icon

Priateľ zahrňuje 17-ročnú dcéru drahými darčekmi: Čo robiť?

18. júl 2024

Mám 17r dcéru, ktorá má prvú vážnu známosť. Je o 11rokov starší. Povolaním ITčkar. Ten vekový rozdiel by som oželelila, ale on jej dáva darčeky hmotného aj nehmotného charakteru, aké si nemôžem dovoliť. Drobnosti nebudem menovať ale iba pred pár dňami som sa.dozvedela že chodia spolu denne na obed, namiesto toho aby sa stravovala v školskej jedálni, k meninám dostala 4dňový poznávací zájazd s pobytom v 4****hoteli. Dostala aj rôznu elektroniku. Narodeniny mala predvčerom, oslavujeme v sob. Drobnosti čo som jej kúpila sú nič oproti tomu čo jej donesie priateľ, ktorý sa dnes vracia z 3t poznávacieho zájazdu z Ázie. Mám pocit že som zlyhala. Možno nám viete poradiť.

h2
18. júl 2024

A v čom chceš poradiť? Zlyhala v čom? Že nevieš dcére zabezpečiť to, čo jej priateľ? Na tom je niečo zlé?

nominativ
18. júl 2024

Ja sa osobne čudujem, aké ste všetky ok a v pohode. Za mňa osobne nie je ok sa v 17tich nechať vydržiavať v podstate tridsiatnikom a ako matku by ma to tiež hnevalo. Je možné, že to dievča to už berie a bude brať ako štandard, že tak funguje vzťah. Je možné, že akýkoľvek nadštandard si bude aj v budúcnosti obstarávať vzhľadom a ženskými partiami.

Ale, čo už, treba veriť, že ostane nohami na zemi a dokáže byť v budúcnosti schopná a samostatná.

maja22
18. júl 2024

Rozumiem, ze ta to trapi. Tu pomozu len uprimne rozhovory. Nie formou vycitiek, ale vizii do buducnosti. A pozyvat co najviac toho jej priatela k vam, zoznamovat sa, rozpravat na rozne temy, spoznavat sa.... Dcera je teraz stastna, citi sa vynimocna, milovana a este k tomu ma konecne peniaze a to, po com tuzi. Ine nevidi. Preto su tie rozhovory potrebne.

autor
18. júl 2024

@vroni si úplne vedľa, nemať peniaze na All inclusive dovolenka letecky pre 5člennú rodinu do exotiky a jazdiť autom,mať vodičák sú 2veľmi rozdielne veci

zelenina1
18. júl 2024

jedina zvlastna vec je - ze 28 rocneho chlapa pritahuje 17tka 🙂

autor
18. júl 2024

@nominativ ďakujem

matullienka
18. júl 2024

Ja ti autorka rozumiem.17 ročná má čo ukončený 2-3 ročník strednej školy? Tiež by sa mi to ako matke nepáčilo. Stále nie je dospelá aj keď sa tak javí a stále ste za ňu ako rodičia zodpovední. Ale iné ako úprimne rozhovory asi nepomôžu. Držím ti palce

personality
18. júl 2024

Zrejme bol doteraz panic alebo dlho sam a bojí sa, že by mu ju prebral nejaký rovesník, tak chce mať vysoko nastavenú latku.

autor
18. júl 2024

@matullienka 2roč, tie rozhovory boli, ale je to beh na dlhé trate

nelca84
18. júl 2024

Ja by som ty 50-60 e za obedy vobec neriesila, sama si napisala, ze bol 3 tyzdne prec. To ked ju nevezme priatel na obed, tak bude o hlade? Ak ak ju vezme, tak to ber tak, ze je najedena v cene skolskeho obeda.

thirstymonk
18. júl 2024

@babulkomale pod akym? Pod takym ze nie je plnoleta a bez suhlasu matky si nemoze prakticky ani usrat.

mimka1402
18. júl 2024

@zelenina1 Skôr by bolo divne keby ho nepritahovala mladá baba, skoro každy chlap by chcel mať pri sebe mladú ak by mu prišla inteligentná a pekná zároveň a nebol by súdený za to, že si začal s mladou, vždy to tak bolo a aj bude.😀
Horšie je, že na internete je pár kde ma chlap pred 60kou a dievča malo 17 keď sa spoznali, má 18 a už sa zaň vydala.😀 to je pre mňa už naozaj veľký problém a rozdiel.

kanama
18. júl 2024

@mimka1402 Je to naozaj divné, ved 17ročná je ešte dieťa.

michaelam2
18. júl 2024

@nelca84 ale autorka pise ze obedy ma v skole zaplatene. Cize peniaze vyhodene von oknom

mimka1402
18. júl 2024

@kanama Neviem, ja v 17 som bola celkom vyspelá aj spätne keď na to pozerám, nevedela som chodiť vo vzťahu a ako to má vyzerať, ale dieťaťom by som sa nenazvala, ale ja som rýchlo musela dospieť teda ja som si nikdy s rovesníkmi nerozumela... Tak či tak by som komunikovala aj s ním a mala debatu možno aj bez dcéry. Ak je chalan solidny tak by mohol ju viesť k lepšiemu životu a byť jej naopak oporou.

autor
18. júl 2024

Chlapík keď sa dakam potrebuje dostať zavolá automaticky taxík, nechápem prečo by dcéra nemala mať vodičák. Dcéra sa pred tým zaujímala o auto a šoférovanie, vie napr vymeniť žiarovku. Ešte mi tu napíšte všetky že tiež nemáte, a denne sa vozíte taxíkom.

