icon

Rodičia a návštevy: Ako riešiť sklamanie a očakávania?

9. mar 2024

Byvame 400km a k rodicom chodime cca raz za 2 mesiace na min.3 noci. Po poslednej navsteve som strasne znechutena a to co sa dialo, sa deje casto. No uvedomila som si to az teraz. Nemaju nic nakupene. Myslim tym pecivo, zeleninu pitie alebo sunku. Na druhy den idem do obchodu a kupim potraviny za 100..mama nestihala, nemala cas robila nieco ine... obaja nechodia do prace... dalsia vec je ze mama zacne varit nejake jedlo ako pre 15 ludi a je to somarina ako dukatove buchticky alebo cestovina s tvarohom.. co teda moj manzel by cakal aspon pecene kura.. no a tretia vec co ma velmi trapi je ze v kuse ide telka a o nicom sa neda rozpravat lebo ja nieco hovorim a oni pozeraju telku.. manzel to uz vzdal.. a mne je fakt blbo ze 2 mesiace tam nie som a ich viac zaujimaju hluposti v telke.. ako to mate vy?

0silvia0
10. mar 2024

@katkami123 ale ja to neospravedlnujem, ze je matka taka neochotna. Ved ja len vysvetlujem, ze ako to niektore zeny mozu mat. Vidim ako to moja kolegyna v tom istom veku strasne riesi.
To, ze ine zeny aj v 70ke maju viac energie je tiez v poriadku. Hned som napisala, ze nie vsetky zeny to takto maju, cize ja to viem, mne to netreba vysvetlovat.
Moja mama ma tiez 70 rokov. Uz nema tolko energie, ale vzdy nachysta co moze, ale uz sa sama tiez vyjadrila, ze ju dlhsie navstevy vycerpavaju a ma z nich stres. A to pritom pred rokmi zboznovala navstevy a chystanie okolo toho.

luccija
10. mar 2024

A bolo to predtým inak?alebo si to len viac všímas?
To, že spraví dukátové buchty, slíže mozno si mysli, , že také veci nerobíš a nechce robiť pre dieťa nejaké pečené mäso.Asi u nich viazne komunikácia, tak sedia pri TV.Ale zase to, že nie je šunka, bežne veci na jedenie je zvláštne.Nestalo sa, že ste niečo ofrflali, alebo nemajú niečo proti mužovi?treba sa spýtať mamy čo budeš varit, nespravis to dobre xy?Ja by som jej povedala, že mi to pripadá, že ich otravujeme.A možno sú fakt znudeni mama navari slíže na 2 dni, keď tam nie ste a pozerá seriál.Alebprav

luccija
10. mar 2024

Práveže to by sa jej nemali zavrieť ústa, že ste prisli, venovať sa...ved ty vieš ako sa správali pred pár rokmi

zuzubb007
10. mar 2024

Sami sa pozvete a poviete kedy prídete?, podľa mňa rodičia ak sú dôchodcovia chcú už kľud, ja by som volila, počkať kým Vás zavolajú sami, že prídite a po ďalšie chcú vyslovene aby ste u nich spali, majú veľký dom? Lebo ak nie treba si rezervovať ubytovanie niekde nablizku, ono majú svoj zvyk a sú ťažké povahy môžu mať preto nervy, ale zase aby som prišla a robila nakúpy no neviem to by mali rodičia automaticky navariť atď.

0silvia0
10. mar 2024

A inak je cudne, kolko zien v pracovnom veku uz nepracuje... to z coho ziju?

tehulka2011
10. mar 2024

@0silvia0 tipujem, ze invalidny dochodok

autor
10. mar 2024

@chvostik1 my sme tiez velmi unaveny.. balit, ist cez cele slovensko, 100 nafta, 100 strava, potom pridem nakup varim, davamnpozor na dieta, idem k niekomu na navstevu co ako nevravim sestra so svagrkm sa stara, kavu spravia, chlebiky kolac,.. a dookola a v nedelu ideme domov na obed som z tych vikendov vycerpana.

