icon

Rozchod po narodení dieťaťa: Skúsenosti a rady

biology
26. aug 2024

Ahojte, je tu niekto, kto sa rozišiel / rozviedol po narodení vaších detí? Mám 11 mesačného syna a som mesiac po rozchode. Cítim trocha úzkosti a stále váham či som urobila dobre, že som od partnera odišla.

Strana
z7
ns994
30. aug 2024

@biology ja s tebou suhlasim 🙃Tiez si myslim, ze si urobila dobre. Hlavne aby si bola spokojna ty a dieta. Co si myslia ostatni, a este tu na MK co ta ani nepoznaju, Ti moze byt ukradnute. A ano,.psychologicka ma pravdu. Vela zien sa to snazi zachranit detmi a nepomaha (vidime to tu v diskusiach, kedy si dalsie urobia, ked uz je zle a potom od neho odchadza nie s jednym ale dvoma alebo viac detmi).

kristiii
30. aug 2024

@oliolijanka máš vešteckú guľu, že vieš, že by sa v budúcnosti synovi venoval? Závislosť sa zvykne stupňovať, nie zlepšiť. Závislosť na Pc hrách je závislosť ako každá iná, napríklad na alkohole. Ani tej sa človek nezbaví, ak sám nechce. A tuto autorkin muž očividne nechce, lebo veď je to "len hobby", môže mu dohovárať ona, rodina...

oliolijanka
30. aug 2024

@kristiii A ty mas vestecku gulu, ze by sa nevenoval?
Autorkin muz nie je viac zavisly ako 50% populacie.
Aj ty si zavisla. Zatial menej, o rok uvidime.

dollyzv
30. aug 2024

Urobila si podla mna velmi dobre autorka..partner ked sme nemali dieta hraval hry aj 5-8hodin denne,mne to nejako nevadilo,mala som vlastne hobby..ked som bola po porode v nemocnici este hral,akonahle sme prisli s malym domov mal pc ,resp. Hral hry dokopy asi 5x max hodinu a to je od vtedy coskoro 4roky..je to o prioritach ako si ich clovek-ten chlap nastavi, odomna neslo ani slovo aby sa nehral na pc,sam sa rozhodol ten cas vyuzit s vlastnym dietatom miesto hrania hier..ty si mala smolu na chlapa ktory si priority nastavil inak..ale vobec svoje rozhodnutie nelutuj,jediny kto to bude lutovat bude on

kristiii
31. aug 2024

@oliolijanka ale ja som nikde netvrdila, že sa určite nebude venovať, ale že je skôr pravdepodobné, že sa bude jeho závislosť zhoršovať, tak ako každá iná. Zatiaľ čo ty si napísala, že by sa mu v budúcnosti venoval ako hotovú vec a že autorka zobrala synovi možnosť vyrastať s otcom kvôli "hlúposti". Ešte poprosím podrobnejšiu analýzu mojej osoby..na čom som závislá?