nelca84
18. júl 2024

@michaelam2 nie su vyhodene, co ked na obed nepojdu? A ked pojdu, no tak jej mama prispela na ten obed v restike necele 2e (cena skoskeho obeda). V obidvoch pripadoch je dieta najedene 🤷‍♀️

mimka1402
18. júl 2024

No naozaj denne sa vozim boltom a nemám vodicak.😀 V Bratislave to pre mňa nie je problém.😀 Nemám nervy na mhd.😀

la_dolce_vita
18. júl 2024

Autorka, ja ta chapem, ved je to este neplnolete dievca. To, ze jej zavidis, je absurdne..! Tu je naozaj riziko, ze sa dcera zmeni na povrchnu zenu, ktora toto bude povazovat za standard vo vztahu. Hovori sa, ze peniaze kazia charakter, ona je este nezrela a na dobre sa rychlo zvyka. Aj doba je viac materialisticka. Ale ty nenarobis nic, do 18 este mozete zakazat, potom uz nie. Ani dohovor nepomoze, ale treba skusat a vysvetlovat, hoci to bude tazke, mne mudrovania rodicov v puberte isli na nervy 🙂

kanama
18. júl 2024

@mimka1402 No nikto normálny v 30 nebude chodiť s neplnoletou, je jedno ako veľmi je vyspelá.

lauriik
18. júl 2024

@zelenina1 co je na tom divne? Ja som si mojho muza nasla ked som mala 19, on mal 28. Sme spolu uz skoro 12 rokov 🤷🏼‍♀️

maminkadeticiek
18. júl 2024

Ale ved nech si to uzije,no a co.Je mlada,co jej chces zakazovat?Ty ju len smeruj,nech neopomina skolu.Sotva im to vydrzi,potom sa bude musiet zacat o seba starat sama.Co ty vies akonto medzi sebou maju.Ozaj je to len priatel?Nema dcera ine "hobby" za ktore by si zasluzila takuto odmenu?
V tomto veku som mala priatelov,ktori boli odo mna starsi o vyse 10 rokov.Proste som sa zalubila.Nezahrnali ma teda vobec darcekmi,ale rada na to spominam.Clovek si musi niektore veci skratka prezit.Mama mi do toho nikdy nijako nezasahovala,doverovala mi, ze som rozumna.Nakoniec som sa vydala za rovesnika.

autor
18. júl 2024

@mimka1402 nežijeme v BA , ale v malom ešte kde nemáme ani mdh a chlap býva stále doma v rodičovskom dome

nelca84
18. júl 2024

@kanama tie co pisete, ze 17-rocna je este dieta, asi nemate deti v podobnom veku. Dnesni pubertaci uz ani zdaleka nie su deti ako kedysi. Casto su samostatnejsi a scestovanejsi nez ich rodicia. Vidim to aj na synovi. On uz v 15- tich mal obehane vlakom cele slovensko, co sa mne v 15-tich ani nesnivalo. Teraz v juni si vybavoval prestup na gymnazium, vsetko si sam vytelefonoval aj zariadil... Dnesne deti su v tomto veku uplme inde ako sme boli my. Teda, ak im to rodicia dovolia, lebo casto tu citam ako maju takmer dospele deti byt o 20.00 doma a pod.

tanyan
18. júl 2024

Chlap si to môže dovoliť, pretože vyštudoval a má dobrú prácu. Ak mu chce byť dcéra v budúcnosti rovnocennou partnerkou a nie iba okrasným príveskom na dobu určitú, tak musí aj ona na sebe pracovať (aktuálne hlavne vzdelanie), aby o ňu nestratil záujem a nevymenil za niečo fyzicky alebo psychicky zaujímavejšie.
Netreba jej brániť v žití, ale priority musia byť jasné. A chlap by ju mal aktuálne tiež podporovať vo vzdelávaní, nielen v poznávaní sveta.

lauriik
18. júl 2024

Tu je zjavne, ze dcera zila cely zivot v nedostatku a teraz si uziva to, co doteraz nemala. Ja by som ju nechala nech si vyskusa aj ake je to mat peniaze, jest dobre jedlo v drahej restauracii, navstivit cudzie krajiny, dostat nieco pekne a nove 🤷🏼‍♀️ Neviem nic zle na tom, ze si ju partner vydrziava. Su to jeho peniaze a on jej moze kupovat co chce.

vanilkovazmrzka
18. júl 2024

Ty si jej matka, dala si jej zivot a /dufam/ lasku a opateru, nepotrebujes jej davat drahe dary a uz vobec tromfovat tym jej frajera. Chlapec je asi za vodou a moze si to dovolit, tak nechaj dceru nech si to uziva a ty sa prestan porovnavat v situacii, kde su de neporovnatelne osoby.

dskjhfdlkdjhl
18. júl 2024

Autorka-nemyslim si, ze si v niecom zlyhala. Dievca je mozno zalubene, mozno ocarene tym, ze zrazu ma na co si prstom ukaze. Mam 22 rocnu dceru, ked mala 17, tak sama odletela na Novy Zeland na stud. pobyt-takze, hoci som sa o nu bala, pustili sme ju. Ale v tom veku by som tiez nebola nadsena, keby isla na dovolenku s priatelom. Samozrejme, poucit o antikoncepcii je treba, ale ci to bude stacit, je otazne a teda sa s nou bude treba vazne porozpravat (a nie raz, toto je na dlho) a bavit sa s nou o tom, ze v prvom rade by mala mysliet na to, ze jej (aj napriek priatelovi) bude treba vzdelanie a teda by sa v skole nemala flakat a uz vobec by nebolo rozumne otehotniet. Ale ci tie debaty budu mat nejaky efekt, to Ti nik nezaruci. Zakazy a hadky vsak nie su cesta.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
1ryba
Odpoveď bola odstránená