icon

Rozmýšľali ste nad starobou rodičov?

24. sep 2023

Ahojte, v poslednom case rozmyslam celkovo nad starnutim rodicov a nad tym, ako najst tu spravnu variantu ich zaopatrenia. (Este to nie je aktualne, ale do buducna).
Myslim, ze dnesna generacia +/- 40nikov stoji pred situaciou, ktora je vo vacsine rodin obdobna - odisli sme za pracou z roznych krajov SR vacsinou do hlavneho mesta, mozno do zahranicia. Vsetky rodiny, na ktore si spomeniem z mojho rodneho mesta, su v tejto situacii. Boli 2-3 deti, a vsetci su minimalne v BA, ak nie v zahranici. Rodicia zostali na strednom/severnom/vychodnom Slovensku sami. Starnu. Su teda 100ky km od nas.

Rozpravali ste sa na tuto temu s rodicmi? Alebo s partnermi? So surodencami? Aky mate plan? Budu ochotni sa rodicia odstahovat za vami, ked uz budu potrebovat starostlivost? Alebo "obetujete" pracu a zazemie vy a odidete aj s detmi naspat do rodneho mesta? Alebo teda domov dochodcov?

Velmi ma to zaujima, ze ako rozmyslaju ini. Urcite nas je dost v tejto situacii.. Dakujem 🙂

aafrika
27. sep 2023

@yoxinka ono je to aj o povahe konkretneho cloveka...

walentina7
Odpoveď bola odstránená
eludka
27. sep 2023

@rika1968 je to o nastaveni, jednoduchi ludia, ktori nemaju inu zivotnu napln su velmi viazani na blizkich, potrebuju sa stale rozpravat o beznych veciach, necitaju, nejdu do kina, divadla, nemaju vlastnu napln zivota, este by som sa spytala starych ludi, ci chcu niekomu visiet na krku, aby si dotycny nemal sancu oddychnut a podobne, je to individualne, ale moze to byt aj nezvladnutelna zataz, starat sa o stareho cloveka

dooscoby
27. sep 2023

A to v byte kto ma nato podmienky. U babky teda nie su, schody z panelaku, uzke zarubne, prahy, schod na WC, uzke WC tam ani s barlou sa otocit, byty nie su vstavane pre vozickarov. V kupelni vana, vybavit vsetko postel, dvihak, pomocky. A kym sa vsetko prerobi kam s pacientom. Teraz im budu robit stupacky k susede na WC nepojde, neznasa kazdeho okrem seba, mozno do dakej restiky by este ako tak presla, mamina uvazuje nad plienkou, ale ci ju s tym niekam neposle. Potom prva pomoc, pad naposledy v rodine 90 rocny ujo skoncil s 3 ci 4 polamanymi rebrami, nebodaj dake dusenie, zastava srdca a teraz co. Moja mama ked jej naposledy vonku padla ledva im niekto pomohol, ona uz z nervov schudla na 50kg, beha sama po lekaroch lebo manualna praca si vyziadala svoju dan. Som mame povedala, ze ak ostane imobilna smer DS, ja mozem pomoct, ale nie 24/7 a nemienim ratovat este aj mamu, ktora by uz uplne odpalila platnicky a seklo by ju tak, ze sa nepostavi. To nie je sranda, kamoske sa im starku podarilo do 3 mesiacov umiestnit a je v DS spokojna.

