Rozchod po narodení dieťaťa: Skúsenosti a rady
Ahojte, je tu niekto, kto sa rozišiel / rozviedol po narodení vaších detí? Mám 11 mesačného syna a som mesiac po rozchode. Cítim trocha úzkosti a stále váham či som urobila dobre, že som od partnera odišla.
@lenkakravcova plne s tebou súhlasím. Aj my to tak máme doma zariadené. A nech si hovorí kto chce, čo chce.
Autorka. Problém je niekde inde a to je komunikácia. Dobre si určite vedela, pred tým než došlo dieťa, že hravá playko. Či nie? Že ti nepomáha s domácnosťou. Najlepšie je sa zdekovat, preč. Útek to je najjednoduchšia cesta. Ale zabojovať je už ťažké.
Neobhajujem kde je tyranstvo, atď....tam treba utekať. Tam niet o čom.
Tu v autorkynom prípade by sa dalo pekne kľudne si sadnúť a vydiskutovať si veci. Vieš čo malo mi pomahas s týmto a týmto. Prídeš domov hodinu si napr oddýchni a potom sa venujme spolu dieťaťu. Máš ústa
@netoppierka verte mi ze som to skusala. Mam aj nahravky kde ma odpinkal ze on ma pravo sa hrat lebo ma narocnu pracu a ja som cely den doma a je to kvazi moja praca starat sa o dieta. Ze on sa pocitaca nevzda lebo je to jeho hobby
Spravila si dobre. Lahsie sa stara o jedno dieta sko o dve.
@lenkakravcova ja vás obdivujem, že tu tak otvorene hovoríte o svojich postojoch. V dnešnej dobe, keď sa niekto vyjadrí proti prúdu alebo vidí veci inak, ako je nám propagované, dostáva strašný náklad... Čo je aj váš prípad, ako tu tak čítam. A pritom všetci sú za slobodu názorov a vyjadrovania😊
Ja som človek bez vierovyznania, ale už dávnejšie mi napadla myšlienka prepojenia feminizmu a enormnej rozvodovosti dnešnej doby. Ako aj divné prelínanie a miešanie prirodzených mužských a ženských roli. Môžem poprosiť nejake linky k tejto téme do súkromnej správy? Ďakujem
Buď to budeš tolerovať, alebo sa dozvedieš a budeš mať kľud. Budeš pre dieťa tou najväčšou oporou a pre seba všetkým !!!
@biology tak potom si urobila to najlepšie čo si mohla. Ak mu je presnejší PC a hry ako vlastná rodina. Hold smola. Držím ti päste. Drž sa. A veľa lásky ❤️ tebe a dieťaťu
@biology nemal sa vzdavat pc v prvom rade ak je to jeho hobby.. mal redukovat čas, napr na 2 hodiny denne, alebo na dni.. že by si vedela, že každy pondelok a stredu maš volno zase ty, čas pre svoje hobby a svoj klud.. neobhajujem ho v tomto, že nema zaujem o vlastnu zenu a dieta.. u mna by to bolo na prvom mieste po prichode, aspon hodinu venovat im.. ale tiež by som chcel po dlhej praci čas pre seba, ty maš konfort domova, sadneš, zješ, kedy chceš, pozrež film počas toho ako daco robis.. ked som bol na vikend u kamoša, ktory mal 2 ročne dieta, jeho žena mala upratane a navarene za hodinu a pol, a cely den mala kopec času.. spravila decku herny kutik, kde hodila hracky, pustila rozpravku a decko bolo ticho aj 3 hodiny.. alebo si ho zobrala na kolena a pozerala telku atd..zorganizovala si to všetko tak, že sa dokonca nudila... ked je on často v praci 12 hod a ma pauzu tak na 15- 20 minut, určite potrebuje čas pre seba a svoje mentalne zdravie.. ale mam znameho, ktory mal rovnaky problem ako ty, žena nevedela pochopit, čo je to tazko pracovat, tak ju zobral 2 dni so sebou do prace.. ( nepacovala, len tam sedela) .. od vtedy mal pokoj, každe rano mu spravi desiatu a kavu, a doma je zrazu všetko ako ma byt bez problemov :D .. tiež hovorila ako je s deckom tažko, pritom len priberala na vahe :D 2x po 14 hodin v jeho praci a 4 hodinach spanku uz jej jej. " Povinnosti" tak zle neprišli..
