Rodičia neustále nedodržiavajú naše vianočné pravidlá
Nech sa snažím akokoľvek slušne a s pochopením pristupovať ku všetkým členom rodiny, nakoniec je do plaču po Štedrej večery mne..
Za darčeky, ktoré s ohľadom na našu výchovu a postoje u nás nemali byť.
Akonáhle neriešim 2 mesiace pred Vian. s rodičmi, že sa majú krotiť, tak naše deti dostanú kvantá všetkého, s čím nesúhlasíme. Mali sme už toľko debát….. som frustrovaná a veta, že budte vďační, že vám dajú, že sa snažia mi teda tento dojem Vianoc nevylepšuje.
Celý rok a obzvlášť advent vedieme deti k striedmosti, pokore, trpezlivosti a skromnosti a na Vianoce naši rodičia zbúrajú všetko.
Manžel sklamaný, že starý otec kupuje veci, na ktoré sa on tešil, že raz ich synovia dostanú od neho…. prvé hodinky, a pod.
A teraz čo? zase ma čaká s nimi povianočná debata nepríjemná a plná nepochopenia?
Prepáčte za výlev, ale som sklamaná . Je to tak aj cez rok, vkuse niečo kupujú bez nášho vedomia. Ja nechcem byť ako kontrolôr, že budem rozkazovať, čo môžu kúpiť, ale sme zahltení toľkými vecami 😞
Zbytočne si nervy robíš , keď si raz niekto postaví hlavu a robí si po svojom tak ťažko s ním. Normálne pred rozbaľovaním darčekov by som oznámila deťom aj starým rodičom že nakoľko ste sa dohodli a máte pravidlo 1 darčeku tak iba 1 darček si aj zoberiete domov /necháte u seba doma a zvyšok starým rodičom nabalíte pekne domov ,/necháte u nich doma a budú tam čakať na vnukov keď prídu na návštevu. Kľudne aj ten tablet by som im bez výčitiek pekne nabalila do kufru a nech pekne padá prachom u nich doma. A až pôjdu deti na varovačku nech sa tam hrajú s tým kvantom blbostí. Keď to budeš robiť každý jeden krát že im 99% blbostí pekne nahádžeš späť do kufra auta tak po čase pochopia keď ONI budú mať plnú domácnosť hovadín s ktorými sa nikto nsbude hrať viac ako raz za uhorský rok.
@kaktusik007 no ja by som asi rozmýšľala nad tým, prečo ti tak vadia zbrane. Moji chalani sa hraju na zbojníkov aj bez zbraní, na prechádzke v lese dvihnu kamene, akúkoľvek palicku, a už je to zbran. Akurát ich teda usmerňujem, že sa nemieri do ľudí, do zvierat, dávať pozor, kam hádžu tie kamene, určiť si vhodný terc.. Ale jednoducho je raz v chlapčenskej povahe bit sa, bojovat. Skôr by som ich učila, že netreba si začínať, ale možno raz bude čas, kedy sa budú musieť brániť, alebo chrániť slabšieho, a vtedy je celkom vhodné vedieť, ako zaťať päsť, aby si nezlomili palec.
Mne osobne napríklad sa taký Kevin Costner v osobnom strážcovi nezdal ako zločinec a zlý človek, a predsa strieľal po ľuďoch.
Robíte zo zbraní bububu, ale dôležité je, na aký účel sa zbraň použije. Keby ostrelovac skôr zasiahol toho mladíka v Prahe a zachránil niekoľko životov, tiež by bol zlý, že strieľal?
@zmrzlinka2021
Viem co myslíš, nás tiež zdvihlo ked zahlásil ze kúpia dcére smartfooon lebo musí mať. Našťastie sme dvaja dospelí povedali ze si to neželame. Sj keď som bola za kravu ja co nedopraje dieťaťu. Sú veci ktoré chceme riešiť my s dieťaťom. Nie babka a dedko. Chápem, sú generácie co si vedia lásku len darmi kupovať, sú ľudia čo by len dostávali darčeky a pripadne ďalšia skupina, ktorá sa vyťahuje a rozdáva okolo seba darčeky za všetko. Na tvojom mieste, vianoce trate sami ako rodina. Darčeky vyriešia vopred. Ešte je riešenie presne určiť co majú kúpiť. Problém starých rodičov je často to, ze nemajú tušenie o co deti majú záujem v danom veku, čo je in. Ze to plastové autíčko urobilo možno radosť dieťaťu pred 30rokmi ale dnes... je to často čínska haraburda.oblecenie detto. Deti majú toho kopu ale starineodicia to nevidia.
