icon

Rodinná kríza

13. júl 2023

... v rodine súrodenca. Vydržiavali roky dieťa na štúdiu v ČR s tým, ze sa po promócií vráti domov. To už malo rozhodnuté a ťahalo rodičov za nos, ze ešte užije mesto, využije lacný intrak, pokračuje v štúdiu a nakoniec na nich vyblaflo, ze ostáva v ČR. Sú z toho hotoví, aj keď sa to dalo čakať. Bolo im navrhnuté, nech sa vystahuju za ním, nič moc ich už na sk nedrží. No majú argument, keď sa dieťa pohne dalej, za oceán, ci aj tam za ním a ci vôbec stojí o ich blízkosť v Cechach. Je mi ich ľúto, nakoľko to je ich vymodlene jedine dieťa a veľmi sa i odcudzilo,co si teda nezaslúžil. Nemáte niekto podobnú historku s dobrým koncom, ktorá by im dodala kúsok nádeje? 🍀

andreatytler
14. júl 2023

Tato historka predsa ma dobry koniec, ved dietatu sa konecne podarilo odist od rodicov.
Dieta sa neodcuzilo, vy ste ho odhnali.
Cele toto studium mediciny bol od sameho zaciatku plan ako sa dostat od vas prec.

jaskolka
14. júl 2023

Autorka, ty to píšeš s takou "energiou" a pocitom ukrivdenia, že tirz myslím, že ty si priamo tou matkou (alebo otcom možno to píše chlap, neviem)
Nuz dieťa nie je tvoj majetok, len preto, že si jeho rodič. Vyzivovacia povinnosť platí do skončenia denného štúdia aj na vysokej škole.
To, ze ste platili dieťaťu štúdium, ešte neznamená automaticky, ze ono sa vráti domov, bude vám sedieť pri zadku a plniť vaše sny a predstavy. Je to jeho život, vy ste žili svoj podľa seba a ono ma takisto právo začať žiť podľa seba ten svoj.
A sorry, ale argument, že "nech ma deti, aby rodiča mali vnúčatá?" ty si si dačo vypila? Lebo takú somarinu snáď ani nemyslíš vážne. Tak osoba, čo napríklad nechce deti (poznám takú, z duše ich nechce mať) by tetaz nasilu splodil dieťa, zúrila celý život, to chúďa by si to odnieslo len preto, že dedko s babkou sú sebecki a chcú mať vnúčatko? Ci chceš akože to vnúča ty si vziať a vychovávať?
Spmätaj sa, alebo ak je otsj pravda, že ide o rodinu súrodenca, tam nech sa s pamätajú oni, lebo takým prístupom akurát dosiahnu to, že to dieťa sa vráti domov tak 1x do roka na tri dni možno na Vianoce (alebo ani to)

tykat
14. júl 2023

@autor pouzit slovo "vydrziavat" v tomto pripade je divne, vo mne to vyvolava negativne pocity.

Na mieste dietata by som asi radsej rovno isla za ten ocean, nech sa moze v klude osamostatnit a zit si svoj zivot bez toho aby nad nim viselo "vydrziavat... vymodlene... nezasluzili"

ivetz
14. júl 2023

Nerozumiem zmyslaniu tychto ludi - mame jedno dieta a vobec neratam s tym, ze s nami zostane. A ani to nechceme. Dokonca ho nabadame, nech "ide do sveta". Tiez planuje studium v CR. Budeme ho vsemozne podporovat, nech sa rozhodne akokolvek.

dota6
14. júl 2023

A rodičia? Aké majú vlastné aktivity? Profesie? Životné smerovanie? Možno určiť si nový životný cieľ?
Neviem či by sa mi páčilo keby rodičia cestovali za mojim zadkom, kde sa pohnem. A ČR je za rohom, vlaky chodia keď nemajú auto. A dieťa súhlasí aby sa za ním prisťahovali? Bude to presťahovanie šťastný koniec pre všetky strany?

lucylaw
14. júl 2023

Táto téma musí byť vymyslená, lebo neverím, že by niekoho mohlo napadnúť toto riešiť a vyčítať dieťaťu, že sa po skončení vysokej školy nevráti domov 🙈 Veď pravdepodobne si tam počas toho štúdia už urobilo nejaké väzby, našlo priateľov a podobne, úprimne povedané ja by som sa čudovala komukoľvek, že sa po štúdiu v zahraničí vráti na Slovensko, ja najviac ľutujem, že som odtiaľto tiež niekam nevypadla a budem len rada, ak by raz moje dieťa išlo študovať do zahraničia a ostalo tam, pretože s ohľadom na súčasnú situáciu na Slovensku, ktorá sa tak skoro podľa mňa nezmení, určite to dieťa bude mať v tom zahraničí lepší život a lepšie uplatnenie..A ten argument, že by sa rodičia mali presťahovať za ním, to akože prečo?? Čo nemajú prestrihnutú pupočnú šnúru alebo je to dieťa nesvojprávne, že nemôže žiť bez rodičov alebo čo? Kokos toto je taký bizár, že už dlho som väčšiu sprostosť nečítala 🙈

mb2021
Odpoveď bola odstránená
vodana
14. júl 2023

A nie je lepšie, keď dieťa príde raz za 1-2 mesiace k tebe šťastné a spokojné, ako ho mať pri sebe každý deň, ale nešťastné a smutné? Tiež žiješ stále so svojimi rodičmi a riadiš sa ich požiadavkami na svoj život?

