icon

Rodičia a návštevy: Ako riešiť sklamanie a očakávania?

9. mar 2024

Byvame 400km a k rodicom chodime cca raz za 2 mesiace na min.3 noci. Po poslednej navsteve som strasne znechutena a to co sa dialo, sa deje casto. No uvedomila som si to az teraz. Nemaju nic nakupene. Myslim tym pecivo, zeleninu pitie alebo sunku. Na druhy den idem do obchodu a kupim potraviny za 100..mama nestihala, nemala cas robila nieco ine... obaja nechodia do prace... dalsia vec je ze mama zacne varit nejake jedlo ako pre 15 ludi a je to somarina ako dukatove buchticky alebo cestovina s tvarohom.. co teda moj manzel by cakal aspon pecene kura.. no a tretia vec co ma velmi trapi je ze v kuse ide telka a o nicom sa neda rozpravat lebo ja nieco hovorim a oni pozeraju telku.. manzel to uz vzdal.. a mne je fakt blbo ze 2 mesiace tam nie som a ich viac zaujimaju hluposti v telke.. ako to mate vy?

1andrea111
10. mar 2024

Podľa mňa ich to zaťažuje, niektorí rodičia si chcú už oddýchnuť keď sa deti osamostatnili a nie sa o ne neustále starať. Ty si tam chces prísť oddýchnuť a mama nech sa stará. nechala by som to na čas tak, či vás budú volať. Možno ani nechcú aby ste chodili, preto sa tak správajú.

ivangeline
10. mar 2024

A naco tam chodis? Vsak vas asi nepozyvaju..

mareka49
10. mar 2024

Chápem, že ti je z toho smutno.
Možno by som neriešila prečo.
Ale skôr by som riešila či.
Chodíš vyčerpaná.
Nerob to.
Aby vnuk mal kontakt s dedkovcami?
Keď oni nemajú záujem?
Dajte si polroka pauzu alebo sa ubytuje u súrodenca alebo v hoteli.
Keď to je tvoje rodisko a máš tam aj iné kontakty.
Možno ich nechať a zistiť či im vôbec chýbate.
Vieš, to že tebe záleží na dobrých vzťahoch neznamená že aj druhí to tak majú.
Hoc sú to aj rodičia.
Suma sumarom.
Na Vianoce, ak pozvu

katkami123
10. mar 2024

@tykat
Prečo stále dokola píšeš iba o varení? Autorka tu už písala, že robila nákupy, aj varila. Načo dokola to iste riešiť, keď to už vyriešené bolo?

Varenie je očividne ten najmenší problém, do teraz tak prežili. Píše tu o tom, že jej je ľúto celkove spravanie sa jej rodičov k nim. Majú problém sa už iba zvítať. Porozprávať, nezavolajú ich sami od seba. Tvoje rady ohľadom varenia autorka už aplikovala, zmena nenastala.

A navyše, ako tu tvrdia všetky zeny v každej diskusii, vekovo sú v tých najlepších rokoch.

kvetkaxxx
10. mar 2024

Autor situacia ako cez kopirak, dobre poznam, uz od zaciatku vysokej skoly za slobodna. A zdielam tvoj nazor. Navstevy so spanim obmedzujem na nutne minimum (ine to bolo so spanim ked sme cestovali 400 km s malym dietatom ako vy, to prespat treba aspon 1 noc). Moj postoj UZ TERAZ - nemozem/nie som povinna sa starat o 2 domacnosti (upratovanie, nakupenie, varenia, zahrada, kosenie) a este aj pracovat a mat vlastnu rodinu v uplne inom meste

katkami123
10. mar 2024

@1andrea111
Skôr mi to príde, že chce budovať vzťahy s rodičmi, preto tam chodí. Preto ju aj trápi ich nezáujem a chlad z ich strany, telka im je prednejšia ako vlastne deti a vnúča, ktoré vidia raz za čas, pritom tú bedňu v obývačke tam majú stále, tá im neujde.

