Priateľ zistil, že som na Pokeci: Čo to znamená?
Mám priateľa 5 mesiacov. Je to super chlap a veľmi mi na ňom záleži. Je mi s ním dobre, ale zaľúbená nie som. Išla som do vzťahu prvý krát v živote s ním tak, že sa možno zaľúbim časom, ale zatiaľ sa nepodarilo. Som zaľúbená do jedného chlapa z minulosti, ktorého poznám cez pokec z čias keď som bola single. Je to len zaľúbenie, nič viac. Viem že je to človek nevhodný na partnerstvo, ale aj tak s ním neviem prerušiť úplne kontakt a z času na čas nakuknem na pokec. Minule to v mojom mobile zahliadol môj priateľ. Čakala som, že to bude riešiť, že mu to vysvetlím a naozaj to bude dôvod na to, aby som na pokec už prestala chodiť. Ale on to nerieši. Je mu to akoby jedno a vôbec sa tvári, akoby to vtedy v mobile nevidel. Nechápem jeho postoj. To akože mu je to jedno? Alebo čo to znamena? Záleží mi na ňom, a preto som už naozaj prestala na ten pokec chodiť. Ale on o tom nevie a môže si myslieť, že to robím stále a aj tak je so mnou. To ma tak veľmi ľúbi? Ja by som sa chcela tiež zaľúbiť do neho, ale proste mi to nejde. Mám ho len rada za to aký je úžasný, všetko nám klape a je nám spolu dobre, ale nechápem že už mi nemôže asi dôverovať a aj tak je so mnou ďalej. Už ma napadlo, že čaká on kedy sa s ním ja rozidem pre niečo, ale ja si ho vážim a nechcem o neho prisť.
40+? Prepáč, ale znieš ako násťročná 🤦♀️
@valeria_h 🤣
40+???? Preboha to fakt? 🤦🏼♀️ to mam aj ja a chvalabohu ze som nikdy nemusela riešiť takéto primitivnosti. A môžeš si tvrdiť co chceš, keď vo vzťahu nie je láska, nie je v ňom ani úcta ani úplne naplnenie. Dám ruku do ohňa ze ten tvoj, keď sa raz do nejakej skutočne zaľúbi a ona mu city opatuje utečie od teba a ani sa neobzrie
Hlavne si autorka neuvedomujes, ze v tvojom pripade ta laska zjavne nepride, ale ked sa zalubis a je tam laska, z lasky moze prist aj respekt a ucta.
Vy ste spolu len preto, ze sa bojite, ze nic lepsie vo vasom veku nepride. Ked pride, bude koniec tomuto dohodnutemu partnerstvu a mala by si sa na to pripravit. Ved tu vidime, ako tebou zamavala len ta moznost, ze jemu je to jedno 😉
@maranta_leuconeura nie je to strach ale v podstate máš pravdu. Jasné, že láska by bola lepšia, ale nie každý má to šťastie. Veľa ľudí si to nahovára a nevie si to ani pred sebou priznať, že nemá vzťah založený na obojstrannej láske a prežije tak celý život. No my si to aspoň nenahovarame ale môžme prežiť tiež pekný život. Ak obom bude záležať na tom druhom a na vzťahu. Koľko ľudí aj keď akože z lásky zotrváva v nefunkčných vzťahoch. Áno. Všetko má svoje úskalia, aj to že so mnou zamáva jeho správanie je jedným z nich. To sa ale deje aj vo vzťahoch kde je láska. S tým sa proste počíta v každom vzťahu, že nie sú len pekné situácie ale aj tažšie.
A úprimne. V poslednom čase sa mi zdá, že je viac dôležité ako láska zrelosť oboch na partnerský život. Lebo v mene lásky vedia ľudia páchať kadečo. A bohužiaľ nie sú to len dobré veci. Nie každý ,keď má šťastie na lásku v živote, je dosť zrelý na vzťah a nie každý zrely človek má šťastie na lásku vo svojom živote.
