icon

Rešpektujete, ak deti nechcú byť oblievané?

30. mar 2024

Respektujete v rodine, ak vase deti nechcu byt oblievane a sibane?

janage
30. mar 2024

Proste muži si to prispôsobili ako to im najviac vyhovuje by som povedala a žena ty sa staraj o jedlo, pitie, vysluzku, vydrz aj ked sa ti nepaci (lebo tradicia)uprac po nás a zaplať nám.
Keby fakt sibali len slobodní dospelí slobodné dospelé za vajíčko a stužku asi by sme dnes nemali čo riešiť

zorkahorka
30. mar 2024

Neznasala som tie sviatky. Radsej sme s mamou isli na vylet, raz sme sa dokonca doma zamkli a tvarili sa,ze nie sme doma.
Karta sa obratila - mam dvoch synov a odrazu ma velka noc iny rozmer. Moj muz ich vezme a spolu chodia po rodine. Su este mali, ale maju z toho uzasny zazitok. Ich sesternice su male a tesia sa z toho.
Moji chalani neoblievaju. Sumbolicky vysibu a navonavkuju

janage
30. mar 2024

@guliver19 tiež ma ako v podstate decko vysibali párkrát korbacom, normálnym riadnym, bolelo, stipalo žiadne symbolické pohladenie haluzkou.
To, že ty si nezažila, neznamená, že sa nedialo.

ruxandra
30. mar 2024

Už v detstve som to neznášala, našťastie to veľmi skoro pochopili aj rodičia a zvykli sme potom na veľkonočný pondelok chodievať na výlety. Stále je to pre mňa však maximálne trápny a nepochopený sviatok.
A ďalšia vec, nerozumiem ani tradíciám, proste prečo by som mala robit nieco iba pre to, ze sa to tak robí už tisíc rokov? Načo?
To uz to hľadanie vajíčok po záhrade, dome ci byte mi pride pre deti zábavnejšie a zaujímavejšie ako to, ze ich pride “symbolicky” vysibat spolužiak 🤦‍♀️

xnatalkax
30. mar 2024

Za mna je to velmi trapne.. a este aj to chystanie, vypekanie a potom ta maju este za to obliat a vysibat 😀 kua preco to nie je naopak? Ze by sme zeny isli takto zle robit chlapom? Lebo zenusky maju posluchat a cusat.. NIKDY! A este lebo sa patri, no urcite.

mandzula
30. mar 2024

@terezka1947 ja ti poviem, ako som to vnimala ja - ako nieco nekonecne trapne, stat ako truba, nechat sa sibat a pocuvat namemorovane riekanky. Tyzden predtym riesit, co komu dat a viem, ze mama nerada riesila najma peniaze - komu kolko, aby sa, nedajboze, niekto neurazil.
Rano o 6 sme uz museli byt hore, lebo ujo u nas zacinal, aby potom stihol pobehat pol republiky. Potom sa 600-krat prezliect, lebo obcongat ma nakomplet bola strasna sranda. Bola som cela stastna, ked som uz bola vo veku, ze som mohla ujst k frajerovi.

janage
30. mar 2024

A to čo sa deje dnes je na hony vzdialené pôvodnému prevedeniu. Nechodili olievať a šibať deti,ženatí, starí. A neolievali sa iné deti, vydaté a staré ženy. Teda to čo sa dnes deje, že otec vezme syna a idú poliať všetky ženy v rodine od 4 ročnej sesternice po prastaru babku z 3.kolena neexistovalo. Olievali len mládenci dievčence. Nie ich matky, tetky, babky a mladších súrodencov.
A tých zvykov bolo viac a zaujímavé je, že práve tento kde sa muži môžu realizovať na ženách sa zachoval.
Kto argumentuje návštevou rodiny, no veď vzťahy možno utužovať celý rok v ktorékoľvek iné dni. Bezplatne.
Keby niekoho zaujímali tie ďalšie
https://uniba.sk/detail-aktuality/back_to_page/...
A ze sa nezachovalo to obradné jedenie na hroboch napr.
Asi sa to nahradilo obradnym pitím a potom ešte sup do auta veď nebudem sa ja presúvať pešo, to by som všetky nestihol.

