Priateľ sa nerozhodol pre zásnuby - dôvod na rozchod
Dobrý deň. Chcem sa spýtať, je pre Vás fakt, že sa priateľ nerozhodol pre zásnuby, tiež, že sa nechce ženiť dôvod pre rozchod? Pýtam sa pre to, že ja po zásnubách a svadbe veľmi túžim a sú pre mňa dôležité, lebo je to krok ďalej. Priateľ o mojom názore vie, napriek tomu, že mi stále hovorí, že ma ľúbi, že spolu žijeme 3 roky sa ženiť ani zasnubovať nechce. Je to preňho zbytočné povedal. No ja si neviem predstaviť byť takto na "divoko" stále. Čo ak prídu deti? To som sa ho tiež pýtala, povedal, že ani to nebude preňho dôvod na svadbu. Nemusíte mi tu písať, že svadba je len "papier" a podobne, lebo ja to vidím inak. Ja som veriaca, nie nejak prehnane, ale som a aj moja rodina je a už aj toto naše spoločné bývanie neberú dosť dobre. Neviem si predstaviť čo by bolo ak by prišli ešte aj deti, ale ako píšem, nie len kvôli ním, hlavne kvôli sebe. Ja neviem čo mám robiť. Máme pekný vzťah, nehádame sa, máme veľa toho spoločného. Toto je asi jediná nezhoda u nás. Ja neviem, či sa mám povzniesť nad moju túžbu a predstavu, lebo mi je sním naozaj dobre a ľúbim ho. Tak by som chcela vedieť, či je tu niekto, kto ukončil vzťah len pre tento jediný dôvod? A neľutovali ste potom?
@beronsche ver tomu, ze prvoradym zaujmom muzov je mat plne brucho a prazdne vajcia. Kecy o neutichajucej laske a zakladani rodiny s tou jedinou a pravou su sprostosti ktore si v hlavach zivia len prilis romanticke zeny. Muzi su pragmatici a kalkuluju. Mam v okoli prilis vela muzov ktori po rozvode velmi rychlo zalozili nove rodiny, vyrobili nove deti a svoje prve deti nechali exmanzelkam a obcasne si ich beru na vikendy - ved to je trend sucasnosti. Urcite takych poznas aj ty, aj kazdy. Cize mysliet si, ze muz sa nejak upina na predstavu manzelstva je smiesna.
@zooeynka len pako sa ozeni len kvoli tomu. lebo chce mat plne brucho a prazdne vajcia.. lutujem zeny, ktore sa s takymi zaplietli..
Ja neviem, kam na tie vzorky panov tvorstva chodite... 😀
a nie, nemyslim si, ze za uzatvaranim manzelstva vidia muzi "happily ever after" ci romanticke spojenie dusi, nie som naivna a vlastne ani ja to za tym nehladam. Rovnako ako za tym nevidim nehynucu vecnu lasku..
Ale normalny chlap ma bud zaujem vztah tiez posuvat, alebo tiez tuzi po rodine a vtedy je to prirodzeny krok. Pripadne mu je manzelstvo ako take ukradnute, ale kedze mu zalezi na vztahu a zene aj na manzelstve, tak sa s nou ozeni.
Lebo mu zalezi na vztahu, nie na plnom bruchu a prazdnych vajciach... 😉
Urcite som za tradičné hodnoty. Prosto...budes si vyčitat...ak ho do toho natlacis. Vztah nie je najblizsi rok az 5. I ked mozno i to. Ide o tu psych.pohodu. Aj J.Kraus-česky moderator zmenil nazor a tiež uvádza aj pragmatické dovody. Kedysi to povedal v relacii...ze zili asi 10r. len tak a potom zvazil...ze keby sa mu nieco stalo, ta zena je na holickach. Neuviedla si vek... aj to mozno viac doda svetla.
@beronsche uz to tu zaznelo, ale prosim ta co ma muz chciet vo vztahu posuvat, ked s partnerkou byva, sexuje, travia spolu volny cas(aby som teda nespominala len varenie a upratovanie)? Ma chciet papier potvrdzujuci manzelstvom to, co od zeny dostava aj bez zavazku? Budovat rodinu sa da aj bez manzelstva, a ze teda takych parov je! Muz tam nikde nevidi vyhodu, na rozdiel od zeny, ktora si manzelstvom akoby "poisti"muza a ziska status vydatej.
Autorka, a on vie o tom, že ty sa chces vydávať? A nechce to spraviť ani kvôli tebe? Že už vôbec nechce o tom debatovať?
@zooeynka pozri, podla mna je blbost, ze ak ma chlap zaujem o zenu, tak sposob akym zena dosiahne, aby sa s nou ozenil je ten, aby s nim nebyvala, nespala a pod.