sfet
27. sep 2023

Moja mama pracovala v Domove dochodcov ako zdravotná sestra asi 12 rokov. Vtedy hovorila, že celkom sa to dá. Bola som tam párkrát s ňou a zdalo sa mi to tam celkom v pohode, aj do divadla, do zoologickej, do cukrárne s ľuďmi chodili, ale...ked prídem domov, tak chodíme s mojím malým na prechádzky a na našej trase je domov dochodcov, ale taký lepší a nový a mama hovorí, že síce o ľudí je tam postarané, ale nie je to domov, nemože povedať, že teraz je doma. Takisto hovorí niečo na ten sposob, že prijatie do domova je už len také čakanie na smrť. Ja by som povedala, že od narodenia, od prvého nádychu miminka je to už čakanie na smrť. Vie, že ja tady v zahraničí všetko nenechám len tak, aby prísť budem musiet. MOžno sa nejak dohromady dajú, pomože opatrovateľka zatiaľ a uvidí sa ďalej. K nám by ani íst nechceli, dokonca otec má nervy z toho, že možno budú pár kilometrov od nášho mesta, aj ked neviem prečo, veď tam nevyrastal, len sa priženil, korene má inde. Mame je to jedno, ak to bude aspon do vzdialenosti tých 20 km.

kvetinka75
27. sep 2023

@sfet ja mám veľa spolužiačok, ktoré robia v DSSkách. Tí klienti, ktorí majú záujem, majú oveľa pesstrejší program ako tí, ktorí bývajú sami. Ale všetko závisí od situácie. Ja som istý čas bola v DSSke, kde boli vážnejšie stavy - ležiace. Takže tam sa už nedalo nič podnikať. Ale postarané o nich bolo po všetkých stránkach. Stále boli pod dohľadom, možno viac, akoby boli doma.

alickapusinka
27. sep 2023

@pokojvdusi9 hej že vraj budú zatvárať tu my kde žijem máme štátny DD a tiež už hovorili medzi sebou že to zatvoria aj mužovi vravel kolega že im volali tak neviem. Zrejme to pravda bude. Bez poistenia dobrovoľne platiaci 2500 eur mesiac a TY cez štát tak o 1000 eur menej.

alickapusinka
27. sep 2023

@slovakboy no však nech sú zdraví. bodaj by nikdy nepotrebovali opateru ale píšem teraz v akej si situácii ak by si bol tak neverím že by si sa postaral. Je veľmi ťažko ako psychický tak fyzický.

rebrambora
27. sep 2023

@elmivelmi tiez som robila v starobinci v AT a bolo to tam uplne inak. Vies kto sa tak tam sprava k ludom? Ine narodnosti. Ak si tam teda pracovala, vies presne ake. Napr tam je existuju aj byty, kt si mozu prenajat len seniori a su tam sami alebo zdielaju. Mozu mat zvieratka atd. Dalsia vec ale je, ak sa nieco take deje a deti alebo ini zamestnanci nieco neurobia. Si sa len prizerala ako su sikanovani?
Staroba nieje prekvapenie, kt pride zo dna na den, ale samozrejmost, na kt sa treba pripravit.

@subartic comu nerozumies? Sme na diskusnom fore. Ty si reagoval na moj komentar a ja reagujem len znova na ten tvoj. Ci ked clovek odlozi emocie a vytiahne fakty, zacneme sa hrat na to, ze nas to uz zrazu nezaujima a vsak nech si kazdy robi co chce?
Ano presne tak. Moji rodicia sa zaopatria ako povedali a ja pracujem uz teraz na tom, aby som tiez nemusela rusit komfort mojich deti, kt budu mat problemov az az.

subartic
27. sep 2023

@rebrambora vieš ja si väčšinou komentáre pamätám , ale zrejme tvoj komentár bol pre mňa nevýznamný a neutkvel mi v pamäti . Tak som si prešla diskusiu a opakujem sa znova, kľudne si rieš svoich rodičov a seba ako chceš ty a ako vieš. My so súrodencami si budeme riešiť svojich rodičov doopatrovaním pokiaľ to len pôjde a pokiaľ to bude v našich silách a DDS je u nás posledná možnosť. Ja s bratom sme si na to podmienky už vytvorili aby sme boli k dispozícii keď bude treba a sestra podľa svojich možností finančne. Chceme aby moji rodičia dožívali svoj život s blízkymi . Ešte niečo na moju adresu ?

