Rodina ma nechala doslova v štichu

diankalulu
24. sep 2023

Ahojte skôr ako začnem chcem podotnúť že ešte s nikym som sa o tom nebavila viacmenej chcem od vas radu aky postoj alebo ako sa zachovať k tejto situacii.
Asi pred 4 rokmi som vzala rodičom úver ktory splacam do dnes. Moji rodičia mi vraveli že že ten uver vezmu keď sa budem chciet osamostniť a založiť si rodinku. Ja s priteľom mame 24 a 23 rokov. Stalo sa že som proste na splatku nemala a samozrejme že som šla za rodičmi s tym či mi daju na splatku ale nedali s krikom a že čo po nich chcem ma x krát odmietli s tym že nemaju a aj oni maju poplatky ale uver alebo take niečo nemaju vôbec. Buduci manžel mi pomohol asi 3 krat nebyt jeho nemala by som odkiaľ na splatku. Bola som stale rada že sme u rodičou kym si nenašporime nejake tie peniažky na naše hniezdočko pretože u priatelovich rodičov by to nešlo.
Prišiel čas keď sme sa rozhodli že sa chceme odstahovať do najmu už toho mame dosť ako pomaham s uverom + prispievať na stravu , a ešte na dennej baze čo treba dokupim . Kvazi všetko. Rozhodli sme sa že pojdeme do najmu ale oni uver nechcu vziat aj po x rozhovoroch . Tak som sa rozhodla ze som vyplatim bude to trvať rok. Ale piateľ mi nieje oporov skor mi to vyčita a ja som tu pre nho bola stale v tažkych chvilach. Ma nervy aky je moj otec že je nam taky chamtivy mojho priateľa by najradčej na všetko využil pomoc okolo domu atď. Rodinu si človek nevyberie. Všetko v tom dome sa mi zhnusilo bojim sa že ma priateľ preto opusti neviem čo mam robit som zufala .




ja

matiska15
24. sep 2023

@diankalulu dobre rozumiem, ze Vy ste si zobrali na seba uver, ktory cerpaju Vasi rodicia a nechcu ho splacat ????

diankalulu
autor
24. sep 2023

@matiska15 ano nechcu sa ho chopiť z toho uveru už neni ani cent proste len ho splacam

minenkak
24. sep 2023

@diankalulu ja si myslím,že len rýchlo vyplať úver ,aj tak je na tvoje meno ,s tým nič nespraviš a osamostatniť sa ,ale sama,určite nie s týmto čo máš

nelca84
24. sep 2023

@diankalulu a ty si kde mala rozum, ked si na toto pristupila? Uver bol na nieco zivotne dolezite? Zatekala strecha alebo nieco take? Ak je uver na teba, mas smolu, musis platit. Doplatila si na svoju hlupost, aspon mas ponaucenie dobuducna.

diankalulu
autor
24. sep 2023

@nelca84 potrebovali ale o to nejde v ten čas som verila že mam rodičou ktory ma nikdy nenechaju vštichu . Proste som sa ponaučila nemožeš vedieť čo ti rodina urobili a ešte keď si taky človek že sa pre rodinu ideš rozdať . Neskoro som nato prišla

alickapusinka
24. sep 2023

No máš ponaučenie že ani rodičom sa už neoplatí pomôcť. Lebo aj ak sú to rodičia tak nemáš záruku že budú splácať. S priateľom to skonči a odsťahuj sa a bývaj sama. Kedy TI skonči úver nejako sa uskromni alebo nájdi si ešte popri práci brigádu a odíd a určite toľko skromne vyžiješ. Nemáš žiadnu papierovú dohodu z rodičmi ak by si mala mohla by si ich dať bohužiaľ na súd. Mal si sa poistiť aspoň papierom. Všetci ľudia sa učia na vlastných chybách. Smutné je že ťa okradli rodičia. Skonči aj vzťah s človekom ktorý TI nie je oporou. Nie je oporou teraz nebude ani potom. Bude ťa vyciciavať ON s peňazí. Už konečne myslí na seba a odkladaj si pre horšie časy .Neviem ako to je ak platíš úver či ak posielaš splátky že či sa to dá alebo nie .Chodí tu niekedy právnik draik ten by TI vedel poradiť určite.

nelca84
24. sep 2023

@diankalulu no, stava sa. Ale nie je mi jasne, co vlastne ocakavas od diskusie.

