Rozmýšľali ste nad starobou rodičov?
Ahojte, v poslednom case rozmyslam celkovo nad starnutim rodicov a nad tym, ako najst tu spravnu variantu ich zaopatrenia. (Este to nie je aktualne, ale do buducna).
Myslim, ze dnesna generacia +/- 40nikov stoji pred situaciou, ktora je vo vacsine rodin obdobna - odisli sme za pracou z roznych krajov SR vacsinou do hlavneho mesta, mozno do zahranicia. Vsetky rodiny, na ktore si spomeniem z mojho rodneho mesta, su v tejto situacii. Boli 2-3 deti, a vsetci su minimalne v BA, ak nie v zahranici. Rodicia zostali na strednom/severnom/vychodnom Slovensku sami. Starnu. Su teda 100ky km od nas.
Rozpravali ste sa na tuto temu s rodicmi? Alebo s partnermi? So surodencami? Aky mate plan? Budu ochotni sa rodicia odstahovat za vami, ked uz budu potrebovat starostlivost? Alebo "obetujete" pracu a zazemie vy a odidete aj s detmi naspat do rodneho mesta? Alebo teda domov dochodcov?
Velmi ma to zaujima, ze ako rozmyslaju ini. Urcite nas je dost v tejto situacii.. Dakujem 🙂
Svokrovcom som povedala akú hlavne oni majú predstavu keď vidím Ich životosprávu celý život. Som im vysvetlila že či si to uvedomujú že ich deti budú mať v paží ako to bolo keď bola svokra v kúpeľoch. Svokra mali detičky v paží a za svokrou tiež išli lebo museli.
Ja som svokrovi varila a mal to vždy ma dva dni ale oni budú potrebovať aj pozornosť. Nie len jedlo.
Som im s úsmevom povedala že my si už Ideme dať žiadosť do domova lebo však poradovník je na roky 😂 a nech si jej deti a vnúčatá nemyslia že po nás budú dediť. Keď počas roka o nás ani nezakopnu...
Tu je ukážka toho že darmo máte deti ako smetí aj blízko seba... keď ma váš za života v paží, a potom keď človek prdí do Hliny stačí ísť raz za rok na cintorín.
Takže tie čo chcete mať viac detí aby nebol jedináčik sám, žiaľ nie je zárukou že aj napriek tomu nebude samo
@luciaaaaa
Ja si pamätám ako som babku kúpala, česala, plienku dala, presne ako píšeš, úplné bábo. Ale ona bola po porážke, nerozprávala a snažila sa spolupracovať, takže na plienku sa postavila napríklad, to bola obrovská pomoc, do sprch sa mi došrontila … síce to trvalo pol hodinu 4 metre, ale dobre. Ona bola super stav a aj tak mi to prišlo náročné. V noci sa presne často budila a tým že nevedela rozprávať kričala, musela som k nej prísť, zažať, ukázať sa jej, pohladkať. Ona sa zľakla, nevedela kde je. Zato keď jej niečo nechutilo, buchla mi do taniera, nie raz som polievku zmývala z dlážky. My sme sa pri nej striedali viacerí, takže to bolo fajn, ale myslím, že tí optimisti tu, presne ako píšeš, takého človeka videla len na obrázku. Usmiateho a spokojného.
Ahoj dievcata, nastala taká situacia, že moji rodičia precenili svoje sily a možno nastane situacia v dohladnej dobe, že bude treba ist do Domova dochodcov. Ako to funguje? Moja mama si už nejake obehla kvoli zápisu do poradovnika, ale buď sa jej nepacil, nevyhovoval, alebo tam nešlo zapisat vopred. Takže Ked pride čas, hop alebo trop. Budem to musiet riesit. Mojej mame niekto povedal, že stari ludia su státom chránene osoby, je to tak? Problém je aj to, že bývám daleko v zahraničí a prist, to bude hodne problém.
