icon

Riešenie problému: Svokrinho priateľa nazývajú "dedo"?

volcanologist
31. jan 2025

Dobry den

Uz dlhsie ma trapi jeden problem, s ktorym som sa rozhodol zdoverit cez toto forum.

Nedavno sa nam narodilo dieta. Zijeme u svokry s jej priatelom, ktoreho pre jeho zvlastnu povahu nemam moc v oblube. Svokra zacala jeho nazyvat 'dedo' pred mojim synom. Vobec s tym nesuhlasim, pretoze ten clovek na velmi odlisne nastavenie ako ja a nerad by som keby moj syn oslovoval tohto cloveka 'dedo', ved ma svojich 2 genetickych dedov.
Po case prichadzam k postupnym konfliktom so svokrou (ktoru mam rad ako osobu), len mam pocit ze postupne k nej zacinam chladnut a otacat inym smerom.
Ako jej prosim Vas vysvetlit, ze on je len ujo a nie dedo (povedal, som jej pravdu ako to je, aj jemu), no ignoruju.
Tak pred synom ho volam 'ujo', nech si to postupne uklada.

Myslite, ze takto vytvaram(e) v synovi chaos? Je vo mne problem? ved ho moze mat rad ako cloveka, ale nechcem aby ho volal 'dedo'. Mozno je problem vo mne a problem s mojim egom.

Dakujem

Strana
z2
nyusika
31. jan 2025

@milanemila keď sa odsťahujú, môžu s tým chlapom (ktorého neznášajú) prerušiť kontakt a nebude problém s oslovenim.

elzu
31. jan 2025

Proč to musí byt deda nebo stryc? Nemůže to byt proste třeba Pavel, Igor, Bruno nebo jak se vlastně křestním jménem jmenuje?
Normálně bych to tchyni řekla- tvého partnera jako tveho partnera respektuji, ale tvůj partner není deda- je Igor.

Moje tchýně je Viola, pro moje děti z prvního vztahu je Viola proste Viola, ani teta, ani babicka. Stejne jako muj muz pro ne neni tata.

milanemila
31. jan 2025

@nyusika to je jasne, ale myslim si ze toto oslovenie nie je jedina vec v kt si svokra pojde svoje 🤷🏼‍♀️ lebo bez ohladu na to, ci spolu byvaju alebo nie, tak by stary rodic mal respektovat priane rodicov ohladom vnucat.

nyusika
31. jan 2025

@milanemila a čo keď si manzelova mama praje, aby ho volali dedko ?
Proste u budú oslovil Jozef (príklad) a hotovo.
Čo im menavari, keď ho tak oslovia ?

olimuc
31. jan 2025

@milanemila nie zazracne, ale ked sa jej nepaci ten priatel… tak sa s nim nemusi stykat, takze ziadny dedo. Ked pride na navstevu ten muz ma nejake meno … Babka a Fero etc. Ona bude vo vlastnom dome tak platia jej pravidla …a ked to nebude respektovat moze jej ukazat dvere. Okrem toho to oslovenie asi nebude jediny problem

milanemila
31. jan 2025

@olimuc ja vo vseobecnosti absolutne zastavam nazor, ze viacgeneracne spoluzitie nerobi dobrotu, ale zas raz ked uz ponuknem/dovolim detom s vnucatami u mna byvat, tak tiez nie je nikde napisane ze sa musi ten rodic spravat ako…ja si ale neviem predstavit, ze raz ma moje dieta poziada aby som mojho frajera nevolala dedo, ked nim nie je a ja by som to just robila 🤷🏼‍♀️

bambulka1105
31. jan 2025

@volcanologist mam tiez svokrovcov a su rozvedeny., nebyvame ani s jednym.,,svokra sa vydala opat., s jej muzom vychadzame., so svokrou si vykam a s jej muzom tykam., moje deti su sice male., 2 a 5.,, ale vysvetlili sme im ako tomje., maju dedka z mamkinej strany, mija mamka zomrela a babku a dedka z ockovej., babkin terajsi manzel je jej muz., ale neni to dedko., volaju ho krstnym menom Janko.,, vysvetlili sme tomaj im a pochopili to., vsetko je o komunikacii., co nato vasa zena?., nevadi jej to?.,, mali by ste si vsetci 4ja sadnut a prebrat to este raz,, lebo to nebude robit dobrotu., ale svokra by sa tiez mohla trocha uvedomit a nenutit vas do niecoho co Vam neni prijemne a zvlast je to vase dieta nie jej, treba si dupnut., aj ked byvate s nou., lebo zachvilu si bude robit co chce este viacej., ja mat taku svokru by ma porazilo., drzim palce., aby sa Vam podarilo vyriesit co najmenej bolestivo a aby nevznikli vascie spory.

riyadh
31. jan 2025

@volcanologist svokrin manzel bol a vzdy Bude pre nase deti ujo, ziaden dedo

bambulka1105
31. jan 2025

@volcanologist este doplnim.,,. A ako sa k tomu postavil jej priatel?., povedal jej nato nieco?.,je mu to prijemne ci mu to je jedno?.,,, ak nie., tak to tiez asi neni ok., je to len priatel a mozu sa kedykolvek rozist.,a hlavne by Vas mal respektovat., ze s tym nesuhlasite., a nie ju podporovat

slavik79
31. jan 2025

Vsetko je o vztahoch medzi vami. Napriklad moj ex ma dalsie dve deti s novou partnerkou, starsi chlapec ma 4 roky a od mala ma vola mama. My vsetci spolu ale vychadzame, chlapci k nam casto chodia aj na prespavacku, je na mna zvyknuty a ich mama to berie v pohode. Ale ked tebe vyslovene vadi oslovenie dedo, mali by to respektovat.

deninka233
31. jan 2025

Ujo a teta sú pre maličké dieťa hociakí ľudia na ulici. Manžel má rozvedených rodičov, svokor má ďalšiu manželku, svokra “len” priatela (ale žijú spolu cez 20r.) Všetkých voláme babka a dedko + krstné, napr. dedko Jožko a babka Janka. Ja mám zas prvého syna s exom a syn tiež oslovuje manželových rodičov babka a dedko. U nás je to proste pozícia v rodine. Nie si proste na úrovni rodiča (keby sa kreslil rodostrom) ale na úrovni starého rodiča, tak si babka a dedko a šmitec.

miadi
1. feb 2025

Radsej ries svoje vlastne byvanie toto ta netrapi ? Sustredis sa na detajli ako ma tvoje dieta volat babkynho partnera . Moje deti volaju maminho priatela grandpa Aj ked vedia ze geneticky nema nic s nimi a vsetci su happy . A to snimi nezijeme. Zbytocne robis dusno radsej rob plany ako sa odstahovat.

Strana
z2