icon

Rozchod po narodení dieťaťa: Skúsenosti a rady

biology
26. aug 2024

Ahojte, je tu niekto, kto sa rozišiel / rozviedol po narodení vaších detí? Mám 11 mesačného syna a som mesiac po rozchode. Cítim trocha úzkosti a stále váham či som urobila dobre, že som od partnera odišla.

lindusss2016
26. aug 2024

@lenkakravcova ako neskor? Ved hned v prvom komente do doplnila a ty si reagovala az potom. Skor mi pride, ze uz mas predsudky a automaticky hodnotis nieco na zaklade svojich domnienok

biology
autor
26. aug 2024

@lenkakravcova chceli by ste doma chlapa ktoreho by ste museli prevychovavat? A bojovat o pozornost s pocitacom? Ja som sa mu snazila pomoct ale nepocuval ma a nechcel pomoc. Ako mam 42 rocneho chlapa donutit navstivit odbornika? Ja mam o 8 rokov menej.

lenkakravcova
26. aug 2024

@biology nie nechcela. Takého by som si asi ani nebrala. Nemala by som s ním dieťa.
Ale keď by sa počas manželstva stalo, že by niečomu takému prepadol, tak by som sa to snažila s ním riešiť. Ak by nepomáhalo s ním samým, tak s jeho rodinou (to je jeho súrodenci, rodičia, alebo aj kamaráti). Hádať sa kvôli tomu nemá zmysel. To ozaj nie. To bolo treba riešiť u odborníka.
A zároveň ak by si to potom uvedomil časom, a oľutoval to, tak predsa každý má mať druhú šancu..
Ale ja neviem koľko ďalších problémov ste vy dvaja malí. Ak iné nie, ja by som to riešila inak.
Avšak teraz je to už jedno. Už zbytočne riešiť niečo čo sa stalo a nedostane. Jedine žeby on zmenil prístup k tým hrám a vy ste rozmýšľala nad opätovným spojením rodiny.

biology
autor
26. aug 2024

@lenkakravcova ja som to konzultovala s jeho rodicmi aj sestrou a povedali mi ze sa s nim mam rozist lebo rozhovory a dohovaranie nepomohlo. Keby to aj olutoval a chcel sa vratit budem mat istotu ze to neurobi znova? On byval aj agresivny ked nemal to co chcel vulgarne mi vynadal alebo sa prihovaral malemu ze "vidis aku mas jebnutu matku" a to len preto ze som chcela aby sa nam viac venoval 🤷‍♀️

lindusss2016
26. aug 2024

@lenkakravcova a zavislost je riesitelny problem len vtedy, ak zavisly chce a ma snahu. Castokrat ho prave nakopne az rozpad vztahu. Pokial pri nom partner stoji, je spoluzavisly. Vela veci este nevies a chybaju ti aj skusenosti. To, co funguje u vas doma, u susedov vobec nemusi a nemas recept na stastny zivot. Len velmi malo europaniek by bolo schopnych najst stastie v islame, nie sme takto vychovavane a vedene, mame ine tuzby a ciele v zivote. Ja napr.sa rozhodne necitim len ako matka, ktorej jedinou ulohou je vychovat deti, citim sa ako zena, ktora ma svoje tuzby a sny, mam poslanie, ktore na tomto svete plnim a pomaham nim ludom, to by som ako moslimka alebo zena moslima robit nikdy nemohla. Nie vsetky tuzime len sediet doma a starat sa o domacnost, maloktora zena sa s tymto uspokoji. A to hovorim ako niekto, kto ma niekolkorocnu skusenost s moslimami, nemam voci nim ziadne predsudky, spoznala som medzi nimi skvelych ludi, ale...

