Riešenie napätých vzťahov s neempatickou svokrou
Ahojte, chcem si precitat nestranny nazor. S muzom sme vyse 20.r.spolu, manzelia 15.r.
Pred 1,5r mi zistili intoleranciu laktozy a hit. Svokra je zbehla 62r dochodkyna, funguje na nete, objednava si veci, vie si vygooglit.. uz 2x som jej na viber posielala, co mozem a nemozem jest. Moja mami si kupila ghee, rastl.mlieko, bezlakt.vyrobky. pritom je o 6r starsia od svokry. Svokra vzdy iba lamentuje, ze nevie, co ma pre mna varit/piect. Za 1,5r si to nevedela, ci nechcela nastudovat? No ale dnes ma dozrala, bo upiekla bublaninu, ktoru keby upecie iba s ovocim, mozem, ale ona tam ako naschval slahla tvaroh. Total ma to zarmutilo. Mame v pohode vztah, ale toto bola facka. Chodime tam tak 2x so mesiaca, cize inokedy moze piect s tvarohom, ale musela ho tam slahnut dnes, ked vedela, ze pride nevesta s intoleranciou? Este mi ho aj nukala, reku, ale ja tvaroh nemozem a ona-ani tvaroh? 🙄🙈😐😞😔
Atorka, ale uz fakt prehanas. Kazdy normalny, zrely dospely clovek by toto neriesil. Stalo sa, tak sa stalo. Nevedela, zabudla... Ale ty z toho vyrobis anticku dramu. Z jedneho blbeho kolaca, ktory si nemohla zjest. Moj ty boze, s tebou musi byt radost zit. Si ako male decko, este aj tomu sa da vysvetlit, ty ides furt svoje... Keby ta chcela otravit, tak slahne do tej bublaniny mlieko a ty na to prides az ked sa doma potentockujes...
@dadis mam vyskusane.bolo.
@lucia13022023 dakujem. Ona asi nerespektuje moju "dietu".. mozno na to ozaj neveri..
@viestta to nie je jediny kolac, to sa vzdy nieco najde.. ked ma nemozes citat, naco moju temu otvaras.. 🙋♀️
@nin12345 bav sa. Mne do smiechu neni..
Áno. Podľa mna je tvoja pani svokra k tebe menej láskavá. V porovnaní s mojou to tak vidím.
Keď moja svokra vie, ze prideme tiež na cely den vždy pripraví čo mozeme a mame radi. A to ma o 10 rokov viac ako tvoja. Je to smutne, keď
Vie, ze nemôžeš aj tak to upecie. Áno súhlasom s tebou, je to smutne, ale netrap sa nad nou.
@dadis maslo mi bolo zakazane a dost mi chyba. Ghee je nielen ze drahe, ale aj chut na pecive je ina.zvykla som si.
Mne nenapadlo, ze sa ktosi bude prisposobovat mojim intoleranciam, skor ja sa snazim co najmenej okolie zatazovat. A uz naozaj by som necakala, ze niekto sam od seba si bude studovat co moze varit, lebo zial slovenska domaca kuchyna mam pocit vsade musi drcnut maslo, smotanu, syr, mlieko, tvaroh, bryndzu, atd. Ak mas so svokrou dobry vztah, nabuduce jej posli recept na kolac co mozes, ze ak chce nieco upiect ci neskusi toto, ze to mozes aj ty. Ale necakaj ze bude studovat recepty alebo prepocitavat ako nahradit kravske rastlinnym a podobne
Nehnevaj sa, ale myslím, že svokra v prvom rade myslí na vnukov aby im chutilo, asi nevedela, že tak veľmi túžiš jesť jej koláče 😅 . Keby som na jej mieste a 40 rokov varím normálne, a zrazu mam variť bez laktózy asi by som sa tiež pozabudla, ako poznám moju mamu radšej by nevarila ani nepiekla nič lebo by sa bála, že to pokazí.
