Rozchod kvôli fajčeniu

7. apr 2022

Ahojte baby, asi dopredu viem ze v tejto diskusii bude viac sprav ze jasne rozid sa s nim ale skusim aj tak.
Chcela by som poznat nazor na tuto situaciu:
S priatelom sme spolu tri roky. Perfektne nam to posledne dva roky klape, zijeme spolu, obidvaja sme zabezpeceni, mame okolo 30 rokov a pol roka sa snazime o dieta. Som naozaj stastna a spokojna v tomto vztahu po predchadzajucich, myslim ze on to ma rovnako. Je jedina vec ktora mne neskutocne prekaza- fajci.
Fajci tie elektronicke heets, ktore smrdia ako smradlave ponozky ale vyfajci aj dve krabicky denne. Fajci v byte, nastastie len v obyvacke a na jednom mieste (gauc ma zakazany). Fajci nonstop aj v aute a aj na chalupe v obyvacke. Uz ked sme spolu zacali tak fajcil ale ani zdaleka nie tolko a vedel ze mi to vadi, takze sa snazil pri mne nefajcit. Ja to najviac vnimam odkedy spolu byvame(cca rok a pol). Velakrat mi slubil ze to obmedzi a nebude pri mne fajcit ale nikdy to nedodrzi. Ma dost narocnu pracu (je riaditel oddelenia, 70 ludi na starosti) a tym padom sa vyhovara ze ma stres.
Dnes mi pretiekol pohar trpezlivosti, isli sme rano spolu do fitka a predtym stihol 3 cigarety(za necelu hodinu odkedy vstal) a uplne na prazdny zaludol-ani deci vody nemal od rana. Odvtedy rozmyslam dokedy toto vydrzim a tiez dokedy to jeho telo vydrzi. Jeho otec aj dedo zomreli na rakovinu, otec mal necelych 55 rokov. Bojim sa onho ze tymto stylom-stres a cigarety ho v 40 poradi a potom co ja a dieta?

1angelika
7. apr 2022

ahoj, keby toto čítal ten môj tak ma obviní, že som to písala ja. Presne všetko ako u nás, ešte aj to s tým otcom. Akurát to je iné, že my sme už manželia a sme spolu celú večnosť. Keď nájdeš nejaké riešenie tak mi napíš prosím správu. Tie heets-ky to je neskutočný smrad, obyčajné cigarety sú oproti tomu nič a tiež ich fajči strašne veľa, oveľa oveľa viac ako predtým cigariet

luccija
7. apr 2022

Rozísť by som sa kvôli tomu nerozisla, ale ide do fitka kvôli zdraviu a neranajkuje a fajčí...
Treba to obmedziť a hlavne, keď otec mal takú diagnózu.Sama som fajčiar a viem, že to je ťažké.celkovo by mal viac o seba dbať a nevyhovaraj sa na stres

diamond007
7. apr 2022

Dohovaranie nepomôže. Musí to chcieť on sám a asi nechce. Neriešiteľné

zojazoja
7. apr 2022

Tiez rano mam najprv heets_ky a kavu a potom az môžem fungovat a moze niekto na mna rozpravat. 3 heets nie je nic, to su take slabe, ze to ani necitim. A tiez som roky cvicila a kľudne aj hetts dala pred treningom. Akorat doma, vnutri, nikde nehulim, v ziadnom pripade, odchod von. Ak huli vo vnutri, tak jasne, ze vyfajci viac. Treba pomaly prestat hulit vo vnutri, najprv bude casto chodiť von, potom sa mu uz nebude chcieť.

svetlana16
7. apr 2022

Je to ťažké... Ja by som to asi nedala u nas je uplne cela rodina z kazdej strany nefajčiar az teraz ma sesternica manžela fajciara... Ona to neznasa z celej duse, jej rodicia fajcili a mali vyhradenu miestnosť - kuchynu... Doteraz si pamätám ten smrad v kuchyni... Ale jedneho dna po xy rokoch fajcenia si povedali dosť a prestali fajčiť zo dna na deň - naozaj pevna vôľa!
Sesternica to vsak riesi tak ze ak chce fajcit, nech sa páči von... Nie na balkon ale vonku pred bytovku, nasli takyto kompromis...