Nikde som nepostrehla, žeby tam autorka chodila si oddýchnuť a mama nech sa stará. To si už ty vymyslaš a skresluješ. Nikde nepíše, ze im hodí vnúča a oni s manzelom si idu na welness, tak neviem čo si pod pojmom starostlivosť predstavuješ ty, ale ja pod pojmom starostlivosť, chápem starostlivosť a pod pojmom návšteva, chápem pojem návšteva. Tu si však tieto pojmy diskutérky rady zamieňajú. Navarit o 3 porcie navyše, nepovažujem za starostlivosť a obdivujem kazdeho, kto toto za starostlivosť považuje.

Taktiež nepovažujem za stsrostlivost porozprávať sa s niekým, kto za mnou meral dlhu cestu na 2 hodiny, potom si robiť svoje. Tomu sa hovorí rozhovor, nie starostlivosť.

tykat
10. mar 2024

@katkami123 ved to pise pomaly v kazdom prispevku ze musi varit a nakupovat, tak to asi vyriesene nie je ked jej vadi ze nie je sunka, kola, sirup, mineralka... nenapisala OK varenie a nakupy nerieste to je vyriesene.
Pises "Tvoje rady ohľadom varenia autorka už aplikovala, zmena nenastala."
A aka zmena by mala nastat? Ved jej pisem nakup, navar a nebudes musiet riesit nenakupe a nenavarene. Ale autorka by chcela prist a mat nakupene a aby mama varila. Mama evidentne varit nebude a ani chladnicku nenaplni kvoli dcere a jej rodine. Cize ziadna zmena nenastane. Moze len autorka nakupit a navarit, pripadne si to ulahcit, objednat pizzu, zobrat rodicov niekam na obed a ma 2 dni vyriesene, na treti den hodi lososa na panvicu, uvari zemiaky a urobi nejaky salat. Obed do hodiny na stole.

tykat
10. mar 2024

@katkami123 "Navarit o 3 porcie navyše, nepovažujem za starostlivosť a obdivujem kazdeho, kto toto za starostlivosť považuje." ak nevaria tak vobec nieco varit je uz robota navyse, oni asi nevaria 2 porcie ale nevaria vobec ked tam dcera pride.

autor
10. mar 2024

@ivangeline lebo su to rodicia a zaujimaju ma, aj ked nikdy nic nove nemaju

katkami123
10. mar 2024

@tykat
Autorka písala, ze chodila už aj na nákupy, aj ze neraz varila. Takze opäť píšem, už daj pokoj s tým varením. Tvrdila si, ze keď začne autorka variť, tak bude možno aj záujem. Písala som, že to už dávno aplikovala, záujem stále nie je.

Mne by prišlo trápne, aby mi v mojom dome návšteva varila. Pripadala by som si ako chromá, neschopná, klobúk dole pred rodičmi, že na to 💩.

Tu bude inde problém, čo si všímam u starých ľudí, ktorí až priveľmi riešia dezinfo scénu- odoberá im to chuť do života. Aj autorka tu písala, zeriesia Ukrajinu, očkovanie, natrepaní sú na telke, aby im neušiel žiaden novy konšpiračný bullshit. Toto má iste moja kamoška, tá už s vnúčatami prestala k svojim rodičom chodiť, lebo prídu po dlhej dobe na návštevu a ich matka tam hneď telku zapína a pozerá Blahove príhovory a nič okolo ju nezaujíma. Vnúčatá sa jej niečo opytaju a ona nezáujem, len tie svoje konšpirácie, už to začala aj deťom hovoriť, tak sa stopli návštevy. Toto je veľký problém u veľa starších ľudí, že svoj život až priveľmi položili do dezinfo scény a zabúdajú žiť.