@drago12587 keby sa hral 2 hodiny denne a ostatok cas venuje mne alebo malemu tak nepoviem ani ťuk. Takto to nefungovalo.
@victoriab lebo rozvedene ženy s detmi na krku hladajucich lasku na tinderi ktore radia rozvod za každu malickost su velka pomoc.. :D ..
@drago12587 nie sme na tinderi.
@drago12587 a ja sa nejdem rozvadzat. Neboli sme zobrati.
@biology až teraz som prečítala tvoje dovody...toto som mala aj ja, závislosť na PC,a ešte tablete, mobile... Presne poznám tie pocity, čo opisuješ, ja som raz dostala chuť mu ten laptop vyhodiť von oknom...keď som si vtedy uvedomila, že som sa ledva ovládla, bol to koniec, aspoň pre mňa. Rozhodla som sa, že sa nenechám zmeniť na úplnú trosku pre jedného debila.
On sa nikdy nezmení. Nikdy sa nevracaj. Je to sebec, ktorý nikdy neuprednostní svoju rodinu pred svojou záľubou.
A nie je pravda, že iný muž nebude tvojmu dieťaťu ako otec. Určite bude oveľa lepším otcom ako tento. Poznám prípady, kde nevlastný otec má deti radšej ako ten vlastný.
@lenkakravcova takze s nim mala ostat v nestastnom vztahu, len aby poprela slova nejakej trafenej feministky. Ten muz sa o rodinu nezaujimal, chodil do prace a nasledne za pocitac sa hrat. Urcite to pani s nim riesila. Este do nich krical. Vy by ste ostala v takom vztahu?
@biology tiez som zazila take pri prvom synovi, ako on sa musi vysoat lebo ma narocnu pracu, ako ma narok na vsetko. Az v jeden den prisiel domov a nas nikde 🙂, odisla som a spravila som to najlepsie co som mohla. Vzchopila a zacala zit. Momentalne mam uz rodinu a druhe dieta, ale obcas mam spomienky ako som bola sama s dietatom a naozaj to bolo super 🙂, viac casu na seba, viac casu jeden pre druheho, ano bolo to narocne v tom ze ma nemal kto vystriedat. Nezufaj, zi a uzivaj zivot! Ten prinasa aj radosti ak starosti. ❣️verim, ze bude uz len dobre. A na hentoho zabudni, vybav si vyzivme cez sud ak by neplatil, mozes konat potom. Vela stastia a mozno aj s novym partnerom v buducnosti 🙂.
@lenkakravcova ty znies dosť zmagorene už,ale na jednej strane máš pravdu, ženy nevedia nájsť v tejto dobe balans pretože sú doma s deťmi,ale potrebujú obsiahnuť ešte sto iných "potrieb" spoločnosti ako byť chudá a krásna, mať dokonalý poriadok , športovať alebo mať nejaké koníčky a pod. Vytvára sa na ne absurdný tlak. Tiež sú mnohé často na mobile (priznajme si ,je to tak) a potom sa ťažko stíha kadečo. A teda celý deň byť s dieťaťom a poobede príde chlap,na ktorého sa kukáš ako spokojne oddychuje je hrozne keď on má len robotu na starosti a seba. Nuž... Ja súhlasím a to mám tiež 3 deti a to posledné je extrém náročné, že matka sa má starať primárne o deti o rodinu. Mám na to fakt celý deň ,aby bolo čisto a navarené a deti s mamou. Lenže chlap nemá mať len prácu. Chlap sa má starať o manželku a jej potreby,takže ak manželka potrebuje vypnúť buď bude s deťmi on alebo zarobí toľko,aby si zaplatili opatrovanie či upratovačku 🤷a v neposlednom rade sa majú obaja starať o deti v zmysle výchovy. Ak otec príde domov a s deťmi nie je vôbec tak neprirodzene pôsobí na výchovu a vývoj dieťaťa len jedna strana a to matka. A potom vidíme rozmaznané dievčatka a emocionálne nestabilných chlapcov. Je to vždy o dvoch. A k autorke - neviem presne čo ste mali medzi sebou,ale rozchod mal byt posledná možnosť. Vzťah si treba pestovať aj v náročných časoch. To nie je cieľ ,ale cesta životom. Kým medzi vami nebolo násilie ,mali ste sa snažiť ,aby to klapalo znova . Ale na oboch stranách evidentne nebola ochota. A ešte posledná vec - naozaj chlapi nie sú stavaní ,aby sa starali o deti tak ako ženy. Proste na to nemajú mentálnu výbavu či chcete alebo nie. Vždy sa to niekde odrazí. Aj mňa to štve občas,ale je to fakt.
