icon

Rozchod z rozumu

10. júl 2023

Mala som priatela 2,5 roka. Zaciatkom tyzdna mal narodeniny a povedal mi, ze uz vo vztahu so mnou nevidi perspektivu, ze sa citi ako vo vazeni.
Vcera sa so mnou rozisiel. Prisiel, zobral si vsetky veci a odisiel. Vecer sa este zastavil, objal ma, povedal, ze ma ma rad, ale on uz so mnou dlhsie nevydrzi. Ze mozeme byt kamarati, ze sa kedykolvek rad zastavi.
Ja neviem preco to tak zle prezivam. Mam zachvaty paniky (nemam rodinu, ani priatelov, iba deti a jeho som mala). Neviem sa z toho spamatat. Stalo sa to vcera a ja som uplne na dne z toho. Vymazala som si vsetky kontakty nanho aj jeho rodinu, aby som nemala nutkanie sa ozyvat.
Rozumom ho uplne chapem, ale tie telesne priznaky su priserne. Busi mi srdce, nespim, nejem, uplne panikarim. Neviem ako si ulavit 😔
Alkohol nepijem, kamosky nemam. Som cele dni sama

akiana
16. júl 2023

Autorka, citala dom aj tvoj treti prispevok. Vratim s k tomu, ze je to 40-rocny muz, ktory zije z vyplaty k vyplate, vari a perie mu mama, a nerobi vobec nic, aby zlepsil svoju zivotnu situaciu. Nikdy si toto nepovazovala za problem?

autor
16. júl 2023

@akiana nie. Toto som nikdy neriesila 🙈

akiana
16. júl 2023

No skratka pravidelne si tu pisala o nom a o vasich problemoch. A teraz vieme, ze to nebol len psychoteror, ale bolo tam milion dalsich veci od jeho absolutneho flegmatizmu voci akemukolvek existencnemu zabezpeceniu, chorobna naviazanost na rodicov vzhladom a jeho vek, “vylety na kopec” a tie pravidelne odchody, aby mal “cas na seba”. A ked mal ten “cas na seba”, tak sa tebe vobec neozyval. Vies, co robil pocas “casu na seba”? Prosim nebud naivna. Proste kazdy vecer odchadzal od teba presne o 19:30, lebo bol dohodnuty s dalsou.

Hovoris, ze ste isli kupovat dom a zaroven, ze on zije od vyplaty k vyplate a je odkazany na maly bytik za symbolicky najom. Tak potom bud ty zarabas statisice, alebo on bude coskoro dedit, inu moznost nevidim. Nad tym si sa nikdy nepozastavila?

Potom si sa pokusala o nejaku “zmenu nastavenia” a “vidiet ho len ako nezavaznu spolocnost” a chvilu si sa presviedcala o tom, ze sa ti to podarilo a ze si v pohode. Prosim ta. Ako keby sa dalo, proste sa rozhodnut, ze od cloveka do ktoreho som zamilovana zrazu nic nechcem. Vydrzalo ti to chvilku a potom si bola zrutena z toho, ze s nim to aj tak nepohlo. A bolo ti este horsie.

Napriek tomuto vsetkemu si vas “vztah” opisovala ako uzasny a dokonaly na papieri, co dost dobre nechapem. Toto, co on predvadzal (vztahom sa to nazvat neda) sa totiz neda vidiet nijak inak ako totalna narcisticka zumpa, nech sa na to pozries z akehokolvek uhla a na akomkolvek papieri.

Len ma zaujima - co on vlastne robi? Lebo sa mi zda, ze ma kvanta volneho casu a minimalnu pracovnu dobu, napriek tomu chodi pravidelne nasraty z prace a vybija si to na tebe.

katkami123
16. júl 2023

Presne som si myslela, že tento tvoj ex bude starý mládenec, s takou povahou by ho ani žiadna nechcel a na rodinný život. Všetko to jeho chovanie, ktoré tu opisuješ je čistý narcizmus. Ja by som ho už na tvojom mieste neriešila, taký sa nikdy nespamätá, je to starý cap, ale naozaj si pories seba a svoje detstvo, lebo už druhého takého si vybrať, bude problém aj v tebe, keď ťa takéto typy priťahujú, lebo jeden, aj druhy ex ťa v podstate deptala za úplne normálne veci. Ja som zvedavá, ako by sa tento tvoj ex zatvárila, keby si na neho vybuchla ako on na teba a hodinu ho deptala rečami ako ťa neustále poučuje a už máš dosť jeho psycho výbuchov hnevu. Tebe to nepríde divné, že on na teba naziape, to je pre neho v poriadku, on môže a ty nemôžeš povedať vetu ani iným tónom? A keď aj in naziape, píšeš, že je cholerik, tk vlastne aj za to mozes ty? Čiže ty si kvôli nemu musíš ovládať ešte aj tón hlasu, ale on môže vybuchnut, môže byť pomstichlivy, to je všetko v poriadku? Veď vy ste mali vzťah ako feudálny pán - otrok. Ty už len sklopiť hlavu a nechať sa zbičovať. To aj tvoji rodicia k tebe ako dieťaťu mali takéto výstupy? Nebol jeden z nich cholerik, keď ti takéto spravanie príde v poriadku? A ešte veríš, ze ty za to mozes?

