Priateľ sa nerozhodol pre zásnuby - dôvod na rozchod
Dobrý deň. Chcem sa spýtať, je pre Vás fakt, že sa priateľ nerozhodol pre zásnuby, tiež, že sa nechce ženiť dôvod pre rozchod? Pýtam sa pre to, že ja po zásnubách a svadbe veľmi túžim a sú pre mňa dôležité, lebo je to krok ďalej. Priateľ o mojom názore vie, napriek tomu, že mi stále hovorí, že ma ľúbi, že spolu žijeme 3 roky sa ženiť ani zasnubovať nechce. Je to preňho zbytočné povedal. No ja si neviem predstaviť byť takto na "divoko" stále. Čo ak prídu deti? To som sa ho tiež pýtala, povedal, že ani to nebude preňho dôvod na svadbu. Nemusíte mi tu písať, že svadba je len "papier" a podobne, lebo ja to vidím inak. Ja som veriaca, nie nejak prehnane, ale som a aj moja rodina je a už aj toto naše spoločné bývanie neberú dosť dobre. Neviem si predstaviť čo by bolo ak by prišli ešte aj deti, ale ako píšem, nie len kvôli ním, hlavne kvôli sebe. Ja neviem čo mám robiť. Máme pekný vzťah, nehádame sa, máme veľa toho spoločného. Toto je asi jediná nezhoda u nás. Ja neviem, či sa mám povzniesť nad moju túžbu a predstavu, lebo mi je sním naozaj dobre a ľúbim ho. Tak by som chcela vedieť, či je tu niekto, kto ukončil vzťah len pre tento jediný dôvod? A neľutovali ste potom?
ani moj sa nechcel zenit a ani ja to vobec neriesim ale z praktickeho hladiska zmenil nazor a nema s tym problem teraz..sme spolu 9 rokov a prislo to az teraz..za mna svadba tiez len prakticke hladisko inac mi je to uplne fuk :D cize vydrz mozno to prehodnoti casom
@zooeynka jednak si velmi minulost idealizujes, plus take hr- hr manzelstva sice vydrzali, lebo sa to patrilo a rozvod bol neprijatelny, ale ci boli aj stastne, to je uz ina vec..
Ale hlavne tu problem nespociva v tom, co tu nadhadzujes ty. Poblem nie je v spoluziti pred svadbou, ale v rozdielnych predstavach paru o spolocnej buducnosti..
Vyhody manzelstva su hlavne v BSM a pripadne teda vo vdovskom, ak teda uz dnes clovek pocita s buducou skorou smrtou partnera. Narok na sirotske, vyzivne na deti, moznost si zobrat hypoteku maju aj nezosobasene pary.
Rozist sa mozte zosobaseni, aj nezosobaseni. So sobasom bude viac papierovaciek, boj o deti, majetok. Bez sobasa bude rozchod jednoduchsi a rychlejsi. Je to o rozhodnuti kazdej.
Ano, bol by to pre mna dovod na rozchod. Akurát by ma mrzeli 3 stratené roky, kedze nezdielate rovnaké hodnoty a nie je ochotný ich kvôli tebe prehodnotiť.
Ten môj svojim rodičom po týždni vzťahu oznamil, ze o rok sa žení 😄
ja som mala frajera 11 rokov. Ziadne zasnuby, ani svadba. Ze si nie je isty. Mama mi hned na zaciatku vravela, nech si to rozmyslim. A ja som stale cakala, ze to pride. Dala som ultimata, nedodrzala som. Az nakoniec som sa s nim rozisla, lebo to nikam neviedlo. A moj mily premileny si nasiel frajerku a po 3 rokoch si ju zobral. S nou to slo, so mnou nie. Akurat ma nastval, ze ma tahal za nos a nebolo to o tom, ze sa nechce zenit, ale o mne. No mohol mi to hned povedat, nie ma roky tahat za nos.
@liljana vazne si myslis ze bez sobasa bude rozchod jednoduchsi bez boja o deti a majetok? svagrinina mala ma uz 5 rokov, svagrina nebola s otcom zosobasena a sudia sa stale nonstop uz 4-ty rok, raz o vyzivne raz o stretavanie potom ozmenu v stretavani lebo ocko chce striedavku, aj ked nemali extra majetky tak aj o auto sa sudili takze nemyslim zeby to mala ovela lahsie ako niektora rozvedena 😀 sestrenica este len minule prisla nato ze ocko jej deti sa nevrati jednoducho knim lebo ma lepsiu nahradu tak tam uvidime casom ako to bude ale bez sudov to tiez nevidim realne 😀
Suhlasim so @zooeynka - preco by sa mal zenit? Preco by mal "poklaknut" - uz si mu "dala". Dala si mu tie benefity ktore by mal mat iba v manzelstve. Je sex, je obed, vecera, upratane.