0silvia0
10. mar 2024

@tehulka2011 to moze byt, ale ak ma invalidny dochodok, tak ma asi nejake diagnozy a asi uz nevladze? Len tipujem a dufam, ze mi tu nebudu vypisovat ako ostatne zeny na invalidnom ficia...

lakebabe
10. mar 2024

Tak to zredukuj a nechoď tak často alebo ich pozvi k sebe ale pochybujem ze prídu. Počkaj kým ta zavolajú najbližšie sami

komplikovana
10. mar 2024

no su ludia a ludia, ale tiez mi pride trosku nezvycajne tu citat, ze vlastne deti a vnucata otravuju rodicov ked pridu na 3dnovu navstevu. Vsade sa hovori, ze rodina je zaklad a to najviac, preco vlastne ludia ziju.
Ja by som sa asi priamo opytala, ci im vase navstevy prekazaju, kedze sa citite ignorovani, viac ich zaujima TV ako vy. Aspon budete vediet na com ste.

viky173
10. mar 2024

a to Vas na navstevu pozvu oni, ci sa len tak Vy rozhodnete a pridete?

lakebabe
10. mar 2024

@komplikovana tiež mi to príde zvláštne z obidvoch strán mam také rodiny že rodičia žijú pre deti pre vnúčatá a urobili by pre nich prve posledné.
Ale to budú také povahy časom sa možno tie návštevy zminimalizuju úplne len na vianoce

autor
10. mar 2024

@sinusoida treba si precitat diskusiu zas sa mi nechce kazdemu pisat ze peniaze maju byvaju 400 km, nechodia do roboty, chodime raz za 2 mesiace a urcite sa nepotrepem 400km tam a 400 spat za 100eur pre presedim 4 hodiny v aute kvoly 1 noci.. logika, to som nerobila ani ked som nemala dieta nie tak s malym dietatom.. ktore potrebuje aj prestavky a tie cesty su aj viac nez 5 hodin

autor
10. mar 2024

@komplikovana ano to aj spravim so surodemcami mame dobre vztahy a tym ze manzel je jedinacik a nema surodencov rad tam chodi k tym mladym.. a tiez deti atd...zboznujeme ich.. ale rodicia sa spravaju akoby bol koniec sveta a nic im uz netreba. A velmi vela sa na vsetko stazuju ked aj nieco povedia tak je to negativne. A pri tom sme vsetci zabezpeceny mame domy, rodiny, zdravie , skoly ja neviem.. no oni su stqle nespokojny, lebo politika, lebo korona, lebo ukrajina, lebo to a tamto.. tie navstevy ma vycerpavaju

0silvia0
10. mar 2024

Rodicia boli vzdy takito negativni? Ci az potom, ako zostali doma a nepracuju? Asi upadli do nejakej letargie?

autor
10. mar 2024

@zuzubb007 maju velky dom.. a su v nom sami. Mame vlastnu izbu dokonca aj kupelnu

januska12323
10. mar 2024

K rodičom choď na dve hodiny na návštevu a zvyšok času si naplánuj so súrodencami. Veď vidíš, že ich otravujete. A to rodičov nijak neospravedlňujem, ako tu niekto bude písať, ale každý je iný. Nech je za tým nezáujmom hocičo keď to prijmeš a zariadite sa podľa toho hneď ti bude ľahšie na duši.

autor
10. mar 2024

@0silvia0 neboli takyto... bud sa to zhorsilo vekom, alebo tym ze som sa prestahovala 400km prec alebo mojim manzelom ktory sa im asi nepaci..rozmyslam cim to moze byt ale nebolo to tak vzdy

bosorkabb
10. mar 2024

U svokrovcov ide telka stále dokonca dve 😂
Ono to šlo vekom, už nechcú nikam chodiť, chcú svoj kľud. Deti moc kričia, moc behajú a oni chcú kľud. Nikdy tam nespime ono to človeka otravuje. Mne by to tiež vadilo.
Akože svokra navarí vždy ale šunku, minerálku u nich nenájdeš proste to nekupuju. Na pečivo ide ráno kúpi 4 rožky a vybavené.
Ber to tak že oni chcú iné ako ty. Chceš aby sa chovali ako si praješ a dúfaš ale to sa nestane.

autor
10. mar 2024

@bosorkabb ono meide o tu mineralku, alrbo sunku ale tak nieco, cola, pivo, aspon sirup ved viem ze kupuju kadeco zas telefonujeme spolu aj varia hocico..

luccija
10. mar 2024

Všetko sú len naše domnienky posad sa s mamou a porozprávaj sa s ňou.Ked máš 2r dieťa musíš vedieť či majú niečo proti tvojmu mužovi.No sú negatívni, lebo sú len asi sedia doma a potom sa hádajú a frflú.Boze koľko ľudí takto premrhava životom sú doma, nemajú núdzu, zdravi..
@viky173 neviem ja by som nečakala, že ma budú domov pozývať, ale možno sa tak niekde robí.

