Rozdielnosť medzi vnúčatami
Ako vysvetľujete deťom keď starí rodičia robia rozdiely medzi vnúčatami. Samozrejme deti od švagrin budú vždy obľúbenejšie chápem, ale musia to tak strašne preháňať hlavne pred deťmi? Prvý príklad je dávanie darčekov môj syn mal narodeniny, meniny a bol deň detí dostal 20€ synovec mal narodeniny a bol deň detí dostal 20€ na deň detí a 50€ a auto na ovládanie na narodeniny ( je o rok mladší od môjho) dcéra mala meniny a narodeniny dostala dezert a 10€ (5 ročná) neter 6 ročná na narodeniny bábiku, šaty a 100€. Bolo by mi to úplne jedno, mne ich darčeky nechýbajú ale deti tie darčeky dostávali naraz tak si viete predstaviť to sklamanie keď len jeden dostane hračku a ostatní nie. Tak isto je to z prázdninami, babka sedí s vnúčatami a volá len deti od švagrin či nechcú zostať prespať na víkend, deti nechcú, že možno nabudúce na to sa ozval môj syn že on by zostal ale svokra ho hneď zrušila, že nie má veľa roboty že možno nabudúce. Tiež veľa krát prišla k nám a začala hovoriť ako bola s vnúčatami v meste, na kúpalisku, na zmrzlinu a keď sa moje deti opýtali kedy pôjde s nimi na zmrzlinu tak možno inokedy, budúci týždeň pôjdeme ale nikdy nejdú. Svokra není zlá žena, ani nevychadzame nejako zle len nemá záujem o všetky vnúčatá. Mňa by to netrápilo ale ako to vysvetliť deťom? Starší sa ma strašne často pýta prečo ho babka nechce zobrať na prázdniny, prečo nejde s ním na zmrzlinu keď bratrancov a sesternice berie, tiež mi je ľúto keď sú Vianoce alebo nejaké sviatky a moje deti sa pozerajú na to ako druhé deti rozbaluju x darčekov a oni dostanú 10, 20€ čo by ich asi fakt viac potešilo keby dostanú nejaku drobnosť a nie peniaze, sú vo veku kde ich ešte nezaujímajú. Svokre sme sa snažili vysvetliť nech aspoň pred našimi deťmi nehovorí o tom kde zobrala deti švagrin, síce sľúbila že si dá pozor ale nejako si ho nedáva. Moje deti sú z toho smutné a mňa to trápi..nejaká rada ako im to vysvetliť? Ďakujem
Autorka, u nás je to podobné ale teda mne nevadia finančné rozdiely. Jedine co mi vadí je to, že malý chce ostať u babky ale ta vždy povie ze nemá na neho čas, potom mu začne hovoriť ako bola s druhou vnučkou von a hrali sa. A potom mu povie ze on aj tak by nešiel a co by tam robil a len by robil zle. 😱Tak si vieš predstaviť ako sa to dieťa cíti. Mne je ho ľúto hlavne keď viem, že ma babku rad ale babka je voči nemu nevšímava. Naprikld on hneď keď príde ide jej dat pusinku je taky mojkac a ona ze chlapci sa nebozkvaju😱 raz mu povedala, ze ho vezme na prázdniny keď bude mať aspoň 8 rokov aby šiel s nimi do lesa na drevo. Že v takom veku už môže pomáhať chystať drevo. Ale tak toto by som ja nedovolila.
Pocuvaj, nebude to problem chronickeho klamara? Alwbo inej dg? Ked zase kupko, palacinky, spanie?
Zavolaj svokre, ze maly sa velmi tesi, ze teda na ktory den ho mas vychystat. A kazdy druhy den jej pripominaj. Ak na poslednu chvilu zase cukne, tak ju pozvite k vam a rovno povedzte, ze deti to vidia a trapia sa. Ze preto teda a chcete dohodnut na pravidlach, nech nic neslubi, co nesplni.
Ale pozor, nech to nepokazi vztahy so sesternicami, bratrancami.
