icon

Problémy vo vzťahu so starším manželom

13. nov 2025

Pekny vecer. Mam trochu problem v manzelstve. Skusim to skratit a opisat co sa cca deje, samozrejme z toho mojho uhla pohladu.
Manzela som stretla, ked som mala 18 na mojej stuzkovej. Chodili sme spolu 4 roky, v poslednom rocniku na vysokej skole sme sa vzali. Vsetko bolo super, klapalo nam to. Myslela som, ze je ten osudovy, dokonaly, nevadilo mi, ze je starsi o 14 rokov, ze uz ma cosi za sebou. Nikdy som nemala tuzbu skusat muzov(takze je moj prvy) a myslela som, ze aj posledny. Casom sa ale velmi zmenil. Aj ja, ved uz preslo 10 rokov a ja nie som naivne, mlade dievcatko.
Manzelovi vadi, ze nemame (zatial) dieta. Kym on si robil karieru, ja som studovala, alebo robila na menej platenej, podradnejsej pozicii. Konecne mam pracu, ktoru chcem a to je problem. Neustale do mna huci, ze uz by sme mali mat dietatko, ze mladsia nebudem.
Ak idem s kamaratkami, dajme tomu raz za dva mesiace vecer von, robi sceny. Dava mi prednasky, preco sa tak obliekam, preco sa malujem, preco si natocim vlasy. Ze ma budu chlapi ocumovat, ze este u nejakeho skoncim. Vzdy vsak pride po mna. Asi by bol najradsej, aby som bola len doma alebo chodila von, aj do prace v pyzame s mastnou hlavou. Vzdy sa na tom pochytime a skonci to tym, ze ak by som mala dieta, tak by som tolko nevymyslala. Podotykam, nechodim s vystrihom po pupok, kratkymi suknami ani zmalovana ako velkonocne vajce.
Pritom, ozaj, nikde nechodim.
Teda okrem fitka. Aj to mu vadi, pretoze vraj vo fitku chodia chlapi zeny ocumovat. Neviem v akom fitku bol, ale tam, kde chodim ja, su vsetko chlapci okolo 20tky. Lenze moj muz dokaze (neviem ci je to ziarlivost, ale asi ano) ziarlit aj na 70 rocneho suseda, ktory mi sem tam donesie nejake ovocie, zeleninu zo zahrady, ktoru ma navyse. Aj vtedy ma prednasky, ci musim byt taka priatelska. Uz mu nerozumiem. Zacalo to vlastne mojou zmenou prace a neustalym naliehanim na dieta. Aj to ma ubija. Ja chapem, ze ma po 40tke ale ja sa teraz sa na to jednoducho este necitim. Vzdy mi povie, aka by som bola uzasna mamicka, ako by chcel drzat nase dieta v naruci, ako nam uz len dieta chyba ku stastiu. Neviem, niekedy mam pocit, ze chce dieta len aby som bola doma a naozaj s mastnou hlavou a v pyzame.
Prosim vas, je to vekom, teda vacsim vekovym rozdielom? Moja mamka hovori, ze som si mala vybrat mladsieho, pretoze to casom bude horsie, ze su v podstate skoro rovesnici…
Je nieco divne na tom, ze momentalne este nechcem babatko? Niekedy mam vlastne pocit, ze s nim to dieta ani nechcem. Co sa s nim vlastne deje? Funguje vam to so starsim muzom?

domkakvet
14. nov 2025

@anonym_autor on uz vek na dieta ma a ty mas este cas, comu rozumiem, ale ta ziarlivost by mi vadila.

mizoko
14. nov 2025

@anonym_autor kamarátka ma muža staršieho o 30 rokov ( ona má 34 a on 64) a takéto scény jej nerobí. Takže nie,nebude to vekom ale tým,že si si vzala manipulatívneho idiota a dieťa na Tom nič nezmení. Nájde si niečo iné čo mu bude vadit

mizoko
14. nov 2025
@viestta

Alebo si ta dietatom chce priputat, pretoze nie je si isty sam sebou a preto aj ziarli, lebo si nymysla, ze ho vymenis za iny model. Ci sa to zmeni tazko povedat, ale kym si sam neuvedomi, ze jeho spravanie je chore, tak asi nie. A obavam sa, ze by ho neukludnilo ani keby ste mali dieta. Nasiel by si iny dovod na to aby si vybijal svoje komplexy na tebe