0silvia0
24. sep 2023

@diankalulu a to je taka likvidacna mesacna suma? Kolko mesacne splacas a ako dlho este treba?
Mas do zivota skusenost, ze spoliehat sa mozes len sama na seba

nelca84
24. sep 2023

@alickapusinka akoze co ci sa da? Akym papierom? Pre banku je ona dlznik a kam isli peniaze z uveru ju nezaujima. Pises hluposti.

diankalulu
autor
24. sep 2023

@alickapusinka ja sa nechcem nikomu preto mstiš ani riešit sudom atď nemam o to zaujem proste som len sklamana smutna z toho všetkeho viem že dnes nemože clovek verit ani vlastnej rodine

zmrzlinka2021
24. sep 2023

@diankalulu a prečo s priateľom si nechcete kúpiť vlastný byt, keď sa idete brať?

alickapusinka
24. sep 2023

@nelca84 láskavo sa nevyjadruj ku mne téma o tebe nebola. Jasné píšem hlúposti ale ak je téma že je jedného byt ak žijú tam spolu odrazu ten druhý má nárok na výplatu peniaze čo dával len cez účet. TO ide toto nie. Nekomentuj má ani si má nevšimáj že som tu vo fore.

nelca84
24. sep 2023

@alickapusinka ale tu nejde o hypoteku na byt, takze ano, pises hluposti, zbytocne autorku zavadzas

oriesocek
24. sep 2023

No bohužiaľ vyzerá to, že iba budeš musieť úver vyplatiť ty, keďže je na teba. Poučenie do budúcnosti- nikomu neber úver na seba- ani rodine ani frajerovi... keďže môžeš skončiť bez peňazí a s úverom na dlhé roky. Ja by som sa hneď ako to bude možné odstahovala a riešila iba seba... dohodni sa s rodicmi, že nebudeš prispievať na domácnosť, keďže platíš ich úver. Ale asi je s nimi ťažká debata, ak si ani úver nemôžu zobrať na seba....

syslik81
24. sep 2023

zila kedze to je na tvoje meno musis to uz len splatit .. nic ine s tym nenarobis ... priatelovi to vysvetli povedz mu ze si sama z rodiny sklamana ale zial je to ako to je a hned akos a osamostatnis tak s nimi obmedzis kontakt .. a ze okolo domu nech nebeha,ich dom ich praca .. stretavajte sa radsej mimo domu ..

matiska15
24. sep 2023

@diankalulu asi radu nemam. Len mi to je skutocne luto. Ked sa clovek nemoze ani na vlastnu rodinu spolahnut. Zadlzia ta, este im musis aj prispievat :( bohuzial, len splatit. Ale tym padom by som uzavrela akekolvek blizsie vztahy :( bohuzial. Ak je nejaka moznost sa osamostatnit. Ano priatel ma pidny ale proste sa stalo, nevedela si, ze sa nieco take moze stat. Chcela si im len pomoct. Priatel ta ma skor lutovat a nie mat reci.
Ak to s nim atoji za to, porozpravajte sa, ako to vyriesit alo zvladnut vydavky, kolko zostava aby ste sa mohli odstahovat.
Uver sa da prefinancovat aby ste si vzali svoj byt, nie do podnajmu pchat este dalsim ludom do vacku. Radsej splacat trosku viac ale mat svoje.
Ak teda bt Vam to realne vychadzalo.
No ak by sa to podarilo. Tak s rodicmi no co uz, rodicia su to ale nie si povinna mat s nimi blizsie vztahy, ked sa k tebe takto zachovali, treba zacatsvoj zivot.

diankalulu
autor
24. sep 2023

@matiska15 dakujem ti moja za podporne slova velmi si vazim ze si mi tak prehovorila do duše 🙂 je to tak rodina dnes neni vsetko a nemas ziadnu zaruku ze sa mozes kedykolvek o nu opriet je to riadna sračka co ti poviem nikomu taku situaciu neprajem este jeden rok kym mi toto sialenstvo zmizne zo zivota a mozem uz v pokoji a v zdravy zit s priatelom chcem sa od nich uz lej vzdialit

@matiska15

diankalulu
autor
24. sep 2023

@matiska15 myslis si ze bude spravne ist do najmu teraz s priatelom a vyplatim popri tom uver ? Uz to tu mam všetkeho pokrk .

januska12323
24. sep 2023

Bohužiaľ je to tvoj úver, na čo si peniaze použila je tvoja vec. Na tvojom mieste odteraz kupujem veci len pre seba a šetrím na vlastné bývanie.

ahhola
24. sep 2023

Koľko je ten úver? Ty si zobrala povedzme 5 000,oni ich stopili, ty to budeš ešte rok splácať, tak? Si jedináčik? Aj súrodenci rodičom darovali peniaze takýmto štýlom?
Poradím ti, choďte pracovať niekde von, AT, DE. Tu sa len zacyklite s jednými, s druhými a nikde nič. Ste mladí, keď nezarobíte teraz slušne prachy na byt, po 30.to už bude ťažšie. Skratka, rozhodte siete a choďte za robotou. Starým nič nehovor, len u nich jednoho dňa nebuď. ❌🌺🌹

luccija
24. sep 2023

@diankalulu tak rok doplatis a teraz choď čím skôr preč.Naco boli rodičom tie peniaze?nemáš serióznych rodičov čo už narobis?Priateľ u tvojich rodičov nemusí pomáhať choďte si po svojom

karolinakr
24. sep 2023

Nechápem,rodícia minuli peniaze,ktoré ti platíš zo svojho a keď si nemala na splátky, tak išli na teba s nadavkami a krikom? O akú sumu sa jedná? Povedz nech ti tie peniaze vrátia..Nechápem,toto akože niekomu príde normálne? To by som inú reč s nimi dala + platíš všetko? nechceš sa mstit? oni sú nejaký sociálny prípad? Ty im robíš charitu? keď už si sa na to dala,jednu múdru radu ti dám - vyžaduje aspoň vďaku..Ísť na teba s nadavkami a metlou,potom čo ich sponzoruješ a oklamali ťa,je prekročenie všetkých hraníc.Je pekné,že sa nechceš mstit,ale musiš aspoň rešpekt dostať.Lebo s takýmto prístupom "Muchy,zjedzte si ma.!".sa dostaneš do takých sračiek v živote,že budeš krvavé slzy roniť...

