icon

Rodina žijúca v zahraničí

zeldia
22. okt 2023

“Väčšina” tu zije v zahraničí alebo ma rodinu žijúcu v zahraničí. Nedávno som si nechtiac vypočula rozhovor v cakarni u lekara kde riešili že niekto z ich a ich a ich rodiny už oznámil že nepride na Vianoce kde argumentovali alebo sa výhovorili (ti co nepridu) cenou za cestu. A mňa tak napadlo či to nie je skôr tým, že ľudia žijúci v zahraničí nechcu “priznať farbu” a jednoducho rodine povedať že do neznasanlivej spoločnosti nechcu chodit lebo sa len pohadaju a už sú z toho unavení. Co si myslite ako to je?

Strana
z2
vilma7
22. okt 2023

My chodíme každé Vianoce na Slovensko, ale len kvôli tomu, aby deti boli so starými rodičmi a manžel má v práci voľno prevažne až do 2.1.
Ináč to prejedanie a nič nerobenie nemusím, ja by som bola radšej asi v práci, nebyť malých detí.
Spoločnosť, politika a ani nič iné moje osobné rozhodnutia neovplyvňujú.

zeldia
autor
23. okt 2023

@vilma7 áno na tu poslednú vetu čo si napísala som sa presne pýtala.
Moja otázka bola koli tomu ako to na mňa pôsobilo a som rada že som to len zle vyhodnotila (akýkoľvek optimizmus v tomto case je vítaný)
A k Vianociam ja ten cirkus tiež nemusim a väčšinou sme radi že je po ale keďže mám rada jesen ktorá je kalendárne až do tuším 21.12.? a potom aj zimu a nevadia mi ani dlhé večery tak sa to dá vydržať,-) v každom prípade dakujem za tvoju a aj všetky relevantne odpovede.

bmolko
23. okt 2023

@melanta pampúšik, ver mi že táto gubernia prežije, ale ty sa nachystaj, že pojdes do dôchodku tak v 70. Mladí odchádzaju a tí, čo už studuju vonku sa uz nevratia. Viem o čom hovorím, dcery sú na VS v zahranici, urcite sa nevratia. Na stuzkovej u mladsej dcery pred rok a pol sa asi tretina jej spoluziakov vyjadrila, ze oni tu zit nebudu a to bolo este pred volbami. Ja som uz tiez vacsinu roka pracovne v zahranici, za 3-4 roky tu vsetko predam a dovi dopo.

banalu
23. okt 2023

Boli sme v UK 5 rokov, z toho len 2x na vianoce na SVK. Nestalo to za to. A na SVK sme chodili 1-2x rocne (1x na tyzden, +ak bolo nieco dolezite). Ale urcite sme nerozmyslali, ze nejdeme lebo politicka situacia alebo nieco podobne. Isli sme predsa za rodinou, s ktorou mame dobre vztahy... ale bolo to aj financne vycerpavajuce a tiez nema clovek neobmedzenu dovolenku, ak chce aj ist na normalnu dovolenku, kde tu volny den ci predlzeny vikend, tak si dva krat rozmysli, ci chce vsetko vybuchat na cas na rodinu na svk... samozrejme, ze ludia pyskovali, ale po mojom "lietadlo leti aj do londyna, nie len z" vacsinou skrotli vsetci 😂

melanta
23. okt 2023

@bmolko ja mám kúsok pred 50 a do dôchodku môžem ísť už teraz. Máme dom v Bratislave, pár bytov, apartmán na Tenerife. Robím väčšinou z domu, klientov mám hlavne Nemecko, Luxembursko, Blízky východ. Takže nemusíš ma nazývať pampúšik. Ja sa rada vrátim do Bratislavy a budem žiť medzi Bratislavou a Tenerife. Je to o nastavení človeka a o spoločnosti ktorou sa obklopuje.

zeldia
autor
Autor odpoveď zmazal
zeldia
autor
23. okt 2023

@bmolko nemam predplatné tak som čítala len to kam ma to pustilo ale tak stačí k rannej depresii aj to🙂 ale tak nebudeme predsa veriť mejnstrimu keď mame svoju praudu uprostred (ale nie o tom som tu chcela to len keď som precitala čo si písala tak ma zabolelo) https://index.sme.sk/c/23234398/ekonomika-slove...

kiki68
23. okt 2023

@zeldia to je rozne, nasa rodina chodi ku nam do zahranicia teda, tu sa stretavame vsetci, ako obe strany rodiny na par dni u nas. Ale to ma kazdy inak, niekto sa hrabe domov a niekto nie. Vies tie vztahy su rozne a tak ja nemozem hovorit za inych. Vela ludi ma mylne predstavy o tom, ako sa v zahranici zije, cize moze to byt aj jeden dovod. Hoci podla mna su tie dovody vzdy nejake vaznejsie a nie len, ze by im liezlo cosi na nervy

kiki68
23. okt 2023

@bmolko ani sa nedivim, tiez som dost toho pocula. Podla mna je tazsie sa v zahranici vyrovnat s tym, ze uz sa naozaj nevratis a zaroven ze budes dost dlho stale tak nejak expat pre tu dalsiu krajinu. Ja som sa s tym vyrovnavala asi pred 4 rokmi pocas tehu.

lapersefona
23. okt 2023

Veruze kludne to moze byt aj cena dopravneho. Niekde sa da prist len letecky alebo aj autom na benzin a stoji to tam a nazad 250

Strana
z2