icon

Riešenie konfliktov s dominantnou kolegyňou

12. nov 2025

Pracujem v menšej verejnej inštitúcii, kde máme úzke pracovné vzťahy a často spolupracujeme na spoločných projektoch. Naša vedúca kladie veľký dôraz na iniciatívu – očakáva, že budeme prichádzať s novými nápadmi, aktivitami a vecami nad rámec bežnej práce. Ja som ten typ, ktorý rád tvorí, vymýšľa a hľadá riešenia, takže ma za to aj často chválila.

Lenže v poslednom čase sa jej pozornosť presunula na moju kolegyňu – veľmi milú, ochotnú, navonok „dobrú dušu“. Pomáha každému, ale mám pocit, že jej ochota je niekedy viac o potrebe byť videná ako o skutočnej pomoci. Neustále sa pripája k veciam, ktoré riešim ja – či už ide o projekty, nápady alebo úlohy, ktoré mám na starosti. Sama od seba písala vedúcej ohľadom niečoho, čo spadá do mojej kompetencie, a to dokonca mimo pracovného času.

Okrem toho má aj tendenciu mi neustále dávať nevyžiadané návrhy a nápady – a opakuje ich dovtedy, kým ich aspoň nezvážim alebo nezapracujem. Keď jej asertívne poviem, že to takto robiť nechcem, povie „dobre, ako chceš“, ale cítim, že jej to nie je po vôli. Je typ, ktorý síce pomôže, ale potrebuje mať veci po svojom – pôsobí až panovačne.

Viem, že k napätiu prispieva aj štýl vedenia – naša vedúca má vždy „oblúbenca“, ktorého si vytiahne do popredia, a teraz je to práve ona. Uvedomujem si, že ma to trochu škrie, hoci jej úspech doprajem. Skôr ma trápi, že ma to vnútorne rozlaďuje a neviem, ako to v sebe nastaviť, aby som z toho nebola podráždená.

Máte niekto skúsenosť s takýmto typom kolegyne – navonok ochotnej, ale v skutočnosti veľmi riadiacej a stále „pri všetkom“? Ako ste sa s tým naučili fungovať bez konfliktov, ale aj bez pocitu, že vás niekto prekrýva?

Strana
z2
karolinakr
14. nov 2025
@anonym_autor

@karolinakr no vidim…. lem co s tym…. povedat jej, ze si vazin snahu pomoct, len niekedy potom vyznievam ako neschopna …. ? no fakt jej je vela, myslim teraz aj na mna, nie len smerom k veducej

@anonym_autor ona vlastne vystupuje ako tvoj šéf, čo je uplne neopravnene a pytaš sa ma, čo s tým, ked sa bude angažovať prehnane, zaklop do kancelarie,že ti kolegyna prebrala robotu a ty si pýtaš inú...a zakaždym to urob, 3x za deň a šefka to bude musieť riešiť alebo pošle do riti ju alebo teba 😀

karolinakr
14. nov 2025

@anonym_autor a napíš mi, ako si dopadla

autor
14. nov 2025
@karolinakr

@anonym_autor ona vlastne vystupuje ako tvoj šéf, čo je uplne neopravnene a pytaš sa ma, čo s tým, ked sa bude angažovať prehnane, zaklop do kancelarie,že ti kolegyna prebrala robotu a ty si pýtaš inú...a zakaždym to urob, 3x za deň a šefka to bude musieť riešiť alebo pošle do riti ju alebo teba 😀

@karolinakr 🤣 to by bola blba, ked ma 2 trubky, co sa predbiehaju…. my mame cca rovnaku pracu a tie veci o kt. hovorim su zalezitosti, kt. vzniknu popri praci, ako nieco navyse, ale stale sa to prace tyka… mna to bavi, lebo trosku vyjdem z rutiny, ked nieco ine riesim…
no dam vediet, ja sa urcite ukludnim, co sa tyka aktivity voci sefke, len si udrzat tu hranicu, aby mi klegyna prilis nepomahala, robi to tak natlakovo

karolinakr
14. nov 2025
@anonym_autor

@karolinakr 🤣 to by bola blba, ked ma 2 trubky, co sa predbiehaju…. my mame cca rovnaku pracu a tie veci o kt. hovorim su zalezitosti, kt. vzniknu popri praci, ako nieco navyse, ale stale sa to prace tyka… mna to bavi, lebo trosku vyjdem z rutiny, ked nieco ine riesim…
no dam vediet, ja sa urcite ukludnim, co sa tyka aktivity voci sefke, len si udrzat tu hranicu, aby mi klegyna prilis nepomahala, robi to tak natlakovo

@anonym_autor toto, čo ty zažívaš, poznám len z amerických filmov, ja som väčšinou robila s lenivými ľudmi, za ktorych bolo treba robiť, to sa mi ešte nestalo, žeby mi niekto trhal robotu z ruky 😀
alebo si daj pauzu a urob kavu, ked je henta taká aktívna

autor
8. dec 2025

tak a tento pribeh je zaklincovany koncorocnymi odmenami, kt. ma vyssie, lebo sa asi oplati nosit darceky sefke…. skoda reci

Strana
z2