@stevvvka zbraň je nástroj na zabíjanie, to je jeho účel. Ja syna nemám, ale mám celkový odpor k násiliu. A dovolím si oponovať, nemusí to byť povaha, neraz je to obraz vytvorený spoločnosťou.
Inak, hodinky nech kľudne muz daruje, syn bude možno nosiť radšej tie od ocka a tieto môžu byť náhradné. To, že muž chce darovať hodinky, to je jedna vec, druhá vec je, že tvoj muž chce, aby ich syn nosil - a to by možno syn nechcel, možno by mu vadili, aj keby pod stromček nedostal tieto...
Podla mna to velmi hrotis. Moji rodicia tiez detom kupuju veela darcekov. A prave preto my nekupujrme nic. Jednu mini drobnost maju od nas.. aj velky bicykel jej kupili, a je mi jedno, ci ho ma od nas alebo od babky. To na margo tvojich hodiniek.
@zmrzlinka2021 keby teba alebo dcéru napadli, okradli, chceli by vás zabiť, a niekto by použil inú zbraň a použil násilie na útočníka, aby vás ochránil, k tomu by si aký postoj zaujala? Jedno je fakt, že na svete sú aj zlí ľudia, chori, šialenci, a tie zbrane zo sveta nezmiznu.je lepšie vedieť zbraň používať a nepoužit ju, ako v prípade núdze byt zabitý kvôli presvedceniu, ze zbraň je bububu.
Alebo sa môžeme ďalej baviť o viere, radšej sa nechať zabiť než zabiť iného a spáchať hriech. "kto by si chcel zachrániť život, stratí ho..."
@zmrzlinka2021 tie veci by som kúpila tak či tak...detská radosť je najviac nebudem dávať jeden darček pod stromček...
Treba sa dohodnúť. Svokra tiež kupovala campiny ktoré sa hneď rozpadli alebo oblečenie o 3 čísla väčšie... Nová švagriná jej to dala riadne pocítiť tak nakoniec nám určí sumu, my kúpime, zabalíme a donesieme. Kúpime len to čo deti chcú alebo potrebujú a je vyriešené.
To mi je povedome. Moja mama by tu najradsej doviezla tatrovku hraciek, drahych hraciek...aby bola tou najlepsou babickou. Volali sme ich ku nam na stedru veceru, aj svokrovcov. Moja mama v telefone spekulovala, ze ci donesie, alebo nedonesie darceky pre deti ku nam, ale ze asi radsej nie, lebo ze budu mat deti vela toho naraz a nebudu si dobre pamatat, co maju od nich. Ze radsej potom prideme ku nim, nech si rozbalia pod ich stromcekom...tak sa pytam, ze ci tu ide o detsku radost alebo o dolezitost "babicky". Nakoniec doniesla, boli u nas aj svokrovci, ti jasne, ze tiez doniesli. A ked si deti vybalovali darceky a ja som povedala, ze to mate od babky, dedka, moja mama za kazdym podotkla a upresnila, ze od ktorej babky....nepride mi to ako nezistne obdarovanie kvoli detskej radosti
A presne, ze hracky, po ktorych moje deti vyslovene tuzia, chceme, aby boli od nas. Ona by bola najradsej, aby to mali spate s nou, lebo ona im chce byt vlastne mama, ale to je uz tema o inom
Ja ti rozumiem, my sa na darčekoch dohadujeme, aj keď ja mám rada prekvapenia a rada vymýšľam, čo by koho poteš ilo.Syn dostal od svokrovcov vytúžené lego, strašne sa tešil. Ale k tomu ešte tri ďalšie autá policajné. Akože bol rád ale reálne máme plný byt autíčok podedených ešte po svokrovi, mužovi, rodine. Ja som dala všetkým vedieť, že autá už nie... Len muž svokre asi zabudol povedať. U nás sa hračky dedia, zhromažďujú práve u svokrovcov a posúvajú tomu, kto má akurát deti. A cez rok sa okrem menín, narodenín nič nekupuje. Čiže to nechám tak. Ja sa snažím ak už kupovať, tak veci lokálne, takú chuť som mala minule na hrozno, ale keď som si predstavila tú cestu z libanonu.. niekedy neodolám, ale najradšej by som žila niekde v chalúpke mimo všetkých tých lákadiel.