To teda je pre druhych by sa aj rozkrajala zato svokra to je na inu debatu
@drobcek17 stále opakujem nejde o peniaze..to bol len príklad ako robí rozdiely lebo to tie deti vidia. Väčšinou všetky sviatky rieši peniazmi a teda keď napríklad na Vianoce všetkých pozve na návštevu tak sa mi zle pozerá na to ako jedny deti hodinu rozbaluju hordu darčekov a moje tam sedia lebo im len strčila 20€ do ruky čo ako som písala sú vo veku keď ich peniaze ešte nezaujímajú. Ide mi čisto o ten princíp vôbec nie o peniaze. Inak to funguje presne tak ako popisuješ, hovorí stále čo zažila s druhými
@ukulela vidíš, skúsim jej zavolať a opýtať sa na to alebo radšej poviem mužovi. Syn má telefón kvôli škole a ona mu takto hocikedy zavolá a on len natešený príde s tým čo mu sľúbila
@simona20201309 si ty normálna?
Akože tie Vianoce by ma osobne dorazili. To je tak strašne hnusné od nej
My sme mali taky problem s jednou mojou babkou. Rodicia tam s nami prestali chodievat jednoducho, resp. chodievali len na nutne navstevy zo slusnosti. A nam priamo povedali, ze ocko nikdy nebol oblubeny syn, tak zial ani my nie sme oblubene vnucata a ze nemame cakat, ze sa to zmeni.
@lulu1321 Takto to aj ja beriem. Svokra mala deti dcér celé prázdniny u seba od 1.7 do 31.8.nepretržite. jednej ešte aj plienky menila. Moje deti tam boli 1 deň za celé prázdniny. Aj to mi ešte švagriná vytkla načo som ich tam dala. Pritom ona bola doma a ja v práci.
A teraz to beriem tak, že o svokru sa bude mať kto postarať, najmä tá ktorú prebaľovala sa môže potom prísť o babku starať.
Dary sme mali tak od svagrín, ony ako sestry davali jedna druhej pre deti pekné dary a ja keď som im dala pre ich deti pekné dary na Vianoce, ony mojim dali iba odpad, čo im doma zavadzal. Alebo na rodinné stretnutia si nosili kopu hračiek a mojim vytiahli jednu delisu. Jasné, že to deti videli. Už vyrástli, neriešim to. Ale keď boli malé, ma to hnevalo.
@vamajka ano to bud rada.. tak by to malo byt.
panecku ale preco vobec to poviete synovi, ked dopredu viete, ze nic z toho nebude? zbytocne to zhorsujete aj vy... brat tie sluby jednym uchom dnu a druhym von a hlavne nepovedat to dietatu, sak bude sklamany a na co to je dobre? ked nahodou sa stane zazrak, tak vtedy povedat, ze aha ideme tam a tam. s babkou a hotovo... podla mna robite chybu s manzelom a zbytocne tie deti stale vystavujete takymto pocitom menejcennosti, sklamaniam... ja by som viac stala za svojimi detmi a zariadila sa tak, aby nezzaivali permanentne sklamanie zo strany babky, nebudem tam. s nimi na oslavy chodit, ked sa rozdavaju darceky a peniaze, nebudem hovorit o sluboch, co dava babka, ze kam sa pojde... uplne zbytocne traumatizovanie dietata
@toiba ale veď jemu to povedala babka keď mu volala nie rodičia.
Tak veľmi ťa chápem, u nás je to veľmi podobné len s tým že to nie je svokra ale vlastni rodičia 🫣 "našťastie" náš malý má len rok a pol, nevníma to zatiaľ. A už sme sa im začali vyhýbať čo najviac sa dá aby to ani vnímať nezačal. 😕
@ukulela Ja som si istá, že tá vnučka sa isto starať nebude. Ja len hovorím, že si babka myslí, že má čo vracať.
U autorky, vnúčatá, o ktoré sa babka nezaujíma sa jej veľmi skoro odcudzia. Takže už ani navštevovať ju možno nebudú chcieť, keď budú iba na to spomínať, že babka robila rozdiely.
@la_dolce_vita ale ako deti dcery a deti nevesty, ved predsa su to deti dcery a deti syna 🤯
To je jeden z dovodov preco nemam rada ak babky tlacia peniaze detom.
Nepoviem ze su uz stredoskolaci ze na nejake konicky alebo proste intak prispeju alebo tak. Ale detom? To mi pride take “kupovanie”.
Nikdy nezabudnem ako moja babka nam nedavala peniaze nikdy. A prisiel bratranec k nej raz v roku a sup 500korun na ruku. Cely stastny hovori-ja mam babku rad lebo mi vzdy da peniaze. To teda bolo….