aeruginosa
30. mar 2024

Ja pochadzam zo zapadneho Slovenska a v mojom zivote som len raz zazila neprijemnu oblievacku, ked si suseda nasla priatela vychodniara a prisiel obliat aj nas, taku spust sme doma nemali ani ked sa burali priecky… ako keby sa nam domom diva svina prehnala a este aj mamina na pohotovosti skoncila, hrozne nieco.😕
Kazdopadne inak som mala stastie na normalnych sibacov, oblievacov, avsak, co mi zacalo casom prekazat bolo, ze sa z tohto sviatku stava pre coraz viac chlapov zarobkova cinnost. Neuznavam ziadne €€ pre sibacov, to ani nemusia chodit.
Ale inak mi je ovela sympatickejsia tradicia hladania cokoladovych vajicok - ziadne navstevy, ziaden stres, chystanie, ale cas prijemne straveny s rodinou..😊

wolf_
Autor odpoveď zmazal
janage
30. mar 2024

@wolf_ pred dvoj trojmetrovym korbacom ak sú viacerí neuhneš a už vôbec ak si v uzavretej miestnosti a ver ze štípe to tým koncom jak šľak.

angel993
30. mar 2024

@pribinak spolužiačke odpálili obličku, lebo ju prišli obliať s hasičským autom a tam je prúd vody taký silný, že ju to odhodilo pár metrov

wolf_
Autor odpoveď zmazal
dory11
31. mar 2024

Áno od malička rešpektujem názor svojho dieťa vo veciach pri ktorých sa môže rozhodnúť samé .samozrejme pri merané veku dieťa .
Tiež nepustame.sibacou z vodu ( mala neznáša keď ma čo i len kvapku vodu má oblečený tak hneď sa reva a nepáči sa jej to iná nemá rada ani sprchovanie alebo umývanie vlasov nemá rada vodu ktorá neje už Kapustná v bazéne alebo vo vani preto že to má spojené pravde poďme zo zážitkom keď sa obarila a sprchovala som ju vodu samozrejme že nie dako drastické aj som jej vravela čo robíme ale od vtedy neznesie inú osobu prisebe keď mám byť vode a nemá rada jej ju aj len niekto omylom prska vodu aj tvar si môže umyť buď iba ona alebo len ja nikto iný ).ak voňavky tím že mal je citlivá na vone aj tiež ( a tak dávam pozor aj ja ktorú voňajú a v akej miere použijem ) unas majú nachystaný takú detsku čo je kvázi viac vody tej zmesi voňavky ako vône ale keď dcérka povie že nie tak to budú akceptovať unas sa korbáčom nesiby dievčatá len tak ako že .

dory11
31. mar 2024

@dory11 Kapustná*napustena

erikavesela
31. mar 2024

Pripajam sa k vyrazu trapne...naozaj nepochopim ako niekto moze tvrdit, ze ved tradicia...ved to s tradiciou nic nema...je to len trane, nic viac, nic menej

janage
31. mar 2024

@wolf_ proti takému dlhému kotbacu čím prosím ťa by si sa ohnala, ty ako také cca 10 ročné decko decko? Ale áno zle som prečítala slovo.

janage
31. mar 2024

Ono zas sme pri resšpekte, ktorý má byť obojstranný. Ja rešpektujem úplne ak sa v tom niekto vidí, páči sa mu to a chce to udržiavať. A on nech rešpektuje mňa a realizuje teda to, čo sa mu páči s podobne zmýšľajúcimi. Ja im nič nezakazujem, ale mňa nech z tejto aktivity vynechajú.
Len tu sa často vyvíja nátlak na skupinu, ktorá to nechce a je jej nepríjemné, aby vydržala toľko, premohla sa lebo tradícia, lebo je to neslušné voči rodine, lebo bude bratranec ci spolužiak smutný.
Ešte som fakt nezažila, aby otec či mama dohovárali synovi, že niektorým dievčatám je to nepríjemné a preto to treba rešpektovať a len tie oblievať a sibat čo s tým sú OK.
Skôr ti starších povzbudzujú mladších, že čím dievčatá viacej pištia a kričia, tým sa im to v skutočnosti viac páči.
Niektorí to takto servírujú aj tým dievčatám.
Ale doba sa mení a tak si tá časť, ktorej sa to nepáči postavila hlavu. Už nie sú ticho a neskryvaju sa, ale otvorenie povedia nie, mne sa to nepáči je mi to nepríjemné, nebudem to akceptovať. A časť populácie je z toho prekvapená a čuduje sa a časť je rozhorčená, že sa pohŕda zvykmi predkov. Nechápu čo to do tých žien vošlo.
A samozrejme v tom vidia nezdravý vplyv cudzích kultúr

monikkatt
31. mar 2024

U nas taketo tradicie tiez nevedieme. Uplne trapne. Radsej vzdy vypadneme na sibacku niekde prec na vylet alebo pobyt.