Ja ti veľmi dobre rozumiem a NAŠŤASTIE nemám tento problém. Radím ti všetko nepotrebné rozdaj/predaj a niekto sa poteší keď dostane novú hračku zadarmo alebo za nižšiu cenu. Ak sa starí rodičia budú pýtať kde to je, povedz, že preč. Sami si za to môžu keď nerozumejú vysvetľovaniu. Komu niet rady, tomu niet pomoci. Mňa by porazilo z tohto. Potom aj tá planéta z toho konzumného spôsobu života tak vyzerá. Akoby ľudia nechápali, že čím menej človek toho hmotného má (nemyslím, samozrejme, že nemá nič alebo dieťa má jednu hračku na celý život) tým je šťastnejší.
@stevvvka určite pri sebe obrane použijem hocičo primerane danej situácii, lenže hlavný význam zbraní nie je sebe obrana ale zneškodnenie človeka. A tiež to podľa mňa môže mať vplyv na myseľ človeka, ale negatívne.
Presne tomu rozumiem, máme to od svokry, haldy somarin, ktoré vyhadzujem, žiadna debata nemá zmysel
Mne napriklad pride zvlastne stavat naklonnost na hrackach. Decko mam este male, ale je mi sumafuk, ci dostane hodnotnu hracku odo mna, alebo od babiek. Prave naopak, ja rada usetrim prachy, nech len kupuju🤣 nakoniec, ja som stale mame, ani vsetky hracky sveta to nezmenia, ze ma bude lubit. Mozno sa to v puberte meni, ale pri malych detoch mi pride zbytocne sa nad tym trapit. Ale to som ja.
@zmrzlinka2021 my sme doma boli same dievcata, nepamatam si, ze by sme sa hrali s nejakymi zbranami. Moj syn nemal ani dva, ked zacal zbierat vseljake palicky a hrat sa s mecom. Je to jeho najoblubenejsia hra, spolu s behom cez dom😂 a tak som mu kupila penove mece, nech sa mozme hrat spolu, nech vie vybit bezpecne svoju frustraciu, nevidim v tom nic zle.
@stevvvka zbrane typu mece, hry na zbojnikov a rytierov - to mi nikdy nevadilo. Ale zbrane ako makety pistoli a samopalov - ano, toto mi vadilo. A nie, asi aj vdaka tomuto pristupu sa nikdy na vojakov ci policajtov nehrali. Nastastie. A rovnako aj pocitacove hry - selektovala som to vzdy prisne a tolerujem jednu jedinu hru kde sa zabijaju prisery - minecraft. Pretoze ten to svojimi moznostami, chovom oveciek napriklad a inymi modmi, vyvazuje.
@lussyl5 Toto je pekna myslienka. To by sa mohlo autorke aj pacit. Porozpravat sa s detmi, vysvetlit. Skusit pohladat nejake detske domovy v okoli alebo charitativne organizacie a spolu s detmi tam nejake darceky odniest a darovat.😊
Ja ta uplne chapem a mame to tak aj my na strane obich starych rodicov. Tiez sa snazim viest deti k vedomej striedmosti, od nas dostanu len po jednom darcdku, ale aj s muzom som musela bojovat aby to takto mohlo byt aspon doma. No a potom stari rodicia a je to neunosne, frustrujuce a nieco sa mozno zlepsilo dohovorom ale este stale je to na moj vkus prevela !
