Rozchod z rozumu
Mala som priatela 2,5 roka. Zaciatkom tyzdna mal narodeniny a povedal mi, ze uz vo vztahu so mnou nevidi perspektivu, ze sa citi ako vo vazeni.
Vcera sa so mnou rozisiel. Prisiel, zobral si vsetky veci a odisiel. Vecer sa este zastavil, objal ma, povedal, ze ma ma rad, ale on uz so mnou dlhsie nevydrzi. Ze mozeme byt kamarati, ze sa kedykolvek rad zastavi.
Ja neviem preco to tak zle prezivam. Mam zachvaty paniky (nemam rodinu, ani priatelov, iba deti a jeho som mala). Neviem sa z toho spamatat. Stalo sa to vcera a ja som uplne na dne z toho. Vymazala som si vsetky kontakty nanho aj jeho rodinu, aby som nemala nutkanie sa ozyvat.
Rozumom ho uplne chapem, ale tie telesne priznaky su priserne. Busi mi srdce, nespim, nejem, uplne panikarim. Neviem ako si ulavit 😔
Alkohol nepijem, kamosky nemam. Som cele dni sama
@karolinakr nemohla by som byt so ziadnym veriacim. ani s tutkom. exmanzel prave vola s detmi. uziva si dovolenku pri mori so zenou s ktorou ma podvadzal posledne dva roky manzelstva. Stastny a vysmiaty. kvoli nemu som preplakala tri roky. teraz sa zas trapim. uplne somv depke. moj zivot je zbytocny. tak strasne tuzim po laske 😔 kazdy ma niekoho kto ho miluje len ja som nanic
No dobre, ale on sa može zmenit pri tebe, rozkvitnut, možes ho ovplyvnit pozitivnym smerom, ked z kukly vyleti motyl...
Nebudem ti žiadneho nanucovať, ale ked nejaky tu vieru žije, nielen o nej hovori, má morálne zásady, vieš? O to išlo..
@karolinakr ale vsak aj on mal moralne zasady. Bol velmi dobry clovek. Vzdy kazdemu pomohol. Aj uplne cudzim ludom. O kazdeho sa zaujimal. Prispieval na vsetky mozne zbierky aj ked sam mal malo. Ine zeny neriesil vobec. Bol velmi empaticky. Starostlivy.
Aach, zblaznim sa. Zblaznim sa. ja uz nevladzem zit s tolkou bolestou. konecne nieco zvladnem a bum, pride dalsia rana. Kolko este? uz nechcem, nema to vyznam
No vidiš a v takychto chvilach ti pomože viera..Sice sa citiš na dne, ale modlitba ti pomôže zvladnut tazkú chvilu..Každy prešiel bolestou, len u teba vidim porazenecke reči.A je velmi nebezpečne z chlapa si robit boha .Chlap je len človek ako ty a ja..Maš vela detí..Ani pre tie nechceš žit, neprijimas od nich lasku a neposiluje ťa?
Ach jaj, ty si v uplnej hypnoze momentalne. Ano, navonok zo seba robil rozpravkoveho princa, za zavretymi dverami ta psychicky rozkladal, obvinoval zo vsetkeho a ziapal na teba na verejnosti. A to je len to, co vieme. Presne s takym som chodila, aj ked to nebola taka dlha doba ako u teba - on bol chodiaca dokonalost a muzska forma Matky Terezy. Strasne rad rozpraval o tom, ako v praci vsetkym pomaha, ako celej rodine pomaha, chapavy, empaticky, s kazdym kamarat, pre kazdeho butlava vrba. V sukromi so mnou ukazoval svoju pravu tvar, neustala potreba vsetko na mne menit, hot/cold spravanie, z nicoho nic sa odmlcal na tyzden po tom ako sa ma pytal, aky chcem prsten. No a samozrejme som bola ja vsetkemu na vine - ked som sa ho pytala, preco ma zo dna na den ignoruje, tak sa na mna oboril, ze mu nedam dychat, ked som mu povedala, ze ma jeho nepochopitelne spravanie zranuje, tak som bola precitlivela. Dam ruku do ohna za to, ze toto si mala na tanieri aj ty. Uplne normalne potreby vo vztahu otacal proti tebe, ze chces privela. On NIE JE dobry clovek, to je len jedna z masiek, ktoru rad nosi.
Chodila si s narcistom a manipulatorom. Porucha osobnosti. Vsetko to do seba zapada, uvedom si to.
