icon

Rodičia a návštevy: Ako riešiť sklamanie a očakávania?

9. mar 2024

Byvame 400km a k rodicom chodime cca raz za 2 mesiace na min.3 noci. Po poslednej navsteve som strasne znechutena a to co sa dialo, sa deje casto. No uvedomila som si to az teraz. Nemaju nic nakupene. Myslim tym pecivo, zeleninu pitie alebo sunku. Na druhy den idem do obchodu a kupim potraviny za 100..mama nestihala, nemala cas robila nieco ine... obaja nechodia do prace... dalsia vec je ze mama zacne varit nejake jedlo ako pre 15 ludi a je to somarina ako dukatove buchticky alebo cestovina s tvarohom.. co teda moj manzel by cakal aspon pecene kura.. no a tretia vec co ma velmi trapi je ze v kuse ide telka a o nicom sa neda rozpravat lebo ja nieco hovorim a oni pozeraju telku.. manzel to uz vzdal.. a mne je fakt blbo ze 2 mesiace tam nie som a ich viac zaujimaju hluposti v telke.. ako to mate vy?

tykat
10. mar 2024

@lakebabe svokra zo zaciatku tiez protestovala ale casom sme to doladili, my cely den cestujeme tak o 16tej uz nikto obed jest nebude. A na dalsi den sa uz dohodneme co varime, pripadne aj rovno nakupime. Ono je rozdiel varit a mat zasoby pre 2 a pre 6 ludi.

A k telke...aj svokrovci maju telku casto pustenu, pozeraju svoje serialy a my pri nich posedime, sem tam dve tri vety, fakt nevedieme nejaku velku konverzaciu, ideme kuknut zahradku a tak. Skor ide o tu blizkost, su radi ked sme pri nich ale kebyze im vypnem telku tak sa asi aj pohadame. Ja to beriem ze to suvisi s vekom.

0silvia0
10. mar 2024

A ked ste byvali este s rodicmi pod jednou strechou, ako rodicia boli aki? Venovali sa vam, zaujimali sa o vas, alebo to nechavali na samospad?

evaachesa
10. mar 2024

Zaujímavé ako veľa ľudí tu obhajuje rodičov že nemusia mať o 19tej jedlo v chladničke a nijak ich nečakajú a nevítajú a aj nasledujúce dni sú im ľahostajní....a že chodia asi na dlho? Na 3 DNI za 2 MESIACE???...s malým vnúčikom?...to je akože často a dlho??? preboha to vážne? Vôbec by vás to nezamrzelo? Tak tomu ani v najmenšom neverím, sorry! 🤷

katkami123
10. mar 2024

@evaachesa
Ale veď tu je kopu bezciťákov. Aj keby im hlavu odsekli, ešte by to bolo v poriadku.

autor
10. mar 2024

@tykat vidis a mna by to napadlo lebo ja by som tak reagovala.. a pytala sa co chcu a co im mam pripravit. Moja mama ma 58 rokov nie 70 ze by nevladala navarit pre 4 dospelych..

gaborka28
10. mar 2024

A neskusala si to otočiť a pre zmenu pozvať napríklad ty ich k vam? Ja ti aj rozumiem, aj v súvislosti s rodičmi, aký majú postoj k tebe a iný zas k surodencom. ale nepíšeš, ako často chodia napríklad oni k vam a ako často k súrodencom. Možno tam je pes zakopaný. Ak je to len o tom, že vy oznámite, kedy pridete, tak ani rodičom nie je celkom po voli. A áno, súhlasím, že si ich dcéra a ideš vlastne domov, ale nie každý rodič to vníma takto. Je to o povahe a to sa vekom dosť často prehlbuje. Tak možno skúste namiesto ukazovania fotiek z dovolenky nadhodit tému, čo sa deje a či im to vyhovuje. A uvidis, aka bude reakcia, podľa toho sa dá zariadit aj do dalších mesiacov.

Ešte doplnim: moja mama ma 56, relatívne mlada žena. Lenze sama hovorí, že posledné roky nevladze ako kedysi a hlavne, že ju nic nebavi. Ubíja ju práca a to sa odráža ďalej. Kedysi chystala take hostiny, že sme nevládali jesť ešte tri dni nabalené. Teraz spravi chlebíčky a nasype nejake slané. Neznamená to, že jej vadíme, len proste nevladze. Napriek veku. Možno sa skus o rodičov naozaj zaujímať v zmysle - čo sa deje, či ich nieco netrápi, či nemajú problémy (zdravotne, hocijaké). Moja mama sama od seba nepovie, ale viem, že ked sa zaujímam, tak je to pre ňu dolezite. Nemyslím to zle, snad chápeš, ako to myslím.

