icon

Rozdielnosť medzi vnúčatami

17. júl 2023

Ako vysvetľujete deťom keď starí rodičia robia rozdiely medzi vnúčatami. Samozrejme deti od švagrin budú vždy obľúbenejšie chápem, ale musia to tak strašne preháňať hlavne pred deťmi? Prvý príklad je dávanie darčekov môj syn mal narodeniny, meniny a bol deň detí dostal 20€ synovec mal narodeniny a bol deň detí dostal 20€ na deň detí a 50€ a auto na ovládanie na narodeniny ( je o rok mladší od môjho) dcéra mala meniny a narodeniny dostala dezert a 10€ (5 ročná) neter 6 ročná na narodeniny bábiku, šaty a 100€. Bolo by mi to úplne jedno, mne ich darčeky nechýbajú ale deti tie darčeky dostávali naraz tak si viete predstaviť to sklamanie keď len jeden dostane hračku a ostatní nie. Tak isto je to z prázdninami, babka sedí s vnúčatami a volá len deti od švagrin či nechcú zostať prespať na víkend, deti nechcú, že možno nabudúce na to sa ozval môj syn že on by zostal ale svokra ho hneď zrušila, že nie má veľa roboty že možno nabudúce. Tiež veľa krát prišla k nám a začala hovoriť ako bola s vnúčatami v meste, na kúpalisku, na zmrzlinu a keď sa moje deti opýtali kedy pôjde s nimi na zmrzlinu tak možno inokedy, budúci týždeň pôjdeme ale nikdy nejdú. Svokra není zlá žena, ani nevychadzame nejako zle len nemá záujem o všetky vnúčatá. Mňa by to netrápilo ale ako to vysvetliť deťom? Starší sa ma strašne často pýta prečo ho babka nechce zobrať na prázdniny, prečo nejde s ním na zmrzlinu keď bratrancov a sesternice berie, tiež mi je ľúto keď sú Vianoce alebo nejaké sviatky a moje deti sa pozerajú na to ako druhé deti rozbaluju x darčekov a oni dostanú 10, 20€ čo by ich asi fakt viac potešilo keby dostanú nejaku drobnosť a nie peniaze, sú vo veku kde ich ešte nezaujímajú. Svokre sme sa snažili vysvetliť nech aspoň pred našimi deťmi nehovorí o tom kde zobrala deti švagrin, síce sľúbila že si dá pozor ale nejako si ho nedáva. Moje deti sú z toho smutné a mňa to trápi..nejaká rada ako im to vysvetliť? Ďakujem

simona20201309
17. júl 2023

@elizabet173 nie nečítala som, ved som to aj pisala. Potom nerozumiem, ako môže písať o dobrých vzťahoch a že svokra je inak veľmi milá zlata ci aká osoba....
Mila osoba sa takto nespráva.

Inak mne by bolo tiež blbé pýtať sa svokry prečo mojim deťom dá menej. Nechce sa mi veriť ze to robí tak ze sú tam všetky vnúčatá a pred nimi ich rozdeľuje takto nespravodlivo. Je to neuveriteľné.
Kiežby tie deti pred ňou odratali rozdiel a podelili sa s bratrancami tak, aby mal každý rovnako.... to by sa mohla svokra od hanby prepadnúť.
Ako môžeš o nej písať v dobrom, keď je taka zákerná a falošná?
A už vôbec mi nejde do hlavy, prečo sa tvoje deti za tou babkou tak pýtajú a prečo tak veľmi chcú u nej prespať keď sa k nim tak správa? Naši chalani mali 4r keď už vedeli, že k druhej babke nechcú ísť, lebo je u nej nuda a proste sa tam necítili dobre

simona20201309
17. júl 2023

@mateson áno, som normálna, ty tiež?

