icon

Priateľova ex volá nášho syna "krpec"

5. apr 2025

Priateľova ex volá nášho 6 ročného syna "krpec". Priateľ, keď ide po ich spoločnú dcéru, stále, že dohovor krpcovi, krpca uprednostňuješ, krpcovi kupuješ. Áno nášho syna spomína len v "dobrom". "krpec" "krpaty"
V podstate to mam v paži, ale tak pozná jeho meno tak nechápem prečo ho nevie použiť. Priateľ na to nepovie nič. Ich dcérku ja nevolám "krpaňa" ale menom. Stále si vravím, že jej to poviem nech s tým prestane, ale zas začínať s ňou debatu.

jesenzima
5. apr 2025

Ja tak oslovujem niekedy aj vlastné deti 😀 alebo aj cudzie deti v škôlke, snáď ma za to žiadna matka neohovorí ..

natalka13
5. apr 2025

Nas mal 18 ked sme mu este casto hovorili maly malemu a starsi brat krpec😄

gaborka28
5. apr 2025

Chápem, že sa ti to nepáči, ale skôr ma zaujíma, čo na to tvoj syn - od toho by som sa asi odrazila. Mojim synom sa tiež nepáčili niektoré pomenovania a tak som sa ich snažila učiť to, aby sa nebáli povedať: ja sa volám… a nie…. . Ver mi, že to malo najlepší efekt, pretože niektorí dospelí to pochopili a našiel sa jeden, čo si z toho začal robiť srandu, ale do toho som vstúpila už ja.

Ak to ale tvojmu synovi nevadí, asi by som do toho nevŕtala.

autor
5. apr 2025

@lindous niekedy aj nášho syna, keď idú spolu po malú. Aj jej povedal, že on nieje krpec ale povedal svoje meno. Ona sa len zasmiala a povedala, že pre mňa si krpec. To mi vravel priateľ. Priateľ to len zahovoril, ale malý si to zapamätal. Nevadí musí si na to zvyknúť pochybujem, že priateľova ex sa v tomto zmení

petronelag
5. apr 2025

Nemusela by ho tak volať, ale to musí riešiť muž. To ukazuje aj jej nízku úroveň.

jazula
5. apr 2025

Ja svoju dcérku označujem bežne výrazom “krpatá”….pravda nie pred ňou, už má skoro 4r a urazila by sa 😅. Podľa mňa si precitlivelá na ex.

Budú významnejšie veci, ktoré priateľ bude potrebovať riešiť s mamou ich dcérky… A určite má vášho synčeka tiež rád, ak by mu vyslovene škaredo hovorila tak ju nenechá. Len prioritizuje “bitky” a táto je zbytočná…

autor
5. apr 2025

@jazula no jasne ako inak 🙂 Ja žijem s mojim priateľom už skoro 10 rokov poznám vzťahy, pomery všetkých zúčastnených a môžeš mi veriť, že na ex citlivá nie som. Poznám ju aj jej povahu. Práve kvôli ich spoločnej dcérke som veľakrát ostala ticho, ALE pokiaľ to vadí nášmu synčekovi, že mu "tatova teta" ako ju volá...myslim si, že aj ona by mala mať pochopenie, keďže je tiež mama a ona by stým v pohode nebola.

koniarova
5. apr 2025

Ja akosi nerozumiem. Načo priateľ vodí vášho syna k ex?

ivik4
5. apr 2025

Boze tak jej povedz : nevolaj moje dieta krpec, tam si mozes svoje dieta volat krpata . A hotovo

dkethe
5. apr 2025

Je to nepekne. Stoj si za svojim nazorom a svojim dietatom.
Nech si ona predstavi, ze ty jej dceru kazdy druhy vikend neoslovis inak, nez krpana. Alebo ju oslovis "hej ty pod jest"

taktotedanie
5. apr 2025

Staraj sa o seba o dieta a o vztah nech neposle do prdele aj teba s dietatom aby si zachvilu aj ty nebola ex

autor
5. apr 2025

@koniarova lebo majú pekný vzťah a keď priateľ išiel po malú chcel ísť aj synček. Avšak od toho incidentu keď ide po malú vytratí sa bez povšimnutia

mogaa
5. apr 2025

žiaľ s tým ty neurobíš nič....jeho priateľka sa tak rozpráva s ním, neoslovuje tvoje dieťa tak priamo.....takže ak je to len krpec, nerieš....

jazula
5. apr 2025

Tak prepáč, ale z tých pár riadkov to tak vyznieva 🙂. Keď tak dobre poznáš pomery, tak aj presne vieš, z čoho pramení jej zášť voči exovej novej rodine. Ty najlepšie vieš, či obom deťom dopraje rovnako. Lebo podľa toho čo píšeš jej ide o to a inak jej tvoj syn žiaľ môže byť jedno 🤷‍♀️. Načo vôbec ide tvoj synček k “tatovej tete”, ktorá už vlastne nie je “tatova teta” ale “sestričkina mama”…

autor
5. apr 2025

@taktotedanie 🙂 Vieš o čom je dobrý vzťah? O vzájomnej dôvere, kompromisoch a láske. My sa mame radi a to všetci štyria. Preto viem, že e ma "do prdele" nepošle

autor
5. apr 2025

@jazula áno, máš pravdu. Možno to je jedna z vecí, ktorú musím akceptovať.