@akiana to vyzera, jak by sa chcela zabit kvôli nemu
Choď sa mame vyplakat..Mna by raz dva prebrala do života
@karolinakr viera nie je nieco, pre co sa moze clovek rozhodnut, bud veris alebo nie. isto by i bolo lepsie mat takuto barlicku, ale bohuzial, nemam to v sebe. pre mna verit v boha je to iste ako keby som verila v zubkovu vilu.
@karolinakr nemam ziadnu rodinu. nikoho.
@karolinakr Verim tomu, ze nie, ale postupne mi to cele zacina do seba zapadat. Ono narcisti nemaju empatiu, jednoducho ich mozog ju nema naprogramovanu tak, ako u ostatnych. Ale oni empatiu radi hraju - ucia sa, co robia ludia z empatie a altruizmu, a na verejnosti to emuluju. Ale kedze nepoznaju mieru zdravej empatie, casto to zachadza do takycho extremov, ze prispievat na kazdu moznu charitu, aj ked sam nema peniaze, pomahat kazdemu v okruhu 100 km a tak dalej. Lenze na druhej strane autorka opisala situacie, z ktorych bolo vyslovene jasne, ze ten clovek realne naozaj empatiu nema - empatia totiz umoznuje uvedomenie si vlastneho pricinenia na situacii. A nie ze partnerka je cela vadna a musi sa cela od zakladu zmenit, a ja som neomylny dokonaly boh, ktory je schopny len spravnych rozhodnuti.
@akiana no takeho by som " potrebovala" buzeracie neznašam, ked mi niekto nedá " dychat"
@akiana ja si ozaj nemyslim, ze je narcis alebo manipulator. on mi hovoril, ze ak chcem byt s nim, tak sa mam zmenit. a vidis, manipulator by sa so mnou urcite nerozisiel. on ma proste iba nikdy nemiloval. s tym sa musim zmierit. ze nikomu na celom svete nestojim za to, aby ma miloval.
a ano, asi je pravda, ze ma obcas aj buzeroval az prilis. na zaciatku opravnene, neskor uz kvoli hocicomu, uz ma proste nechcel.
@karolinakr Vies len ked niekoho "buzerujes" po dostatocne dlhu dobu a dostatocne konzistentne, ten clovek naozaj uveri, ze je uplne nemozny a idealne musi zmenit celu svoju podstatu, lebo nic na nom nie je spravne.
Ty si momentalne uplne pochopitelne zaslepena, ale postupom casu si uvedomis, ze to naozaj minimalne manipulator bol. A ano, manipulatori sa s partnermi rozchadzaju kazdy den - obvykle je za tym novy objav, ktory mu dava to cerstve vzrusenie, ktore pri tebe uz vycerpal, to je jednoducho realita, aj ked ma (a hlavne seba) budes urcite presviedcat ze nie, on o inu nema ani len zaujem. Ver mi, ze ma. A na tvoje udajne nedostatky to mohol jednoducho zvalit.
Ja naozaj neverim, ze si naozaj taka vadna, ze by bolo nutne taketo absurdne ultimatum. Ze ak chces byt s nim, mas sa zmenit. A on si co o sebe mysli, ze je, aby si kladol podmienky? Preco chce byt ON s tebou a nie s nejakou uplne inou, ktora splna jeho kriteria? Preco si vyberie cloveka, ktory tieto kriteria nesplna s tym, ze ho bude dva a pol roka sekirovat? To absolutne nedava zmysel citovo nezainteresovanemu cloveku.
9 stran diskusie a stale nie som mudrejsia, ake su tie tvoje strasne vlastnosti, ktore nutne musis menit. Raz si sa uplne opravnene nahnevala, lebo ste mali dohodnuty program a on sa na teba jednoducho vysral, meskal hodinu a pol, a ani nedal o sebe vediet. Vacsina ludi by bola nasrata po 20-30 minutach, a on ta sfukne za to, ze si si dovolila otvorit si hubu na hodinu a pol? Tak, skrtli sme prvu jeho absurdnu poziadavku. A co je dalej s tebou zle?
Ja verim tomu, ze ked si tu postupne rozmenime na drobne tvoje udajne neprekonatelne nedostatky, trochu ti to otvori oci a uvedomis si, ze s takymto by si nikdy nebola stasna, a zahatas mu cestu spat do tvojho zivota, ak by ju chcel.
ty ma už neser...túžiš po láske? a ty sama sebe dávaš lásku? v akej forme? že sa zhadzuješ? že stará na nového partnera? to fakt?
koľko máš rokov? 99? 🙈
a neľutuj sa hlavne
Autorka, preco mas pocit, ze nie si hodna lasky a ze ta nikto nedokaze milovat? A nebude to tak, ze ti on za ten cas sikovne vsugeroval tento pocit? Pravidelnym vyhadzovanim ti na oci, co vsetko robis zle a co vsetko musis zmenit? Ved to by sa uplne kazdy nakoniec dopracoval k pocitu, ze je ako clovek nehodny lasky a musi si lasku partnera vybojovat neustalym preskakovanim prekazok. A tak ostane na zidealizovanom partnerovi citovo zavisly, co je tvoj pripad. Taketo vztahy vedu manipulatori.