@viestta moja rec

alickapusinka
14. nov 2025
@anonym_50787a

@sova7 normálne som začala prepočítavať, ako môže mať niekto 80 detí....😵
@autorka mala som patologického žiarlivca, bolo to aj preto, že prvá frajerka ho podviedla a nechala, ja som si to všetko zlízla. začala som mu potom robiť napriek, nech teda sa vyplnia tie jeho reči a nemusím písať, ako to dopadlo... bolo medzi nami 5r, takže to nebude o veku...

@anonym_50787a zrejme ma 80 rokov

rorino
14. nov 2025

@anonym_autor toto nie je vekom,je to jeho povahou.

amdornik
15. nov 2025

no ja neviem, či neviete čítať viaceré alebo nečítate... toto je autorkin príspevok z prvej strany:
Včera o 07:38
A chapem, ze nechce sediet na stuzkovej svojmu dietatu ako dochodca, ale nikdy netlacil na pilu, vzdy hovoril, ze bude ako si ja prajem. Nikdy ma nekontroloval, nesledoval, mohla som ist s kamoskami na diskoteku, na drink, chatu. Len posledne mesiace si domysla, ze ho asi chcem vymenit za mladsieho. A mozno to aj sam docieli tym spravanim, ktore ma.

on podľa jej slov nikdy taký nebol. všetko bolo v poriadku. autorka vymetala chaty, diskotéky... len posledné mesiace takto reaguje.

čo myslíte, dámy, nemá ten chlap naozaj dôvod žiarliť, keď 10 rokov čaká, že autorka sa vybúri a bude konečne rodina a autorka odrazu začala trucovať, lebo ona chce kariéru? veď to by porazilo asi každého chlapa, ktorý čakal a myslel to úprimne, nie? skúste si každá predstaviť aj tých vašich naozaj dokonalých mužov (bez irónie), či by im nepraskli nervy a nezačali by reagovať nevhodne, keby ste ich 10 rokov ťahali za nos? buď by sa na vás vykašlali alebo je možné, že tiež by vám začali vykrikovať veci, keby namiesto romantiky v posteli a zarábaní na dieťa by ste šli na drink s kamoškami, lebo na chatu tento víkend nevydalo.....?

autorka, buď taká dobrá v záujme vás oboch, ukonči ten vzťah. ten muž má nárok na rodinu a ty ho brzdíš. a v jednom má fakt pravdu. keby si mala zo 2 deti, nemala by si čas myslieť na debiliny ako sú chaty či diskotéky. už by ti to ani nenapadlo.

autor
15. nov 2025
@amdornik

no ja neviem, či neviete čítať viaceré alebo nečítate... toto je autorkin príspevok z prvej strany:
Včera o 07:38
A chapem, ze nechce sediet na stuzkovej svojmu dietatu ako dochodca, ale nikdy netlacil na pilu, vzdy hovoril, ze bude ako si ja prajem. Nikdy ma nekontroloval, nesledoval, mohla som ist s kamoskami na diskoteku, na drink, chatu. Len posledne mesiace si domysla, ze ho asi chcem vymenit za mladsieho. A mozno to aj sam docieli tym spravanim, ktore ma.

on podľa jej slov nikdy taký nebol. všetko bolo v poriadku. autorka vymetala chaty, diskotéky... len posledné mesiace takto reaguje.