Lebo toto tak moze platit na prostacika - ze hmm dobre vari a nechce sexovat pred svadbou, ja sa s nou ozenim!
Vztahy su omnoho komplikovanejsie ako toto. A to, co niektore pisu autorke, ze v podstate si sama moze za to, ze jej partner odmieta svadbu, lebo uz s nim zdiela postel aj domacnost je hovadina. A o tom tu vlastne cely cas pisem! Nie o romantickych predstavach..
A samozrejme ze sa da budovat rodina aj bez manzelstva, ale na to je potrebne, aby to tak citili obaja. Lenze kedze my mame tradicne v nasej kulture vzite, ze to manzelstvo uz tak nejak k tomu patri a tak casto na tom zalezi, este pred vytvorenim rodiny, OBOM partnerom.
A ak si niekto naozaj uprimne mysli, ze uzavretim manzelstva si partnera poisti, tak je fakt totalne mimo... Normalny, vyrovnany clovek predsa vie, ze takto to nefunguje... Plus nezijeme v 19.storoci, aby zenam zalezalo na statuse vydatej.. 😀
A ovela vacsou komplikaciou pri rozchodoch byvaju deti a spolocne majetky (co je bezne aj vo vztahu bez papiera) ako sobasny list..
@zooeynka poistiť si muža a status vydatá to je tiež v podstate kalkulácia zo strany ženy a potom vid témy na MK chlap pije, chlap je taký chlap je o aký, Serie na mňa aj na deti... Ale nemôže odísť lebo by sme neboli kompletná rodina a už by nebol status vydatá ale rozvedená... A to by už bola hanba...
Moze to byt sice jedina nezhoda, ale v mojich ociach ZASADNA. Pre mna by toto bol dovod na rozchod.
@januarova písala som, že vie
@sovica nie nie sme študenti, sme obaja pracujúci. Bývame v mojom byte. Má aj on byt, ten prenajíma. Pre môj byt sme sa rozhodli, lebo je lepšie situovaný vzhľadom na dochádzanie do práce. Máme pred 30 obaja.
Ja som tiez z tych, pre ktore bola svadba dolezita a od zaciatku som muzovi tvrdila, ze dieta jedine po svadbe. A predsa na rozdiel od vacsiny prispevkov by som tak horlivo ta do rozchodu netlacila. Ziadny vztah nie je dokonaly, lazdy ma nejake zadrhely. Ak sa inak lubite, on lubi teba, podla mna ak by si sa s nim terwz na teuc rozsila, budes to lutovat. Mozno uz nenajdes nikoho s kym so budes tak rozumiet, mozno aj najdesa zasebudu ine problemy. Daj sa na misku vah zivot sice bez svadby a rodina s tymto chlapom alebo zivot s niekym inym kto si ta mozno vezme, ale nebudes ho mozno tak lubit. Ja neviem, ja by som urcite neriskovala stabilny vztah a dobreho chlapa, s ktorym by som chcela rodinu. Tym nehovorim, aby si sa vzdala svojej predstavy, to az krajny pripad, ale urcite by som hladala cestu. Mozno to tiez skusit dat do polohy, ze bez svadby dieta nebude a on uz nech sa dalej rozhodne. Pripadne ak aj bude, bude mat tvoje priezvisko.
Ahoj, ja som byvala s teraz uz manzelom na divoko. Nebola som veriaca, ale casom som prehodnotila tento svetonázor. Priatel sa musel odsťahovať, a nic nebolo. Po roku a pol bola svadba. Ja som vedela, ze to nebude musiet akceptovat a rozide sa so mnou. Ale nerozisiel. A ako sa odstahoval, citila som pokoj. Mame obaja 29 a malu dceru.
Ked si ta nechce zobrat, hladaj takeho, ktory bude chciet. Neni o com rozmyslat.
Ja som svojho muza postavila pred hotovu vec- byvali sme spolu urcity cas, mohol si odskusat nase spolubytie-spoluzitie a dala ultimatum nech sa rozhodne, ci chce byt so mnou (= svadba co najskor) alebo ideme od seba a nech si hlada dalej podla svojich zaujmov. A samozrejme som mu hned na prvom rande obzrejmila, ze "priatelovi" urcite neporodim dieta, najprv svadba a potom potomstvo. Rozhodol sa pre nas. Z okolia sa mi potvrdilo, pokial si je muz isty zenou, vezme si ju aj do tyzdna. Ak "caka na nieco prave, orechovejsie", ale sucasna partnerka je tiez dobra, i ked nie prava, tak aj 20 rokov je malo na spoluzitie s nou, aby si ju vzal.
Cize u mna by to bol padny dovod na rozchod.