@sfet keď bude zdravotné na Tom zle žiaľ budeš musieť prísť a vybaviť dss. Vtedy to ide rýchlo..A mama žiaľ bude rada že ju vôbec niekde zoberu. Lebo je problém s umiestnením. Veľa ľudí zomrelo počas covid tak vtedy sa posúvali v poradocnikoch ale tie časy sú preč
My sme 3ja surodenci sestrav ČR brat Trnava ja najbližšie od našich sme s mojou rodinou 50km. V lete sme tam častejšie aj každý víkend pomôžeme co treba naši ešte vladzu, maju dom a záhradu. Plán je taky kym budu vládať budeme k nim chodiť pomáhať im ked nebudú vládať tak predať dom a pôjdu do bytu b meste kde bývam ja. Ak ostane v dome jeden z rodičov sam tak to isté predať dom a ist do bytu blízko nášho aby sme vedeli byť hocikedy k dispozícii. Pripadne počas dňa opatrovateľka ak bude časom treba.
Dat ich do domova pre seniorov je ta posledná možnosť ozaj keby bola velmi náročná starostlivosť o nich a my vo veku ked ešte treba pracovať a riešiť deti. Ak domov pre seniorov tak ideálne v našom meste
@monsterablue jasne ze ano, aj u nas v He je taky. Robila som tam
@bykaterina neprehanaj, dss je dost. Nevezmu do jednej, pojde do druhej
pisete tu vela o DSS, ale bude take "lahke" umiestnit tam rodicov? Co viem tu z okolia Nitry napr., su poradovniky a tazko sa tam je dostat. A tie poradovniky budu podla mna uz len dlhsie, lebo slovensko je prestarnute a tiez sme dost chory narod. A este ani tu eutanaziu tak skoro urcite nepovolime. Ja teda by som nechcela, aby ma dcera musela prebalovat, krmit, znasat moje amoky atd.
@yoxinka moja takto bola asi pol roka, potom padla, zlomila si bedrovy klb a uz sa nikdy viac nepostavila. S jedlom to bolo u nas obdobne, tiez koncilo na dlazke, nabytku, stene. U nej vsak nie kvoli nechutenstvu, ale ze mala chuderka obcas stavy, ze si myslela, ze ju chceme otravit. Uz je to vyse 10 rokov a na jednej stene mame stale v tej "jej" izbe 2 flaky od jogurtu, co mi ho vyrazila z ruk. Prosila som muza, aby tu stenu takto nechal, aby ju nemaloval. Take zvlastne pre niekoho, pre mna spomienka na nu. Pre mna je usmevne, ked pocujem, ci citam, ako sa niekto dusuje, ze by rodica do DSS nedal, ani ho neprestahoval. Mala som v okoli par pripadov rovnakych nadsencov, ktori sa starali dovtedy, kym stacilo doniest navarene a raz tyzdenne povysavat. V okamihu, ako bolo nutne umyvat pokadeny zadok,ci prat pokadene postelne pradlo, boli ti ludia schopni darovat aj oblicku, len aby urychlene zohnali DSS.
A k tým domovom a skúsenostiam. Starký bol v domove 12 rokov. Mal možnosť bývať pri nás, ale nemal záujem, odmietal to a ked ostal veľmi zle a nebolo v sile jeho detí dochádzať denne k nemu a byť tam celý deň iná možnosť nebola. Zvykal si ťažko, ale zvykol si a neumrel teda rýchlo ako sa tu spomína, že umrie človek ak sa odtrhne od svojho prostredia a takých dlhoročných obyvateľov tam bola kopa. Bolo to súkromné zariadenie, hoci nie najdrahšie. A zo začiatku top, ale posledné 2-3 roky bieda. Málo personálu, strašná špina, lepila som sa na podlahu tam (v celej izbe, nie že by starký niekde niečo vylial) na chodbe kreslá úplne špinavé, smrad a tak. Teda v týchto zariadeniach financie chýbaj a väčšinou je to bieda, hlavne posledné roky. Najideálnejšie je, ked asi tá úplná odkázanosť čo sa nedá zvládnuť doma nepríde, lebo tie zariadenia tiež nič moc. Ale človek si nenavyberá čo bude.
