icon

Problémy s darčekmi pre priateľovu rodinu na Vianoce

9. dec 2025

Ahojte, mám priateľa, ktorý býva doma s mamou. Naše Vianoce vyzerajú posledné dva roky tak, že prídem domov na štedrý večer k nim. Čo je ale zvláštne je to, že on mi vždy dáva darček tak, aby to mama nevidela. Aby nevidela, čo mi kúpil nejakú "drahú" vec. On mi pod stromček dá nejakú drobnosť, pred mamou a potom mi dá drahší darček na druhý deň alebo deň predtým. Aj teraz mi hovorí, že darček mi dá už predtým, ale tam budem mať iba maličkosť. Ja im tiež nemôžem kúpiť nič väčšie, už je zloba v dome. Včera som kúpila jeho mame darčekovú kazetu za 10 eur a mám pre ňu ešte maličkosť. A už som počúvala, že na čo im to kupujem, nemám im nič dávať, lebo oni sa v rodine dohodli, že si darčeky dávať nebudú žiadne. Tak ak sa oni v rodine dohodli, je to ok, ale veď prečo im nemôžem dať darček ja? Nehovorím o daroch nad 50 nad 100 eur? Sú to veci do 30 eur. Priateľovi mám pár vecí, v celkovej hodnote okolo 100 eur. To už budem počúvať počas štedrého večera sťažnosti, že prečo, na čo...

Strana
z3
huxy
9. dec 2025
@13uzivatelka11

@huxy veď píše že je to tak len posledné dva roky, keď ochorela jeho mama, že predtým spolu žili.

@13uzivatelka11 a ja zas píšem, že mne osobne to ako vzťah už nepríde. Vzťah ma napredovať, treba sa oň starať. Mne osobne by to nevyhovovalo, 2 roky sa len stretavať, po toľkých rokoch. A kto vie, ako dlho to ešte potrvá. Ale tak, každému vyhovuje niečo iné.

mirkam3
9. dec 2025
@anonym_autor

@deti95060810 oni mi to nepovedali. Nemam informaciu, ze im nemam davat darceky.

@anonym_autor Toto mi príde ako úplne zbytočná výhovorka. Vieš tú informáciu od frajera, to predsa úplne stačí. Teoreticky si predstav, že by ťa u nich na Vianoce nechceli. Povedal by ti to iba tvoj frajer oni do očí však nie. Prišla by si aj tak, vo veľkej parádne a vysmiata? Pochybujem…

anonym_9e376d
9. dec 2025

* jeho mame kupujem darčeky už 15 rokov. Z lásky. *

Tak z lásky ju môžeš obdarovať a prekvapiť kedykoľvek, nemusíš darovať v "povinný" čas ani okázalo pred celou rodinou aby videli čo si darovala.

Jednoducho odlož darček a daj jej ho neskôr, keď budete len vy 2 o to viac bude rada ak to bude spontánne z lásky a prekvapenie.

autor
9. dec 2025
@mirkam3

@anonym_autor Nestotožňujem sa ani so správaním tvojho priateľa, ani s tým, ako momentálne žijete. ALE tak možno mamu nejakým spôsobom “vyrušuje” míňanie peňazí na darčeky, aj na darčeky pre teba. Píšeš, že to ako teraz žijete, je dočasný stav a mamu už treba doopatrovat. Nejak extrémne by som to teda neriešila. Keď budete na Vianoce do budúcna sami, asi ti bude davat všetky darčeky normálne pod stromčekom. Iné by bolo, keby ti ani nic nekúpil a nezaujímal sa. Každopádne, porozprávala by som sa s ním, že či naozaj ide o toto.. Možno chce mať len pokoj, keď nevie, koľko Vianoc to ešte mama bude.

Čo sa jeho sestry týka, rešpektovala by som ich dohodu a nekupovala nic, zvlast ak nie ste veľmi dobre kamarátky. Ak už jej veľmi chceš dať tvoj darček, dala by som jej ho vopred medzi 4 očami, aby sa necítila hlúpo. Buď to príjme alebo odmietne, ale aspoň tu reakciu nebude musieť zdielat so zvyškom rodiny. A ked už sme pri tom, parfém (celkovo kozmetika) mi príde úplne nevhodný darček, to by som si dovolila kúpiť iba vlastnej sestre (ak by som ju mala), prípadne mame, alebo mužovi. Nikomu inému. Lebo šanca, že sa trafíš, asi nie je veľká.

