred hotovú vec. S poslednou vetou súhlasím, pride ina to bude najlepsie. Takýchto vadnych mamickarov co myslia iba na seba treba nechať tak.
@anonym_08ff5a Ak je tak,tak sa ospravedlnujem,ale nevsimol som si,ze bola spominana hypoteka. Zaregistroval som len,ze dostal dom od rodicov.
@anonym_autor tak je to jedna z možnosti, môžeš mu navrhnúť spoločné bývanie v podnájme čo pravdepodobne odmietne, avšak už teraz ti poviem, že takto to nemá riešenie, môžeš pokračovať tak ako to je ale zabudni, že budeš mať nejaké slovo v tom dome. Bez súhlasu nebudeš môcť presunúť ani len gauč. Takže rozhodni sa ako chceš, si dospelá a myslím, že rady ostatných n MK nepotrebuješ. Ja som ti len poradila zo svojich životných skúsenosti a skúsenosti aj iných z môjho okolia a takýto prípad ako ty nedopadol najlepšie.
@anonym_01f0a1 necitila. vedela by som ake su karty na stole, a kupili by sme nieco spolu. alebo nekupili - kupila by som ja, a on by mi prispieval.
ale proste byvat so svokrou - nie.
@anonym_autor Pre mňa je podstatné, aké máš doteraz vzťahy so "svokrou". Ak tam cítiš nejaké napätie, ber nohy na plecia, lebo postupne by sa to iste zhoršovalo.
Napriek všeobecnej mienke si nemyslím, že svokra nevyhnutne musí byť jedovatá dračica, som svokrou trom zaťom a od začiatku sa máme navzájom radi, pomáhame si navzájom a celá 20 clenna rodina sa schádza tak často ako sa dá.
Chápem, že dom prepísali, či predali jedinému synovi, hlavne ak potrebuje údržbu. Ty si zatiaľ cudzí človek.
Ak ti to tak veľmi vadí, cítiš to ako zradu, zdvihni kotvy a zariad sa podľa seba. Inak to bude stáť medzi vami celý život.A to by nebol dobrý štart.
Určite by to nebol dobrý štart do života.
Pekné gesto od rodičov nechápem čo riešiš ,jedine to že vtom dome ti nikdy nebude patriť nič ešte ako svadobný dar dostaneš svokru,ak nenájdete nejaké rozumné riešenie tak to ukonči
@anonym_1a22cf
dobre , chapem.
@anonym_autor ale píšeš teraz, nie za 2 roky. Za dva roky sa snad niekam posuniete, nie?

@anonym_autor akú vysokú hypotéku si frajer zobral? Na to tu nechceš odpovedať, alebo teda aspoň som nepostrehla odpoveď.
Z čoho chcel prerábku financovať? Keď píšeš, že na prerábku pôjdu peniaze z hypotéky.
Píšeš, že ste nechceli zavadzať, tak malá kúpeľňa, kuchyňa, aby ste boli samostatní. To naozaj do 5tis. Eur by ste sa zmestili? Nemyslím…
Píšeš, že nie ste spolu ani dva roky, máte vzťah na diaľku, občas prespávate u jeho rodičov, u tvojich nie, chodíte spolu len na dovolenky. Toto by som ešte partnerským vzťahom nenazývala. Vy spolu len randíte, vy spolu nežijete.
Hovoríš o spoločnej budúcnosti, svadbe, očakávala si snubák. Sú jeho predstavy totožné s tvojimi? Skôr mi z toho vychádza, že to sú tvoje predstavy a chceš, aby boli aj jeho predstavami.
Aj keby len 5tis. Eur, ale naozaj by si investovala do cudzieho svoje úspory a potom čo? Z čoho by ste riešili svoje vlastné bývanie? Našla si si tam prácu, máš istotu, že to vydrží?