Nečítala som celú diskusiu, ale chápem ťa. Nie sme práve minimalisti, ale kupujeme zvyčajne menej drahších vecí a nie raz od ruky, aby sme trocha obmedzili spotrebu. Starých rodičov, čo ťa takto ignorujú, asi neprevychováš. Keďže máš už dosť veľké deti, vsadila by som na ne. Už celému problému budú dobre rozumieť. Nech priamo deti komunikujú so starkými - že si neželajú toľko zbytočností a že radšej nech im kúpia niečo hodnotné podľa výberu detí (hodnotné nielen cenovkou), alebo im prispejú na niečo užitočné (lyžiarsky, krúžok...), alebo uložia na účet, kde si deti sporia. Vnúčatá majú oveľa lepšiu vyjednávaciu pozíciu ako nevesta
Tiez mi vcera bolo do placu, darmo davame zoznam priani pre jeziska, nic z toho co tam bolo deti nedostali (dohoda bola 5darcekov spolu dokopy) zato haldy nepotrebnych raroh 🥹🥲😏 lebo babvy evidentne razia filozofiu cim viac darcekov tym lepsie vianoce. Mame 3i byt a nemame to kam davat 🙈 No nic prazdniny budu dlhe, budeme triedit hracky a posuvat dalej tam kde pomozu viac
V mnohych rodinach darcekovanie nie je idealne. Ale myslim si, co sa deti tyka, radsej dostat viac, ako nic. Moje dieta na narodky od starkej nedostalo nic. Zatial si to este neuvedomuje, ale o nejaky ten rok dva uz ano a zatial neviem, co mu poviem, ked sa ma spyta, preco starka na jeho narodky zabudla.
Ja ta chapem, mali sme to tak az do tychto Vianoc. So svokrou sme sa dohodli, co kupi ona a co my a vzdy dalsich minimalne 5 uplnych blbosti, keby aspon vhodne veku, naucne, ale nie, vsetko zbytocne somariny. Plus som jej vzdy vravela, ze ak chce nieco navyse, tak nech jej kupi knihu, fixky, farby, blok papierov- veci, co idu u nas na dracku, ale kdeze..Tento rok sa prekonala a kupila len to, na com sme sa dohodli. Uz pochopila, ze dietatu sa to sice paci v danej chvili, ale potom je to nedotknute v krabici.
@stevvvka tiez som bola mudra, kym som nemala dvoch chlapcov 🤭
Potom som si spomenula ako sme sa my hravali s palicami "dole dole" na Indianov, kovbojov, musketierov...nemam rada nasilie, ale proste chalanom nezabranim. Poznam kopec ludi co vyrastli v pacifistickej domacnosti a su militanti.
Asi zapovedaneho chleba najvacsi krajec alebo co 🤷

Keby to bolo o tom, že od starkých vypytas ponožky a tepláky, ale oni chcú lego, tak som na ich strane. Ale tablety a samopaly bez dohody sú u mňa za čiarou. Sadla by som si s nimi a povedala, že samopaly vyhadzujem a tablety deti budú používať len do školy. A s hodinkami jasne povedala, že tie mal manžel nachystané na narodeniny. Že pokazili prekvapenie. A už teraz sa dohodla, čo môžu na narodky kúpiť. Že nič iné neprijmes.. U nás platí 3 darčeky. Také, čo deti chcú. Ale hodnotnejšie. Veľké lego technik, to stojí aj do stovky, tento rok Albi glóbus, malý chcel interaktívneho yodu. Starší skladačku lode. A knihu rekordov, aj tá stojí 30. To od nás. Svokra kúpi po 1 či 2 veciach a dá €. Tak si skrátka vypytaj od starkých po 1-2 drahšie veci. V pohode aj po stovke, nech majú pocit, že dávajú dosť. Veľké lego, stolný futbal, boxovacie vrece,... Staršiemu už riadny RC model, dron,... A kopy plastu buď odniesť ku nim, alebo rovno vyhodiť. Aj naša svokra sa naučila, že je to rychloobratkovy odpad.