katkami123
16. júl 2023

“ Vratim s k tomu, ze je to 40-rocny muz, ktory zije z vyplaty k vyplate, vari a perie mu mama, a nerobi vobec nic, aby zlepsil svoju zivotnu situaciu.” 😳😳

Do toho pomstychtlivy cholerik. Tu fakt nie je za čím smútiť. Mňa by skôr na tvojom mieste, autorka trápilo, že si niekomu dovolila opäť k tebe takéto hnustné chovanie a zas to zašlo do extrému. Ty nie si schopná sa rozísť, znesieš akékoľvek ponižovanie vo vzťahoch. Nechavas si šliapať po svojej ľudskej dôstojnosti.

momoqui
16. júl 2023

Precitaj si este parkrat po sebe, co pises o tom chlapoci v tejto diskusii a zistis, ze rozchod bolo najlepsie, co aa mohlo stat.
Oddychuj, chod sportovat (skus dat deti na pol dna kamoske alebo si zaplat opatrovatelku), chod na nakupy, proste nieco
Prijemne

Urcite najdes partnera ktory ta bude lubit, ale najpev sa musis dat “dokopy” ty.

Inak mam velmi podobnu skusenost a to som si myslela ze hentake individuaa su ojedinele

katkami123
16. júl 2023

Autorka ešte sa chcem opýtať, z akého dôvodu vysíš na každom jeho slove akoby to bolo Sväté Písmo? Pritom on vôbec nerešpektoval tvoje slova a požiadavky? Prečo nedokážeš prijsť fakt, ze veľa vecí, ktoré ti hovoril, vôbec nemusíš byť pravdou a bola to len jeho manipulácia, ale považuješ ich za nemenný zákon pevný ako skala?

autor
16. júl 2023

@akiana urcite nechodil za inou. On bol vseobecne strasne spomaleny vo vsetkom. V case pre seba si cital noviny, pozeral TV alebo spal. On mal velky problem s unavou a so spankom, ked mal volny den, tak bezne lezal do dvanastej, ci do jednej poobede. Ja som to tolerovala a brala, ze je unaveny.
Minule sa ale napr tiez stala situacia ktora ma prekvapila. On mal volny den, ja som mala deti do 12tej iba. A povedal mi ze on teda pride po 12tej. Ja som mu volala ze nech pride o 1 ze este nieco chcem dorobit. A on sa na to urazil a napisal, ze teda ide este spat a nevie kedy pride. Proste uplne naschval lebo vedel ze budem z toho nestastna.

A ano, ja som sa potom nastavila tak, ze spolocne byvanie vypustam a neriesila som. A to ako keby ho este viac nastvalo a zacal na mna viac tlacit co vsetko mam zmenit, ked teda chcem, aby sme byvali spolu. Zrazu uz nebola vyhovorka, ze so mnou nebude byvat v dome kde som byvala s exmanzelom.
Pre mna to boli velmi matuce signaly z jeho strany. Na jednu stranu svojim konanim nas vztah nikam neposuval, na druhu stranu odo mna vyzadoval aby som vsetko prisposobila tak, aby on mal priestor sa posunut, ked sa na to bude citit, ale rovno mi povedal, ze on sa na to nemusi citit nikdy.
A potom mi povedal, ze on sa citi nenaplneny, ze tento vztah nema ziadnu perspektivu. Ale pritom on bol ten, co tu perspektivu zobral s aegumentom, ze ja som sa nedostatocne zmenila.
Okrem toho mi viac krat naznacil, ze vztah so mnou nie je ziadne terno, ze co akoze chcem ked mam taku prisernu povahu a deti, ze ci si myslim, ze najdem niekoho lepsieho ako on

