icon

Rodičia a návštevy: Ako riešiť sklamanie a očakávania?

9. mar 2024

Byvame 400km a k rodicom chodime cca raz za 2 mesiace na min.3 noci. Po poslednej navsteve som strasne znechutena a to co sa dialo, sa deje casto. No uvedomila som si to az teraz. Nemaju nic nakupene. Myslim tym pecivo, zeleninu pitie alebo sunku. Na druhy den idem do obchodu a kupim potraviny za 100..mama nestihala, nemala cas robila nieco ine... obaja nechodia do prace... dalsia vec je ze mama zacne varit nejake jedlo ako pre 15 ludi a je to somarina ako dukatove buchticky alebo cestovina s tvarohom.. co teda moj manzel by cakal aspon pecene kura.. no a tretia vec co ma velmi trapi je ze v kuse ide telka a o nicom sa neda rozpravat lebo ja nieco hovorim a oni pozeraju telku.. manzel to uz vzdal.. a mne je fakt blbo ze 2 mesiace tam nie som a ich viac zaujimaju hluposti v telke.. ako to mate vy?

Strana
z6
luccija
10. mar 2024

@anika pravidelne je raz za 2 m?jej súrodenci sú tam určite castejsie.
Autorka sadni si s mamou a opýtaj sa či im vadite, alebo kde je problém.Takto si len rozčarovaná.Ked tam máte ísť spýtaj sa čo máš kúpiť, priniesť...

bosorkabb
10. mar 2024

Proste nechce pre vás variť, nakupovať ani nič robiť. Už inak to napísať neviem.

autor
10. mar 2024

@rfrd12 my sa nepozyvame.. mama mi vzdy povie pridte kedy chcete, kedy cam to vyhovuje.. a vzdy sa pytam. Par krat sme aj neprisli lebo boli niekde inde a mali iny program ... nic sa nestalo.. povedala nie tak nie.
Prisli sme inokedy

autor
10. mar 2024

@anika ja ich volam stale im sa nechce, maju nieco ine, zahrada, teplo, zima, vyluky na vlaky, daleko.. atd.. v lete boli u nas 5 dni. Chodili sme na vilety, do restauracie, na kupko, ale uz povedali ze to he dlho a mi nemame tv a v byte sa nudia.. inak nechcu chodit casto

autor
10. mar 2024

@anika podla mna to nie je casto. Niekto chodi kazdu nedelu na obed alebo aj castejsie.. mne by to vobec nevadilo, ved su to moji rodicia..

zuzka1117
10. mar 2024

Inak ja mám pocit, že dnešní 50tnici sú neskutočne ufrflani. Stále pocuvat ako je dnes už všetko zle a za ich čias bolo všetko dokonale. Ja už to nevládzem počúvať. Veľmi to vysáva energiu.

autor
10. mar 2024

@zuzka1117 ano ale oni si len neuvedomuju ze jednoducho sa zmenil ich vek.. niekedy nebolo blaho na zemy a nepadali pecene holuby z neba. Len boli mlady a vladali..

1andrea111
10. mar 2024

No keď sa k súrodencom správa inak ako k Tebe, tak zrejme nechcú aby ste tam chodili. To tu už bolo napísané ale autorka to zrejme nechce počuť, lebo ona tam chodiť chce.

drahomirrra
10. mar 2024

Presne, PRESNE som vedela, co tu budu zas za komentare, ty kks. Ze nemat doma ani chlieb a kusok sunky je normalne, ze nemas nic cakat a ze rodicov obtazujes.
Ze sa niektore nehanbite. Fakt.

vler
10. mar 2024

@drahomirrra hlavne ze ty mas patent na pravdu a udelovanie hanby🤔. Vela diskutujucich sa zhodlo ze autorkine navstevy rodicov z nejakeho dovodu ocividne opakovane nezaujimaju; a zhodli sa aj na tom ze to je nestandardne medzi dcerou a rodicmi aj z pohladu ako sa spravaju voci dcerinym surodencom.
Co za tymto nezaujmom je, musi zistit autorka

sinusoida
10. mar 2024

@tiezjedna tak by som obmedzila návštevy, alebo by som tam prestala chodiť...

chvostik1
10. mar 2024

@drahomirrra buď rada ak máš to šťastie, že keď prídeš k rodičom na návštevu, tak sa ti venujú a pohostia ťa.