čo myslíte, dámy, nemá ten chlap naozaj dôvod žiarliť, keď 10 rokov čaká, že autorka sa vybúri a bude konečne rodina a autorka odrazu začala trucovať, lebo ona chce kariéru? veď to by porazilo asi každého chlapa, ktorý čakal a myslel to úprimne, nie? skúste si každá predstaviť aj tých vašich naozaj dokonalých mužov (bez irónie), či by im nepraskli nervy a nezačali by reagovať nevhodne, keby ste ich 10 rokov ťahali za nos? buď by sa na vás vykašlali alebo je možné, že tiež by vám začali vykrikovať veci, keby namiesto romantiky v posteli a zarábaní na dieťa by ste šli na drink s kamoškami, lebo na chatu tento víkend nevydalo.....?

autorka, buď taká dobrá v záujme vás oboch, ukonči ten vzťah. ten muž má nárok na rodinu a ty ho brzdíš. a v jednom má fakt pravdu. keby si mala zo 2 deti, nemala by si čas myslieť na debiliny ako sú chaty či diskotéky. už by ti to ani nenapadlo.

@amdornik chces mi povedat, ze ty si nesla v 20tke na diskoteku, alebo chatu? Nehovorime tu o kazdo-tyzdnovej party a vymetani diskotek. Moj muz bol v tomto okej, velakrat siel so mnou. 🙂

amdornik
15. nov 2025
@anonym_autor

@amdornik chces mi povedat, ze ty si nesla v 20tke na diskoteku, alebo chatu? Nehovorime tu o kazdo-tyzdnovej party a vymetani diskotek. Moj muz bol v tomto okej, velakrat siel so mnou. 🙂

@anonym_autor odpovedz prosím na jedinú otázku: chceš ty mať vôbec do 1-2 rokov dieťa?
fakt jediné, čo ťa na mojom príspevku upútalo, je to, že 20-ročný ide niekam na chatu? mimochodom, už dávno nemáš 20. vybúrená si až-až, predpokladám, podľa toho, čo čítam, že ti všetko muž v minulosti akceptoval. nie, ty dieťa vôbec nechceš mať. a normálne začínam veriť tušeniam tvojho manžela, že možno ho chceš vymeniť za niekoho iného. vyslovene ti ten manžel začal liezť na nervy a vadí ti na ňom asi všetko. a on to vidí, cíti, vníma. je normálne, že následne reaguje neprimerane. mal by dostať rozum a odísť od teba.

autor
15. nov 2025
@amdornik

@anonym_autor odpovedz prosím na jedinú otázku: chceš ty mať vôbec do 1-2 rokov dieťa?
fakt jediné, čo ťa na mojom príspevku upútalo, je to, že 20-ročný ide niekam na chatu? mimochodom, už dávno nemáš 20. vybúrená si až-až, predpokladám, podľa toho, čo čítam, že ti všetko muž v minulosti akceptoval. nie, ty dieťa vôbec nechceš mať. a normálne začínam veriť tušeniam tvojho manžela, že možno ho chceš vymeniť za niekoho iného. vyslovene ti ten manžel začal liezť na nervy a vadí ti na ňom asi všetko. a on to vidí, cíti, vníma. je normálne, že následne reaguje neprimerane. mal by dostať rozum a odísť od teba.

@amdornik ano chcem, ale nie hned tu a teraz, ako si to predstavuje on. Mam konecne pracu, ktoru som chcela, o rok dva nie je problem. On o tom vie. Len bohuzial neakceptuje to, ze teraz rodit nechcem. Neviem, preco je take nepochopitelne, ze dieta musia chciet dvaja. Pritom, zene sa zmeni cely zivot, ona ostane doma, ona bude rodit, kojit, v noci vstavat.
Ty si skor nepochopila, ze som von chodila predtym a teraz sedim s manzelom doma, idem mozno raz za 2mesiace niekam na kavu a do fitka. To mu aj tak prekaza. Takze ak ma ides citovat, skus citat vsetko, nie len co ti vyhovuje.

anonym_30c829
15. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_30c829 jasne, ze ziadna praca nie je podradna, inak som to myslela. Nechcela som proste dieta, ked som robila nejaku odveci brigadu ako v kablikarni a nemat vidinu lepsieho zarobku bez skoly. Po vyske som len 4roky. Neviem, ale hned sa po skole clovek nevypracuje, ked nema prax a skusenosti. Dieta som myslela, ze budeme mat v blizkej buducnosti, nie hned. On aj navrhol, ze sa vieme vystriedat ale v tomto mu ja teda neverim. Uz ked ppjdem na matersku, urcite na nej ostanem a neverim, ze bude suhlasit aby sme si to vymenili. Nemyslim, ze je vhodne plnit jeho ocakavania, ked mne sa cely zivot zmeni, ked ja vsetko necham a bude dieta na prvom mieste.