autor
16. júl 2023

A pracuje manualne a chodi do prace na 6. Preto bol stale taky unaveny

autor
16. júl 2023

@katkami123 ano. Problem je v mojich rodicoch. Oni sa tiez ku mne takto chovali. Urcite musim vyriesit seba, kedze sa mi to stalo uz druhy krat. On ma presvedcil o tom, ze je iny, ze zanho mozem byt vdacna.
Ano, on mohol vsetko ale ja som si voci nemu nemohla dovolit nic, kazdy prehresok bol potrestany ignoraciou a hnevom. Ja som mala casto pocit, ze on sa v tom hneve vyziva. Casto som mala pocit, ze si len hlada zamienku na hnev, aby mal odo mna pokoj.
Na zaciatku som sa aj snazila mu tiez povedat, co si myslim a co podla mna nie je v poriadku. Ale vzdy to zmietol zo stola s tym, ze ja to cele zle vnimam a ze on je v prave sa tak chovat, ako sa chova

autor
16. júl 2023

@momoqui popis mi prosim o svojej skusenosti. Lebo ja si pripadam uplne zblbnuta a uplne blba 😔

katkami123
16. júl 2023

Skús si pozrieť videá od tohto pána. Všetky. Rieši tam tvoj problém. Prečo máš vzťahy aké vždy máš a tiež vzorce, ktoré si nesieš z detstva. Tam nájdeš odpovede na všetky otázky, aj na také, ktoré by ti nenapadli.

https://www.youtube.com/watch?v=Zm8OzRsNl8c
autor
16. júl 2023

@katkami123 ano, uz si zacinam uvedomovat, ze nemusi byt pravda vsetko to, co mi hovoril. Ja som mu verila kazde jedno slovo, uplne som sa mu podriadovala a bol pre mna ako svaty obrazok, ano. Neviem preco.
Prisiel mi ako ten najlepsi a najlaskavejsi clovek na svete. On nemal predo mnou ziadny normalny vztah (len jeden ked mal 20 rokov), tak som ho vo vela veciach ospravedlnovala tym, ze on proste nevie ako to funguje vo vztahu. Ale on sa odmietal v comkolvek prisposobit, stale tu zmenu chcel len po mne.
A mna sa velmi dotykalo, ze ja mam deti, velky dom, pracu, hromadu povinnosti, on riesil iba sam seba a napriek tomu si na mna nevedel/nechcel urobit cas.

autor
16. júl 2023

On proste cely cas odmietal vystupit zo svojej komfortnej zony

katkami123
16. júl 2023

Ale veď taký človek ani nie je stavaný na bezny normálny vzťah, to musíš vidieť, preto je starý mládenec.

Skús si pozrieť.

https://www.youtube.com/watch?v=Zm8OzRsNl8c
akiana
16. júl 2023

Jasne, odchadzal na minutu presne v rovnakom case kazdy raz, ale urcite nechodil za inou. Tieto typy maju vacsinou par zien naraz, z ktorych kazda im dava ich narcisticky prisun (vygoogli si tento fenomen), ale obhajuj ho ked chces.

la_dolce_vita
16. júl 2023

Cize on je ten typek, co chodi kazdy den sam na kopec? A nechce byvat v dome po ex. To bolo jasne uz vtedy, ze je to čudak a magor, len tvoj prvotny opis bol uplne iny.

la_dolce_vita
16. júl 2023

Svaty obrazok?! Taky magor by mal ostat sam. Tiez mam stareho mladenca, zacali sme spolu byvat po jeho 50tke a je uplne normalny a v pohode. Toto tvoje individum ma bohuzial zlu povahu :(

autor
16. júl 2023

@katkami123 dakujem. Uz som pozrela aspon to o vine. Ten pocit viny mam stale. Je to priserny pocit

autor
16. júl 2023

@la_dolce_vita tento rok na kopec nechodil 🙂 a uz mu ani nevadilo, ze by mal byvat v dome po ex. Takze urcity posun tam bol 🙈

momoqui
16. júl 2023

Vyznievas ako inteligentna zena. Hentake individuum je ti iba na pritaz. Chlap si ta ma vazit, travit s tebou cas, povzdbhdovat ta a mas sa pri nom citit dobre.
Henten ti nic nedaval, oberal ta o energiu, ktorej nemas na rozdavanie.
Teraz odporucam - Venuj sa iba SEBE a detom, vyrazte si niekam na dovolenku, kde vypnes. Deti das na chvilku do detskeho kutika, ty vylozis nohy
Naozaj pdporucam nejaku dofcu, hocikam, najlepsie teraz pre teba all incl, aby si nemusela robit nic (teda “nic” s dvomi detmi v ramci moznosti), na hento individuum zabudni. Skus si zaplavat, totalne schladit hlavu. Daj si magnezium, pripadne nieco z lekarne, na skludnenie, aby si nebola v strese a v napati. Nezapijaj smutok alkoholom, nestoji ti za to.
Budes to dlho riesit v hlave, ale snaz sa mysliet na seba a maj hrdost, nevrat sa k nemu a uzivaj si svoju samotu so sebou.