elmivelmi
27. sep 2023

@rebrambora To je ejdno co opisujes,ti ludia su tam ako bez zivota,jedno ci mas luxusne zariadenie,myslis si ze takeh babicke uplne ok sa paci ked ju daju alebo vidi svojich dementnych spolupodnajomcov?
Ja neriesim spravanie personalu.Ale fakt ze ti ludia tam neziju,chcu to svoje ,svoju slobodu.Moze byt vynimka 1z10 ale povatsine su tam ludia z donutenia ich situacie.Malokto tam ide ze po tom tuzi a je mu tam
lepsie ako doma.

kvetinka75
27. sep 2023

@elmivelmi prosím ťa akú svoju slobodu? Človek ktorý je ležiaci, odkázaný na druhého, čo by doma robil? Myslíš že je doma šťastnejší keď len leží, nevníma poriadne alebo ak vníma vidí, ako sa trápi starostlivosťou jeho dieťa? Ktoré už možno tiež nevládze, lebo má svoje problémy?
Každý nech sa zariadi podľa svojich možností. ale nebudem odsudzovať ľudí, ktorí svojich rodičov do domova dali.

zmrzlinka2021
27. sep 2023

@elmivelmi Ti ludia su vobec radi, ze vobec su, vobec nerozmyslaju v intencian nejakej slobody, pretoze obvykle sa ledva hybu, mnohi zial maju tazke diagnozy vyzadujuci odborni personal a fakt vobec neriesia nejaku slobodu.

Kazda rodina, robi co moze, nie kazda si vsak dokaze zabezpecit doma odborny personal, to je fakt pre bohatsich ludi, nie pre bezny priemer.

keathli
27. sep 2023

Necitala som všetko, mám mladých rodičov aj svokrovcov, no v rodine som videla, aké je to starať sa o starých rodičov.
Moja babka dá staratala o svoju mamu (moju prababku), lebo to na ňu jednoducho vyšlo. Ďalších 3 súrodencov mala v tom čase v Nemecku. Bolo to narocne pre všetkých ostatných členov rodiny - pre môjho dedka a aj uja a tetu, ktorý v tom čase u nich bývali. Stará babka mala ťažkého Alzheimera + nebola mobilná. Uja obviňovala že jej kradne jedlo, opatrovateľka ktorá na ňu dávala pozor, kým boli ostatní v praci bola u nej len striga…..
Svokra sa starala o svoju mamu, manželovi babku, rovnako doma hádky predsa to naruší chod domácnosti. Svokrina mama mierne manipulatívna a hypochonder, tak jej svokra robila v podstate slúžku. Tiež si to v tom čase dosť odniesol vzťah svokry a svokra a rovnako aj svokry a jej deti (môjho muža a jeho brata).
Ono je to na pekne, že sa chceme postarať o rodičov v “domácom prostredí”, veď oni sa starali o nás, no pak sk to veľmi odnášajú další členovia rodiny. Ja osobne si nemyslím, že je povinnosťou deti sa na staré kolena postarať o rodičov, hlavne ak to ma byť na úkor rodiny. Úlohou rodičov je vychovať deti aby boli samostatné a nie tak, aby z nich potom mali sluzky. Našťastie majú tento názor aj naši a svokrovci tiež 😝

eludka
27. sep 2023

@subartic a suhlasia aj vasi partneri? a tyka sa to aj svokrovcov?

augustovkaa
27. sep 2023

Ťažká téma. Ja viem, že ľudia nemajú častokrát na výber a musia umiestniť rodičov do domova dôchodcov. Len keď čítam rozne kauzy ohľadom domovov dôchodcov, mám strach tam v budúcnosti dať rodičov. V jednom klientov tyrali, boli hladní, mali prelezaniny, popáleniny, keď sa pokadili ráno, nechali ich tak lebo veď prebaluju až o 14. V ďalšom domove dôchodcov úradoval falošní lekár, ktorý bol kuchár a sestra ktorá bola upratovačka. Ľuďom dávali lieky na spanie aby mali pokoj, dokonca v práci pili a drogovali. A to v dvoch rôznych zariadeniach na Slovensku. Príbuzní samozrejme o ničom nevedeli a mysleli si ako je starkym úžasne v domove. To ze bola všade spina a smrad na izbách od moču a stolice a poriadne im nevetrali ani nehovorím. Treba si preveriť zariadenie pred nástupom a to osobne aj viackrát.