janage
31. aug 2024

@drago12587
1.mal si prísť k nám pri prvom dieťati. Rev rev a rev 20h z 24 a ešte tie 4 rozdelené po 20 min. Dlhodobo. Potom spalo len keď kočík rýchlo išiel. Tiež chvíľu. Ročné vstavalo 11x od 22 do 6 ráno. 2 ročné prvýkrát potiahlo v noci 5h vkuse. Jednorazovo. Potom zas tak 3x hore od 22 do 6 ráno. Cez deň od roka nespalo vôbec.
V živote som taká šťastná nechodila do práce ako, keď mala 2 roky. A išla do škôlky. Na pol dna a ja na pol dna robota lebo cely deň by som nestihla taká som bola nevyspatá, dlhodobo. Muž k dieťaťu neostával lebo on sa vtedy videl ako ty. On chodil do práce na 8h a potreboval sa vyspať. . Na hubu som padala doslova a do písmena. Že dat hračky do ohrádky a variť? Jedno tričko sa nedalo ozehlit, všetko som robila s revajucim dieťaťom na jednej ruke alebo teda nerobila lebo som to nezvládala. Nikdy som nesedela v pieskovisku ani raz. Mimochodom precitaj si niečo o spankovej deprivacii.
Deň som mala rozdelený na štyri 6h úseky a cieľ bol prežiť tých 6h.
A áno bolo to také zlé.
2. stále uvadzas ako príklad ťažkú manuálnu prácu. No dnes mnoho ľudí pracuje hlavou. A áno, bohužiaľ za tu istú prácu dostávajú ženy často nižšiu mzdu.
3. Vezmime takých manželov lekárov bývajúcich v byte. Keby ten muž žil sám on nebude upratovať, variť, prať? Lebo on pracuje? Ak by ostal sám na dieťa z dôvodu smrti manželky či jej ťažkej choroby napr.onko ochorenie, ako bude Muž fungovať? Dá to dieťa na adopciu či čo?
Rodina žije spolu a spolu má fungovať. Povinnosti majú byť rozdelené rovnomerne. Nie ze jeden padá od únavy a nevie čo skôr a druhý žije akoby bol sám.
Mnoho mužov si neuvedomuje, že oni v prvom rade živia svoje deti. Ich ženy by sa bez tých deti v pohode uzivili samé. Myslia, že stačí zarábať a inak sa ich rodina netýka. Zároveň sa sťažujú, že ich žena má iba za bankomat. Ale ak nič iné okrem peňazí do vzťahu neprinášajú, čo okrem peňazí má tá žena postrádat, v prípade rozchodu?

janage
31. aug 2024

@netoppierka argument, že hral už predtým ako prišlo dieťa. Autorka ho v tom čase videla hrať chvíľu.
To je taky argument akoby si žene alkoholika povedala, že no, ale videla si už predtým, že občas si dal pohár vina, či pivo po obede v sobotu.
Nie, nie vždy vidíš dopredu, že toto bude vážna závislosť.

janage
31. aug 2024

@lenkakravcova ak zene vyhovuje byť ženou domácnosti a mužovi pracovať a financovať takýto model, je to našich a je to v poriadku.
Ak to však jednej či druhej strane nevyhovuje, už to v poriadku nie je.
Sú ženy čo túžia po vedomostiach, vzdelaní, uplatnení sa v odbore. A áno zároveň sú aj mamami. A tiež to je OK.Ide o to, aby mali tu možnosť.
V minulosti nebolo menej rozvodov kvôli tomu, že by manželstva boli lepšie. Po prvé muži umierali vo vojnách, ci putovali za robotou a ženy zas umierali pri pôrodoch a tak žiť spolu do smrti niekedy znamenalo pár rokov.
Žena nemala právo narábať s majetkom, vzdelávať sa, či pracovať. Potrebovala súhlas manžela ci otca. Preto sa často vdovy už opäť nevydavali ak mali nejaký majetok boli konečne sebestacne same sebe paňou.. Opačne taká chudobná s 5 deťmi na krku, muža potrebovala čím skôr a prežiť bolo extrémne ťažké.
Rozvodovost stúpla, lebo ženy už majú na výber. Dokážu sa uživiť samé a prestali byť závislé na prijme manžela.

A pozri si aké percento závislých sa reálne zo závislosti dostane. Áno šancu má dostať každý, ale musí ten človek chcieť a tých šancí, aby to malo zmysel má byť jedna, dve. Nie nová každý týždeň.

drago12587
31. aug 2024

@janage maš vo vela veciach pravdu.. chlap ktory pracuje len 8 hod, ma určite povinnosti aj doma.. o takych nehovorim..hovorim o chlapoch, ktori tahaju 12-16 tky každy den alebo skoro každy den.. nie som matka, neviem čo s dietatom urobit , aby neplakalo.. ale videl som vela matiek ktore jedno - dve deti zvladali lavou zadnou.. aj ked plakalo, mala " vysielačku" ked bolo najedene, prebalene v postielke a plakalo len tak, tak ho len skontrolovala a venovala sa inym veciam.. možno videla u inych.. ale fungovalo to s jej manažmentom času... Od matiek som tiež počul " pri prvom si hore 24/7 nespiš, neješ.. nonstop plače... Pri druhom už vieš, že deti plaču nonstop a robiš si svoje" .. niečo v tom zmysle ..

natalka13
1. sep 2024

@janage ale to ci zena bude doma ako dlho kedy sa vrati do prace....to si maju odkomunikovat pred manzetstvom alebo plodenim dietata.