h2
26. aug 2024

@lenkakravcova Ako feminizmus ničí rodiny? Myslíš tak, že ak žena nechodí do práce, je len doma, stará sa o deti a je úplne finančne závislá od muža, tak je menšia šanca, že sa s ním rozvedie? Tak to áno, to je. Čiže rodina, ako taká, zostáva zachovaná. Hm, a čo tá žena? Nech trpí celý život? Ahá, jasné, ona predsa môže trpieť, veď je to len žena, čo tam po jej pocitoch!

ivik4
26. aug 2024

@lenkakravcova zlata moja ... nam tiez veeeelmi dlho vyhovovalo ze som sa starala o dieta a domacnost a muz mal tym padom na starost pracu a mal aj cas na konicky ( rovnako ako aj ja) a vyhovovalo by nam to aj do aleluja keby chceme..
No tvoj nazor nieje v poriadku. Nie, nieje v poriadku ze stary dojde domov z prace a miesto toho aby sa venoval SVOJEJ RODINE, isli spolu na prechadzku, spravili si pekny vecer vo dvojici ked dieta spi,s dietatom sa pohral, si hned sadol za comp a bliakal po zene jak po psovi ze nedaj boh sa im musi venovat alebo doma nieco spravit ked nahodou ozaj zena nestihne lebo dieta nie vzdy ma dobry den.Od takeho čuraka by som odiala rychlostou blesku. A nie, vobec by mi nevadilo keby si vecer CHVILU zahra hru,preco nie. Ale nie ze Hra a vyvaleny pupek na gauci ked vidim ze cosi treba spravit,je cislo 1

petamich
26. aug 2024

@drago12587 touto logikou je dovod na rozchod len fyzicke nasilie alebo podvadzanie? to dufam srandujes, existuju totiz desiatky inych relevantnych dovodov

lenkakravcova
26. aug 2024

@h2 akože žena, ktorá sa stará o deti, je živená mužom a má voľný čas na seba trpí? 😅😅😅😅
Ako vážne?

Presne toto je problém toho feminizmu 4 verzie. Hrať to na to ako sú ženy v domácnostiach týrané, že sa starajú o svoje deti, majú voľný čas na seba.. ale nemajú vlastné peniaze. Iba mužove. Takže sú vlastne chudery týrané. 🤭😀

petamich
26. aug 2024

@lenkakravcova ano ja by som trpela 🙂 pretoze k pocitu spokojnosti a naplnenia okrem dietata, manzela a starostlivosti o domacnost potrebujem napr. aj realizovat sa v praci a zarabat

a nemyslim si o sebe, ze som feministka, len preto, ze k zivotu potrebujem napr. aj vlastny prijem a realizovat sa v praci

lenkakravcova
26. aug 2024

@petamich na tom sa predsa ľudia dohodnúť môžu. Zakázané to nie je. 🙂

victoriab
26. aug 2024

@lenkakravcova boze, nie a nie a nie. Tebe by mali obmedzit a zakazat vyjadrovat sa v takychto temach.neuveritelne, ako mimo si ty. 🤯

h2
26. aug 2024

@lenkakravcova Jasné, že nie každá takáto žena trpí. Mala som na mysli ženu, ktorá je v tejto situácii a chcela by sa s mužom z akéhokoľvek dôvodu rozviesť.

lenkakravcova
26. aug 2024

@victoriab 😅 čiže si za neslobodu slova? Zaujímavé. Tí najväčší liberáli by nakoniec obmedzovali iných..

lenkakravcova
26. aug 2024

@h2 Však keď už sa chce niekto rozviesť, tak nech sa rozvedie. Ja verím, že rozvod je posledné riešenie, ale nie je zakázaný. Žena si môže kedykoľvek nájsť aj nižšie platenú prácu a rozviesť sa. A neskôr sa znovu vydať. Neviem čo mám k tomu dodať. Všetko sa dá nejako riešiť.

ns994
26. aug 2024

@lenkakravcova je feminizmus a ,,feminizmus,,. Vsade sa najde extrem. Nikto netvrdi, ze trpis. Vsetci tvrdime, ze to ze to vyhovuje vam neznamena, ze to vyhovuje vsetkym. Skor tu mali na mysli rozbod. Lebo ak je zena doma a je odkazana na muzovi a jeho prijme. Tazsie sa jej odchadza.