No ja to mám "ulahcene" tým, že mám dieťa, ktoré vyžaduje 24-hodinovu starostlivosť, takže sme s bratom zatiaľ riešili toto v rovine,že on sa postará o našich. Ale oni sa nebránia ani tomu predať dom a ísť do domova dôchodcov
@luciaaaaa no moji su rozvedeny, otec sa pozviechal, ja som bola pubertiacka v zahranici a kvoli alkoholu deliriu skoncil v Pezinku, stratil auto to sa ani nenaslo, mocil do skrine a este po rokoch isiel mamu sudit, ze predala jeho mamin dom lebo ona mala minimalnu mzdu a nemala mu z coho platit exekucie plus hrozilo, ze bude odkazany na DSS. Ja som kvoli tomu s nim prerusila kontakt. A to jej po rozvode nedal nic, skoncila v podnajmoch a jemu zostal 3 izbak, zariadenie a exekzcie. Skosa, ze ho vtedy nevyhodila na ulicu, ale behala s nim po lekaroch a navstevovala ho na psychiatrii.
No my mame rodicov rozvedenych,kazdy zije v inom meste. O to je to tazsie,o kazdeho sa musime postarat "zvlast". Nekomunikuju,nikdy v starobe by nechceli byt na jednom mieste spolu. Fakt sa musime zamysliet....a k tomu este svokra,lebo manzel je jedinacik.....Ked nebude ina moznost,musime riesit pomoc DSS ,lebo si nemozem dovolit vratit sa k nim do mesta a ku nam ich zobrat nemozem,nemam kam.....ja mam z toho riadne bobky uz teraz,nechcem ich nechat v stychu
@erikavesela vies aj cennik Jablonoveho?
Nik netusime ako bude. Ako budu na tom rodicia zdravotne.
Ja na nehnutelnostiach nebazirujem. Odstahujem sa hocikam. Dom predam, pojddm do mensieho. Byt prenajneme a z toho budem zit.
@alickapusinka inak dobre hovoris. Kto nezazil, nepochopi. nastasti este toto zazivat nemusim aj ked, rodicia 70, takze no... Ale koleginke zompre teraz v augiste mama. mala vyse 90 rokov a posledne 2 roky uz to bolo tazke. Dovtedy bola viac menej samostatna jednotka, byvala aj sama vo svojom byte (cez cestu oproti dcere). Po infarkte uz to nebolo take ruzove ale dalo sa este. Potom dostala (podotykam v nemocnici pri jednoduchom vysetreni) coronu a uz to islo dolu vodou. Kolegina to uz nezvladala (jedinacik), najskor mala mobilnu ambulantnu pomoc na 8 hodin (pokym ona bola v robote), potom sa ej podarilo DD ale to uz bolo tak zle, ze uz sa DD nedozila. Akurat minuly tyzden mi rozpravala, ze jasne boli to, nema uz nikoho (otec jej zomrel skoro, surodencov nema, vydata nebola a deti tiez nema) ale na druhej strane si uz aj trochu vydychla. A ako aj povedala, ani mama sa uz netrapi.
@efka77 no to je ale brutalna "kombi". To sa neda ani dopredu nejako "planovat". Ja som rada, ze nasi su spolu aj svokrovci su spolu. O svokrovcoch nech sa postaraju 2 starsi muzovi surodenci, ti ziju obaja na 3 kroky od rodicov, my nemame problem prispiet financne ,ale mame to 500 km a ako jedniny este male deti (ostatni uz maju dospele deti, svokrovci su uz dokonca 3nasobni prastari rodicia). Mojich rodicov budeme s bratom, ako som hore pisala, riesit za pochodu.
@natalka13 ano...rataj 1500+..podla toho v akej izbe clovek je...dochodok chodi primo na ucet centra a potom mesacne chodia faktury a douctovava sa
K tomu lipnutiu na majetkoch, moja babička v 80ke úplne bez mihnutia oka predala 4izbovy byt, v ktorom žila s nebohým manželom od svadby, a presťahovala sa do 1izbaku, keď usúdila, že o ten veľký už sa nevládze starať, len sa jej tam kopí bordel, a načo platiť kúrenie 3 zbytočných izieb. Babičke teraz už ťahá na 90, zatiaľ ešte býva sama s tým, že má každý deň "kontrolu" od syna alebo dcéry. Myslím však, že je to otázka pár rokov, kým sa bude musieť nasťahovať k dcére, ktorá však už bude tiež aj s mužom na dôchodku, takže nebudú musieť odchádzať z práce- to je výhoda detí v mladom veku 🙂
Áno. Často nad tým rozmýšľam a zo skúseností z blízkeho okolia viem že asi sa tým človek zaťažuje zbytočné lebo nevie čo príde ...