Ešte jeden príklad, mali sme takú dôchodkyňu na recepcii, večer, keď nikto už nechodil, púšťala si infovojnu na plne pecky, plakala tam pri tom, no hrôza. Neraz som ju s kapesníkom v ruke videla, slzy utierala, ale tie podcasty ich musela pocuvat, ako nejaká droga. Po tajomky tam letáčiky tlačila a tie ich knihy, potom sa všetci čudovali, prečo sa tak rýchlo toner míňa a musia stále kupovať.

autor
10. mar 2024

@katkami123 ano o varenie vobec neide, ved zas ani ja s manzelom nejeme boh vie co a vela... proste stacili by aj 4 parky a 2 rohliky.. ved ani doma nemame svedske stoly ako na all..

autor
10. mar 2024

@tykat ale mama vari aj nakupuje a vela a hocicoho len ked tam nie sme.. volame spolu raz za tyzden sa vzdy sa pochvali ze kupila kacku hovadzie robila to a to.. pri tom my ked sme chodili k jej mame tak vzdy nieco bolo.. tiez moja mama vie piect veterniky, rolady, torty, aj to foti na facebok a do spolocnej skupiny.. len ked mame prist my tak na nic nebol cas a vo vsetkom je problem... ja si tiez viem navarit a napiect hocico.. ale ide o ten princip.. dnes nalriklad upiekla roladu a tortu lebo ma prist sestra...

tykat
10. mar 2024

@autorka a vy teda ste pozvani k nim alebo nejako len poviete ze pridete alebo ako vlastne chodite na tie viacdnove navstevy?

Aha, medzitym si dopisala ze mamam vari ked tam nie ste, no to je to co som pisala vyssie, nevari, nechysta ked mate prist. A je to teda tak. No tak to by si sa mala zamysliet ci vas tam vobec chce, asi nie. Mozno to nechce povedat rovno a mysli si ze ked sa nebude starat tak to pochopite ze vas tam na 4 a viac dni nechcu. Inak mi to nevychadza. Mozno ani telku tak casto nepozeraju ked tam nie ste. Pride mi ze im tam prekazate, tak to nejako pretrpia.

tykat
10. mar 2024

@autorka skuste urobit prepadovku bez ohlasenia mozno aj kacka bude aj torta

katkami123
10. mar 2024

Autorka, radšej za tie peniaze, čo vrazíte do benzínu za nimi, rátam takých cez 100-140€, choďte radšej so synom niekam na výlet, alebo do aquaparku. Viac by som sa už takto netrepala, iba, keď vás vyslovene pozvú. Aj to by som zvážila, či neprespať u sestry a ku nim na hodinu, ak bude hrať opäť telka, tak iba 10 minút a odísť, že ich nebudeš teda vyrušovať.

autor
10. mar 2024

@katkami123 ano vystihla si to... u viacerych starsich ludi je to tak akoby uz svet skoncil.. vsetci len o tom aky je svet zly a ludia su zly a telefony, technika a vsetko je zle potraviny su zle, lebo za ich cias bla bla.. za ich cias boli tak akurat mladsi.. my sme traja surodenci vsetci sa mame super, mame skoly, zamestnania, deti, cestujeme.. aj partneeov sme si nasli v pohode, ziadny alkoholoci alebo ja neviem, rozumieme si, a im stqle nieco vadi.. a sestra mojej mamy to je proste 100x horsie tej vadi uz aj vtak na strome..

katkami123
10. mar 2024

@tykat
Ale tu nejde o kačku a tortu, však autorka si doma navarí po to necestujú 5h autom za nimi, že doma majú prázdnu chladničku a nemajú rúru a sporák. Čo stále riešiš to varenie? Ja fakt nechápem.

tykat
10. mar 2024

@katkami123 vies co preskakuj moje prispevky ked ta to varenie tak irituje, reagovala som na prispevok autorky kde pise o kacke aj o torte.

autor
10. mar 2024

@tykat 🙂 to ma pobavilo.. a vies ze sme tak raz uz boli... a fakt vtedy bol aj kolac aj maso.. ja uz neviem ci plqkat ci sa smiat

lakebabe
10. mar 2024

Mne to tiež pripadá že vás tam nechcú možno keby ste prišli na otočku ale to sa vám neda. Keď tak chystá pre iných keď majú prísť tak asi ešte vládne. Tiež si myslím ze ich to zaťažuje, že tam aj spíte. Nechodila by som kým vas nezavolaju. Radšej choďte niekde na výlet alebo k sestre

katkami123
10. mar 2024

@tykat
A všimla si si aj jej príspevok nadrým, kde píše, ze jej nejde o varenie?

tykat
10. mar 2024

@autorka no vidiiiis 😀 tam je kuťuš zakopaný, ono to bude niečo osobné, možno ako píšeš muž sa im nepáči.