@mondolina Vies co, ja ti neviem. Udel mi do oci jeden prispevok a to fakt pre cloveka, ktory nema k nemu ziadnu citovu vazbu, vyzera na citankoveho manipulatora. Najprv jej da nerealisticky zoznam udajnych nedostatkov, potom ich ona musi vsetky zmenit, zatial co on si odskrtava vysledky, ako keby bol nejaky sef a ona jeho podriadena, a tak podla vsetkeho on aj vnimal ich vztah. Ved posud sama:
"on mal so mnou x dlhych rozhovorov, ze co mam zmenit a co chce inak. a ja som jednoducho nebola schopna vsetky tie zmeny urobit, aj ked som sa naozaj snazila. a on mi povedal, ze snaha nestaci, ze on potrebuje vidiet vysledky. ja ho uplne chapem, ze to so mnou ukoncil. ale to nic nemeni na tom, ako priserne sa citim."
@mondolina A tu zase jej uplne opravnene a logicke spravanie vyhodnotil ako nejaku posadnutost kontrolou a ze mu neda dychat.
"zasadne bolo to, ze mal pocit, ze je ako vo vazeni. ze ho stale nejako tlacim a obmedzujem, ze mu nedozicim volnost. on mi to daval, ale ja som to jemu dat nedokazala.
stale som ho nejakym sposobom kontrolovala, konfrontovala, ze preco ide radsej von, ako byt so mnou a pod.
posledny konflikt bol v sobotu. on nerad niekam chodi, ale chcel mi urobit radost, tak ma zavolal na bicykel. potesila som sa tomu velmi, lebo som vedela, ze to robi kvoli mne.
boli sme u mna, povedal, ze sa ide prezliect domov, potom k rodicom pre bycikel, a potom sa ozve. ja som ho dva krat poprosila, aby mi zavolal, ked pride k rodicom. nech nezabudne.
po hodine ani obraz ani zvuk. uz sa mi to zdalo nejako dlho, tak som mu zavolala. nedvihal. tak som cakala dalsiu polhodinu. stale nic. tak som volala jeho mame, lebo som ozaj nechapala, ze co sa deje a preco sa neozval. no a jasne, ze bol u rodicov a ze mi zabudol zavolat."
@akiana on nebol manipulator, ale sklerotik.Ked jedinu ulohu mal ist pre bycikel a potom volat a " zabudol" tak dlhu pamäť asi nemal.
@karolinakr Ver mi, ze nezabudol, ale prioritizoval nieco ine a vykaslal sa na dohodu, lebo on nema nieco ako pocit zodpovednosti voci druhemu.
@mondolina Po dva a pol roku vztahu je to uplne normalne, najma ak bola jasna dohoda, ze sa ozve a on sa neozval. Pokojne sa mu mohlo nieco stat, preto volala rodicom.
Hrozne vela ludi, najme muzov sa ohana stihackami, furt tu citam take temy, ale podla povestneho "bez vetra sa ani listok nepohne", je tam takmer vzdy nejaky dovod, preco sa zena sprava tak, ako sa sprava. A teraz nechcem nekriticky plosne obhajovat vsetky zeny, lebo naozaj existuju medzi nami psychopatky, ktore chlapovi nechaju 50 zmeskanych hovorov a 100 smskovych obvineni, ale drviva vacsina proste nebude robit stihacku len tak z nudy od dobroty. To je ako tie prispevky, kde partner vycita zene prehnanu ziarlivost a nakoniec vyjde najavo, ze si tam pise s jednou, hentam volava s kolegynou po robote, inokedy zase na tajnasa kavickuje so spoluziackou, a tak dalej. To je velmi dobry sposob, ako sa zbavit zodpovednosti za spravanie, ktore do vztahu nepatri.
Tak mu povedz, ze nemozte byt kamarati... bud ho to nakopne a spameta sa, alebo sa zoznamis s niekym inym...

No praveže tam je vela nezadanych aj vo vyšsom veku.Su sice trochu ťuťkovia ( asi preto) ale pomahaju s deťmi, nesukničkari; proste taký iný typ mužov..