@biology ja som sa rozviedla po ani nie roku narodení syna. A. Dobre som spravila. 11r rozvedena 😎
@biology Netráp sa, dobre si urobila
Určite to zvladnete s malým
Úzkosť časom prejde, si odvážna a statočná žena 🙂
@evkakorcek aky ste mali problem?
@lenkakravcova prepáč ale ja už nemôžem čítať čo píšeš v každej diskusii. Máš poriadny bordel v hlave. Škoda,že sa ťa nedá zablokovať ako na fb, konečne by som nemusela čítať tvoje hovna s prepáčením.
@romanadam1626 rozprávanie, financie, dôvera....m
Ako ja neviem...snaha o diskusiu s partnerom bola a opakovane- bez efektu. Ono je možné, že sa priateľ spamätá, možno nie. V každom prípade si myslím, že odchod ženy od takéhoto muža je jediná vec, ktorá mu môže a nemusí pomôcť spamätať sa. A to sa netýka len ľudí, ktorí sú závislí na automatoch, alkohole,drogách atď
A ako názor, že keď muž ženu nebije a nepodvadza, tak sú ostatné problémy malichernost má nikdy neprestane udivovať. Existuje pestrá škála násilia, cez psychické tyranie- citové vydieracky, ponizovanie,manipuláciu, ekonomické týranie až po ovládanie a kontrolu, kde je žena na všetko sama a nemôže robiť nič, s čím by muž nesúhlasil.
@laskonka_lasky Na mk ma kazdy pravo vyjadrit svoj nazor, kym ho vyjadruje slusne.
Neexistuje jedna pravda. Nie je ani cielom diskusie jednu pravdu najst.
Kedze @lenkakravcova zije inak ako väcsina z mk, zrejme aj jej pohlad na vec bude iny. Neznamena to, ze pise nezmysly. Alebo ze jej nazor nikomu nemoze pomoct. Ak citas "hovna" znamena to iba, ze ty nemas kapacitu porozumiet jej slovam.
Autorka zobrala synovi moznost vyrastat a zostarnut s otcom kvoli hluposti.
Bol unaveny a bol tak ako väcsina z nas, nie viac, zavisly na mobile(pocitaci, televizore, netflixe...)
Nie vsetci chlapi sa vedia bavit s babätkami. Ale keby chlapec vyrastol, hrali by spolu futbal, chodili na ryby, na huby, majstrovali by spolu, pomahali si.
Autorka by mala zvazit napravu. Vybudovat vztah s otcom jej dietata, nie ho opustit.
Samozrejme, ak otec o syna zaujem nema, je to ina vec.
@oliolijanka mne to ako hlupost nepride
Ked si s dietatom nevybuduje vztah nebude s nim ani hrat futbal ani chodit na ryby pretoze nebude chciet s nim travit cas..
A k tomu sa pan rybar nevenoval ani partnerke, preco by mala byt v ich vztahu len ta handra co vsetko vylesti?
