icon

Rozmýšľali ste nad starobou rodičov?

24. sep 2023

Ahojte, v poslednom case rozmyslam celkovo nad starnutim rodicov a nad tym, ako najst tu spravnu variantu ich zaopatrenia. (Este to nie je aktualne, ale do buducna).
Myslim, ze dnesna generacia +/- 40nikov stoji pred situaciou, ktora je vo vacsine rodin obdobna - odisli sme za pracou z roznych krajov SR vacsinou do hlavneho mesta, mozno do zahranicia. Vsetky rodiny, na ktore si spomeniem z mojho rodneho mesta, su v tejto situacii. Boli 2-3 deti, a vsetci su minimalne v BA, ak nie v zahranici. Rodicia zostali na strednom/severnom/vychodnom Slovensku sami. Starnu. Su teda 100ky km od nas.

Rozpravali ste sa na tuto temu s rodicmi? Alebo s partnermi? So surodencami? Aky mate plan? Budu ochotni sa rodicia odstahovat za vami, ked uz budu potrebovat starostlivost? Alebo "obetujete" pracu a zazemie vy a odidete aj s detmi naspat do rodneho mesta? Alebo teda domov dochodcov?

Velmi ma to zaujima, ze ako rozmyslaju ini. Urcite nas je dost v tejto situacii.. Dakujem 🙂

elmivelmi
24. sep 2023

@milanemila No nech si mma ide pozriet tie starobince.Ne h si radsej setri na 24h opatrovatelku ak nie ste schooni jej pomoct.Ale dd je ozaj posledna moznost,lebo je to tam dost mizerne zit a moze byt neviem aky luxusny.

erikavesela
24. sep 2023

@elmivelmi by si sa cudovala...ten v jablonovom, co som spominala je ako hotel...vobec sa tam nezije mizerne...

zmrzlinka2021
24. sep 2023

@subartic
Ale ja chápem, ze clovek si spaja zivot aj s tym prostredím, ale raz ak som v situacii, ze neviem sa o seba postarat, je potrebné niektoré veci v zivote prehodnocovat. Bavíme sa tu fakt o ludoch, ktorí uz nebudú aktívne zit v danom prostredí.

vilma7
24. sep 2023

U nás je situácia taká, že ja a aj sestra sme obidve v zahraničí, cca 1200 km.
Mama chce dožiť na Slovensku, takže vziať ju sem nehrozí.
Sama navrhla že chce ísť do DD, lenže v našom meste je ozaj biedny. Ja by som jej určite do lepšieho doplatila, ale kde je najbližšie, netuším.
Ja by som jej zaplatila aj opatrovatelku, ale ona sa boji, že čo ak spadne keď bude doma sama.
Moja mama sa spolu so sestrou starala o svoju, skoro 4 roky bola ležiaca. Takže sama vie čo to obnáša, a že to vôbec nie je sranda.
A ako to skončí, uvidíme. Môže večer zaspať a ráno nevstat.
Otec mi už nežije. A svokrovcov...ak mám byť úprimna, neviem si predstaviť im na posteli utierať ....a to som dokonca zdravotná sestra. A majú 2 synov. Tam neviem či už padla táto téma, skôr asi nie.

rebrambora
24. sep 2023

Nasi uz davno povedali, ze ked ich bude treba zaopatrit, pojdu do starobinca.
Moje myslienky su tiez taketo. Mam 30 a myslim na dochodoch a urazy, rodicia na to mysleli tiez.
Ten nezmysel, ze deti maju byt vdacne za zivot rodicom a odchovat ich je uz snad konecne prezitok.
Zijeme v civilizovanych krajinach, uz dost rokov. Ak clovek po 50-tke na moznost zmenit este svoj zivot, ak si ho dokafral.

akbara77
24. sep 2023

@0silvia0 presne tak ako píšeš! Teória je jedna vec a realita druhá.

subartic
24. sep 2023

@erikavesela no mne ako hotel neprišiel .