janage
1. sep 2024

@natalka13 áno. Ale realita a predstava o rodicovstve sú často úplne odlišné. Plus tu autorka konkrétne má problém,že muž ďalej žije akoby rodinu nemal. Venuje sa im minimálne. Ale výhody rodiny, že sa oňho niekto postará, má upratané, navarené, oprané berie ako samozrejmosť.
Ešte raz sa pýtam. Ak by žil sám,on by nevaril, nevysaval,nepral lebo on chodí do práce?
To keby všetky ženy čo prídu domov z práce lahli na gauč a už nič nerobili lebo oni boli v práci....

natalka13
1. sep 2024

@janage mozno nie mozno by zil v spine, mmch. To tobi aj kopa zien.
Nech mu neoperie neozehli....nekupi chlieb pecivo.....ked pride z prace, nech mu necha dieta a ide von....

janage
1. sep 2024

@drago12587 vidno, že si s náročným dieťaťom nestravil ani 24h a vôbec nevieš o com točíš. Moje dieťa tevalo tak, že som nemohla ísť ani na nákup s kočíkom a ľudia na ulici sa ma pýtali, že čo mu je. Nie raz, nie 2x.
Uz len dodám, že pediater nič nezistil, dieťa zdravé.
Ja si ani nepamätám, že by malo otvorené oči a nevrestalo.
A vysielačku v byte? Načo? Revalo tak, že susedia pod nami keď sa chceli vyspať či učiť do školy si museli kúpiť štuple do uší.
Že časový manažment. Však si to skus. Púšť si zvuk zbijacky 24/7 medzi to tak pár 20min. úsekov tichá. Po týždni daj vedieť. Toto som mala prvý rok. Poznám baby co od vyčerpania odpadli.
Co by som ja dala za to, keby mi šichta skončila po 12 či 16 h. A nie, ten kto robí 12 či 16 nepracuje každý deň. Zamestnanec by porušil zákonník práce a živnostník si to vyberá sám dobrovoľne.
Na rozdiel od ženy, ktorá to náročné dieťa po 12h či po 16 len tak nevypne.
Mala som neskôr aj dieťa štandardného typu takže to viem porovnať.
A tak ako nie každé dieťa je extrém, nie každý muž robí manuálne 12 až 16h a už vôbec nie každý deň.
A zas sme pri tom, ten manuálne pracujúci by si neuveril, nepovysaval, nepopral? Chodil by špinavý, hladný a žil v bordeli lebo on pracuje?
Také zdravotné sestry čo robia 12 a opatrovateľky čo dvíhajú ťažkých pacientov, oni už doma nič nerobia lebo pracovali v práci?
Máš strašne skreslený pohľad na život

janage
1. sep 2024

@natalka13 ja nepoznám ženu, čo by sa nestarala o deti lebo ona robí 12h alebo 24h. Napr. v zdravotníctve.

netoppierka
1. sep 2024

@laskonka_lasky takých je tu oveľa ale oooooooovela viac.