Hold sú aj také rodiny, kde nie všetky deti majú to šťastie. Rodičia nemajú cit pre to byť dobrými hostiteľmi alebo robia medzi vlastnými deťmi či vnúčatami rozdiely. Je to proste tak. Opakujem, teš sa z toho ak máš to šťastie, že je všetko presne tak ako by si chcela aby bolo 🙂

yoxinka
10. mar 2024

Moja mama, keď máme prísť, čaká s komplet obedom a napečeným koláčom, vždy! A často chodí aj ona k nám. Svokra tiež vždy navarené, napečené a ešte má nakúpené bezlaktózové veci, lebo najmladšia má intoleranciu, tak vždy nakúpi mlieko, jogurty bezlaktózové a tiež sa snaží uvariť bezlaktózové jedlo, aby dćera mohla v pohode zjesť. Telka u nich lezie aj mne aj mužovi na nervy, lebo to mávajú často zapnuté a čím sú starší, vidíme, ako sa im nikam nechce chodiť, len doma byť na riti. Voláme ich vkuse na dovolenky, na výlety aj my aj švagriná a oni len doma sedieť. V lete robia na záhrade, v zime čučia pred telkou. Ale keď prídeme, dedo sa hrá s deťmi a tak … ale čím sú starší je to horšie a furt len spomínajú a rozprávajú o tom, ako veci boli, keď boli mladí. Ale taký level ignoru ako majú tvoji rodičia, tak to sa naši vôbec nechytajú. Ja na tvojom mieste tam asi prestanem chodiť alebo idem raz ročne 🤷‍♀️. Lebo … načo …

ivangeline
11. mar 2024

Zly pristup. Mozes aj zavolat a usetrit starosti.

alazala
11. mar 2024

No ako s tým jedlom atd, by som nejak neriešila, však si nakúpte aj uvarte sami, mne by nevadilo. Že sa s vami nebavia to je zle a píšeš , že majú 59? Hovorila si s nimi o tom? Ja by som im to rovno povedala , resp. sa opýtala, nech sa to vyjasní , že v čom je problém

princezna_bosorka
11. mar 2024

je to divne... Je to o tom, ze nemaju v nicom system a nevedia logicky uvazovat (to by mohlo byt napr
to varenie?) alebo sa to tyka len vasich navstev? Ako ziju? z ruky do ust? co a kedy si varia? Jedavaju "normalne" jedlo alebo nejake hovadiny typu parky a dukatove buchticky? Mozno by ste mali prestat chodit a cakat, ci sa ozvu.

ps: ja mam svokrovcov 4 hod autom (z Bratislavy so Hradca). Ked tam ideme na vikend, vacsinou spime v apartmane (maju maly byt), v lete u nich na zahradke v stane (mozno pre niekoho divne, my to tak mame radi). Svokra ma vzdy pre nas nakupene a napecene ranajky a vecere (domaci kolac, rohliky, natierkove maslo, salam, platkovy syr, mlieko, pre mna obvykle mensiu porciu nejakeho rybacieho salatu) a je toho tolko, ze este zvysky nosime domov (napr. salamy dojedame doma bezne este tri dni, kedze ona vzdy vezme min. 3 druhy, keby nam nahodou niektory nechutil), od kedy maly zacal jest tuhu stravu, vzdy sa specialne pytala, ci ma kupovat nieco extra pre neho.

Obedy - ak je len trochu schopne pocasie, vzdy sa u nich na obed griluje, jedla je ako pre desiatich, nie raz mi jednu mensiu porciu balila do krabicky, takze som mala obed na pondelok (ohrievane to nikto z ich rodiny jest nebude, mne to nevadi). Ked sa neda grilovat, uvari nejaky normalny obed (obvykle len nejaku minutku, ale dobre a syte - maso s prilohou, vzdy sa pyta, na co mame chut + dobre si pamata, co mame radi a podla toho upravuje menu). Vzdy ma doma nejake solene oriesky, chipsy, keby sme nahodou mali chut. Kava je v ponuke bezne, detto nanuky v lete... Okrem toho skoro vzdy od nich nesieme tonu zeleniny zo zahrady, casto aj domace kecupy, dzemy, zavarane uhorky, leco.... Cokolvek, ci si povieme. Ked sedime u nich na byte, obcas TV bezi, ale nikdy som nemala pocit, ze ich zaujima viac ako my... je to naozaj len podmaz.

petrusa87
11. mar 2024

Narovinu sa opytajte surodencov, ci aj pri nich sa tak spravaju, navstivte ich po dlhsej dobe a uvidite alebo sa s rodicmi porozpravajte ze ci je dolezitejsia telka a vy ich otravujete