victoriab
26. aug 2024

@lenkakravcova pri tebe ano 🤣

h2
26. aug 2024

@lenkakravcova Ale určite je rozvod ľahší pre vzdelanú pracujúcu a zarábajúcu ženu s kariérou, než pre ženu v domácnosti, závislú od muža, ktorá okrem starostlivosti o deti a domácnosť nič iné nevie. Taká (tá druhá) bude určite náchylnejšia zostávať v manželstve, ktoré jej nevyhovuje.

lenkakravcova
26. aug 2024

@ns994 však a o čom som písala ja? Hneď na začiatku v prvom pri prvom mojom príspevku som písala o 4 vlne. Nekritizovala som tie predtym. Tá štvrtá mi príde už ťa extrémna, vzhľadom na tie myšlienky ktoré tam sú.
@victoriab super, gratulujem. Takže nie si liberál, si človek ktorý len chce obmedzovať iných, dokonca bez hodnôt.

lenkakravcova
26. aug 2024

@h2 možno. A možno bude riešiť problémy a nebude od nich utekať. Možno nakoniec bude šťastnejšia než tá ľahko rozvedená. 🙂 Ktovie. Čas ukáže.

ns994
26. aug 2024

@lenkakravcova ale 4 alebo prva. Nie je to jedno ? Neznamena to, ze vsetky v 4 su take a ide tam len o to. Su aj normálne zeny co su feministky 😃

ns994
26. aug 2024

@lenkakravcova no a mozno nie . Mozno skrz toho bude s magorom tyrana ona aj deti🤷‍♀️ riesit veci sa daju len sniekym kto ich riesit chce

lenkakravcova
26. aug 2024

@ns994 nie je to jedno. Tá prvá bola o rovnakých príležitostiach. Tá štvrtá je o Tom, že ženy by mali mužov vytlačiť, že si majú kúpiť spermie miesto života v manželstve a podobné nezmysly.. pozri si ich state.

lenkakravcova
26. aug 2024

@ns994 týranie je predsa jasný dôvod na rozvod. To nie je na nejaké polemizovanie.

ns994
26. aug 2024

@lenkakravcova ale to, ze ta vlna je o tom nezmanena ze su take vsetky zeny feministky. Ze tetaz sa vsetky idu rozvadzat ci co.
No ano je. Ale tazsie sa odchádza zene, ktora je total závislá od chlapa. To sa tu snazime vysvetlit.

h2
26. aug 2024

@lenkakravcova 🤦‍♀️ Dobre, povedzme, že dôvodom rozvodu bude manžel tyran, alkoholik a neverník. Aké riešenie problémov s ním tej žene navrhuješ, aby bola šťastnejšia a nemusela utekať pred týmito problémami?

lenkakravcova
26. aug 2024

@h2 v takom prípade rozvod, ak sa to nedá zmeniť. Všetko čo si menovala sa v islame trestá. 😀
Ale taký dôvod že muž nepomáha v domácnosti, to neberiem za dôvod hodný rozvodu

zuzanita1609
26. aug 2024

@lenkakravcova prečo všade taháš svoju vieru? Len to sa chcem opýtať?

h2
26. aug 2024

@lenkakravcova Ale veď už som ti písala, že nepomáhanie u autorky nebolo dôvodom.
A keď tu teda máme tie "prijateľné dôvody" rozvodu, tak ak by sa v manželstve vyskytli (a vyskytujú sa teda, bohužiaľ, dosť často), tak samostatná sebestačná žena to má v tom prípade oveľa ľahšie, než na mužovi závislá žienka domáca.

zuzanita1609
26. aug 2024

Nefunkčné manželstvo je v každej viere,ale prečo sa tu niekto oháňa islamom, nechápem 🤔