Neskúsila si sa mamy opýtať že prečo to tak je? či má niečo proti tebe alebo mužovi, neofrflal nejaké jej jedlo? Pozerajú telku aj ked ste tam viacerí súrodenci na návšteve? Či len ked ste tam vy?

tykat
10. mar 2024

@katkami123 len preskakuj, dík.

katkami123
10. mar 2024

Je to smutné, ale lásku a záujem rodičov si nevynútiš. Raz, keď sú bezcitní k Vam, iné to nebude. Aj keby mali problém s manzelom, si ich dcera, majú vnúča a mali by mať aj rozum, žeby ste všetci 3 netrpeli. Časté návštevy tú iskru nerozdúchajú ako si myslíš. Treba ich nechať tak.

maryetta
10. mar 2024

Mame to podobne. Ale my sme iba 300km. Ale tiez ideme cca raz za 2mesiace. Aj menej.
Ale tak ci moji rodicia alebo ked ideme ku svokrovcom vzdy nas pohostia. Ba volaju ze co maju navarit. Mama uz vie co mam rada alebo deti,manzel a tomu prisposobi jedalnicek.
Aj u nich ide telka. Tiez vecer ked idu spravy chcu pozriet ale uz ked su tam deti dovolia im pozriet rozpravku. Zase ked viem ze chcu sa napr o tretej pomodlit korunku co ide aj na tv lux tak poslem deti sa hrat do izby alebo idem s nimi bokom.
Vzdy nezabudam ze je to ich dom. Ich pravidla a my sme na navsteve.

autor
10. mar 2024

@katkami123 ano viac nam vadi to privitanie a to ze ich nezaujima nic z nasho zivota a to ze pozeraju telku a vlastne ja sa starqm o 2 rocneho syna ktory je vsade a este o kuchynu.. doma to mam ok lebo som v byte kde mam prisposobene veci 2 rocnemu ale oni tam nemaju nic prisposobene.. tu ma v ruke hlinu z kvetov, tu vselijake dekoracie, uz je pri krbe, uz ukusuje drevo, uz vyliata voda kuchyna noziky, cistiace prostriedky... no je to o drzku vkuse za nim behat a riesit toto a este varit a pri tom sama neviem kde co je.. a hladam po zasuvkach.ale manzel mi velmi pomoze tak ako.. ale neda mi to proste niekde sa ta hranica lame ked uz je to divne..

katkami123
10. mar 2024

Jedine sa do budúcna zariaď ty sama, keď vidíš ako to je. Nabudúce k súrodencom a možno nie tak často cestovať, s malým dieťaťom stačí 2x za rok. K rodicom by som už viac nešla, iba ich pozrieť cez deň. A nikomu sa nemusíš zodpovedať prečo. Tak ako sa oni nezodpovedajú tebe, prečo sa takto práve k vám chovajú.

autor
10. mar 2024

Asi to uz ukoncim ale super ze ste mi napisali nazor... ked to bude aktualne dopisem pokracovanie tohto pribehu..este neviem ci pojdeme na velku noc alebo kedy ale napisem ako bolo.

rfrd12
10. mar 2024

Ani raz si neodpovedala, ci sa pozyvate sami

anika
10. mar 2024

Nuz, dost casto na taketo navstevy, keby rodicia chodili takto casto k tebe na par dni pravidelne, hm?
Ja ked idem napr. k sestrena par dni s detmi, robim nakup, pozyvam, nieco navyse prinesiem.