Vtedy som si uvedomila ze radsej jedna cokolada ako peniaze a nikdy som nechcela peniaze od nej ani od druhej babky.
Ale tie darceky to je ozaj luto. Ja uz to neriesim. Je to na ich uvazeni a…. Deti nie si hlupe a same si postupne urobia o vsetkych obraz. Kedy uz potom ani darceky ani peniaze nepomozu.
@autor deťom to nevysvetlíš... u nás nejde ani tak o darčeky ako o prístup, svokrovci majú rozdielny k našim deťom a ďalším vnúčatám.. Neviem vysvetliť dcére prečo jej dedko zakazuje robiť vlny v bazéne a keď ich robí iný vnuk tak všetkých zvoláva aké krásne vlny vie robiť 🙊 To jednoducho netreba vysvetľovať. Starí rodičia si tým sami škodia, deti to začnú skôr či neskôr vnímať sami..
Na druhej strane ako mama dievčatka a chlapčeka... sa viem vcítiť aj do pozície tvojej svokry, lebo moja dcéra je pre mňa TOP a kohokoľvek by môj syn v budúcnosti doniesol domov (rozumej budúcu nevestu), nikdy sa mojej dcére nevyrovná aj keby to bola anglická princezná 🙏 A rozumiem, že dcéra mojej dcéry je viac ako dcéra mojej nevesty (hoc je to aj dcéra môjho syna) 🙂
Autorka ano ja som pochopila, že ti nejde o peniaze. Ja som to písala preto, aby mne niektoré užívateľky nepísali, že mi ide o peniaze. Ja ta úplne chápem a viem si predstaviť ako sa cítiš ty aj tvoje deti. Prežívam to podobné, môj syn je síce menší ale sám vidí, že je u babky na vedľajšej koľaji a teda on do svojou citlivou povahou to zle znáša. Najma ten čas, on by ho rad s nou trávil ale keď tam aj prídeme väčšinou si ho nevšíma a potom syn, začne robiť zle a pôsobí, že je nevychovaný, ale pritom len sa snaží upútať jej pozornosť. Ja som mala tiež takú babku, (ale zato som mala druhu skvelú babku) potom keď sme boli väčší tak sa čudovala, prečo k nej nemáme blízky vzťah a nechceme k nej chodiť.
A napríklad u nás je to aj preto, že mňa svokra moc nemusí, ja som taka prostoreka osoba, nemám problém povedať, keď s niečím nesúhlasím a to sa v rodine manžela nenosí. Takze nie som moc obľúbená a zrejme ani náš syn.
@jasminkaj ani u nás nejde len o darčeky...sľubujú deťom výlety a potom berú len druhé vnúčatá.
Neviem ja mám tiež chlapca a dievčatá ale takto to vôbec neberiem.
@drobcek17 aj môj syn je citlivý...preto ma to trápi takže chápem ako to máte. No svokra sa s nimi odfotí aby sa mohla chváliť kamarátkam a venuje sa potom len vyvoleným vnúčatám
@maryetta nejde len o darčeky ale aj dnes synovi volala nasľubovala krásny program...muž jej potom volal či to platí a kedy ho vezme a už x výhovoriek a vieme že z toho nič nebude ale syn sa teší zbytočne
☹ hej toto je uz take… ☹
Ako ja uz som sa poucila celkovo nielen pri detoch ze vzdy dodam-uvidime co bude do vtedy. Ze ked nieco nech rataju ze sa to moze zmenit. Ochoriet aleo aj ktovie co.
Ale chapem ako to myslis.
A zas si len ta ktora vysvetluje a zachranuje situaciu.
Bože presne a tie fotky aby ukázala kamoškam. Normálne by som povedala ze mame rovnakú ale nie je to možné 😂 budete si zrejme musieť zvyknúť, taky človek sa nezmení.
dievcata, asi som nezrela, ale ako mozete taketo osoby, ktore toto robia vasim detom nazvat ´´dobre zeny´´?? do teplych krajin by som ich poslala.
@drobcek17 jasne rátam s tým že ako deti budú rásť pochopia samé ale teraz sme v štádiu, že syn stále rieši "prečo" a trochu už aj dcéra začína chápať, že s jedným sa hrá a s druhým nie takže čakám kedy to príde aj od nej