@lusu dakujem. Konecne niekto fajn. Moja mami tiez so mnou konzultuje, co navarit, ked tam ideme. Zlata. Kupila si ghee, rastl.mlieka a pod. Chce, aby sme sa najedli vsetci-aj deti, ktorym momen.nechuti maso, tak tym zase sladke-sulance/buchty/... aj svagrinky zlate, na oslavu puncove rezy zabezpecia, aby som si aj ja mohla nieco dat. Minule pavlovku s bezlaktoz.kremom. To ma tak potesilo😍a svokra tam slahne tvaroh, aj ked ho tam netreba a vlastne ho tam ani nedava. Dotklo sa ma to. Dakujem, ze ma chapes.🙂
Ja nikde nepisem, ze ta nemozem citat. Ja len zasnem nad tym ako dospela zena robi z komara somara. Nabuduce si zabal do obedara co mozes jest a vec vybavena. Tak to robia tisicky ludi, ktori su na prisnejsich dietach ako bezlaktozova. Tak to robia mamicky malych deti na diete ked chodia do skoly alebo do skolky. Len ty si "vyzadujes". No vyzadovat mozes, to je tak asi vsetko co mozes.
Nečakám od nikoho, že sa bude prispôsobovať mojim alergiam a intoleranciam. Moja mama má o 10 rokov viac ako tvoja svokra, zbehla na nete je, ale akosi si skoro nikdy neuvedomí, že nemôžem mlieko a cukor. Mne to nevadí, nečakám to.
@janababana keby ma ma rada a chce, aby som sa u nej citila dobre, aj sa dobre najedla a k caju si dala kolac, tak to urobi. Ked budem mat taku nevestu raz, nastudujem si to. Aj kolegyne nevestam vyvaraju, co mozu a ona tam slahne tvaroh, ktory tam ani nezvykne davat. Dotklo sa ma to.
@n3la stacilo nedat tam tvaroh🙂
Áno chápem ta. Keď to vie takto tvoja mamka pripraviť, tak by to mohla aj ona. Len proste nechce. A to príde luto. Len sa nad tým netrap.
@letfenixa ja cakam. Naco ma teda volaju, ked mi nemaju co ponuknut? Mam tam slintat nad inymi, ako jedia? Ja sa vzdy kazdemu snazim vyjst v ustrety, ked svagrina nema rada cokolad.kolace, peciem biele, ked nemozu orechy, dam take, ktore mozu a pod. Lebo ich mam rada a zalezi mi na tom, aby si pochutili..
Autorka, stacilo povedat Neprosim si, lebo nemozem. To fakt z celodennej stravy co vam nachstala je BIG PROBLEM kus blbej bublaniny, ktoru si nemohla zjest? Mal si si vypytat piskoty k tomu caju.
@lusu asi len blbe zhody-prsi, vobec sa mi tam nechcelo ist a ona este urobi toto..
@viestta ja som mala svoje sladke so sebou
To vzdy nosim. Pre pripad nudze. Ale ide o princip, ze ten tvaroh v bublanine nemusi byt..
Ostatné jedlo čo pripravila si jedla ? Mohla si ?
Ak áno, tak nechápem prečo sa urazas práve na koláč. Holt pomýlila sa. Stane sa. Nabudúce si zober si sebou do rezervy čo jesť môžeš, a hlavne sa tu nestrapňuj. Keby ťa chcela nasrať, tak každé jedlo pripraví s laktózou.
No ja len dufam, ze moj syn raz nedonesie domov taky pripad ako si ty...
A to ja sa prisposobujem ked chystam jedlo pre navstevy aj ked ideme na nejaku rodinnu akciu. A to mame par alergikov v rodine. Ked uz dojde na to, kazdy sa spyta ci tam nieco co on nemoze nie je, ak je, tak nezje, ale nerobi z toho dramu... Ja nemozem kapsaicin, ked da niekto cili do jedla, nehadzem sa o zem, ze nemozem zjest gulas. Jednoducho ho nezjem. Dam si nieco kde nie je stiplava paprika. Sme dospeli ludia, spravame sa ako dospeli ludia.