lakebabe
10. mar 2024

To je o ochote oni asi na to nemajú energiu čosi chystať sú negatívne naladení a také povahy. U mamy a svokry tiež take vody nepiju , ale vždy majú plnú špajzu colu, Džúsy pre deti ,minerálky ,radler pribinacik pre vnucata kadeco , však to tam vydrží aj rok a jednotu majú na každé dedine.
Im je už podľa mňa všetko jedno co je smutné lebo sú fakt mladí ved nemajú ani 60 premrhavaju svoj čas nemajú nejaké zdravotné problémy?
Porozprávala by som sa s nimi co sa robí ci je všetko v pohode doma

komplikovana
10. mar 2024

nechaju sa pasivne ovladat TV. Clovek si tvori stastie sam v sebe. Ak sa im paci taky zivot, kludne, ale nemusia do neho zatahovat aj vas.

denithestrange1993
10. mar 2024

Skus ich pozvat do restiky,prejdite sa po vonku,chodte na vylet,na bowling,do aquaparku spolu...vytrhni ich z toho stereotypu,nech mate spolu nejake spomienky pekne. Nie len doma pri sporaku,telke frflajuc na politiku atd.

ahhola
10. mar 2024

Smutne no, 60.tnici, zdravi, nudzou netrpíia, oni neriesili ich rodicov, mozno zdeptanych z povojnovych rokov a kydli vas, ich deti k nim na 2 tyzdne, asi opakovane a ked teraz oni sa maju trochu povenovat dcerinemu vnukovi, cumia bednu a varia ako z armady spasy. No asi to v sebe nemaju, nejaku vrucnost, srdecnost, pohostinnost,alebo uz j7 vsetku minuli😄staci ked na to kukaju v bedne, naco sa vysilovat v skutocnom zivote? 🙆🤔😛

hankab
10. mar 2024

Tazko sa mi sudi, lebo deti este nemam, mozno potom to budem vnimat inak. No aktualne byvame 120km od rodiny (priatelovej aj mojej) a keby k nam prisli na 3 noci, asi by som odpocitavala kazdy den. A to mame svoje rodiny radi, ale staci navsteva na 3-4 hodiny, kopec chystania jedla, upratovania, sme radi ze sa vidime a aj radi, ze vecer idu naspat domov. To sme ale my, mame radi doma svoj klud, rezim, nastastie sme v tom obaja rovnaki. Tiez nas nenaplna robit ludom program, vymyslat co budeme robit, aby sa u nas nenudili a 3 dni su fakt dost dlho.

luccija
10. mar 2024

@hankab 400 km s malým dieťaťom nepôjdu na otočku.Preco sa z rodinnej návštevy robí stres z upratovania, chystania jedla a, keby aj ja neviem to je každý tak zahľadení do seba svoj kľud atď...už, keď sa človek nevie trocha obetovať pre svojich blízkych mne to príde smutné.Ved nepracujú na 12 tky strhani.Ale to je povaha nespraviť nič viac ako je nutné a len hlavne myslieť na svoje pohodlie

dotka04
10. mar 2024

Takto…ci je to cudne/ine alebo nie, nevyriesis nic, rodinu si nenavyberas a nie je tvojou vinou, ze sa nevedia spravat (myslim tym pustenu tv. Navarene uz aj keby nebolo, no ok, je to nestandardne, ale tak vsetxi ske nejaki🤷🏻‍♀️). Akceptuj stav taky, aky je, skus sa s tym zmierit, aby ta to nestvalo viac, nez by bolo pre teba unosne. Ono niektori ludia sa aj vekom menia, zial, k horsiemu…. Kopa rodin je “divna”, nie si sama :-

janewithane
10. mar 2024

Este skusim nejake napady - ak mate napr nejaku messenger skupinu a tam sa dohadujete kedy pridete, skuste sa dohodnut aj co idete robit ( nejaky vylet), co budete varit, co treba nakúpiť, ze napr v sobotu budete u sestry,v nedelu u rodicov ...

Ale ako tu bolo spomenute, skus si to urobit tak aby vam dobre bolo - chodit menej casto, pokojne k rodicom prist len na navstevu a prespat u sestry alebo v penzione, mozete rodicov vytiahnut niekam na vylet, ist na spolocny pobyt kde sa neriesi kto nakupi a navari a snad nebudu kukat tv 😀

Verim, ze ta to mrzi...

tetapetra
10. mar 2024

Presne toto robila moja svokra. Došli sme a ako prvé sme utekali na nákup 🤦🏻‍♀️. Našťastie tam už nechodíme roky. Vie si počkať na syna, ktorý žije v UK aby jej vždy niečo kúpil. Naposledy sporák. Už sa mu ja snažila naznačiť,žeby jej mohol prerobiť kúpeľňu.