romiada
5. apr 2025

Ak nevola tak maleho keď je s nim v priamom kontakte (co predpokladam že nie je), tak by som na ňu zvysoka kašlala. To oslovenie hovorí o jej postoji k nemu. Asi je urazená niekde vnútri ,ak je ich dcéra aj v Tvojej prítomnosti tak to takto ventiluje. Či nie? nemávate ju doma?

autor
5. apr 2025

@romiada písala som, že prietelova ex takto oslovila aj nášho synčeka, keď išli po malú. Jasne, že ju mávame doma. Každý nepárny víkend a dva dni počas pracovného týždňa.

slovakboy
5. apr 2025

Úplne ťa chápem. Nie je to možno žiadna otvorená urážka, ale takéto poznámky dokážu človeku liezť na nervy, zvlášť keď ide o tvoje dieťa. A hlavne keď je to opakované, tak to môže pôsobiť znevažujúco. Tvoj syn má meno a zaslúži si, aby ho ľudia používali – aj ex tvojho priateľa. Povedz jej to raz, pokojne, ale jasne – bez konfrontačného tónu:

„Vieš, mne to možno príde malicherné, ale keď voláš môjho syna krpec, nepôsobí to na mňa dobre. Má meno, a budem rada, keď ho budeš používať. Ja tiež volám tvoju dcéru menom.“

Nehovor to ako výčitku, skôr ako fakt. Ak má trochu taktu, pochopí.Ak ti to naozaj neubližuje, môžeš to ignorovať. Ale ak to pôjde ďalej alebo to začne vnímať tvoj syn (a mohlo by), tak je určite dobré zasiahnuť. Deti vnímajú tón, významy, zafarbenie. Môže to v ňom časom vyvolať pocit, že je niečo „menejcenný“.„Prosím ťa, mohola by si prestať volať môjho syna krpec? Má meno a nie je mi príjemné, keď ho takto nazývaš. Ja tvoju dcéru tiež volám menom.“ „Počúvam, že často hovoríš krpec, ale náš syn má aj meno – pokojne ho použi. Ja tvoju dcéru krpaňou nevolám, aj keď by som vedela byť kreatívna.“ „Hej, vieš, že sa nevolá krpec, že? Má meno, a vie ho aj povedať – môže ti ho aj zopakovať, ak treba.“

aniele
5. apr 2025

Vadí ti to asi preto, prečo by to aj mne vadilo. Mne osobne sa to zdá také neláskavé. Asi to závisí od zvyklostí v rodine, používaní expresívnych výrazov a pod.
V Slovníku súčasného slovenského jazyka (https://slovnik.juls.savba.sk/?w=Krpec&s=exact&...) je to naozaj takto:
krpec2 krpca pl. N krpci m. expr. 1. ▶ zakrpatený, vzrastom malý človek; syn. krpáň1: bol som k. medzi gymnazistami; Klement ma zase chcel udrieť, ale jedného starého krpca sa nebojím.
Takže naozaj nie pozitívne.

biba_18
5. apr 2025

@aniele ale keď je dieťa a nie dospelý človek malého vzrastu, tak je proste iba chlapec bez expresívneho významu…

viestta
5. apr 2025

@aniele zavisi od kontextu, pretoze u mna je krpec z tych laskavych pomenovani a osloveni, ktore pouzivam na svoje dieta

maryetta
5. apr 2025

Ak to vadi tebe povedz to ty. Zjavne to nikomu inemu nevadi... mozno to berie s tym ze ste s tym ok. Ze vam to nevadi.

feuille
5. apr 2025

A priateľovi to nevadí? Zevraj “sa s ňou nechce baviť viac ako treba” 🤭 podľa mňa sa jej boji

aurora33
5. apr 2025

Ja tak volám niekedy svoje deti a to ich ľúbim najviac na svete 😃

autor
5. apr 2025

@maryetta nechcela som rozvinúť niekoľko stranovu debatu. Mne sa to pomenovanie nepáči ja takto deti nevolám či svoje, alebo cudzie. Čo mi ale dosť vadí, že takto isvlovila priamo 6 ročne dieťa, ktoré jej vyjadrilo svoj nesúhlas s týmto oslovením, povedal jej svoje meno (ktoré ona pozná) no napriek tomu ho naďalej s úsmevom na tvári oslovila krpcom

romiada
5. apr 2025

@autorka prepáč prehliadla som. Tak potom Ťa uplne chapem.

siska53
5. apr 2025

Tak podla toho, akym tonom aj to vravi, ja o mojich vlastnych hovorim ako o deckach ci krpatucky, krpatucka a nemyslim to zle, lebo ich lubim. A hovorim im tak, aj ked uz su pubertaci a prerastli ma 😅.

autor
5. apr 2025

@feuille vadí mu to. Koľkokrát s ňou riešil veci slušne NIKDY to nedopadlo dobre. Toľko k tomu či sa jej bojí? No ani nie boji, ale keďže dvakrát na neho zavolala políciu ( dôvodom bolo, ze sme jej nechceli dať toľko peňazí ako chcela a ona na oplátku nám nechcela dat malú) a keďže môj priateľ nechcel odísť kým mu nedá malú, zavolala políciu. Takže možno ma skôr rešpekt

autor
5. apr 2025

Ak by to vravela láskavým tónom a hlavne nie stále v negatívnom kontexte tak aj tak by mi to zrejmá vadilo ale asi by som to brala, že synčeka tak volá. Lenže od nej toto oslovenie má celkom iný význam