domkakvet
14. júl 2023

Je to jedine dieta, ale ma pravo na svoj zivot, mozu mat krasny vztah aj ked bude v cechach.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
mrva
Autor odpoveď zmazal
zmrzlinka2021
14. júl 2023

Autorka,

sama musis uznat ze to dieta robí dobre - je dospele, samostatne, nie je povinne sa vracat k rodicom. Dokonca je to aj prospesne, ak maju take zastarale nazory a ak dieta by dusili. To dieta nie je povinne im poskytnut ziadne vnuca.

Dieta predsa ludia nemaju aby im vyplnalo volny cas. Ved jeho rodicia mozu teraz cestovat, robit karieru, tesit sa, stretavat sa s priatelmi, uzivat si zivot...

A Viesta ma velku pravdu - do ukoncenia studia, kym dieta nie je schopne sa zivit, su povinni sa rodicia starat.
Oni chceli dieta!
Ono sa nepytalo na svet!

culienka
14. júl 2023

Krízu majú lebo s tým nepočítali ze tam dieťa ostane. Dieťa je je asi ich stredobod vesmíru a teraz keď sa osamostani tak stratia aj zmysel života, co asi aj dieťa tušilo preto nič tak dlho nehovorilo. A je pozitívne ze sa teda sa rozhodlo pre život podľa seba a nie podľa nich. A druhej strane chápem aj ich ze majú pocit že ho podporovali lebo povedzme si pravdu síce rodicia sú povinní podporovať dieťa kým ukončí štúdium, ale koľko je tu takých co platia 60 eur výživné a niektorí ani to, tak z toho sa teda internát ani štúdium zaplatiť nedajú. Ja poznám aj takých co im všetky deti odišli do zahraničia a ostali tu sami.

ruxandra
14. júl 2023

Necitala som vsetky prispevky, tak sorry, ak pisem nieco, co uz niekto napisal, ale toto je mega smutne. Smutne za to, ze rodicia financuju dietatu skolu (lebo je to ich dieta preboha) a potom za to ocakavaju, ze im dieta bude zavesene na krku do smrti. A kedze to dieta neurobilo, tak zrazu to dobrovolne financovanie skoly uz nie dobrovolne, ale uz to bolo vydrziavanie 😔 toto je nieco tak toxicke, ja sa tomu dietatu vobec necudujem, ako sorry, ale v tomto veku ma predsa pravo na avoj zivot a ma pravo sa rozhodnut s kym a kde bude zit. Ci za to, ze mu rodicia platili skolu ich teraz musi do konca zivota posluchat a robit len to, co oni povedia?! Takymto postojom to dieta od seba este viac odhanaju, kludne im to odkaz.

Mimochodom, neuveris, ale vacsine z nas rodicia platili vysoku skolu, ale nepoznam v mojom okoli nikoho, kto by sa po vyske vratil k rodicom alebo robil iba to, co rodicia chcu. Kazdy normalny dospely clovek po skole zacne svoj zivot bez ohladu na to, co na to rodicia.

Strasne mi je luto toho studenta, lebo toto vyzera, ze mu rodicia do konca zivota budu postupne vycitat asi vsetko 😔 toto ani zdaleka nie je rodicovska laska

karolinakr
14. júl 2023

hm, každy človek sa raz popáli..som v zahraniči, USA, žijem si svoj sen a zrazu ti rodič zomrie...hm vratil som mu všetko, co som chcel? bol ten život tak užasný, ako som si vysnival? daš si dokopy za a proti a tie misky vah sa ti začnu naklaňáť na tu stranu, kde nechceš ...a zrazu zistiš, že to bolo to najlepšie v tom momente, čo mohlo byt...igmoranti si samozrejme pôjdu svoje ...😅

viestta
14. júl 2023

@karolinakr ´ked je medzi rodicmi a dietatom zly vztah, tak nezachrani to ani ked budu byvat v jednom dome. Ak maju vztah dobry, tak ho neskazi ani vzdialenost tisicok kilometrov. Obzvlast v dnesnej dobe, ked sa listy do Ameriky neprepravuju lodou a spojit sa kvoli tomu, ze sa porozpravme je zalezitost par sekund.