A este ak si veriaca, a zalezi ti na svadbe v kostole pred Bohom, tym skor si najdi ineho partnera, ktory ma tiez podobne duchovne hodnoty. Skoda troch rokov, ale radsej len tri ako 30. A to, ze je vztah pekny, je sice fajn. Ale nie su deti a tie "prave problemy" este neprisli, bez urazky, nevies, ako by to dopadlo. Radsej zist z kratsej cesty.
Ja z vlastnej skúsenosti výhodu v manželstve vidím v tom, že som po rozvode neodišla ,,s holou ritou,, V okolí je dosť žien, ktore sa nevydali a po rozchode ťahajú za kratší koniec, asi tak. Ako píšu baby na do mnou, žiadna sa v minulosti nevydavala s vedomím že sa bude rozvádzať, ani ja nie..
@stevvvka to je naozaj manzelstvo len o benefitoch? O tom mat upratane, navarene, sex?
Alebo ide teda podla teba a dalsich zien zdielajucich tento nazor, iba o sex?
Ja by som bola nestastna, keby takto rozmyslal moj.chlap.. ze ozenim sa a ona mi uprace, navari a hlavne mi konecne "da"..
Lebo podla mna je manzelstvo o tom, ze chcem s danym clovekom tvorit rodinu. Ze idem do toho naplno aj ked nikde nemam zaruku, ze to vyjde.. dalsi krok vo vztahu a nech ten vztah trval pred manzelstvom 6m ci 6 r (aj s benefitmi), na tom nezalezi...
mna by zaujimalo, ci vsetky co tu tak hlasaju "ze preco by sa mal zenit, ked mu uz dala" boli pannami az do manzelstva :D ale k autorke, plne ta chapem ako manzelstvo beries a ano, premna by to bol dovod na rozchod.
@beronsche krásna romantická predstava úplne ako z rozprávky. Škoda, ze väčšinou je to len predstava, chlapi sú väčšinou praktickí a teda vacsina sa pozera hlavne na plusy a mínusy.
Pre mna by to bol dovod na rozchod. Ja by som dieta len v partnerskom vztahu nechcela. Ale ano, vacsina chlapov si radsej spravi dieta ako sa ozenit alebo vziat si hypoteku. To im pride ako vacsi zavazok. Lebo oni si vacsinou po rozchode zdupkaju, zaplatia par smiesnych € ako vyzivne a vybavene (nevravim, ze to nemozu urobit aj zenati).
@danieladeley mňa to tiež prekvapuje, podľa mňa je normálne, že keď niekto spolu žije tak dá do vzťahu všetko, bez ohľadu na to či ste manželia alebo nie. Oni zrejme žili oddelene až do svadby, bez sexu a ničoho spoločného...... čomu myslím, že neuverí nikto tu 😉
ďakujem za tvoj názor
@777januska777 evidentne mame rozdielne nazory nie len na dovody, pre ktore sa muzi zenia, ale aj na to, co je romantika ako z rozpravky.. 🙂
A ak niektorej staci chlap s myslenim - ozenim sa a zena mi zabezpeci komfort + sex, tak je to jej volba 😉
Nečítala som celú diskusiu ale ja by som s nim uz nebola. Ako sa hovorí, na rukách ta on nechce nosiť a modré z neba ti nechce zniest. Kalkuluje.
Mne by to veľmi vadilo. Teda, že by sme sa nezhodli v nejakej základnej otázke. Ty musíš posúdiť, ako veľmi je pre teba manželstvo dôležité. Ja to nevnímam iba ako papier, jednoducho (a to je iba môj názor, som si vedomá toho, že od nášho manželstva sú oveľa lepšie vzťahy bez papiera a nie každý to vníma rovnako) mi to príde také serióznejšie na počutie...? Keď sme len vybavovali hypo a riešili veci okolo bytu, už vtedy mi to prišlo čudné, že zrazu to boli oficiálnejšie vybavovačky, a ja som mala použiť slovo "priateľ". Či partner.. a pojem družka mi už absolútne nešiel na jazyk. Ale to je len taký ten môj pocit.. úplne súkromný... uvedomujem si, že to nie každý vníma rovnako a nie je to pre každého dôležité.