monikkatt
24. sep 2023

@diankalulu no zial inu moznost nemas len to vyplatit
A poucenie dobuducna.. NIKDY za nikoho neber uver, ani za vlastnu rodinu, ani za priatela, za nikoho..

olimuc
24. sep 2023

Nechod s priatelom do najmu ale neostavaj ani u rodicov, je vela prac kde ponukaju aj ubytko… osamostatni sa a ziskaj trochu rozhlad. Si prilis mlada a naivna, aby si sa vydavala … skoncis tak max s igelitkou a deckom na krku. Tvoj buduci tiez nie je nejaka vyhra, ked ta nedokaze podporit a sporite na najom u tvojich rodicov. Ak chces byt s nim, tak chodte niekam za pracou aj do zahranicia. Uver splat a zacni rozmyslat ako dospely clovek. Co podpises ide na tvoje triko … ani rodina ani priatel, banka a executor bude nahanat iba teba.

kornelies
24. sep 2023

@diankalulu Musela si vediet, ze rodicom uver nedaju a preto si ty on ziadala. Nikdo ta nenutil s nimi byvat po dosiahnuti prahu dospelosti a nemusela si platit uver.
Kolko prispievate na domacnost? Keby ste boli v podnajme, tak minimalne 350E podnajom plus ostatne. Je uver vyssi ako.tato suma?

matiska15
24. sep 2023

@diankalulu urcite to zvladnes. Ked vravis ze len rok. Skuste si resp skus si poziadat o prefinancovanie uveru a kebg to bolo vyhodne a mozne splacat tak si prefinancujte, navyste a kupte si svoje byvanie. Najom sa neoplati.

Urcitr sa treba odstrihnut od nich. Aspon na isty cas. Nech aj im cert do riti nazrie, ze ako fo bude bez teba narocne a ako im vlastne chybas. No a potom si ale musis davat pozor aby ta len nezneuzivali.

domkakvet
24. sep 2023

@diankalulu tvoj priatel ti nema co vycitat a ani dovod ta kvoly tomu opustit, je to od teba pekne, ze si chcela rodicom pomoct, no sklamala si sa, ale nie je to dovod na rozchod, su to tvoji rodicia, nebol to nikto cudzi, nevedela si co to prinesie, uver sa snaz cim skor splatit.

ema22270
24. sep 2023

Ja chapem aj priatela, ze je nahnevany, lebo ti este aj on prispel na to, aby si splatku mohla uhradit niekolko x. Nie ste este ani zobrati, urcite ma z toho potom aj obavy do buducna, ze ako by to bolo dalej. Hlavne nepodporuj uz svoju rodinu v nicom, nic navyse im nekupuj, ziadne potraviny ani nic. Nezasluzia si to. Ty nakoniec nemas ano pre seba peniaze, kvoli nim. Je to na zamyslenie do buducna, ze uz im nemas NIKDY verit.

kittykat22
24. sep 2023

Prekvapuje ma, ze tu nepadlo hodnotenie, ze tvoji rodicia su uplne debilni. Prepac za vyraz, ale co su za rodicia, ktori nechaju vziat uver 20 rocne "dieta" a nemaju zaujem ho splacat. Sa zosaleli uplne? Na tvojom mieste sa zoberiem do najmu, vyplatim uver a rodicom by som sa par rokov od zlosti neozvala. Uplne som sa vytocila len co citam tvoje prispevky 🤯🤯🤯 A ako ti tu pisu, ze je to tvoja chyba - to nie je pravda. Dieta ocakava od rodicov zodpovednost a rozum a nie, ze ta vyuziju v svoj prospech. Ty si vo financnom ponimani stale dieta. Pretoze mas v sebe - pravom - detsku naivitu a doveru. Obzvlast v rodicoch. Sprav si ako sama uznas za vhodne v tejto nestastnej situacii a uvidis, ako sa s tym v buducnosti vyrovnas. Keby si uplne stratila doveru v rodicov a nemala s nimi dobry vztah, ani by ma to neprekvapilo.

ahhola
24. sep 2023

Ale jazda si o nich mysli svoje, ale už je to tam. Rodičia si vybrali spat to, co ich stala. Kolke decka parazitujú na rodičoch, tak to býva aj naopak. Lenivé socky zbadajú, ze sa dieťa zamestnalo a budú ho cicat, co to pôjde. Preč od nich... a hlavne uz zajtra▪️