@mirkam3 tento parfém som jej kúpila cielene, keďže sa jej veľmi páčil. Bol v akcii, tak som jej ho kúpila. Máme dobré vzťahy,

yanni
9. dec 2025
@13uzivatelka11

@anonym_autor my si tiež kupujeme s manželom medzi sebou troska drahšie darčeky, o synovi ani nehovorím...rodine dávame tak poskromne symbolicky a bolo by mi fakt trápne otvoriť si pred nimi hodinky za 200€, keď na nich sme minuli priemerné 30€ na jedného.. veľmi to preháňas, ak je jeho mama citlivá na peniaze, sestra nemá peniaze, tak nechce kaziť naladu na Vianoce drahým darčekom pre teba a zároveň tebe chce urobiť radosť.. či sa hráš na dôležitú nechápem..

@13uzivatelka11 preco by ti to Malo byt trapne. My Vianoce travime Sami tj. Muz, ja a Nase deti. Vynimocne S rodicmi, co za poslednych 15 rokov Bolo 2x(raz so svokrovcami a 2x s mojimi rodicmi). A ano, vobec mi nebolo trapne vybalit si 2000 € iPad od Manzela pred mojimi rodicmi. Preco by mi to Malo byt trapne. Preco by rodicia Mali detom zavidiet? Ja budem len rada, ked sa budu moje deti mat v bududcnosti dobre a budu si moct dopriat. Tak ako to tesi aj mojich rodicov, ze sa my mame dobre.

13uzivatelka11
9. dec 2025
@yanni

@13uzivatelka11 preco by ti to Malo byt trapne. My Vianoce travime Sami tj. Muz, ja a Nase deti. Vynimocne S rodicmi, co za poslednych 15 rokov Bolo 2x(raz so svokrovcami a 2x s mojimi rodicmi). A ano, vobec mi nebolo trapne vybalit si 2000 € iPad od Manzela pred mojimi rodicmi. Preco by mi to Malo byt trapne. Preco by rodicia Mali detom zavidiet? Ja budem len rada, ked sa budu moje deti mat v bududcnosti dobre a budu si moct dopriat. Tak ako to tesi aj mojich rodicov, ze sa my mame dobre.

@yanni gratulujem k drahému darčeku.. tebe dal manžel tablet a im ste dali čo? Ak kozmeticky set za 20€, tak podľa mňa je to trápne 🤷‍♀️ ale ak aj im ste dali hodnotnejší darček, ktorému sa potešia, potom je to v poriadku.. mne ide hlavne o to, že keď je tam veľký nepomer v cene darčekov, vtedy je to podľa mňa trocha blbé.. hlavne ked v rodine kde autorka má tráviť Vianoce a riešia nedostatok financií a ona jediná si ma rozbaliť drahší darček tak ano, je to trápne a môže sa zvyšok rodiny cítiť nepríjemne.

nyusika
9. dec 2025
@13uzivatelka11

@yanni gratulujem k drahému darčeku.. tebe dal manžel tablet a im ste dali čo? Ak kozmeticky set za 20€, tak podľa mňa je to trápne 🤷‍♀️ ale ak aj im ste dali hodnotnejší darček, ktorému sa potešia, potom je to v poriadku.. mne ide hlavne o to, že keď je tam veľký nepomer v cene darčekov, vtedy je to podľa mňa trocha blbé.. hlavne ked v rodine kde autorka má tráviť Vianoce a riešia nedostatok financií a ona jediná si ma rozbaliť drahší darček tak ano, je to trápne a môže sa zvyšok rodiny cítiť nepríjemne.

@13uzivatelka11 trapne.,,,lepsie napisane cista sedlacina...je merat hodnotu daru sumou, ktora zan bola zaplatena.

a ocakavat, ze kazdy jeden dostane darcek v rovnakej financnej hodnote.

anonym_dc3521
9. dec 2025
@nyusika

@13uzivatelka11 trapne.,,,lepsie napisane cista sedlacina...je merat hodnotu daru sumou, ktora zan bola zaplatena.

a ocakavat, ze kazdy jeden dostane darcek v rovnakej financnej hodnote.