Z tohto co píšeš kričí iba jedno jediné, bojíš sa byť sama. Je to tvoje rozhodnutie, tvoj život. Ja by som vo vzťahu bez lásky nikdy nebola, pretože taky vzťah skonci skôr či neskôr. A nahovárať si to co si nahováras ty tak to nie. Očividne si prežila niečo zlé, pretože takto ako ty uvažuje iba citovo vyprahnuty človek. Je to čisto pragmatické myslenie a to mi naozaj evokuje dohodnute vzťahy, kedy ľudia nemali na vyber. Ale tvoja voľba, keď si ty spokojná tak je všetko ako ma byt
kokos tieto zenske blbosti kazdy den, … ved ho ani nechces … ale keby mu to vadilo, bolo by zle ked mu to nevadi je to este horsie 🤦🏼♀️🤦🏼♀️🤦🏼♀️🤦🏼♀️🤦🏼♀️ co chces vlastne? aha byvaleho ktory nie je na vztah 😭
neviem co tu sklonujes zrelost … myslela som ze mas 15 nie 40+ … zjavne ani vek niekomu nepomoze “ dozriet” na partnerstvo..
Sama vidis, ako takato zrelost, ktoru ty opisujes, vyzera bez lasky v praxi ... taha ta to na pokec za clovekom, ktory nie je vhodny na vztah, tvoj priatel to zaregistruje a ani to s ním nehne. Hlavne, ze ste obaja zrelí, az prezrelí ...
Nevies v sebe najst dostatok dospelackej zodpovednosti aby si sa vzdala neperspektivneho online vztahu. V partnerovi hladas tatka ktory ta usmerni a on ti to nedava. Prosim dospej a potom chod do vazneho vztahu.
Lenže takýto postoj môžeš mať po 15 tich rokoch vo vsťahu že úcta atď. Ale do tých 15 tích, musíš byť šialeno zamilovaná, zažiť si s partnerom krásne veci. Nie, preskočiť túto fázu lebo ťa za pár mesiacov nebude baviť, príde ten s iskrou a ty zbytočne, stratíš čas, dotyčnému stratíš čas a zbytočne všetko toto divadlo na lásku.
@hendikep nikdy som nenapísala, že chcem niekoho iného. Treba čítať s porozumením a nie vyčítať človeku jeho vek a postoje. Celkom by ma zaujímalo aký človek má potrebu komentovať takto bez zjavného významu. To bol len koment, príspevok určite nie. A ešte úplne od veci.
Niektorí ľudia sú vo vzťahu, hoci nemiluju, ale milujú ten pocit, že niekto miluje ich. Veď to je také fajn, užívať si benefity lásky toho druhého. To je aj tvoj prípad. Len teraz si zistila, že ťa možno až tak nemiluje. To človeka naštve a zneisti, že? Neviem, či si uvedomujes svoje sebectvo a pokrytectvo. Ak ťa ozaj miluje a ty jeho nie, berieš mu to najcennejšie. Jeho čas. Ten, čo by mohol stráviť s niekým v rovnocenným vzťahu. Pre toho, čo miluje, je ťažké toho druhého opustiť, hoci vie, že jeho city nie sú až tak opätované. Stále ma sebe nádej, že ten druhý ho začne milovať. Ale ty riešiš len seba.Ja, ja,ja.....ja chcem, ja potrebujem, mne to takto vyhovuje. Ty by si mala urobiť to gesto a ukončiť to. Pre dobro vás oboch.
@grof_monte_christo no tak máme ešte na čom pracovať, priznávam. Ale na pokec má skôr ťahá sa odpútať. Dusí ma to a chcela by som byť voľna. Kto také nezažil, tak nečakám, že pochopí. Ale áno. Zrelé to nie je. Ale ani postoj, že vo vzťahu musí byť láska aspoň xy rokov a potom už nemusí a aj tak ten vzťah vydrží. Alebo tá o romantických motýlikoch. Však jeden dospelý človek už toľko vie, že sa dá existovať aj bez prvotnej zaľúbenosti. A možno je to zdravšie. Netvrdím, že vzťah láska nespevnuje ani trocha. Ale určite nestačí na pekný vzťah.
@hugger žiaden online vzťah nemám. Chcem sa odpútať. A tatka nehľadám. Neviem z čoho si také usúdil.
@sono2 toto je tak naivná predstava vzťahov, že predpokladám, že si ešte mladučká. Prajem Ti, aby Ti tento názor vydržal celý život.