@viestta hlavne sa spravame s laskou..
Pre TEBA je to dokaz, ze ta chce pohostit a ma ta rada. Nema kazdy tento "jazyk lasky", ze hostenie=laska.
Tak by si mohla prestat posudzovat inych ludi podla seba. Mozno pre tvoju svokru je jazykom lasky davanie pozornosti a nie riesenie plneho brucha. A ty jej davas to, co ona potrebuje? Ci riesis len svoje zalezitosti?
Autorka, moja dcera je veganka a ked ideme k svokre, tak si tam nesie svoje jedlo a nikto nie je urazeny. Uvar si, napec si a zober si so sebou, alebo ostan doma a urob si pekny den. Neviem, kolko mas rokov, ale podla prispevkov si bud strasne mlada alebo ...
@dskjhfdlkdjhl je 15 rokov vydata, aj keby sa vydavala v osemnastich, tak uz davno nie je mladucka, skor to odhadujem na zenu po styridsiatke... Takze tak
Autorka, este dobre, ze u nas to funguje inac. Ked sa niekto z rodiny pozabudne a navari gulas s cili, podla teba ma nema rad... Ja to beriem tak, ze zabudol. Nic sa nedeje. Dam si chleba. A hlavne nejdem to rozoberat na MK aby som sa utvrdila v tom, ze som pupok sveta
Este, ze zmenili nazov temy...
Autorka,
ty ake nie si tak celkom v pohode, však?? Stále ti zočis svoje. A ozaj sa chovas ako malé decko, vobec mi nepríde, ze si iz matkou a manželkou, podla toho aké divadlo ti robíš. Svokra vari cely zivot klasiku a ty ocakavas, ze teraz to zmení, lebo tvoja mamina a svagrine to robia??
Mat nevestu ako ty objednám ti menu na požiadanie akebo si dones svoje veci a uvar si tam. Vies, intolerancie a alergie su sice sviňa, ale ostatní sa z tých tvojich nemusia pokakat, hlavne svokra. Podľa seba súdim teba? Toto nerob! Zato ze t. by si to riešila uplne inak, je jedna vec. Svokra je ina ako ty, ina - nie horšia!
Vobec si nemyslím, že ta nema rafa a robi ti nadschvaly. Priste sa s tou babou intoleranciou zmier aj keď je to na 💩 A potom nebudeš musieť riešiť svokru. Problém mas totiz ty, nie svokra. Čítaš tu aj od iných akergiciek, ze nie sú také rozhádzané ako ty. Oni nič od iných neočakávajú- naučili sa s tým žiť. Ty zatiaľ nie, chápem. Dávať si ghe namiesto masla, to by som nadšením tiez zrovna nelietala 🤯 aj celkovo vysadiť bielkoviny, ved tie sú vo všetkom čo mám rada! Ja by som asi aj sebe varila na ho.... ako alergické. Ked mam, varím rada som smotanou, jem cokoladu, mozzarella, syry... No drblo by ma z toho! Inak moj muz vravi, ze ma intolerancie na mlieko, no žiaľ ho zboznuje. Tak supne sivten enzým a pijem ho na hektolitre 😏
No nič, tebe prajem aby si čoskoro zmenila pohľad na vec a nehrotila zbytocne vztahy so svokrou. Proste jej priznaj otvorene, ze ta slak triafa (aj mňa by) ked by si rada tie bielkoviny jedla a musíš len hľadať na nich a jesť ovsené mlieka a podobne "dekikatesy". Sice ta to nezbaví alergie ani svokra ina nebude ake take priznanie si faktov odľahčiť situaciu 😛

@viestta ona chce aj mna. Vola ma. So mnou komunikuje.. ale asi nabuduce vyslem len ich..