@anonym_autor ja ešte stále nechápem...ak ti je dôležitá kariéra, tak prečo plánuješ trčať doma tri roky? Prečo by si sa nemohla vrátiť do práce skôr?

sashabb
15. nov 2025

Autorka, ešte si treba uvedomiť jednu vec, chlap väčšinou upodozrieva vtedy ak sám nie je čistý. Čiže podľa seba súdim teba.

amdornik
15. nov 2025
@anonym_autor

@amdornik ano chcem, ale nie hned tu a teraz, ako si to predstavuje on. Mam konecne pracu, ktoru som chcela, o rok dva nie je problem. On o tom vie. Len bohuzial neakceptuje to, ze teraz rodit nechcem. Neviem, preco je take nepochopitelne, ze dieta musia chciet dvaja. Pritom, zene sa zmeni cely zivot, ona ostane doma, ona bude rodit, kojit, v noci vstavat.
Ty si skor nepochopila, ze som von chodila predtym a teraz sedim s manzelom doma, idem mozno raz za 2mesiace niekam na kavu a do fitka. To mu aj tak prekaza. Takze ak ma ides citovat, skus citat vsetko, nie len co ti vyhovuje.

@anonym_autor však v poriadku. teraz sedíš pri manželovi. ale prečo píšeš, že nie hneď tu a teraz? pýtala som sa na horizont 2 rokov? to nie je tu a teraz. nehovoriac o tom, že on čaká už roky na to, že budete rodina o 3 členoch...

refly
15. nov 2025

Je žiarlivý jak šľak. Dieťa alebo nie, človek potrebuje aj trochu socializácie a byť aj inde ako nonstop doma a starať sa o deti a domácnosť. Keď chodíš von raz za dva mesiace a aj s tým je problém, tak sa priprav že po dieťati sa môžeš rozlúčiť aj s tým. On chce použiť dieťa ako reťaz, ktorú ti permanentne uviaže okolo krku. Určite ho na chvíľu nepostráži aby si sa mohla porozprávať s kamarátkou. Budeš iba nonstop počúvať aká si to mater, keď chceš odísť od decka.
Kecy aká budeš dobrá mamička a ako chce držať dieťa na rukách je emocionálna manipulácia. Mať dieťa nie je absolútne o tom, že ho držíš a zamilovane sa mu pozeráš do očiek. On ti s dieťaťom nikdy nepomôže, lebo mu to bude hrať do kariet že nebudeš mať na nič čas, ani len si umyť vlasy.

Ako... bohužiaľ. Pani nado mnou písala decentný argument že dlho čaká na dieťa a stále nič, ale taký je risk keď si 30+ berie ledva plnoletú. Rozprávali sa o tom v minulosti? O nejakom časovom pláne? Mal si vziať seberovnú s rovnakými predstavami. Nemôžem si vziať o generáciu mladšieho človeka a dúfať že si ho vychovám do sliepky domácej, ktorá lapí doma stará sa. Bohužiaľ mu to nevyšlo úplne tak ako si predstavoval. A pre mňa by bola tak extrémna žiarlivosť red flag. Aby žiarlil keď 70 ročný sused dá 28 ročnej nejaké jablká a cukety a spustila sa hádka kvôli tomu je trocha cez čiaru. Nežijeme v arabskej krajine.

janinah
15. nov 2025

Co sa zmeni o rok dva,ked potom podľa tvojich rečí nebude problem mať dieťa¿. Dozreješ? Prestane ťa baviť fitko a kamaratky? Nemyslim si...Keby si dieta ozaj chcela maš ho hoc aj teraz.A je ubohe muzovu túzbu otočiť na to,že ťa chce mať priviazanu doma pri dieťati.

janinah
15. nov 2025
@mizoko

@anonym_autor kamarátka ma muža staršieho o 30 rokov ( ona má 34 a on 64) a takéto scény jej nerobí. Takže nie,nebude to vekom ale tým,že si si vzala manipulatívneho idiota a dieťa na Tom nič nezmení. Nájde si niečo iné čo mu bude vadit

@mizoko maju dieťa..?

mizoko
15. nov 2025
@janinah

@mizoko maju dieťa..?