autor
17. júl 2023

@simona20201309 písala som, že nevychadzame zle aby bolo jasné že to teda nebude nejaký problém medzi nami, ktorý si vybíja na deťoch, ani som nenapísala že je veľmi milá a zlata.
Predstav si že to tak robí, sú to ešte malé deti najstaršie vnúča má 8 rokov ešte nerozmýšľajú nad nejakým delením alebo podobné.
Ťahajú sa tam preto lebo stále sľubuje aj dnes volala synovy a sľúbila program na budúci týždeň.

chrumka333
17. júl 2023

To je tak smutné... vzhľadom na to, že podobrotky si nedá povedať.babku by som v telefóne blokla všetkým deťom, ak by začala na návšteve kvakat o super zážitkoch s inými vnúčatami, v tú chvíľu oznámim deťom, že ideme na zmrzlinu, Ihrisko, pizzu. Aj keby len 5 mín u mňa sedí. K nej by som prestala chodiť.drzim palce ❤️

mamina7070
17. júl 2023

Tak nech syn nabuduce povie babke ked mu bude volat ze nech mu nic neslubuje lebo je klamarka

ako ja mam taku mamu (dokonca profesionalnu babku opatruje deticky ako zamestnanie)
a svoje vnucke si uz polroka nespomenula ze mala 20 rokov a neviem si spomenut zeby ju vzala niekam mimo tesca na bezny nakup

dcerajej vnucka ani k nej nechodi nemaju vztah ziadny postupne sa to vykrystalizuje a ak sa aj sporadicky stretneme tak ospevuje vnucata kamaratok ci deti mojich sesternic

pri osemrocnom by som ju asi tiez blokla v mobile

betulinka1
17. júl 2023

Nechodila by som s detmi k babke, ked su tam ine deti. Vyhla by som sa tomu, ze deti vidia rozdiel. Babke a švagrinam by som otvorene povedala dovody. Ze nechcem aby sa moje deti citili ako menejcenne. Babke by som povedala, ak nieco slubis detom, tak to láskavo dodrž alebo bud ticho. Detom by som povedala, ze babka je stara a aj keby chcela s nimi ist, tak proste ona uz nevládze aj ked sľubuje. Oni sa tym zmieria. Pred detmi by som babku s muzom nekomentovala. To detom do usi nepatri. So svagrinymi by som sa stretla mimo babky. Mozno sa to zda niekomu tvrde ale takto by som si to vyriešila doma, samozrejme po dohode s muzom, kedze je to jeho mama.

pukanec123
17. júl 2023

Fu, mna vytočilo už len čítanie takéhoto príspevku, nie to ešte prežívať 🙈 ja som v týchto veciach radikálna, proste by som tam prestala chodiť. Neni nič horšie keď deti musia v takom niečom vyrastať, a ešte keď si to začnú uvedomovať. Nikdy to iné nebude. Moja svokra tiež robí rozdiely, síce nepatrne, ale vidím že je zo švagrovej rodiny viac dosrata, viac tam pomáha s deťmi, viac tam chodí..tak sme sa proste nad tým prestali vytáčať, a zredukovali sme kontakt na nevyhnutne minimum,a to bývame na jednej ulici 😂 ľahšie sa mi tak žije, keď to nemusím riešiť a pozerať sa na to, lebo som si proste povedala že nebudem svoje deti tlačiť tam kde ich nechcú🤷🏻‍♀️

pribinak
18. júl 2023

Babku v telefóne blokni. Proste chráň to dieťa. A ak sa bude kto pýtať na dôvody, tak povedať pravdu
Opakovane sľúbila a nesplnila. Dieťa je potom sklamane

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
dobkovci
18. júl 2023

@elizabet173 škoda sa vôbec vyjadrovať ..mám pocit že si ide svoje a nie je to prvá diskusia.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
pribinak
18. júl 2023

@elizabet173 ja by som ju blikala. Takto nevieš kontrolovať že mu vola na mobil a nasľubuje mu a nič z toho