mila19
27. sep 2023

@suzitok keď elektrickú konvicu postavila moja babka na plyn, nasledoval telefonát maminej sestre, že takto to zostať nemôže. Striedali sme sa pri nej denne. Kazdy den na par hodin. Ja a mama, nasledne asi o dva mesiace nastupila moja teta 24hodin k nej. 4 roky ju opatrovala. Ta pani trpi demenciou zrejme. To, ze je v paneláku nato mam inu story. V Ba v Dúbravke takto vyhorelo par rokov dozadu niekolko poschodi a bohuzial sa udusila aj najlepsia kamaratka mojej sestry. Stara pani zijuca sama pod nimi si zapalila sviecku ☹

subartic
27. sep 2023

@eludka naši partneri vždy súhlasili a z mojej strany sa to týka iba svokry. U nás v rodine a to aj širšej sa rodičia dochovávajú pokiaľ sa len dá , ak už sú úplne imobilní alebo demencia je už tak silná že nie je možné ich ani na chvíľu ponechať samých , potom volíme DSS, ale to zvyčajne do roka zomierajú . O babku sa otec s jeho súrodencami starali do asi 93-94 ťky , potom išla do stacionára Červeeho kríža ale to už bola úplne ležiaca a nespoznávala už nikoho , do pol roka sme jej boli na pohrebe. O maminu mamu sa starala hlavne teta ( mamina sestra ) , moja mama tam chodila skoro každý víkend ( 70 km ) aby ju odbremenila a aby si teta oddýchla , ich brat keďže mal vodičský chodil s ňou po lekároch , vybavoval všetko , a aj kupoval. Keďže bol s ňou najmenej najviac poprefinancoval náklady súvisiace s babkou.
Niektoré rodiny sú jednoducho takto nastavené.

elmivelmi
27. sep 2023

@zmrzlinka2021 no praveE ani nie,vela ich je este fit akurat uz nevedia byt sami doma.A druha vec je zze ani detom sa nechce,povatsine nechce starat o bremeno.

marsmykkok
27. sep 2023

Moja starká dostala porážku 2 mesiace po 70tich narodeninách. Takže pomerne "mladá" ešte. "Vybrala" si zlý termín, na veľkonočný piatok, takže operovať ju nemal kto a následky vážne. Ostala úplne ležiaca, nepohyblivá, s plienkou, reč veľmi slabá a tak bola na posteli 5 rokov kým nedostala druhú porážku ktorú neprežila. Toto je podľa mňa hnusné aj pre rodinu, že vie že sa už nezlepší a kým bude žiť bude úplne ležiaci a aj pre toho pacienta, že vie že kým neumrie bude takto. To by som prežiť nechcela a ani aby sa to stalo nejakému ďalšiemu môjmu blízkemu. :(

eludka
27. sep 2023

@subartic potom sa zoderu a ocakavaju to od dalsej generacie..., samozrejme, kazdy pripad je iny a kazdy nema to stastie, ze je vitalny do konca a nie je odkazany na druhych

pokojvdusi9
27. sep 2023

@alickapusinka Ano viem Peniaze nehraju rolu oni maju z coho No musim im dat vediet.

pokojvdusi9
27. sep 2023

@sfet No nezavidim Vam obom.My sme dali napr.v okruhu 30km do DSS vsetkych a vzdy veta,,ste v poradovniku no uprednostneny su obcania z daneho mesta,,a dosli sme.