@oliolijanka zavislost na hrach mi nepride blbost. Ona mu chcela pomoct. On nechcel. A tazko sa pomaha, ked druhy nechce. Aj jeho rodina, ked sa autorka pytala povedlai, ze to nema zmysel ci co uz. Nevenuje sa jej ani dietatu ale hram. Alebo, ked sa im povenuje potrebuje .,,odmenu,,. Rychlo odfajknut len aby mohol mat svoj pokoj a svoju odmenu. To je dost smutne. Prirotia ma byt dieta a autorka. Ano jasne niektori chlapi sa nevedia uplne povenovat malemu babu ale budovat vztah je dolezite. Jasne, ze sa snim nezahra ako so 4r dietatom ale tak predsa je to jeho dieta. Aspon nejako mu ten cas venovat nejako sa zahrat.uz ma 11m to je ine ako ked sa narodil a ozaj len spal a alebo sa dojcil. Ved nikto mu nebere konicek. Ani autorka. Ale vidiet v tom jediny zmysel zivota sa neda. Ano Lenka zije inak. Aj som.jej napisala, ze to je vporiadku lebo to vyhobuje aj jej aj jej muzovi. A sama napisala, ze aj ked jej v domacnosti nepomaha, ked pride tak sa ide venovat detom. Tuto pan manzel autorky sa isiel hrat. Najprv na 2h a boli z toho4h atd atd🤷♀️ precitaj si vsetko co autorka napisala. Nakonirc sa rozpisala viac a nepride mi to, ze len tak ho opustila alebo ze nrdala tomu sancu. Kazdy pohar raz pretecie. A ked niekto napisa, ze vlastne nevidi rozdiel v tom ci snim je alebo ci nie. Tak to hovori asi dost.
@ns994 bola som pred par dnami u psychologicky a sama mi povedala ze som urobila dobre. Ze ked uz su teraz taketo problemy vacsinou sa zvyknu stupnovat / zhorsovat. A hranie sa pocitaca nie je problem ak to ma ako konicek co znamena ze sa tomu venuje par hodin v tyzdni a nie kazdy den niekolko hodin a odopiera si zakladne ludske potreby ako je napr spanok. Moj EX bol schopny v noci ponocovat aby mohol byt na pocitaci. Cize nespal a na druhy den bol rozbity a aj ked chcel mi pomoct nemohol/nevedel. A bol zurivy lebo bol dolamany nevyspaty. A ano najhorsie na tom bolo ze nepomohlo 100 rozhovorov. Bolo to ako hadzat hrach o stenu. Nepocuval ma namiesto toho aby si vstupil do svedomia tak len argumenty preco sa musi hrat. Nedalo sa to zvladat. Lubis/nelubis proste kazdy normalny clovek so zdravym rozumom zijuci v realite pochopi ze radsej je lepsie odist z kratsej cesty aj ked mame dieta. Psychologicka ma este upozornila ze niektore zeny pre snahu zlepsit vztah si urobia este jedno dieta. A to si zaklincuju rakvu. Ze esteze som sa vcas vzchopila a odisla kym je moj syn maly a este tomu nerozumie. Otca bude mat vzdy. A nech sa s nim ten futbal hra ja mu to nebudem zakazovat ale v domacnosti dalsie dieta nepotrebujem.

To, že muž pracuje, je samozrejmé. No v mimopracovnom čase musí mu byť prvoradá rodina. Venovať sa rodine neznamená, že ho doma čakajú domáce práce, ale odbremeniť partnerku sa dá aj venovaním sa dieťaťu napr. na prechádzke, atď. Partnerka nebude odpočívať pri počítači a pod., ale naďalej sa venovať domácim prácam. Materská dovolenka nie je dovolenkou a to si mnohí neuvedomujú. Ak žena po materskej nastúpi do práce, po príchode domov nebude iba odpočívať, hrať na počítači hry a ignorovať rodinu. Nastupuje do ďalšej náročnej práce. Správanie sa partnera autorky bolo vrcholne sebecké. Uprednostňovať hry pred pokojom v rodine, pred vlastným dieťaťom je neospravedlniteľné a je dôkazom toho, že ešte nedozrel na zodpovedného otca. Hádať sa pred dieťaťom by sa nemal nikto. Ak by spoločný partnerský život mal pokračovať prejavmi sebectva a hádok pred dieťaťom, urobila si dobre. Pre dieťa je dôležitý pre správny vývoj pokoj a pohoda doma a na to musí myslieť každá matka. Tvrdenia, že rodina má zostať pokope "kvôli deťom" je tá najväčšia hlúposť. Napätie v rodine poškodzuje psychický vývoj dieťaťa, ktorého následky sa ukážu najmä v puberte a aj v dospelosti.