@janinah nie ale snažia sa o dieťa. Jemu je to popravde jedno,on má už vnúčatá. Ale jeho žena chce dieťa. Aký to má súvis?

amdornik
15. nov 2025
@mizoko

@janinah nie ale snažia sa o dieťa. Jemu je to popravde jedno,on má už vnúčatá. Ale jeho žena chce dieťa. Aký to má súvis?

@mizoko ja myslím, že súvis to má ten, že ak obaja chcú to isté (napríklad dieťa), tak aj keď sa nedarí, je to OK, lebo majú rovnaké priority a hodnoty. ale akonáhle by ona tlačila na dieťa a on by absolútne odmietal, tak by si asi pekne nenažívali. šli by každý svojou cestou

mizoko
15. nov 2025
@amdornik

@mizoko ja myslím, že súvis to má ten, že ak obaja chcú to isté (napríklad dieťa), tak aj keď sa nedarí, je to OK, lebo majú rovnaké priority a hodnoty. ale akonáhle by ona tlačila na dieťa a on by absolútne odmietal, tak by si asi pekne nenažívali. šli by každý svojou cestou

@amdornik no on dieťa veľmi nechce,ako píšem už má vnúčatá. Ale ona chce tak to riešia. Presnejšie ona to rieši a on len tak nejako pláva popri Tom. Ale ja sa do týchto veci nestarám. Ak mi chce niekto niečo povedať ok, sama nevyzvedam

autor
15. nov 2025

Ano hovorili sme o detoch a hovorila som mu, ze ich urcite raz chcem. Nerat som spominala, ze po 30tke. Chcela som dokoncit skolu, najst si dobru pracu, co on samozrejme schvaloval. Z jedneho dna na druhy zacal naliehat, dovtedy o detoch nerozpraval nic, kym posledny stary mladenec a jeho velmi dobry kamos neoznamil, ze po pol roku caka jeho priatelka dieta. Odvtedy s tym pili usi. Ze vsetci cakali, ze bude on medzi prvymi kocikovat, dokedy chcem cakat, s tym zacala aj jeho ziarlivost a podozrievavost. Ak by ste vy tlacili na muza s dietatom, o ktore sa teraz nechce snazit asi by mu to tiez nebolo prijemne. Rovnako, ak by ste ziarlili a bez priciny.

autor
15. nov 2025
@amdornik

@anonym_autor však v poriadku. teraz sedíš pri manželovi. ale prečo píšeš, že nie hneď tu a teraz? pýtala som sa na horizont 2 rokov? to nie je tu a teraz. nehovoriac o tom, že on čaká už roky na to, že budete rodina o 3 členoch...

@amdornik ano 2-3roky by boli idealne. Pisala som, ze moj manzel chce dieta tu a teraz, hned.

bonboniera
15. nov 2025

Kks to len na MK sa vie zo žiarlivého idiota spraviť chudáčik ktorému je upierané byt otcom 🤯

laila22
15. nov 2025
@mk22

@anonym_d93492 mam 18r dceru, aká zúfalá by musela byt, randit s 33r.
A detto dotyčný, to nemá na rovesnícku tak hlada medzi "detmi"??
Dcéra fujkala, ze sa jej v praci na brigade prihovoril nejaký starý cca 20 22rocny
😃

@mk22 u nás podobne, 23 r. Je starý.. 🙂

laurika554
15. nov 2025
@dzulli1980

A čo si čakala? ... veď medzi vami je pomaly generačný rozdiel ... mama má pravdu ... a bude horšie.