Ja som ani s jedným so svojich manželov nebývala. Spávať som spávala, ale určite som im neprala a ani nevarila a ani po nich neupratovala. Žena tak simuluje manželstvo ktoré manželstvom nie je, tak sa ani nečudujem že muž nemá potrebu niečo menit.
A ja som zas prudko praktická v tých to veciach , pre mňa je manželstvo právny akt ochrany slabšieho .žiadna nehoriaca láska a zamilované pohľady. A žijem si dobre a nechutne prakticky už v druhom manželstve a keby mi prvý manžel nezomrel , žila by som asi šťastne a nechutne prakticky v prvom manželstve asi dodnes.
ja som tiez stara skola a aj ked nie som prototyp veriaceho cloveka, pre mna bola svadba a potom rodina taka nejaka klasicka postupnost vo vztahu... moj byvaly na mna tlacil s detmi, ze ved to je vacsi zavazok ako svadba a pod. ano, je, ja si to uvedomujem, ale ked ma chcel natiahnut do tohto zavazku, preco mu robila problem svadba a "trapny papier"? ja som toho nazoru (a mozno je to nejaka vykonstruovana romanticka predstava), ze chlap ma v prvom rade musi chciet, musi chciet celemu svetu ukazat, ze ja som jeho zena, mna si vybral, aby som kracala po zvysok zivota po jeho boku... pre mna deti nikdy neboli nejaky vytuzeny zivotny ciel, ale vedela som, ze ked, tak budu s clovekom, s ktorym budem chciet stravit cely zivot a on so mnou. moj teraz uz manzel tiez nebol fanda svadby, ale vedel, ze mne na tom zalezi, lebo som toho nazoru, ze dieta sa ma narodit do manzelstva. netlacila som nanho, vedel aky mam nazor na cele toto. a vsetko prislo, aj zasnuby, aj svadba, aj dieta... ale prislo to spontanne a bez akychkolvek natlakov...
v tomto pripade by som asi navrhla nejaky konstruktivny rozhovor, kam by ste mali smerovat a ako si predstavujete dalsi vyvoj vztahu... este stale ste relativne mladi, mate cas a mozno aj tvoj partner casom prehodnoti svoj postoj, ale mozno aj ty... vsetko ma svoj cas a opodstatnenie v zivote.
@matkahelka chlapi to nemaju pomylene, to len zeny ich naucili, ze da sa to aj takto.
@21oktober Ani ja som manzelovi pred svadbou neprala a nevarila a neupratovala a nerobim to ani teraz. Ked sme boli par dni u neho, tak bolo prirodzene, ze sme si uvarili, ze sme po sebe upratali, ze sme dali prat. Rovnako ako ked sme boli u mna. A tak isto fungujeme v mamzelstve. Nie ja varim, periem a upratujem pre neho, nie on pre mna. Nie on pomaha mne alebo ja jemu. Nasa domacnost, cize je na nas oboch aby bolo cisto, upratane, vyprate, navarene...
Zevraj zena tym simuluje manzelstvo...
Ale ak je pre niekoho manzelstvo o tom, ze dovtedy si kazdy spravuje domacnost sam a ma sex a po svadbe uz vsetky domace prace prebera manzelka + maju sex, tak ok. Sice pre mna uplne mimo, ale ak to ma niekto takto zadefinovane...
Ste úplne inak nastavení a vyzerá to tak, že inak to už ani nebude, on názor asi ťažko zmení, tiež som mala priateľa a hodnoty sa nám rozchádzali. Môžeš hádať ako to dopadlo. Ja proste na iných veciach staviam ako on a nenašli sme spoločnú reč.
Zial, je to dovod na rozchod. Budes tahat este mesiac rok dva... ale budes cim dalej tym viac zdeptana.
@nafka0483 to je super že to takto máš, ja som rada prenechala manžela samého na seba , nech sa o seba stará , nech si perie pre seba, varí pre seba a upratuje pre seba. Aspoň vedel že to nie je len tak že " sato " a " samo". Mal svoju domácnosť a keďže chcel aby bola naša , tak jednoducho si ma zobral. A hej , košele viem dodnes podstatne lepšie vyžehliť ako on , a aj navarím lepšie ako on , zato šrobovák mi nie je blízky . V tomto my dvaja nie sme bezpohlavní, že každý rovným dielom , že ja aj rúbať drevo , kosiť záhradu a vláčiť ťažké obruby na spevnenie kopca a on rovno kojiť. Chcel ma, chcel aby som sa k nemu nasťahovala , tak si ma zobral . Ja viem, veľmi neromantické priam až na dnešnú dobu že fuj , ale čuduj sa svete s prvým som bola za takýchto podmienok 13 rokov , pokiaľ mi môj milovaný manžel nezomrel na rakovinu pankreasu a s druhým milovaným manželom som 15 rokov . A ten ma chcel aj s dvoma deťmi a tam so bola ešte viac neromantická , lebo v hre boli už moje dve deti .