0silvia0
10. mar 2024

Ak ma tvoja mama 58 rokov, tak asi je zmordovana z prace a potrebuje cez vikend oddych.
Sudim to podla mojej kolegyne v tomto veku. Tiez ked k nej ma prist syn s nevestou a vnuckou, ona sice nachysta, ale 3 dni predtym ma z toho nervy.
Ono matky su v jednom kole 25 rokov, kym deti povyrastaju. Ked vyletia z hniezda, je to pre tie zeny taka ulava, ze skoncilo nekonecne varenie, ze uz sa k tomu nevladzu dokopat. A ked sa k tomu dokopu, tak s tazkostami. Ale nie vsetky samozrejme.

tykat
10. mar 2024

Tak vidis teba to nenapadlo, tak to skus najblizsie takto, nakupte, zavolajte rodicom ci nieco nepotrebuju dokupit. A mate polovicu problemu vyriesenu.

A mama mozno vladze navarit ale nechce sa jej. Respektovala by som to a podla toho sa zariadila.

domkakvet
10. mar 2024

Potraviny asi nemaju za co robit, ked ze nepracuju, na lepsi obed tiez asi nebudu mat a to ze nevstanu od telky to je dost divne.

katkami123
10. mar 2024

@0silvia0
Prosím ťa, moja svokra má ku 70 a navarí 3 chody, urobí koláč, keď jej majú prísť vnúčatá. To je o chcení a o láske. Tam nie je láska, tak ťažko.

Zas jednoduchá bublanina vyjde na 2-3€ a má ju hneď. Jednoducho nechcú, len to musí autorka pochopiť.

ropucha6
10. mar 2024

Tak asi nemaju velmi zaujem, mozno aj tie tri dni je na nich privela. Obmedzila by som navstevy, kym by ma vyslovene nezavolali.

tykat
10. mar 2024

@katkami123 aj moja 85r babka varila ako nic a? Ved to nie su preteky v stareckom vareni.

sonicka19983
10. mar 2024

Ja to mám to isté či už u svokrovcov či už u mojich rodičov...telka ide všade a vkuse...ale áno u mojich rodičov vidím aspoň interakciu s deťmi, záujem o ne, zatiaľ čo u svokrovcov musím až pripomenúť aby sa deťom aspoň trošku venovali inak už neprídeme...ale mne to vynahrádza aspoň moja mama... ona je vzor obetavosti a pomoci...vo všetkom...tak budem dúfať že sa to zlepší... držím palce 🙏🙏🙏

katkami123
10. mar 2024

@tykat
Lebo píšem, že tu nie je záujem. Pri bublanine nahadze všetko do jednej misy a pustí mixer na 2-3 min a má vystarané, na vrch pohádže ovocie, aspoň niečo urobím, nejaký základ.

Ale tu je jasné, ze ich už otravujú, len autorka to nechce vidieť, lebo sú to jej rodicia. Mna by tiež otravovalo, keby som mala každé 2 mesiace u seba niekoho, raz za pol roka, raz za rok stačí. Nemajú privítanie, nie je to o tom, žeby nevládali, kedže nepracujú, majú kopu voľného času, peniaze majú tiež ako píše autorka (môžu žiť z prenájmov, napr.). Jednoducho, netlačím sa tam, kde nie som vítaná a ignorujú tam mna, vnúča a cely čas radšej pozerajú telku.

dzejny656
10. mar 2024

U mojich rodičov je to podobné a ja to už neriešim, prijímam ich takých akí sú. Nakúpené tiež väčšinou nemajú a ak áno, tak skôr veci, ktoré my nemáme radi. Automaticky už objednám pred tým ako príde nákup, ktorý doručia rovno k nim. Financie vôbec neriešim. Väčšinou varia jedlá, ktoré nám až tak nechutia tak buď vyslovene poviem čo majú uvariť alebo uvarím ja. Telka tiež u nás beží nonstop, pozerá ju len otec.
Moji rodicia sú ale veľmi radi keď prídeme aj vnučku majú radi a venujú sa jej. Tieto detaily čo sa týka stravy, telky, tiež že majú trochu iné predstavy o hygiene a poriadku preto neriešim.

chvostik1
10. mar 2024

Ak ťa to "poteší", nie si v tom sama. U nás doma je to podobné. Mám viacerých súrodencov, ale len jeden žije stále s rodičmi. Zvyšok je odsťahovaný. My žijeme najďalej.