Moja babka sa so svojou švagrinou starali o ich svokru 30 rokov...áno 30 rokov....od jej 70tky...umrela mesiac pred jej 102 narodeninami (pravidelne si ju striedali...jej sa to tiež na začiatku nepáčilo ale tak všetci obetovali niečo)......starali sa o ňu takí čo sa už pomaly bolo treba starat o nich ..babka už mala dosť svojich zdravotných problémov....myslím že keď sa šli o ňu starať nikto nečakal že to bude toľko....
Druhá vec je že ľudia väčšinou myslia len na to že ochorejú fyziky....ale tAke vážne psychické choroby s tým si človek doma ani neporadí ....moja mamina ako 50 ročná takto vážne ochorela ....prognózy boli všelijaké ...našťastie sa z toho dostala ....ale ak by nie tak bola v takom stave že by sme to jednoducho nedali....pretože by sme museli pri nej byť 24/7 ....ešte aj keby sme šli na wecko by nás museli prísť vymeniť.
Takže tvrdiť že sa určite postaráme....je naozaj najvyšší veľmi veľmi smelé. A bodaj by sa to ozaj každému podarilo. S láskou a trpezlivosťou doopatrovat a byť doopatrovany.
@erikavesela ja cennik poznam
@natalka13 a co mi tym chces povedat?..myslela som, ze sa pytas...8 rokov tam je manzelova teta...a uz dosla faktura aj na 1800 €...
Akurat riesime tuto situaciu.Otec umrel na coronu pred 3 rokmi a mamina pred polrokom prekonala mrtvicu.Je pohybliva no potrebuje opateru.Zatial sa striedame ako mozeme pretoze nas socialny system je jeden des...Opatrovatelku mozno dostaneme od mesta za 4 mesiace az vobec lebo vacsina je mimo SK a tie co su maju na opatrovanie 3 ludi.Takze zostava DSS.Pozerala som napr.v Mošovciach kde mesacne naklady cca 2500€ skoro som padla z tej ceny.Inac v okrese MT cca 900€.Skor nam robi problem vsade poradovnik.
Inac maminu by sme si chceli vziat k sebe na striedacku no mamina nechce ani pocut ze este pracujeme atd.a osobne ja to zle znasam ze sa nemozeme o nu tak postarat akoby si zasluzila ze tento system je velmi kostrbaty.Fakt vsade aby ste mali znamosti ...
@19mylittlepony83 Zabudni ze je to tak jednoduche
Moja mama tiež povedala ze pôjde do penzionu pre seniorov, aby nebola sama... Povedala ze neočakáva ze niektoré z nás deti "obetuje svoj zivot" len nech na ňu nezabudneme, keďže jeden bbrat býva len cca 200km od nej a ma. Co dosť robiť sám zo sebou. Starší býva cca 600-700.a ja cez 1000km
Vyborna tema. Uvazujem nad tym velmi casto. Mamina zial uz zomrela (nahle v pandemii...) a ocino prave ide na dochodok. Planuje popri dochodku este aj trochu pracovat ale ja mu stale hovorim nech preda co sa da a investuje do seba, svojho zdravia. Ani pocut... Takze to bude este zaujimave...

Zamýšľam sa nad tým, moji sú rozvedený, tak si navzájom nepomôžu, ja som jedináčik. Mama s nízkym dôchodkom bez majetku takže by bol problém vykryť niečím nejaký domov dôchodcov. Ja som určite ochotná starať sa (a aj to robím), ale do istej miery odkázanosti, teda nakúpiť, ísť k lekárovi, upratať a tak, vybaviť veci. Ale úprimne starostlivosť o človeka úplne imobilného by som nedala ani psychicky a ani fyzicky ja som nízka, chudá, s odpálenou chrbticou. Mama aj otec majú o 20-30 kg, polka mojej váhy.