drago12587
1. sep 2024

@janage každy mame ine životne skusenosti, ked som bol mladší, ( je to len par rokov dozadu) ..tak som bežne pracoval 300-320 hod/ mesiac.. takmer na každej pozicii v cca 5-6 rôznych pracah.. od kancelarskej po manualnu.. rovnako ako mužskí kolegovia, všetci sme chceli zarobit čo najviac . Mal som jeden den volna v mesiaci. Aj teraz sa pritrafi par mesiacov, kde pracujem 300-320 hod na manažerskej pozicii . Brat pracuje 300 skoro kazdy mesiac, tiež je manažer v inej firme..ked som bol single, tak som upratoval len 2-3x do tyždna, prat mi stačilo raz za tyžden, umyvačku riadu som zapol napr každe 4 dni, viac netrebo.. varil som jednoducho a rychlo.. ale všetko som samozrejme zvladol :D teraz ked mam znovu priatelku, tak ma k vareniu a upratovaniu nechce velmi puštat, vlastne sama sa ohradzuje, že kuchyna je jej osobne miesto a ju to velmi bavi... Ja len pokrojim, vymiešam alebo prevraciam dačo na panvici ak robi zložitejši obed.. praceme väčšinou spolu, mame podelene kto čo spravi každu sobotu ked je väčšie upratovanie ale ak mam tažky tyžden, napr vikend pracujem ( niekedy aj 15 hod sobotu/nedelu) tak sa vždy vratim domov do čisteho.. zase ak mam volno tak sem tam upracem sam ja :D .. ( často sa nestáva priznam) .. vždy mi hovori, že domacnost je jej práca, moja je sa o nás postarať finančne.. zatial nemame deti, rozumiem ze to bude velky rozdiel. Ja som zase taký, že volné chvyle venujem hlavne priatelke ale hlavne pre to, že vidim ako sa snaží aby domacnost fungovala. Ked vstávam do práce o 4 tej rano, tak ona vstane o 3:30 aby mi spravila kávu a desiatu do práce.. preto verim tomu, že ona bude velmi schopná matka a deti ju nezničia. Ona zase vie, že ak bude potrebne, ona nemusi pracovat vobec a ja finančne v pohode všetko potiahnem ale na ukor času doma. Je to o porozumeni situacii toho druheho.. keby mi cez mesiace , ktore dlho pracujem vyčitala, že ona je služka a musi robit veci v domacnosti, urcite by sa to zvrtlo do hádky.. rozdiel je v tom, že cez tieto mesiace ma čaka polonaha vo dverach s pivom a burgerom, doma upratane a počas toho ako mi podava pohar na pivom mi povie " som na teba hrda, že tak tvrdo pracuješ , oddychuj".. vlastne mi to hovori velmi často.. na druhej strane jej to hovorim aj ja velmi často, ako skvelo sa stara o domacnost.. takto nas to oboch baví, mame podelene kto robi čo a vieme, že polovička to ocenuje.

biology
autor
1. sep 2024

@janage @drago12587 chlap co nema zenu a dieta nech sa k tomu ani nevyjadruje.

janage
1. sep 2024

@drago12587 ja celkom nechápem, ona pracuje teda koľko hodín týždenne a aky typ práce vlastne. Plus ona svoje koníčky, kamošky, nemá?
A áno nerozumieš a nevieš si predstaviť čo obnáša život s náročným dieťaťom.
Ako ja hovorím, mnoho párov, kým nemalo deti malo dokonalý vzťah.
Mam známeho, ten z toho finančného zabezpečenia rodiny vytriezvel, keď mu maličký syn vo dverách na ahoj Adam, odpovedal ahoj a ty tu tiež budeš bývať?
Peniaze sú potrebné, ale fyzická a duševná prítomnosť otca tiež.
Autorkin muž duševné prítomný nie je.

zltalienka
1. sep 2024

@drago12587 však ako to máte podelené je vaša vec....ak Ti to stojí za to dlhodobo pracovať 320 hodín mesačne....je otázne ako dlho to vydrží Tvoje zdravie...či to za tie peniaze stojí...no hej "aktuálne" máš znova priateľku....tak snáď vydrží Tvoj spôsob vzťahu....a keď nie tak príde ďalšia....

zltalienka
1. sep 2024

@janage plný súhlas s tým náročným dieťaťom.

drago12587
1. sep 2024

@zltalienka pracujem teraz tolko, aby som za 5 rokov uz nemusel pracovat vobec :D .. inak to nejde, nechcem dalšich 30 rokov pracovat a počitat, či mi vynde nakup...

zltalienka
1. sep 2024

@drago12587 iste...

netoppierka
2. sep 2024

@drago12587 , je veľmi málo takých ľudí ako ty, ktorý pozerajú dopredu a sa takto zabezpečujú.
A aby si sa potom pomohol plnohodnotne venovať rodine. Držím päste 🙂 aby to tak bolo keď k tomu pride

natalka13
2. sep 2024

@drago12587 co takyto 1000% chlap hlada na modrom konovi?😂

drago12587
2. sep 2024

@natalka13 modry konik by malo byt povinne čitanie kazdeho chlapa ( ktory je vo vztahu). je jasne, že chlapi nerozumeju ženam.. tu sa im dostane informacii, ktore im ženy nikdi nepovedia.. :D .. pre mna to je čiste vzdelavanie...

Strana
z7