Decko potom sklamane a zbytočne lebo babka nehodlá splniť svoj sľub

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
autor
18. júl 2023

@elizabet173 volala vnukovi. Mne keby volá vie že jej ho nedám

tamitamitami
18. júl 2023

Zdvihni mobil a zavolaj jej: Ahoj Zuzka malý mi hovoril že ho chceš zobrať tam a tam, kedy ti ho mám teda doniesť.

autor
18. júl 2023

@tamitamitami už som písala že večer jej muž volal a už to neplatilo

oranzovyvevericnik
18. júl 2023

Preco ju nezablokujes? Preco dovolis, aby ti nicila decko?

callisia
18. júl 2023

@hendikep bohužiaľ, je to tak. Mne sama moja mama povedala, že to je iné vnúča od dcéry ako od syna. Ale v jej prípade ide možno o to, že si s nevestou moc nerozumejú. Ale ja s ňou tiež nemám nejak výnimočný vzťah tak ťažko povedať prečo to tak má.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
autor
18. júl 2023

@elizabet173 má 7 rokov a telefón lebo chodí do školy 25km od domu. Ešte nevie takto reagovať, keď mu naslubuje teší sa, ráno som mu vysvetľovala že s babkou nepôjdu na ten výlet a hneď prišla reakcia ale babka povedala že teraz už na 100% áno

luccija
18. júl 2023

Nijako...iba to prijať veď vidíš, že to je tak roky.A hlavne to nekomentovat pred deťmi nerozoberat, keď budeš z toho ty smutná, budú aj deti.

Ešte väčšia tragédia je, že moja dcéra je jediná vnučka a príde k nám svokor a nerozprava o nikom inom iba o svojej 38 r dcére, ktorá žije s nimi bezdetná, nevydata.Nepyta sa nás ako sa máme, plány, co prazdniny, ale kde s ňou boli, kam ide na dovolenku, čo má nové v práci niektori ľudia celý život preferujú jedno z detí, vnúčatá od jedného dieťaťa a zväčša to je to, ktorému treba viac pomáhať🤪kto je šikovný tak tie emócie sú iné veď ty si poradis, vy na to máte, vy ste boli všade kde by sme ju mali zobrať....blaboly na ospravedlnenie svedomia.

luccija
18. júl 2023

Keď sľúbila synovi program zavolaj jej nech sa vieš zariadiť...a uvidíš reakciu.Ak by to zrušila už by som jej vynadala a blokla.

ukulela
18. júl 2023

Prosim ta, ako sa vyhovorila? Ci poprela, ci povedala pred 2 hodinami?

yanni
18. júl 2023

Zial, necitala som celu diskusiu, uz ej toho vela. Aaaaale ako pride k tomu, ze VSETKY deti dostavaju darceky naraz? To maju akoze vsetky vnucata naraz narodeniny a meniny? Taktiez vianoce. To vzdy kazdy rok Vianoce slavite vsetci spolu? Ako nas vobec netrapi, kto co dostal a kolko. My s muzom sme sa dohodli tak a aj to podali dalej obom stranam, ze darceky po dohode. A kedze nase deti dostani aj cez rok co potrebuju, tak na sviatky poukazu detom peniaze na konta a hmotne darceky podla priania, potreby a ceny. Moja starsia dcera napr. mala vcera narodeniny. Dostala od nas vsetkych co si priala (malickosti knihy atd.) a uz roky dostava peniaze na konicek (drahy konicek). Co dostavaju ostatne vnucata (a ver, z muzovej strany je ich vela), to nas a ani deti nezaujima a casto ani nevieme. A co sa tyka navstev/prazdnin? ked je tych deti vela, tak podla potreby (aby rodicia vykryli prazdniny) a podla zaujmu. U svokry su uz dokonca pravnucata, ktore su tam varene-pecene ale moje deti to nejak netankuje. Chalani ako mali chodievali obcas, dcery idu radsej na Slovensko k mojim rodicom. Ono s detmi sa traba aj rozpravat. My sme nasim vysvetli ako to je s darcekmi a ich hodnotou. Ze jeden darcek moze byt ovela drahsi ako u bratranca jeho 5 a hlavne, dolezite je, aby to bol TEN darcek. To co si dieta zelalo. Toto chape uz aj moja najmladsia, ktora ma 4 roky.