@nyusika Súhlasím. A ináč mimo tému, ale veľa starších ľudí ani nemá potuchy koľko môže stať taký tablet alebo iPhone, ak ich sami nepoužívajú. Alebo nejaký drahší zážitok.

My si napríklad zvykneme dávať aj letenky, a to si môj otec podľa mňa mysli, že to stoji tak okolo 100e. Keby vedel koľko stojí dobrá letenka do nejakej fajnovej destinácie (x3), tak ho určite vystrie 😂🙏. Detto nejaké zážitky, ski-pasy, fine dining.. Neprestaneme si dávať takéto zážitky len preto, že niektorí iní členovia rodiny chcú pod stromček knihu alebo porcelánovú misu na šalát.. Základ je, aby mal obdarovaný radosť, nie aby sme si všetci dali finančný limit

rozculena
9. dec 2025
@anonym_autor

@13uzivatelka11 ak mi nemoze dat darcek pred rodinou, tak nech mi ho nedava. Ja si nepotrpim na drahe dary, mne staci pero a zosit do 10 eur. Ale naco mi nieco kupuje, ked mi to nevie dat pred jeho rodinou? To, preco momentalne byva s mamou ma svoj dovod.. nebolo to tak vzdy, ale kym tu bude mama, to tak bude.

@anonym_autor ale to si vybav s ním,že ti dáva darčeky poza chrbát,načo to tu 15x omieľaš....a mimochodom,teplovzdušná fritéza nie je osobný darček,ale bežná vec do domácnosti.
Moja babka raz vyhodila von oknom žehličku,ktorú dostala,že to nie je darček,ale robota😂

yanni
9. dec 2025
@13uzivatelka11

@13uzivatelka11 to si napisala poriadnu hlupost. Nikoho nema co zaujimat, co si my navzajom s muzom darujeme alebo co dostanu nase deti od nas rodicov. Nikdy som nachapala toto davanie si darcekov v sirokej rodine. Na kazdy bozi sviatok. Ci narodky, meniny, Vianoce atd. Dary davam, len ked naozaj ideme osobne gratulovat (sme pozvani na oslavu). Inak posleme pozdrav, zavolame a je to. Je to tak z mojej aj muzovej strany. NIkdy sa to neriesilo. Jednoducho to tak je.

yanni
9. dec 2025
@rozculena

@anonym_autor ale to si vybav s ním,že ti dáva darčeky poza chrbát,načo to tu 15x omieľaš....a mimochodom,teplovzdušná fritéza nie je osobný darček,ale bežná vec do domácnosti.
Moja babka raz vyhodila von oknom žehličku,ktorú dostala,že to nie je darček,ale robota😂

@rozculena a preco by to nemal byt darcek? Ak si to dotycny zela? Ja som si napr. presne airfryer zelala na narodky.

yanni
9. dec 2025
@anonym_dc3521

@nyusika Súhlasím. A ináč mimo tému, ale veľa starších ľudí ani nemá potuchy koľko môže stať taký tablet alebo iPhone, ak ich sami nepoužívajú. Alebo nejaký drahší zážitok.

My si napríklad zvykneme dávať aj letenky, a to si môj otec podľa mňa mysli, že to stoji tak okolo 100e. Keby vedel koľko stojí dobrá letenka do nejakej fajnovej destinácie (x3), tak ho určite vystrie 😂🙏. Detto nejaké zážitky, ski-pasy, fine dining.. Neprestaneme si dávať takéto zážitky len preto, že niektorí iní členovia rodiny chcú pod stromček knihu alebo porcelánovú misu na šalát.. Základ je, aby mal obdarovaný radosť, nie aby sme si všetci dali finančný limit

@anonym_dc3521 mas pravdu. Moj muz dostava uz 5 rokov na narodky odomna tyzdnvy pobyt v triatlonovom campe. A je velmi spokojny. Co darovat muzovi co vsetko ma? A takto to mame super vybavene. Ma to, co ma rad, je spokojny a ja si nemusim kazdy rok lamat hlavu, co mu darovat. A co ja od neho dostanem darcek lacnejsi alebo drahsi, to ma/nas vobec netrapi.

Strana
z3