Čo sa týka potenciálnych rozchodov, rozvodov.. tak keď to bude škaredé, je to jedna päť, či ste alebo nie ste manželia, ak sú deti a nejaký aj spoločný majetok, a dohodnúť sa neviete, tak tak či tak sa budete naťahovať... aj na súde.. rovnako ako exmanželia. Iba si ušetríte jeden úkon: rozvod, ktorý samotný často trvá pol hodinu so všetkým, ak tam nie sú deti. Ale keď nie ste manželia, a on sa bude naťahovať o deti, alebo nechcieť platiť výživné, a teda sa nedohodnete, aj tak skončíte na súde.. rovnako majetok.. nejaký si nadobudnete za spoločný život, či? AJ my máme spoločný majetok, aj záväzky z čias spred manželstva.. keby sme sa nedohodli, tak by sme sa tiež naťahovali, len by sme neriešili len BSM, ale aj podielové spoluvlastníctvo.
@beronsche súhlasím jej volba, žena tak isto ide do manželstva s určitými dôvodmi a nárokmi a tie čaká od muža.
@777januska777 a to je co za kalkul? Nebudem s nim mat pravidelny sex, odmietnem spolocne byvanie a vela dalsich veci a uhaha on si ma vezme! Takto je to podla teba spravne?
Ludia dostatocne zrely na vztahy takto vypocitavo nekalkuluju..
Ale to uz spamujem temu, nie o tomto je povodny prispevok..
@stevvvka akoze ako mozu niektore zeny takto uvazovat.. To ozaj sa muzi zenia len aby mali sex, upratane ci navarene? Mat takéhoto chlapa tak si ho nikdy neveznem.. V manželstve ide o ine priority..
Akože neviem osbne, chápem jednu stranu mince, keď je to pre niekoho zbitočnosť, ale keď tak veľmi po tom túžiš a myslíš si, že je to dôvod na rozchod tak prečo nie... Ja osobne by som sa nerozchádzala s priateľom len kvoli tomu lebo pre mna sobne nie je svadba "vrchol" partnerkseho vztahu
@beronsche pozri každý človek kalkuluje a rozhoduje sa pre veci logicky. Su medzi nami ludia romanticki, ktorí berú veci tak bez uvažovania a bez kalkulácie. Ono je to také čisté, krásne a romantické. Ale v živote to nie je skoro nikdy možné a funkčné. Ak si ty ta romantická duša, tak super ak si spokojná, je to len tvoj život a tvoje rozhodnutie. Ja osobne som veľmi praktický človek a snažím sa nad vecami uvažovať logicky a nesnívam o vzdušných zámkoch.
@beronsche nepochopila si ma. Pre mna nie je manzelstvo o benefitoch, snazila som sa priblizit rozmyslanie chlapa, ktory nema zaujem o svadbu.
Nikde netvrdim, ze motivaciou k požiadaniu o ruku ma byt vidina vecere a sexu. Ibaze ono to JE sucastou motivacie.
Inak, som veriaca a vidim opodstatnenie v sexe az po svadbe. Ale nejdem odbocovat od temY. len je to trochu od veci ked je clovek zosmiesnovany za svoj nazor, ktory nikomu nevnucuje.
@anickaaa6aaa pozri moj komentar vyssie, asi som sa 1x nespravne vyjadrila.
@stevvvka prebehla som prispevky a nemam pocit, aby ta niekto zosmiesnoval ...
A nad tym "zacudovanim sa" nad nazorom, ktory si prezentovala, by si sa nemala pozastavovat, kedze vyznel pomerne radikalne (motivacia muzov => jedlo, poriadok, sex, koniec).. aj ked teraz uz pises inak.. 🙂
A akú máš predstavu o svadbe,skúsila si mu povedať o malej nič extra len posedenie napr s obedom a domov , možno sa nechce zenit lebo nechce veľkú saskaren
@didi2102 to už som tu napísala, predstavy sa nám zhodujú, nie je to tým, nechcem ani ja veľkú svadbu. Kľudne len my dvaja a svedkovia a rodičia. Mne sa veľké svadby nepáčia.

U teba mi to jednoznacne pride ako dovod na rozchod. Nemas co stracat cas s niekym, kto vyznava ine hodnoty ako ty. Ja zas nie som upnuta na manzelstvo ako take a viem si predstavit eventuelne aj zit sama s detmi, ale tak zena potom taha za kratsi koniec ked je cela zodpovednost a program pre deti len na jej pleciach.