hendikep
18. júl 2023

@callisia fuu ja to nejak neviem pochopit :D dufam ze moja svokra to tak nema, lebo boli momenty kedy som si povedala svoje.. jej dcera tam syna nechava dost casto aj na noc ale moja dcerka tam spat nechce tak ju nenutim ale ked su tam obaja nevidela som rozdiely.. prave naopak skor sa postazuju na svagrinonho syna ze stale si vsetko vydobija placom. Chrobak v hlave nasadeny 🪲 🤣

autor
18. júl 2023

@ukulela klasické výhovorky, a to ešte uvidí bude mať asi robotu v záhrade a doktorovi asi pôjde aj do mesta no šak ešte sa ozve

akvi
18. júl 2023

Tak ja by som to deťom povedala tak, ako to je. Že proste babka má radšej tie druhé vnúčatá. Potom nebudeš musieť zakaždým vysvetľovať, proste toto je fakt a neverím, že sa babka nejako zmení. Inak ja som zažila ako dieťa presne to isté. Mne to ani nemusel nik hovoriť, videla som, že bratranec je obľúbený vnuk. Za socíku na Vianoce on dostal Lego, co na tie časy bol naozaj veľký dar. Ja som dostala knižku. A ešte sa snazili to Lego utajiť. Akurát že s bratrancom sme sa mali naozaj radi a on chudacisko nechapal, prečo sa s tým legom nemôžeme hrať spolu. Všetko mi to vravel, ako ho "poučili". A mne bolo ľúto akurát to, že sa nemôžeme s tým legom hrať a bratranec mi ho tajne ukazal. Čím budú deti väčšie, tým viac im to bude jasné a ja veru by som nevymyslala vyhybave odpovede. Proste babka má radšej tých druhých, skonštatovala by som bez emócie a bez ďalších kecov. Kľudne nech sa jej to "prečo" opýtajú vnúčatá.

autor
18. júl 2023

@yanni príde k tomu úplne normálne cez školský rok tam nechodí nikto pravidelne napr. syn má narodeniny na začiatku júna a meniny v máji, dcéra má meniny aj narodeniny v máji neter má meniny na konci marca a narodeniny na začiatku júna plus je tam ten deň detí,svokor má na narodeniny v polke júla tak sme na oslave kde zároveň svokra rozdá darčeky deťom, všetkým naraz. Na Vianoce sa u nej všetci stretávame buď 25 alebo 26 takže tiež to všetci vidia
Nepochopila si to....mne je jedno čo dostávajú ostatné deti aj koľko ale deťom to jedno nieje lebo vždy ich babka vybaví čokoládou a 10, 20€ preboha nejde o dary ale o princíp....žiadny ten darček čo si želajú nikdy od babky nedostanu

ukulela
18. júl 2023

A ked ju niekde volate, pride? Ze podte s nami do kina, alebo inde? Skus to aspon tak. A skuste sa pozhovarat so svagrinami. Ze deti to trapi. Ci ony nemozu babke naznacit, nech zavola vsetky deti. Babke povedz, ze ked potrebuje, pojdes s nou ako doprovod.... ale fakt si myslim, ze to moze byt nejaka az diagnoza, ako chronicky klamar. ... blokni ju malemu v tlf a snaz sa mu to vynahradit. Tiez neviem, musite to riesit s nim hned po tlf? Ponukni mu, ze ked to s babkou nevyjde, urobite si idealny den podla jeho planov. Kupko, kino, zoo, co len chce.

oranzovyvevericnik
18. júl 2023

autorka preco odpovedas len tym, co nepochopili ? My, co chapeme, ze je to svinstvo. Pytam sa este raz. Preco dovolis, aby sa dialo toto tvojmu synovi? Preco ju nezablokujes?