subartic
24. sep 2023

@zmrzlinka2021 vie ak raz som v situácii lenže to uvažuješ ty teraz takto keď si mladá a jasne ti to myslí , skús to vysvetlit starému človeku okolo 85-90 rokov on totiž už nevie , nedokáže to domyslieť a jediné čo chce zostať vo svojom prostredí . Ak ho z toho vytrhneš , proste ti odíde omnoho skôr a popravde ani neviem ako ho násilne odrhneš . Tam potom treba nájst iné riešenie.

erikavesela
24. sep 2023

@subartic v ktorej casti si bola?..vlavo, ci vpravo od vratnice?

subartic
24. sep 2023

@rebrambora nie to nie je prežitok . Súhlasím s tým že deti svojim rodičom nič nedlžia ale zároveň nesúhlasím že s tým že je prežitkom to aby starí ľudia umierali v kruhu svojej rodiny a tam kde sa cítia najlepšie . Civilizovanosť krajiny sa posdzuje podľa toho ako sa správa k svojim najslabším členom .

subartic
24. sep 2023

@erikavesela ja som nebola v žiadnej časti ,ale moja kolegyna tam mala umiestneńého otca , dementného s alzhaimerom . A teda aj im tam spadol , zlomil si nohu aj jej to oznámili až o dva dni , a až na druhý deň ho odviezli do nemocnice, strašne tam schudol , bol kosť a koža. Zároveň nech sa ako len snažila bol tam proste cítiť moč.
Bavíme sa o Jabloňovom medzi ZA a Bytčou ?

erikavesela
24. sep 2023

@subartic nieeee...jablonove na zahori...pri lozorne

subartic
24. sep 2023

@erikavesela ja som mala babku umiestnenú v ZA v stacionári Červeného kríža a ako tam babka bola , mala 94 rokov, bola už imobilná ale ešte ako tak pri zdravom rozume do pol roka doslovne odišla . Psychicky a fyzicky .

subartic
24. sep 2023

@erikavesela n tak ja som myslel ato Jablonové . Toto vyzerá dobre, len tak asi nie každý na to bude mať.

erikavesela
24. sep 2023

@subarticuz skoro 8 rokov tam zije manzelova teta...predala byt a z toho toto zariadenie financuje....

erikavesela
24. sep 2023

@subartic u vas je to jablonové a to, co spominam ja je jabloňové

elmivelmi
25. sep 2023

@erikavesela ja uz ich mam par poxhodenych aj v aat,luxusne ale tym
ludim to je jedni,malokto tam chce zit.Stari ludia vseobecne su nevrli,medzi sebou sa nerozpravaju.Sestry contak robia su tiez povatsine nevrle.Nie je to ich domov a ich rodina ,moze to byt orekrasnyba kuxusny starobinec ake aj tak to nikdy nebude ixh dimov.

nevenka
25. sep 2023

@gelifil no, hlavne nasi by si za ten stary vyse 100 rocny dom na konci sveta, nemohli dovolit ani garzonku v BB 🙄.

lapersefona
26. sep 2023

@viestta este lepsie by bol dat byt do podnájmu a nepredáva zeby ostalo deťom

rebrambora
26. sep 2023

@subartic aha. Takze ked budem stara a moje deti budu mat svoj zivot napriklad stovky kilometrov odo mna, tak od nich mam ocakavat, ze sa ku mne nas5 pristahuju alebo ja k nim, len preto, lebo budem stara? Dost sebecke. Co je zle na centrach pre seniorov, kde maju starostlivost, spolocnost aj svojich rovesnikov a je o nich postarane?
Nie som absolutne za to spoliehat sa na rodinu len preto, lebo je to rodina. Kazdy Name svoj zivot.