autor
16. júl 2023

@momoqui dakujem. Ja som mala pri nom pocit ze si ma vazi a respektuje a povzbudzuje. Ale pri spatnom pohlade sa to dialo, len vtedy, ked to jemu vyhovovalo. Casto boli situacie, ze ja som mala stres kvoli detom alebo kvoli exovi a on sa v takej situacii na mna nastval lebo som povedala nieco nevhodne voci nemu. Proste vzdy som sa k nemu musela chovat na 100% uctivo.
Alkohol nastastie nepijem, ani nechcem, to len mota hlavu.
Na dovolenku nemam peniaze ale mozno pojdem s kamosom na road trip. Uvidim ako to vypali, to by mohlo byt fajn.

akiana
16. júl 2023

Ano, posun az taky, ze sa s tebou prave rozisiel. Ty uz pochop, ze to co ti hovoril ze bude, bola MANIPULACIA. Ono to ma aj nazov, hovori sa tomu “future faking”, ked ti niekto rozprava o akoze planoch s tebou, ktore ale realne nechce nikdy pretavit do reality. Ziaden posun tam nebol, boli len kecy. Inak bz si periodicky nezakladala kazdy polrok novu temu.

dadis
16. júl 2023

@autorka

https://www.youtube.com/watch?v=cqVKj-qlVXc

tu sumarizuje 7 znakov skryteho narcisa, na mojho sedelo 6, ja som kedysi ani netusila, ze nieco take exustuje

trdelnik234
16. júl 2023

Ok. Ked m'as v utorok oslavu,tak si pondelok zaprataj pripravami s detmi.
V utorok to prezijes,lebo si mama a chces aby bol syncek stastny.Ak sa budé n'a hentoho pytat,tak mu povedz pravdu,primerane jeho veku,ale pravdu.
U n'as,ked robim detske oslavy,tak s tym mam tolko roboty,ze vecer padnem do postele.
Od piatka mam dovolenku,ked chces,mozes mi napisat sukromnu spravu.
No a naplanuj si daco,ozvi sa kamaratkam,pocuvaj podcasts o vztahoch,vyplac sa z toho,ale hlavne ho nekontaktuj.
Ok?

bambi2225
16. júl 2023

autorka, pozri si video od dadis, aj ostatne od tohto pana. aj ja som ich pozerala po rozchode. ak vies anglicky, je takych videi viac. pomoze ti to pochopit

autor
16. júl 2023

My sme sa proste k sebe od zaciatku vobec nehodili. Ja som verila ze to zvladneme, ale jemu som za to proste nestala.
Ja som extrovert co miluje cestovanie, objavovanie, dobrodruzstvo, som spontanna, velmi aktivna, trosku blazniva, vrham sa do vsetkeho po hlave.
A on pravy opak. Introvert. Na vsetko potrebuje cas, nic nerobi bez rozmyslu, nic nerobi spontanne. Velmi zriedka sa z niecoho tesil, najradsej mal klud a pokoj. Nestal o zazitky. Jeho byvala ho nazvala hnidou.
Nas rezim dna bol uplne opacny. Ja som vstavala o 6 a zastavila som sa vecer o osmej.
On vstaval o 5, z prace prisiel o pol tretej. Siel si lahnut, venovat sa sebe. Za mnou prisiel o siedmej, do najvacsieho chaosu dna a odchadzal o pol deviatej, ked ja som konecne mala cas a klud.
Takze aj to malo casu, co sme spolu travili, bolo o nicom. Kolkokrat sme sa ani nestihli poriadne porozpravat, casto mi len cistil zaludok za tu chvilu co sme boli spolu.

On je asi najspokojnesi sam. Aj pred vztahom so mnou bol dlhe roky sam. Pritom mi stale hovoril ako chce rodinu a dieta. So mnou mohol mat vsetko. Prijem mam trojnasobne vyssi ako on. Nic som od neho nepotrebovala. Len lasku a pozornost. A ani to mi nechcel dat 😔

autor
16. júl 2023

@bambi2225 pozriem urcite. Dakujem

autor
16. júl 2023

@trdelnik234 ano. Musim sa naucit pocuvat seba a robit to, co ma bavi a naplna. Ja som velmi cielavedoma, neznasam nic nerobenie.
Napriek vsetkemu strasne tuzim po tom, aby sa mi ozval, hrozne mi chyba.
Ale ja sa mu neozvem urcite, nemam ako. Vsetko som vymazala a zablokovala.
Ani neviem naco by som sa ozyvala. Aby som mu pisala ako sa trapim a ako mi chyba? To je zbytocne, to by nikam neviedlo.
Som rada ze som aspon zrusila jeho pritomnost na oslave. Stale nechapem ako moze byt taky necitlivy a hned po rozchode navrhovat kamaratstvo.