@bodka70 je to dospelý chlap, zistil ten môj pokec a keby chcel, tak to ukonči a chráni si svoj čas a svoje šťastie. Nie som naštvatá a zneistená som bola aj pred tým, lebo máme už nejakú vzťahovú minulosť a človek len zbožne dúfa v happy end, ale už akosi podvedome pripúšťa aj to, že ten druhý to proste skôr či neskôr zabalí. Žijeme vzťahovo ťažkú dobu.
@autorka Bez prvotnej zaľúbenosti sa vzťah budovať nedá. Nemylme si to s priatelstvom, ktoré prerastie do lásky. V momente, kedy sa dajú dokopy a začínajú spolu intímne žiť, sa ľúbia a budujú si partnerský vzťah. Ty s partnerom už intímne žiješ a stále ho neľúbiš. Lebo, ako píšeš, si platonicky citovo zaangažovana inde a tento nový partner to neprebil. Teba tento vzťah dusí a jediné, čo potrebuješ, sú kopačky.
To, že je dospelý chlap, je jedna vec. To, že človek - ak miluje, sa v tomto stave len ťažko rozhodne opustiť milovanú osobu, lebo proste túži byť s ňou, zažívať s ňou niečo, i za cenu toho, že nedostáva tú lásku späť. Alibisticky to hadzes na neho. Veď keby chcel, tak to ukončí, asi mu to tiež vyhovuje. No bohužiaľ nevyhovuje, len k tomu sa možno odhodlá až po dlhšom čase. Keď konečne pochopí, že tvojej lásky sa nedočká a že to celé proste nemá zmysel. A presne ten čas, ktorý zbytočne trávi s tebou, o ten ho ukracujes.
@grof_monte_christo máš v tom guláš. Romantické predstavy vzťahov. Tak to v živote nefunguje. Presne ako si napísala. Môže existovať vzťah bez prvotnej zalúbenosti. Aj si to pekne uviedla, že aj z priateľstva takéto vzťahy vznikajú. A človek sa môze zaľúbiť aj časom. Sex je len o chémii. Nič nemá spoločné s romantikou. To je len naivná predstava väčšinou žien. Väčšina chlapov žije vo vzťahoch bez citovej zaangažovanosti. Ich cit končí a začína sexom.
@grof_monte_christo a aj u žien nájdeš vzťahy väčšinou o závislosť na mužovi. Volajú to láska aj samé pred sebou.
Moje vnímanie lásky a intimity je pre mňa v poriadku, nepotrebujem školenie 🙂.
Nie ja, ale ty máš problém. Si v nefunkčnom vzťahu a potrebuješ si to pre seba nejako vysvetliť.
Áno, verím tomu, že môžu byť vzťahy takzvane z rozumu, ak to obom vyhovuje, ich vec. Ale nie sú tak časté, ako máš predstavu. Napokon obaja ste toho dôkazom. Aj ty si citovo angazovana, len k niekomu inému. Aj on je - k tebe. Nespravas sa proste čestne. Darmo to budeš obkecavat a obviňovať iných z naivity či romantizmu.
@grof_monte_christo čo je podľa teba funkčný vzťah?
@bodka70 vďaka pokecu vie už úplnú pravdu. Inak som mu nič nečestné nerobila. Vedel, že ho neľúbim a vie aj to ako mi na ňom záleží. Nevie, že ľúbim iného. Ale koľko ľudí ľúbi inde a ostávajú vo vzťahoch. Klazdy má svoje dôvody na vzťah. A nie vždy je to láska čo rozhoduje.
Vo funkčnom vzťahu hlavne nie je miesto pre tretiu osobu s cieľom odpútať sa a cítiť sa opäť voľná. To môžem byť rovno single a nemusím mať zle svedomie, že som pokrytecká.

@jaskolka sme rovesníci 40+ a obaja máme čo to za sebou, preto si možno vážime čo sme obaja v tom druhom našli. Lebo ani v takomto veku nie je zrelý partner samozrejmosťou a už vôbec nie nezadaný. A ja si viem predstaviť, že by to bol vzťah na doživotie a nie na xy rokov. Len som si to pokašlala tým pokecom a to si plne uvedomujem. Na druhej strane sme vďaka tomu zistili, že máme problém a strach komunikovať. Aby sme toho druhého nestratili.