karolinakr
14. júl 2023

@viestta hmn to je gro celého, máme či nemáme sa radi??

viestta
14. júl 2023

@karolinakr ano, je to gro kazdej lasky. Milovat az tak, ze necham milovanu osobu slobodne dychat a rozhodvat o sebe.

sissy27
14. júl 2023

Ja uprimne dufam, ze to dospele dieta bude mat krasny zivot daleko od jeho toxickych rodicov. Hoc ho nepoznam, z celeho srdca mu prajem, aby nasiel svoje stastie a ak sa raz rozhodne zalozit rodinu a vychovavat deti, tak nech nezopakuje chyby svojich rodicov.

rikarika
14. júl 2023

Autorka - ved toto normalne hlava nebere co pises. Mas nejake vlastne zaujmy? Priatelov? Ako travis volny cas? Ved ty by si to dieta najradsej do klietky doma zavrela, ani sa mu necudujem ze chce ,odletiet' daleko, daleko.

stanislavicenka
14. júl 2023

@autor ale ved nikde nie je napisane, ze dieta ma byt cely zivot rodicovi k dispoziici. Ved vychovali dieta v dospeleho cloveka, ktory sa rozhoduje sam. Ake tahanie za nos. Ja tiez nedufam, ze obe moje deti zostanu pri mojej sukni cely zivot. Ak oni zili pre dieta, tak je to smutne

miskaska
14. júl 2023

Zvláštny prístup rodičov, možno aj to je dôvod, prečo sa dieťa nechce vrátiť.

mamelka
14. júl 2023

@mrva kríza je tam,že syn sa rozhodol žiť svoj život a nie ako mu ho rodicia diktuju. Tiež mi to príde smiešne a mam pocit,ze autor je priamo rodič

alazala
14. júl 2023

My vydržiavame 3 deti na zahraničných univerzitách (nie Česko, ale inde v Európe). Nerátame s tým, že sa tu vrátia - čo by tu robili? Možno pôjdeme niekam za nimi, možno nie, ale viem isto, že keď bude treba, tak sa o nás postarajú.

beronsche
14. júl 2023

@mrva Skor mentalna kriza.... Rodicov tohto dospeleho dietata...

beronsche
14. júl 2023

@karolinakr a ked nezijes v zahranici, ale vo vedlajsej dedine, myslis, ze ta take myslienky neprepadnu?
Mat dieta, starat sa on, vychovat ho a ano, aj financovat predsa nie je o tom, ze teraz cakam, ze mi na stare kolena bude okolo riti skakat...
Vyrovnany clovek sice miluje svoje dieta celou dusou, ale tiez chape, ze je to samostatna jednotka. Toto je to, o com je to cele - bezpodmienecna laska.
Ok, je pochopitelne, ked rodicia smutia, ale je chore, ze hovoria o rodinnej krize, ked sa ich dospele dieta nesprava tak, ako si oni predstavuji..

vilma7
15. júl 2023

Tak to je sila, žiadať od dieťaťa nech sľúbi, že sa po štúdiu vráti nazad. Dosť egoisticke.

stanulienkat
15. júl 2023

V tomto príbehu má aspoň to dospelé dieťa rozum. Zrejme bolo dlhé roky dusené opicou láskou a konečne môže slobodne dýchať. Predstavte si, že by sa to dieťa neosamostatnilo a malo by partnera. Partner by vypisoval na modrom koníku, že svokra je u nás každý deň tri hodiny na návšteve a partner volá svojej mamičke päťkrát denne....😁 Dalšie pokazené manželstvo vďaka svokre.

tamitamitami
15. júl 2023

Každý milujúci rodič ktorý má možnosť podporiť dieťa v štúdiu to urobí....bez podmienok, bude hrdý a bude mať radosť že sa dieťaťu darí.
Ono je super keď rodič a dieťa majú krásny vzťah, ale takéto "opičia" forma lásky kedy rodič nič iné nerobí iba trvá na tom aby dieťa bolo pri ňom a žilo život aký on chce je veľa krát na škodu a má opačný efekt.

A to vnúča? Nájdi si niake zaľúbi, aktivity, začni žiť aj pre niečo iné. Lebo keď to vnúča aj raz príde a ty tam neustúpiš s týmto prístupom tak to bude čistá katastrofa.

Nechaj mladého žiť, buď rada že je spokojný a darí sa mu....neobmedzuj ho, nechaj ho nech sa rozhoduje sám, žije svoj život (to väčšina dospelých ľudí robí). Keď budeš tlačiť tak len pokazíš váš vzťah a veľmi rýchlo sa môže stať že kontakt obmedzí na minimum.

78787878
15. júl 2023

Rodicia, ktorych zmysel zivota sa toci iba okolo dietata, nie su mentalne zdravi jedinci. Zavisle osobnosti neschopne vlastneho zivota a psychicke bremeno pre kazde taketo dieta.