cyberk
7. apr 2022

mne tiez na mojom vadilo fajcenie, nastastie zo zaciatku vztahu bral na mna ohlad a pri mne nefajcil, na party/akciach/praci/stretavkach s kamosmi mi to bolo jedno
ano bola by som sa schopna kvoli tomu rozijst keby tahal jednu za druhou a nevidela by som u neho pokroky :D
ja som zial z tych co taketo zavislosti nikdy nepochopia, pre mna su takyto ludia slabe jedince...
ja som tiez fajcievala na akciach ale ani by ma nenapadlo/nemala som chut fajcit mimo nich...
takze ved aj ty svojho k postupnemu nefajceniu ak ta ma rad, bude na sebe makat a pomaly prestane tak ako ten moj ;) i ked na akciach si sem tam da, ale mimo toho uz vobec 🙏

deti95060810
7. apr 2022

tiež to mám doma, môj dymí ako továrenský komín... mm sa aj snažil, aj nefajčil asi 8 mesiacov, ale fajčí zas... Máme spolu 3 deti, celkom slušný a šťastný život takže rozvod kvôli tomu odmietam...
svokrovci fajčia tak isto... svokor mal asi pred 4 mes- problém so srdcom, odviezla ho záchranka a z nemocnice sa už vrátil ako nefajčiar.... Asi ho nepotešili o zdr. stave....fajčil hádam 60 rokov...

katkamatka7
7. apr 2022

Tabakizmus môže byť prejavom chýbajúceho alebo nedodaného vzťahu od jedného z rodičov. Je to typ závislosti, vzťahovej a zároveň kompenzačnej za chýbanie v určitom vekovom období. Môžeš mu povedať : buď ja alebo cigarety. Ale s vedomím, že on si vyberie ten typ vzťahu, ktorý je silnejší, a to je ten chýbajúci k jednému z rodičov.

banderaska29
7. apr 2022

ja trošku nerozumiem, prečo ho teraz chceš silou mocou meniť, keď už do vzťahu s tebou išiel ako fajčiar. máš doma človeka o ktorého sa vieš oprieť, s ktorým Vám to klape a ty ho chceš pretvoriť na svoj obraz. ja fajčenie neobhajujem, ale neobhajujem ani túto istým spôsobom majteníckosť.
povedz mu že ti to vadí a či je ochotný to obmedziť a nefajčiť vnútri. heets nie sú taká pohroma ako normálna cigareta. ale rozísť sa pre toto s niekym o kom si to už vedela na začiatku - prepáč pokrytectvo pre mňa.

autor
7. apr 2022

Dakujem za vsetky komentare. Samozrejme bol by to hlupy dovod rozchodu, ale myslim ze mi to tak velmi vadi hlavne kvoli tomu mnozstvu a tomu zivotnemu stylu. Namiesto toho, aby si dal rano nejaky vitamin, pohar vody tak hned nalacno cigareta, nastupi do auta a znova cigareta, pride do kancelarie tak znova cigareta a hned na to dvojite presso. Keby to dokazal obmedzi na jednu za hodinu tak s tym viem zit.
V lete som mu zakazala fajcit vnutri, ale zase to dopadlo tak ze bol nonstop na terase, aj hodinu vkuse a pozeral si videa a fajcil jednu za druhou.
Ja viem ze mu nedohovorim, v tychto veciach ne dost tvrdohlavy a moje reci maju skor opacny efekt. Musi to byt z jeho hlavy a toto si myslim ze nenastane.
Bojim sa hlavne toho, ze naozaj o par rokov sa mu moze nieco stat, dostane infarkt alebo rakovinu a zo mna bude 40 rocna vdova?

sissy27
7. apr 2022

mne fajčenie vadí, takže ja by som si s fajčiarom ani nezačala. A zase rozchádzať sa s ním kvôli niečomu, s čím do vzťahu išiel a tebe to zrazu začalo vadiť, tak to mi príde trošku divné. Ale v byte by som ho fajčiť nenechala, to fakt buď ja alebo cigy.
Ale samozrejme máš právo byť vo vzťahu nespokojná a kedykoľvek ho ukončiť.

stannkal
7. apr 2022

bol by ochotny ist s tebou spolocne do nejakej poradne? ... ja by som na to isla asi tak. Lebo podla mna to je aj dovod na rozchod, najma ak ako hovoris, sa snazite o dieta. No a fajcenie a aj nadmerne mnozstvo kofeinu negativne ovplyvnuje kvalitu spermii - mozno by uprimny rozhovor na tuto temu pomohol ho motivovat, teda ak aj on silne tuzi po dietati.

zuzanazu85
7. apr 2022

Ono je veru ťažko v tomto poradiť, ťažko v skutočnosti riešiť 😔. Ak sa to nedá láskavým tónom a prosbou,aby ste sa dohodli na nejakých limitoch,kusov za deň ,tak ultimátum tiež asi nezaberie . V prvom rade by mu malobzáležať na svojom zdraví,možno keby bolo bábo,tak by sa uvedomil,že to nemusí dýchať aj jeho syn/dcéra. Pokým sám nechce,asi nepohnes s ním. 🙄 Záleží to aj na vašich povahach,či ty si razantná a či on (ako to nazvať správne) taký ovplyvnitejsi . Skús nejakú dohodu o kusoch za deň. Veľa trpezlivosťi obom 😉

diamond007
7. apr 2022

To sa môže stať že zomrie aj keď ho zrazí auto alebo by havaroval. Sú aj 30rocne vdovy

panelacikova
7. apr 2022

ono na rozchod to asi nie je. ale určite by som vyžadovala, aby fajčil "von". či už balkón, vysunuté schodište, alebo proste von. keby mi to smrdelo, nestrpela by som toto celý život :(

srdeenko19
7. apr 2022

Náš stryko bol tuhý fajčiar, dve krabičky denne. A strašne to vadilo zene a aj jeho dospelým deťom. Išiel na nejakú terapiu, neviem presne co to bolo. 😁 A odvtedy ani cigareta, je to už 5 rokov. On si to tak nastavil v hlave, že prestal mat chuť a zo dňa na deň skoncil. Sranda.