mamatroch
11. mar 2024

Ja by som si asi sadla sama s mamou a spytala sa jej, ci su vobec radi, ze sme tam, lebo ze mas pocit ako keby ste ich vyrusili. Ze by si sa rada s nimi rozpravala, mozno nejaka spolocenska hra s detmi (venuju sa vobec vnucatam v ramci moznosti?)...
Mozno ma mama pocit, ze na nich inokedy kasles (neviem, ako casto si napr. volate a zaujimas sa o nich, vypocujes ich...) a ze to beru tak, ci sa maju teraz pototo, ked ste prisli... To len priklad, nehovorim, ze to tak je, no moze byt, ze maju svoj dovod na to a ked sa v pokoji porozpravate, idealne same dve, vzduch sa vycisti a pochopite i kazda i druhu stranu. To je prvy krok k naprave 😉
Lebo ked teda inokedy varia normalne jedla a tvrdis, ze ved maju z coho (co mozno nakoniec ani nie je pravda a tymi foto sa snazia seba i ostatných presvedcit, ako sa maju dobre - fenomen socialnych sieti), tazko povedat, v com je problem.
Vybehnut im na druhy den rano na nakup (hlavne tazke veci), to by som asi urobila, aj ako financnu vypomoc, no ale tak ze ani nenavaria poriadne, mi pride ozaj divne. Eventualne to mozete vyriesit tak, ze sa zoberiete von a mame rovno poviete, ze sa najete vonku (restika). Deti uz ako chcete, tie ak by ocenili taketo jedlo a babka s tym bude ok, by som po dohode nechala u nich (kvoli vztahom, ja si teda napr. od starkej najradsej spominam prave na mucne jedla, buchty, kolace, halusky s tvarohom a pod) a vy si s manzelom date obed vonku. Alebo ak nie, tak aj s detmi. Ako uprimne, mne by cestovina s tvarohom stacila, mojim detom tiez, ale manzelovi isto nie.

edita23455
11. mar 2024

No napríklad nás babka nikdy nenapchavala ani jedna ale zato moja mama ta ešte aj domov zabalí 😀 a cestou od nej sa už guľam to iste svokra 😀

katkami123
11. mar 2024

Autorka, takze si tam aj pár krát chcela prísť a ťa priamo odmietli? Že vtedy nemôžu, ako si písala? Tak, ale to je potom celkom dosť signálov z ich strany.

Keby boli natešení z vasich návštev, zmenili by program, aby mohli byť s vami.

Asi by som dala naozaj úprimný rozhovor s rodičmi s čím majú problém. Lebo to fakt vyzerá, že ich otravujete.

marsmykkok
12. mar 2024

Moji rodičia (teraz už mama len, s otcom sa nestykam) s tou telkou podobne, by do toho čumeli od rána do noci. Podľa mňa je to pre túto generáciu rovnaká závislosť ako pre nás mobily. A presne také jednoduchšie osoby čo iné koníčky nemali tak keď prišla telka, tak sa stala ich závislosťou, nie je to podľa mňa nič osobné.

sjun
13. mar 2024

Pre mna je toto nepochopitelne. Svokru mam 100 km ked tam ideme volame aby nam zakurili v izbach a navarili dobre ze nas necakaju na branicke. Mamu mam o 3 ulice dalej a ked idem kocikovat bezne zavola ci sa nezastavim na obed. Proste obe nas rady vidia. Mame 3 deti a teda je vzdy veselo ked prideme. Na tvojom mieste by som znizila frekvenciu navstev kedze o to asi nestoja.

adonish
14. mar 2024

Moji rodicia byvaju od nas 200km, chodievame tam cca kazde 2-3 mesiace na predĺžený víkend (mesiace, co neprideme my, tak prídu oni k nam). Vzdy je plna chladnička jedla, vopred sa dohodneme, co sa bude varit. Su veci, ktore nosime od nas (domace vajicka, pochutiny, co u nas lepsie a kvalitnejsie), na vymenu oni robia to iste 😂 domov chodime nabaleni akoby sme nemali doma nic. Postarajú sa o deti, vyzenu nas von. Ale telka ide tiez stále, aj ocko stále za PC 😂😂😂 dokazeme sa vsak v klude porozprávať, telka ide skôr ako podmaz... Tiez by som ju najradšej vypla, to robim vsak u nas 🤘
Skus sa s rodičmi porozprávať 😉

luzv
22. mar 2024

Ked niekedy citam tie odpovede,cudujem sa,ze tu niekto ziada o radu. Znechutili by ma viac ako tie navstevy. A co sa tyka rodicov,oni si to mozno neuvedomuju,alebo su iba lahostajni. Podla mna je normalne mat nakupene,ked pridu deti domov,k nam chodieva priatelova dcera na obed a vzdy nakupim,napeciem a aj pecivo a mineralka je tiez normalna vec. Starych ludi tazko zmenis,pomoze len sa porozpravat,alebo proste chvilu nechodit a cakat na reakciu. Mnoho starych ludi sa zasekne uz iba pri TV a nic ine ich nezaujima,svet naokolo akoby nebol. Je to tym stereotypom,ale ciastocne aj pohodlnostou. Treba sa s nimi porozpravat o vasich pocitoch. Nie vzdy to prijmu,mojej mame,ked poviem svoj nazor na jej spravanie,tak sa urazi,ale aj ked jej slusne vysvetlujem,co sa mi nepaci. S tym nic nenarobime,su to ine generacie. Asi skor pomoze ignorovat,bohuzial.

Strana
z6