@dzulli1980 suhlasim, mam o dost starsieho muza a je to co rok to horsie. Ufrchlany, kriciaci atd.

laurika554
15. nov 2025
@anonym_autor

Ano hovorili sme o detoch a hovorila som mu, ze ich urcite raz chcem. Nerat som spominala, ze po 30tke. Chcela som dokoncit skolu, najst si dobru pracu, co on samozrejme schvaloval. Z jedneho dna na druhy zacal naliehat, dovtedy o detoch nerozpraval nic, kym posledny stary mladenec a jeho velmi dobry kamos neoznamil, ze po pol roku caka jeho priatelka dieta. Odvtedy s tym pili usi. Ze vsetci cakali, ze bude on medzi prvymi kocikovat, dokedy chcem cakat, s tym zacala aj jeho ziarlivost a podozrievavost. Ak by ste vy tlacili na muza s dietatom, o ktore sa teraz nechce snazit asi by mu to tiez nebolo prijemne. Rovnako, ak by ste ziarlili a bez priciny.

@anonym_autor ale s dietatom ma aj pravdu. Vies teraz je to pre teba skoro. Ale ked budes mat po tridsiatke dieta, pocitaj s tym, ze sestdesiatnicka budes mat len 30rocne dieta. Pri dnesnych stresoch chorobach atd. Hocikedy rozmyslam, ze lepsie je mat dieta skor .

mk22
15. nov 2025
@laila22

@mk22 u nás podobne, 23 r. Je starý.. 🙂

@laila22 tak nech mi tui niekto nevraví ze pre 18r slečnu nie je 33r chlap starý cap.
Ano pre 18r je.

bessie12
15. nov 2025

viem pochopit jednu aj druhu stranu. U nas je generacny rozdiel, ale moj manzel je pravy opak toho tvojho. Netlaci ma do dietata, neziarli, nefrfle ( to je moja "praca" 😂 ). Skuste najst nejaky kompromis ak to bude mozne. Napriklad, ze cca rok - dva budes pracovat a neskor by mohlo byt dieta. Ale na druhej strane ... Mat dieta so ziarlivcom, no neviem ci to je dobry napad

maris5
15. nov 2025

Ty si vo veku kedy mozes s detmi este 2-3 roky pockat, on je vo veku, kedy by uz tie deti mal mat. Pomaly mu 50tka klope na dvere. Kedy jeho zivotna energia pojde rapidne dole. Vidim to v okoli. Sef mal deti v 43 a 45 rokov a teraz si klepe po cele, ze kde mal rozum. Ma 55 rokov, pred 3 rokmi zacal aktivne sportovat lebo uz nevladal a nebol nijako obezny a bezne chodil sportovat. Len uz nema tolko energie na vsetky aktivity, kruzky, ucenie s detmi... a to sa stara o tie deti viac ako ich matka. Ludia kedysi chodli v 55 do dochodku, nezakladali si v tom case rodiny...

amdornik
15. nov 2025
@anonym_autor

@amdornik ano 2-3roky by boli idealne. Pisala som, ze moj manzel chce dieta tu a teraz, hned.

@anonym_autor no ale vieš (a manžel tiež), že čakáte naň 9 mesiacov? 😀

vlastnynazor
15. nov 2025

@anonym_autor suhlasim s tvojou mamou, velky vekovy rozdiel.
Ja chapem, ze starsi chlap uz zrejme bol aj financne viac zabezpeceny ako rovesnik, ale tak potom musis pocitat i s minusami.
A presne, obaja ste sa casom zmenili a obaja chcete nieci ine.

autor
15. nov 2025
@laurika554

@anonym_autor ale s dietatom ma aj pravdu. Vies teraz je to pre teba skoro. Ale ked budes mat po tridsiatke dieta, pocitaj s tym, ze sestdesiatnicka budes mat len 30rocne dieta. Pri dnesnych stresoch chorobach atd. Hocikedy rozmyslam, ze lepsie je mat dieta skor .

@amdornik nie to som netusila, mozes mi aj povedat ako sa take deti robia? Inak, to malo byt vtipne?🤪

@laurika554 Mna mali rodicia mama 28 a ocko 33. Nemyslim, ze to bolo neskoro. Po 40tke by som teda rodit nechcela. Skusim sa teda este s manzelom porozpravat a snad najdeme kompromis a on prestane s tymi scenami. 🤷🏻‍♀️