pokojvdusi9
27. sep 2023

@augustovkaa No veru moja kamoska ma maminu v DSS s Alzahaimerom.Raz prisli neohlasene na navstevu/ treba sa totiz hlasit predom tyzden/ a mamina od fekalii od ruk atd.a to nie jedna znama povedala ze des ked prides nahodne.Ja viem ze sa neda vsetkym venovat ale kuva aspon raz za hodku skontrolujem,nie??Inac tam kde sa staraju sklanam sa pred tymi ludmi co to robia poctivo a ludsky

lilitela
27. sep 2023

@zmrzlinka2021 To nie je bohuzial o milovani majetku, je to urcite zlozitejsie. Rozne väzby, spomienky, susedia, znami, a v neposlednom rade v takom veku az aj vyrazne znizena schopnost sa prisposobovat vyraznym zmenam, slabsia pamät a pod. A to hovorim z pozicie dcery, ktora ma matku, ktora prave takto zivori sama vo velkom byte, namiesto toho, aby ho predala, a prilepsila si. Radsej bude doslova na rozkoch, alebo tak vlastne dostava nas, deti, do situacie, ked sa nemozu pozerat na to, ako priserne sa uskromnuje a radsej sem tam s niecim pomozu, hoci ich to samych obmedzuje, lebo maju vlastne rodiny s malymi detmi a obrovskymi vydavkami. Bohuzial, ale inak to nevieme vyriesit. Ale ked vies o inom rieseni, alebo ktokolvek z vas, sem s nim.

sfet
27. sep 2023

@pokojvdusi9 uvidíme, ako to bude. Naši maju šťastie na jednu sousedku, ktora býva 3 poschodia nad nimi, velmi milá pani, každu nedelu je v kostole a skutocne služba druhým je u nej na 1.mieste. a dnes si mama neodpustila ustipacnu poznámku, že ona je jej druhá dcera, ako že toto je moja starost. Prislo to náhle, z ničoho nic, mám tu prácu, malého syna s autizmom, naozaj nemozem len tak prist, pokial teda nie je situacia taká, že by bolí úplne imobilní neschopní ničoho

alickapusinka
27. sep 2023

@pokojvdusi9 zatiaľ to je ešte nie iste že vraj. Ak budú veľké zmeny že nech sa informujú.

1angelika
27. sep 2023

@pokojvdusi9 to je chýba systému,že ako to je ..že je 20 ľudí na 2 pracovníčky ...

dooscoby
27. sep 2023

@pokojvdusi9 a to nie je len DSS, ale aj v nemocniciach. Babka tak roky dozadu odokryty chrbat, okno dokoran ok vetrat treba, ale nikoho nezaujimalo, ze tam clovek z toho ochorie. Personalu malo, vela pacientov, nie su sanitari a pok8al nechodi rodina krmit, umyvat, polohovat tak clovek je hladny lebo sice jedlo prinesu ale polozia na stolik, vznik dekubitov a prelozenie na LDCH je uz uplny koniec. Svokor tak musel uvolnit postel pre perspektivnejsieho pacienta na JIS lebo vzdy musi ostat postel volna. Supli ho na doliecovak a kym sa svokra stazovala ze zle dycha a prisla po xy hodinach lekarka uz bolo neskoro.

vulka
27. sep 2023

@pokojvdusi9 Zaujala ma Tvoja veta, že "aspoň raz za hodinu skontrolujem". Poznám jeden domov dôchodcov. Nový. Pár rokov fungujúci. Údajne jeden z najlepších v SR. Drahý. Bolo tam aj zopár známych osobností. Už tam nie sú. Na smenu od 19.00 do 07.00 tam pracujú dve ženy. Povedzte mi niekto ako môžu zabezpečiť pitný režim, osobnú hygienu, jedlo a komunikáciu s 34 klientmi, z ktorých sú 7mi ležiaci???