Vždy keď sme k mojim rodičom chodili na občasné návštevy, nikdy nebolo navarené, nič pripravené a stále im boli presnejšie iné veci než my a vnúča. Keď sme chceli cez víkend niečo zjesť, museli sme si najskor nakúpiť a sami navariť. Samozrejme tak aby bolo aj pre zvyšok rodiny.

U nás bola a je situácia o to trápenjšia, že ak má prísť na návštevu polovička toho môjho súrodenca čo tam s nimi žije, tak naša mama vždy pripraví pohostenie a navarí tak, akoby k nám mal prísť na návštevu prezident Slovenskej republiky.

My sme to s mojím mužom po rokoch trápenia a neustálych stresov z toho, že sa tam cez víkendy vyrobíme viac ako cez týždeň v práci, vzdali. Jednoducho sme tam prestali chodiť. Lebo naozaj sme sa tam necítili vítaní. Buď skrz to nepripravené jedlo, celkový nezáujem (otec tiež väčšinu dňa presedel pred tv, mama pozerala do mobilu, súrodenec sedel za Pc) alebo za vyhrotené situácie a hádky keď som si dovolila náhodou mať poznámku k tomu, že sa tam cítim ako otrok a nie ako dcéra čo prišla na návštevu.

A ak mojim rodičom dodnes neprekáža, že sme tam prestali chodiť, tak to bolo asi to najlepšie čo sme mohli urobiť. Aj keď ma to bude v kútiku duše mrzieť stále lebo rodičia mi budú stále. Ale hold, nič s tým nespravím. A sebe takto ušetrím aspoň nervy.

lakebabe
10. mar 2024

@tykat jasne ja to beriem z môjho pohľadu že u svokrovcov sa stretneme šiesti siedmi plus deti kazdeho veku a bezne svokor od rána chystá vari nakupuje tiež to od neho nikto nevyžaduje svokra napecie proste ich to napĺňa , ale zas oni si berú sami od seba na víkendy vnúčatá prespať, proste žijú pre rodinu. Toto bude také vlaznejsie asi by som tam išla s nákupom a možno radšej prespať k tej sestre

autor
10. mar 2024

@olimuc nie este som sa nerozpravala ale asi sa porozpravam.. vies nie len on ocakava ale aj ja..

katkami123
10. mar 2024

V iných diskusiách o veku tu všetky zeny tvrdia, že 50. je ten najlepsi vek. Tu je zas 58 ročná zrobená chudera na umretie. Čo diskusia, to sa to tu ohýba. Pritom fakty
- sú nepracujuci, nemajú byť z čoho zrobení
- majú peniaze (kľudne to môžu byt prenajímatelia budov, autorka nešpecifikovala)
- pozerajú telku cely čas, nemajú záujem o rozhovor

Tak čo tu idete ospravedlňovať? Proste nie je tam láska, záujem, bohužiaľ, ani o vnúča, čo je najsmutnejšie s ktorým sa tam trepú.

Tam niet čo ospravedlňovať.

Mna prvé, čo napadlo - nepracujuci a pozerajú telku - že akurát už za tie roky zleniveli úplne a problém im niečo urobiť.

nevenka
10. mar 2024

@autorka moja mama mala tento rok 70 rokov, a veru, nevladze tolko, co bola mladsia, ale vzdy sa na nas tesi, nachysta, sisky, buchty, zaviny, navari oblubene jedlo. My aj nakupime, ja jej pomozem s niecim, aj starsir deti, v zahrade a tak. Ano, pusti si aj telku, aj detom pustime, ale nie v kuse. A ani v 1 kuse nemame hlboke rozhovory, ale staci, ze sme spolu. Toto je smutne, ako sa Vasi spravaju...☹

autor
10. mar 2024

@0silvia0 moja mama nechodi uz do prace a ja nebyvam doma od 18tich..