elmivelmi
26. sep 2023

@rebrambora no nie je to sebecke,Aspon na cas by sa mohli aj deti obetovat,lenze napriklad sa im nechce a oni su sebecke.Nehovorim zasa o leziakovi co lezi ale o notmalnej babke co chodi akurat jej uz treba navarit,oprat vybavit a podat lieky.Lenze detom sa nechce velakrat.Je to niekto navyse.
Tie staribince to je katastrofa,Aj tie luxusnejsie ,ja som robila aj v at a ram
mal kazdy k klient vlastnu izbu a vkasntnu kupelku nie ako na slovensku ze 2-3lydua na izbe aj 4 v malilinkej.A aj tam v at ti ludia bili v tych zariadeniach nestasrni,utekali domov,cakali na deti apodobne.A medzi sebou sa uz nebavia,sedia vedla seba bez slova.

subartic
26. sep 2023

@rebrambora nerozumiem prečo píšeš mne. Ja sa o svojich rodičov postarám , ja aj moji súrodenci najlepšie ako vieme. Ty si urob so svojimi ako ty uznáš za vhodné .

kvetinka75
26. sep 2023

@viestta ja plánujem spraviť to isté, ak už nebudem vládať
Čo sa týka rodičov. Uvidíme. Ja si nemôžem dovoliť zostať doma a brať iba opatrovateľský príspevok. Takže uvidíme ale tiež to vidím asi na DSS-ku ak už nebudú schopní sa o seba postarať.

kvetinka75
26. sep 2023

@gelifil prečo by to bolo nemysliteľné. Na čo im je dom, keď sa už nevedia poriadne o seba, dom, domácnosť postarať? ľudia veľmi lipnú na svojich majetkoch a veľakrát sú s tým potom problémy. Byt si môžu kúpiť v blízkostí detí a môžu im pomáhať.

yoxinka
26. sep 2023

@silvike
Moja mama sa vzdala všetkého, aby doopratrovala jej mamu, lebo ostatní súrodenci sa na ňu vykašľali. Keby nebolo mňa a môjho muža, neviem ako by moja mama skončila, lebo po smrti babky ostala načisto s holou ri*ou. My máme tri deti a mame sme platili kurzy, vzdelanie, aby si mohla nájsť lepšiu prácu. Mama je sama, muža nemala. My sme doma doopatrovalu babku. Zomrela 94 ročná. Ja ako vysokoškoláčka som ju prebaľovala, kúpala, kŕmila. Babka bola na pol tela ochrnutá, po porážke nehovorila, ale vedela sa postaviť a rozumela, čo bolo super, lebo sa s ňou ľahšie manipulovalo. Keby je ležiaca, neviem, čo by sme robili. Ono tie romantické haluze o doopatrovaní sú milé, ale realita môže byť celkom hardcore.

luccija
26. sep 2023

@yoxinka ani nechcem vedieť čo by bolo s mamou, keby vás nemala

matkahelka
26. sep 2023

@elmivelmi nie je sebecke, ak jeden clovek chce, aby sa kvoli nemu otocil zivot hore nohami dalsim 4 ci 5 ludom? to hadam nemyslis vazne.

yoxinka
26. sep 2023

@luccija
Ja neviem. Ona to často spomenie. Ja milujem, keď niekto trepe, že sa máš vzdať života a ísť opatrovať rodičov … ale ono to nemusí byť také úplne easy.

yoxinka
26. sep 2023

@yoxinka
A ďalšia vec, my sa z BA na východ nevrátime. Máme tu životy, ktoré nemienime opustiť a nejde len o majetky. Mame sme ponúkli, že jej kúpime malý bytík niekde na západe, nemusí byť BA, mohla si mesto/dedinu vybrať. Proste, aby bola bližšie, keďže je sama a ja som jej jediné dieťa. Odpveď? Ona zo svojho domu preč nejde, dom nepredá, lebo je jej a tam je doma. No a sme sa dorozprávali 🤷‍♀️. Pritom mama mala fakt nanič život v tej rodine a veľa dobrého tam nezažila, ale je k tomu domu ako privarená. Ja to vnímam úplne inak ako ona. Pre mňa sú domov ľudia, nie budova, ale jej nevysvetlíš a myslím, že ona je presne ten typ, ktorý čaká, že keď ona nebude vládať, my sa všetci dvihneme a prídeme bývať do jej milovaného domu, ale toto sa na 100% nestane.