Ani s jedným som nebývala a nežila, všímala som si iné veci , iné náznaky , chovanie v určitých situáciach a tvrdo som kalkulovala , lebo išlo o môj život . Dnes sa mladé ženy nasťahujú s priateľom do spoločného bývania a v snahe ukázať že za niečo stoja , perú , varia, nakupujú len aby sa ukázali v tom najlepšom svetle a mladý hoch si hovie a užíva si to , no čo by menil nie ? A čakajú a čakajú až mnohé obrastú machom a kapitulujú, porodia deti a už to nechajú tak . Uznávam, nie všetci sú takí , ale väčšina je taká , podstatná väčšina mužov.
@21oktober V tom s tebou suhlasim, ze ak zena chlapa "nauci" na to, ze mojko, ty nic nemusis, lebo ja som superman a ja urobim doma vsetko, ty nemusis prstom pohnut, vsetko ti naservirujem az pod nos, tak to je podla mna zly pristup - bez ohladu na to, ci taky pristup je v ramci spolocneho chodenia, alebo v manzelstvo. Mne sa to nezda byt ok v ziadnom pripade.
Dokonca ja si ani neviem predstavit chlapa, co by si toto nechal. Ze by mu to vyhovovalo a doma by prstom nepohol, lebo ved zena vsetko urobi. Mojmu by bolo poriadne trapne, proste prirodzene vyplynulo, ze sa na chode domacnosti podielame obaja. Nehovorim, ze presne na polovicu si delime vsetky cinnosti, ale celkovo to mame vyrovnane. Ja napr. nevysavam, manzel zas nezehli :D
A vobec sa mi nezda neromanticke to, ze tvoj manzel chcel s tebou zit, chcel ay ste zdielali domacnost, tak si ta vzal. Ved to je praveze krasne gesto a rovnako je krasne, ze druhy manzel nebral deti ako prekazku, ved to praveze nie je ziadny vypocitavost, ale prejav velkej lasky 🙂
Argument ze svadba je len papier ma jeden uzasny protiargument: Teda ak je to len papier, nemalo by ti vadit, ak budemem mat ten papier ulozeny v supliku? Je to len o jeden papier navyse. Vseobecne proti svadbe neexistuje ziadny dobry argument.
Napriklad stoji to vela penazi... dobre, tak len zajdeme so svedkami va urad jedno popoludnie.
Je okolo toho vela roboty.... ty nemusis pohnut ani prstom
U som sa raz spalil.... to akoze sobas bol pricinou toho ze tvoj predchadzajuci vztah sa rozpadol? Ak by ste sa nikdy nezobrali, boli by ste stale stastny par???
Nepotrebujem to.... OK, ale ja to potebujem, ty mozes ten fakt kludne prehliadat, presne tak isto ako prehliadas celu kopu zbytocnych vei, ktore su v tvojom zivote.
Pre mna ano... je to dovod na rozchod, ak je pre teba svadba dolezita. Bola som v podobnej situacii... nakoniec zmenil nazor lebo pochopil, ze nebudem v tomto vztahu stastna a nechcel byt s nestastnou babou. Teraz je na svoju obrucku velmi hrdy a nosi ju kazdy den... ked ju pred par rokmi stratil, isiel si kupit novu.
@andreatytler Presne aj ja hovorim - ked je to len papier, tak preco sa tak velm branis ten papier mat? 🙂
@nafka0483 ono to celkom nebude o tom papieri....ale o tom ze chalanko si nechava zadne vratka...mozno autorku lubi, ale nie natolko aby s nou chcel zostat v manzelstve cely zivot...videla som aj hrdinu co sa dusoval ako sa on zenit nikdy nebude a akonahle vymenil frajerku tak do roka a pol bol zenaty....co dodat
@nafka0483 tak, tak, tie dovody su vzdy smiesne chabe.... aj ja si myslim ze skutocny dovod, su povacsinou tie zadne vratka. Alebo panicky strach zo zavazkov, co bol pripad mojho muza.
@weronca22 samozrejme, že môže... ale šanca, že sa babo “podarí” s priateľom a on ujde je väčšia ako to, že sa podarí s manželom a ten zdupka...
Manželstvo je pre mna istota, že ten človek tu chce byt so mnou aj v dobrom aj v zlom... pri priateľovi tuto istotu nemam, tam sa musím 100% spoľahnúť iba ba seba. V manželstve sme na všetko dvaja.
Nechcem svadbu, nechcem zodpovednosť a chcem mať zadné vrátka.
Aspoň ja to tak vnímam.

Koľko máte obaja rokov? Pracujete, či ešte študujete? Bývate v podnájme?