gabriela2023
10. mar 2024

Autorka asi ti to prišlo ľúto.Ako to máš rodičmi. Hlavne že si nenájdu čas na teba ale radšej tv pozerajú. Neviem čo ti poradiť .Podľa mňa sa nezmenia. Nie si v vtom sama. Moja mama mi 13 rokov neuvarila ani čaj. Dokonca ani keď som mala Covid.Nezaujíma sa vôbec o mňa .Nezávidím ostatnim rodinám ale tiež som len človek a príde mi to občas veľmi ľúto.Viem že ľútosť to nezmení.Skus sa zamyslieť akú výchovu mali tvoji rodičia?Ja viem prečo sa moja mama tak správa .Jej výchova bola prísna,tvrdá a chladná.Preto má nedokáže objať, pohladkať, pochváliť a povedať že ma ľúbi.

michelle567
10. mar 2024

Ja autorke zasa rozumiem. Sú to jej rodičia. Chce ich vidieť, chce aby to pre deti neboli cudzí ľudia, aby ich poznali. Trochu pozornosti z ich strany by ju potešilo. Tiež by ma to mrzelo

katica06
10. mar 2024

Mne to také zvláštne nepríde. Keď sesternice s mamou alebo samé dôjdu,, domov,, vždy je to tak aj bolo aj keď ešte jej dedko žil. Keď prídu vlakom nakúpi sa u nás v meste keď prídu autom vždy dôjdu s nákupom za stovky eur. Babka akurát zaplatí susede aby pomohla upratať. Ani to od svojej mamy neočakáva, dokonca polka rodiny prespáva u jej krstnej čo býva vedľa. Lebo vedia že starý rodičia sú zvyknutí na svoj kľud, aj tam v kuse beží telka, nejaké seriály, lebo nikam nechodia, rozpravať sa len keď suseda príde. Takto to chodí 15rokov.

nelka93
10. mar 2024

No celá tá situácia je zvláštne. Ja mam celu rodinu tiež cca 300km ďaleko a domov chodíme ako sa podarí cca raz za mesiac-mesiac a pol. No vždy sa mamina teší, že prídeme. Pýta sa co nám uvarí a co treba kúpiť. Stará mama to isté, vždy navariť niečo čo máme radi. Chodíme k nim na víkend a nikomu by nevadilo keby ostaneme aj týždeň. U svokrovcov je to rovnaké, ti sa ešte sťažujú ze chodíme malo často 😅

michelle567
10. mar 2024

A zasa tri dni nie je až tak veľa...dve noci...prvý deň prídu až večer o 7. Potom je jeden deň. A tretí deň už je zväčša o balení a ide sa domov. Nie je to že tri dni od rána do večera sa im majú venovať...

tykat
10. mar 2024

@michelle567 pise ze minimalne na 3 noci co su minimalne 4 dni, to je celkom 6x do roka. Nevieme ako byvaju, velky dom ci 3i byt? Ako maju daleko obchody, potraviny pod bytovkou alebo supermarket kde treba ist autom...atd atd. Ako vobec s dcerou vychadzaju, ake maju vztahy...Ako ziju ked tam nie je autorka? Ticho, klud, zabehany rezim, obedy z nejakej jedalne a ako sa to meni ked dojdu na navstevu.

Ak by som tam chcela aj dalej chodit tak jednoznacne by som riesila to co vyriest viem a hlavne neocakavala nieco co sa nikdy predtym nestalo. Mozno ked autorka vzdy dojde s nakupom a navari tak sa na nich aj zacnu tesit 😃

sinusoida
10. mar 2024

Keď obaja nechodia do práce, tak preto nemajú nakúpené, lebo nemajú peniaze. Niektorým ľuďom hučí telka, čo ja neznášam, ale je to proste tak, ako keď mladí ťukajú do telefónu. Možno zredukovať návštevy na raz za dva mesiace a len na jednu noc....a zobrať si zo sebou pečené kura....

tiezjedna
10. mar 2024

ja by som tie návštevy obmedzila. Áno sú to rodičia, ale moc sa podľa toho, čo píšeš ako rodičia nesprávajú. Varenie je to najmenej, ale ten okatý nezáujem by ma totálne odradil. Prišla by som na sviatky, okrúhliny a tým by to asi skončilo.

tiezjedna
10. mar 2024

@sinusoida písala, že peniaze nie sú problém...