terezka1947
31. mar 2024

@mandzula mňa nikto nikdy nesibal,u nás to zvykom nebolo. Riekanky tiež nikto nevravela. Zo 2krat má na rukách vyniesli von,obliali vedrom vody. Ale nebola ľadová,čiže ok. A keď som už bola staršia a chodili oblievat chlapci,kt.sa mi páčili,tak to už bolo o inom.
Ja pekne spomienky mám,keď tak uvažujem....iba pekne.
Ja by som to svojmu dievčaťu dopriala zažiť.
Samozrejme,chápem,že ak "oblievači" sú všelijakí,ale ako som už písala vyššie,asi v našej dedine boli a čo vidím aj sú,rozumní chalani.
Aj zajtra sa chystá partia s harmonikou.

mandzula
31. mar 2024

@terezka1947 ano, ono to zavisi aj od osobnych skusenosti a aj od nastavenia cloveka. A spravne je to jedine tak, ako to tomu konkretnemu typu vyhovuje.
Ja som to neznasala, na dcere som po prvej sibacke a oblievacke, ktoru vnimala, videla, ze o to nestoji a je v strese, tak sme to stopli.

terezka1947
31. mar 2024

@mandzula chápem ....ja by som napr.tiez nezniesla agresivitu a už úplne cez je alkohol. Tiež som niekedy uvažovala,prečo to tie ženy trpeli...keď som čítala ,či počula zážitky,kedy opití oblievači ničili interiér,či nejako agresívne si dokazovali niečo sibanim.

jana_eyre_2
31. mar 2024

@wolf_ presne, na tieto sviatky som sa cítila vždy neuveriteľne trápne.. už večer pred sibackou mi bývalo zle z tej predstavy ako sa mám vlastne tváriť.. neskôr keď som už vedela že každý chodí šibať len kvôli prachom som sa cítila ešte trapnejsie lebo naši nemali peniaze na to aby rozdávali drobné mojím spolužiakom a mali sme "len" čokoládové či normalne vajíčka..

O čom je vlastne táto tradícia, prepáčte ale nikdy ju v modernom svete nepochopím.. možno kedysi keď jedina zábava bola pre ľudí že sa navštevovali a jedli jedlá ktoré bežne nemali k dispozícii - vtedy to dalo nejaký zmysel.. ale teraz je to úplne trápne, pardon.. (samozrejme nech každý slávi čo a ako uzná za vhodné, píšem svoj pohľad na vec)

biela_sova
31. mar 2024

Ahoj, na tému sibanie a polievanie v kontexte ľudských práv som urobila včera video: https://www.instagram.com/reel/C5GHDeZoBmg/?igs...

Základ je udržať na uzde podnapitych príbuzných, aby nasilu neobchytkavali deti a zároveň och nezranil, keď je toto ich desiate sibanie a už nemusia mať mieru.

janage
31. mar 2024

@terezka1947 ale veď to je úplne v pohode ak sa to tebe páči a tvojim babám tiež. Do sýtosti si to užite. Lebo pre vás ani pre jednu stranu to nie je ani trápne, ani nepríjemné, naopak tešíte sa. Problém nastáva v momente, keď jedna strana povie, že si to neželá a druhá to odmieta vziať na vedomie a začína tlačiť, aby sa tá prvá prispôsobila.

alex666
31. mar 2024

V nasej rodine tuto tradiciu oblievania vobec nepestujeme. Vobec. Dokonca aj svokrovci to nemaju radi a tu su stara generacia.

terezka1947
31. mar 2024

@janage ja mám chalanov😊
A úplne chápem,že po krutých zazitkoch sa to ženám nepáči.
Zvyky však môžu byť aj pekné,len ich treba zachovávať a aj praktizovať s rozumom a hlavne,v triezvom stave😊

biela_sova
31. mar 2024

@uhnakova aká to prosím Ta bola lokalita? 🥲

janage
31. mar 2024

@terezka1947 a čo by si teda ty robila ak by si mala baby a došli by včera že tebou, že oni už proste nechcú pokračovať v tejto tradícií? Mne sa to reálne včera stalo. A nemajú tiež žiadne zlé zážitky. A nastal tlak z inej strany, kde majú syna lebo on sa tešil, to len symbolicky bude..atď. A podotýkam nikdy sme peniaze nedávali teda to dôvod nie je. A ja tu druhú stranu nijako neodsudzujem ani nič také.
Čo by si urobila na mojom mieste? Konkrétne.

janage
31. mar 2024

@terezka1947 a baby dali konkrétne argumenty, je im to už trápne, nepríjemné, necítia sa pri tom dobre a proste si to neželajú tento rok už vôbec, ani symbolicky.
Symboliku zvykov veľkej noci ovládajú.