syslik81
7. apr 2022

tak ja neviem ale ja som nefajciar a strasne mi cigarety vadia ... aj tie prevonane ..ale priatel ma tie heets a to aninecitim ..ale fajci vonku nie v byte ... a to mam citlivy nos ale necitim to z neho .. jasne hned ako pride chvilu ano ale potom uz nie .. takze si spravte dohodu teda nech ide do okna aspon ..

hefo
7. apr 2022

Až taký hlúpy dôvod rozchodu to nie je, pokiaľ ten druhý má vlastnosť, ktorá prvému zásadne vadí. To, že na začiatku si to neuvedomoval, neznamená, že teraz to musí trpieť do konca života...
Radšej teraz, kým nemáte deti.

20erika07
7. apr 2022

Kym "len" fajci dovod na rozchod by to pre mna nebol, ak by bol po inych strankach super partner do buducnosti.
Mna by drblo az by mi mal muz nieco zakazovať, ale zas respektovat by ta mohol a mohol by fajcit von. Na mojho by som vedela ako, on neznasa chlorovy smrad a laky na vlasy, vonavky, tak keby ma nerespektoval ,naschval by som mu tieto vone dožičila zakazdym ked by si dnu zapalil

luccija
7. apr 2022

Tie heetsky lákajú ku častejšiemu fajčeniu, lebo môže fajčiť vo vnútri, v aute..nesmrdi to tak ako klasické cigarety.Ale nemyslím, že niečo zmenis to si musí uvedomiť sam.Sama vidím, že keď sa mám v zime obliekať, obúvať a ísť na terasu, tak nejdem🙂skôr asi ešte nemal problémy so žaludkom káva, nejedenie ..ale to tiež môžeš mu len dohovorit veď nie je tvoje dieťa.

katkamatka7
7. apr 2022

V tomto čase, keď sa začína ,,prebúdzať príroda zo zimného spánku" a začína to vonku voňať, je najviac bývalých fajčiarov. Nezapáli si preto, že to robí naschvál. On to musí vedieť v sebe, že to nechce a ak to chce, dokáže to. Nie je to len silná vôľa, tu môže mať veľmi silnú, ako túžbu niečo dosiahnuť, ale ak tu silnú vôľu ako túžbu po cigarete premení na pevnú vôľu zbaviť sa zlozvyku, má šancu. Nie z donútenia iných. Len to zrazu bude vedieť a už to prekoná. Dostane niečo nové na zamestnanie mysle, rúk. Dostane motiváciu, pre ktorú sa vyrovná s niečím, o čo príde.

thoughtfulweirdo
7. apr 2022

Ja trochu pochybujem o tom, že je vo všetkom ostatnom taký ideálny, keď radšej hodinu fajčí na terase, než by bol s tebou 🤷🏻‍♀️ ja by som trvala na kompromise- obmedziť to na také množstvo, ktoré si na začiatku tolerovala. Aj ja by som asi vedela tolerovať dajme tomu 10 cigariet za deň, to ale neznamená, že som povinná tolerovať aj 50.

milenke
7. apr 2022

Nech začne fajčiť normálne cigy.... žiadne tie elektronické...a jediné vonku...určite sa to tým obmedzí

janickacrazy
7. apr 2022

No pozri sa, môj dedko fajčil 40 cigariet denne dlhé roky a zomrel ako 92-rocny a ešte v 90-tke behal na bicykli ako drak. Takže ja by som to nehrotila. Proste by som uzavrela dohodu s ním, že fajčiť len vonku. Rozchádzať sa kvôli tomu mi príde cez čiaru, pokiaľ teda vo všetkom ostatnom si rozumiete.

daniela2202
7. apr 2022

Presne tam speje, do truhly

jaskolka
8. apr 2022

Ja osobne neznášam fajčenie. V živote som nemala v ústach cigaretu, ani na vyskúšanie. Takže neviem pochopiť fajčiarov. Ani neplánujem. Muž nefajčí, vlastne nikto v rodine nefajčil. Otec bol údajne fajčiar, keď som bola celkom mala, ale fajčil len na balkóne, a potom úplne prestal s tým.Ja si ho nepamätám s cigaretou, viem to len z rozprávania, že fajčil.
Takže za mňa by vo vzťahu bolo fajčenie problém